הרב עדו רכניץ

חוקי התורה: שכירות מקרקעין (תשפ"א)

הרב עדו רכניץ
מסמך נוסף במסגרת פרויקט כתיבת חוקי התורה, ובו דיני שכירות מקרקעין.
קראו עוד קראו עוד

חוקי התורה: עבודה (תשפ"ב)

הרב עדו רכניץ
שמחים לפרסם מסמך נוסף העוסק בדיני עבודה
קראו עוד קראו עוד

סדרת שיעורים: מבוא לדיני ממונות

הרב עדו רכניץ
מוזמנים לשמוע את סדרת השיעורים
קראו עוד קראו עוד

נייר עמדה 17: מעמדם של חוקי המדינה ושל פסיקת בתי המשפט

הרב עדו רכניץ
נייר העמדה עוסק בשאלה לאילו חוקים יש תוקף של "דינא דמלכותא"
קראו עוד קראו עוד

האם אדם שרצח את הוריו יורש אותם?

הרב עדו רכניץ
המאמר סוקר את המחלוקת בהלכה בעניין קנס לאדם שרצח את הוריו כדי לירש אותם
קראו עוד קראו עוד

נייר עמדה 3: תוקפם ההלכתי של חוקי המדינה בדיני ממונות

הרב יואב שטרנברג הרב עדו רכניץ
החלק הראשון - שנכתב על ידי הרב יואב שטרנברג (כולל ארץ חמדה, ירושלים) עוסק בהשפעת חוקי המדינה על גמירות הדעת, על הבעלות ועל יצירת התחייבויות. השפעה זו אינה תלויה בשאלה אם יש תוקף הלכתי לחוק מעצם היותו חוק, אלא היא נובעת מהשפעת החוק על גמירות דעתם של בני האדם הפעילים בשוק. החלק השני - שנכתב על ידי הרב עדו רכניץ (מכון משפטי ארץ וארגון גזית) עוסק בתוקפם של חוקי המדינה בדיני ממונות מעצם היותם חוק. זאת, על רקע עשרות התייחסויות של פוסקי ההלכה שקבעו כי יש תוקף חוקי לחלק מחוקי המדינה. חלק זה מסתיים בהצעת קריטריונים לבחינת מעמדם ההלכתי של חוקי המדינה, וזאת כבסיס לדיון ואף להחלטה משותפת. להורדה חינם פתחו את הקובץ המצורף
קראו עוד קראו עוד

חוקי התורה: הגורם הנאה ממונית לחברו ללא הסכם - יורד לשדה חברו (תשפ"א)

הרב עדו רכניץ
מסמך נוסף במסגרת פרויקט כתיבת חוקי התורה, ובו דיני הגורם הנאה לחברו ללא הסכם.
קראו עוד קראו עוד

נייר עמדה 11: עדות מומחה בהלכה

הרב עדו רכניץ
הלכה מוזכרת נאמנות של מומחים ("בקיאין") בכמה הקשרים ממוניים ואיסוריים. בהמשך לכך נעזרים בתי הדין לממונות במומחים כדבר שבשגרה. לאור זאת עולות שאלות רבות: מה מעמדו ההלכתי של מומחה, האם בית הדין רשאי לחלוק על עמדתו ובאילו נימוקים? וכן שאלות נוספות. בשאלות אלה עוסק נייר העמדה המצורף שהוכן לקראת כנס דייני בתי הדין לממונות הי"א.
קראו עוד קראו עוד

נייר עמדה 12: מעמדה ההלכתי של חברה בע"מ

הרב אלעזר גולדשטיין הרב עדו רכניץ
נייר העמדה סוקר את המחלוקת הקיימת בעולם לגבי מהות האישיות המשפטית, ולאחר מכן את המחלוקת בהלכה בסוגיה זו. ההמלצה העיקרית בנייר העמדה היא שיש לראות בחברה לכל הפחות אישיות משפטית למראית עין. הפרסום זמין להורדה באתר. הנייר הוצג בכנס הדיינים ה-12 בתאריך כט' טבת תשע"ז.
קראו עוד קראו עוד

החוק הנורבגי והחשש לניגוד העניינים לאור המשפט העברי

הרב עדו רכניץ עו"ד וטו"ר אברהם קלמנזון
1. החוק הנורבגי מעמיד את הח"כ החלופי שנכנס לכנסת במקום השר שהתפטר במצב של ניגוד עניינים אישי. זאת, במקרה בו חברי הממשלה דורשים ממנו להצביע בניגוד למצפונו, ולא, הוא יסולק מהכנסת. 2. במשפט העברי נקבע כי על נבחר ציבור לפעול על פי מצפונו "לשם שמיים", ולכן יצירת מצב בו הח"כ החלופי נמצא במצב של ניגוד עניינים אישי אינה רצויה (אף שהיא מותרת במקרה שהוסדרה בחוק). 3. לצד זאת, המשפט העברי מלמד אותנו שבעניין ניגוד עניינים יש הבדל בין פעולה שבעטיה נבחר הציבור עשוי לקבל מהכרעותיו טובת הנאה מיידית, לבין פעולה בה האפשרות לקבל טובת ההנאה מההכרעה, היא רחוקה ואינה וודאית. 4. לפיכך, מוצע לקבוע ארכה של חודש קלנדרי בין המועד בו השר פוטר או התפטר לבין המועד בו יחזור לכנסת במקום הח"כ החלופי.
קראו עוד קראו עוד

שינוי מעמדו של הייעוץ המשפטי לאור המשפט העברי

הרב עדו רכניץ
חובה על הממשלה ושריה לפעול על פי החוק, כפי שכל אדם פרטי והגון אמור לנהוג. לפיכך, כאשר יש כוונה לנקוט פעולה שאינה סטנדרטית, יש לקבל ייעוץ משפטי. זכותה על המדינה לבחור ממי לקבל את הייעוץ, ולכן, סביר להפוך את משרת היועץ המשפטי למשרת אמון. מעבר לכך, ככל אדם פרטי, זכותה של המדינה לקבל חוות דעת נוספת, מלבד חוות דעתם של היועצים המשפטים. אולם, לא סביר שהמדינה תתעלם מחוות דעתו של היועץ המשפטי ללא הצגת חוות דעת נגדית.
קראו עוד קראו עוד

מעורבות הציבור במינוי השופטים לאור המשפט העברי

הרב עדו רכניץ עו"ד וטו"ר אברהם קלמנזון
על פי המשפט העברי זכותו של המשפט העברי של הציבור לבחור שופטים בעלי השקפת עולם הנראית לו, במקביל יש למצוא הסדר שיבטיח את איכות ועצמאות הרשות השופטת. למעשה מוצע כי נציגי לשכת עוה"ד בוועדה יוחלפו בשני שופטי בימ"ש מחוזי בדימוס שייבחרו על ידי יו"ר הכנסת.
קראו עוד קראו עוד

נייר עמדה 2: פיצוי על גרימת נזק

הרב עדו רכניץ
ברבים מאד משטרי הבוררות כתוב במפורש שבית הדין מוסמך "לחייב... בנזקי גרמא", אולם, ניסוח זה אינו מגדיר כללים מנחים לחיוב במקרים אלה. נייר העמדה מציע כללים לחיוב בנזקים עקיפים - גרמא.
קראו עוד קראו עוד
חופשי

מדינת ישראל לאור התורה - יחידת לימוד בתושב"ע ותלמוד

הרב אורי סדן הרב עדו רכניץ הרבנית ד"ר שפרה מישלוב
יחידת הלימוד המלאה בתושב"ע ובתלמוד של מדינת ישראל לאור התורה - עיון במשנתם של הריא"ה הרצוג ובני דורו מהדורה לע"נ פרופ' ישראל אהרוני ז"ל
קראו עוד קראו עוד

מדיניות יהודית על פי התורה - חוקרי המכון ברשת מורשת

הרב אורי סדן הרב עדו רכניץ הרבנית ד"ר שפרה מישלוב
חוקרי המכון מציגים את עמדת התורה בשורה של סוגיות בפינה קבועה בתוכנית הבוקר של כאן מורשת עם בני טייטלבוים. כאן נביא קישורים לחלק מהפינות.
קראו עוד קראו עוד

סמכות הקהל לתקן תקנות כסמכות בית דין

הרב עדו רכניץ
ההלכה העניקה סמכויות חקיקתיות בידי בתי הדין, ואף בידי הציבור, דרך מנהיגיו. בחינה מדוקדקת של הסמכויות המיוחדות שנמסרו בידם של מנהיגי הציבור, לעומת הסמכות המסורה בידי בית הדין, מגלה דמיון מפתיע. הרב עדו רכניץ מבקש להוכיח, שהדמיון אינו מקרי. ייתכן ומקור הסמכות, הן של בית הדין, והן של מנהיגי הציבור, אחד הוא, והוא – הציבור.
קראו עוד קראו עוד

האם "יהיו בעיניך כרשעים"? (כוחה של טענת אדם לטובת עצמו)

הרב עדו רכניץ
תחילתו של כל הליך משפטי בתביעה, והמשכו – בתגובה של הנתבע. שלבים פשוטים אלה מעוררים שאלה יסודית ביותר – האם כאשר אדם טוען טענה לטובת עצמו, הוא משפר את מצבו המשפטי ביחס לאדם שלא טען דבר, או שמא טענת אדם לטובת עצמו אינה משפרת את מצבו, אולם, שתיקה עלולה להתפרש לעתים כהודאה לדברי בעל הדין השני? בשאלה מקורית זו, עוסק הרב עדו רכניץ ומוכיח שהיא עומדת במרכזה של מחלוקת ראשונים רחבת היקף: בעלי התוספות סברו שטענת אדם לטובת עצמו משפרת את מצבו. הרמב"ם סבר שטענת אדם לטובת עצמו אינה מעלה ואינה מורידה, ורק שתיקה מתפרשת כהודאה. מחלוקת זו באה לידי ביטוי בשלוש סוגיות עיקריות: טענינן ליתמי, ברי ושמא וסוגיית מיגו.
קראו עוד קראו עוד

תניות מכללא

הרב עדו רכניץ
תנאי מכללא הוא תנאי שלא נאמר או נכתב, ובכל זאת, צד לחוזה טוען שהוא היה ברור לשני הצדדים טרם כריתת החוזה. מסקנתו של הרב עדו רכניץ היא שבהלכה הוספת תנאי מכללא איננה בגדר אירוע יוצא דופן. אמנם, ניתן לזהות סיעה של פוסקים שהגדירו מבחנים אובייקטיביים להוספת תנאי מכללא, ולעומתם סיעה של פוסקים שהעניקו לבית הדין את הסמכות לבחון כל מקרה לגופו. בעניין זה ההלכה שונה מאוד מהמשפט הנוהג במדינת ישראל שמצמצם מאוד את האפשרות להוסיף תנאי מכללא לחוזה.
קראו עוד קראו עוד

חוזה עבודה

הרב ד"ר איתמר ורהפטיג הרב עדו רכניץ
דיני עבודה הם מהתחומים המשפטיים בהם החקיקה היא ענפה ומפורטת. במסגרת הצעת חוזה עבודה דנים הרב עדו רכניץ והרב ד"ר איתמר ורהפטיג בשאלת מעמדם ההלכתי של חוקי המגן ושל פרשנות בתי המשפט. בחוזה עצמו ניתן מעמד מחייב לחקיקה ובכלל זה למתן פיצוי על הלנת שכר.
קראו עוד קראו עוד

חוזה שכירות – דירת מגורים

הרב עדו רכניץ
השימוש בחוזה שכירות דירה הוא מהנפוצים בשוק, ובמקרים רבים ללא ליווי משפטי. בהקשר זה מציע הרב עדו רכניץ חוזה שכירות לדירת מגורים העונה על הדרישות ההלכתיות והחוקיות. בחוזה יש מענה לנקודות רבות ובכלל זה, שאלת חלוקת האחריות בנוגע לתיקונים בין המשכיר והשוכר, סעיף אופציה להארכת תקופת השכירות, מענה לבעיית הסרת המזוזות לאחר תום תקופת השכירות, ועוד.
קראו עוד קראו עוד

הרשמו לקבלת עדכונים

tags icon תגיות

Institute books אבידה ומציאה אודות המשפט העברי אומדן אונאה אונס ואיומים אסמכתא אפוטרופסות אתיקה עסקית אתיקה שלטונית בוררות ביטוח בינה מלאכותית בית הדין לממונות בר מצרא בתי הדין הרבניים בתי המשפט גבורה גביית חוב גזל גיור גמירות דעת גרמא ומניעת רווח דבר האבד דוגמא אישית דין נהנה דינא דמלכותא דיני חברות דיני חוזים דיני משפחה דיני עבודה דיני ראיות דיני שמים דיני תנאים הברחת נכסים הדין הבינלאומי הדין הפלילי הודאת בעל דין הוצאה לפועל הוצאות משפט הוצאת דיבה ולשון הרע היזק ראיה היתר עיסקא הכרעה במחלוקות הלוואה הלכת השתחררות הלנת שכר המחאה / שיק הסגת גבול הסכמי ממון במשפחה הסתמכות העימות האסימטרי הפקר הפרת חוזה הצמדה הקדש ונאמני הקדש השכרת רכב השלטון המקומי השקעות התיישנות התמודדות עם כשלים ועשית הישר והטוב זכויות יוצרים זכות עמידה זכיונות זכרון דברים חגים חוזה חוזה לטובת צד שלישי חוזה מכר דירה חוזה עבודה וקבלנות חוזה שכירות חוזים משפטי ארץ חוק הבוררות חוקה חוקי המדינה חוקי התורה חזרה מהתחייבות חיוב גבוה מסכום התביעה חיי אדם חירות חלוקת רכוש טוהר הנשק טוען ונטען טכנולוגיה ומשפט עברי טענת אי הבנה יושר, אמת והגינות יחידת לימוד תורה ומדינה ייעוץ חקיקה ירושה ישמ"ע כלכלה יהודית כנסי הדיינים כספי ציבור כפיה דתית כשרות משפטית כתב סירוב כתובה לימודי אזרחות מבצע אנטבה מדינה כהלכה מדיניות ציבורית מוניטין מוסר לחימה יהודי מזונות מחילה מחשבה מדינית מטלת ביצוע מיגו מידות הלוחם הישראלי מידת סדום מיסים וארנונה מיקח טעות מכר מכר דירה מכר רכב מכת מדינה מלחמת לבנון השניה ממון המזיק מנהג מסחר מצור מקרקעין משטר וממשל משמעת משפט מנהלי משפט ציבורי משפטי ארץ ד - חוזים ודיניהם מתנה נזיקין סדר הדין סופיות הדיון סיוע לדבר עבירה ולפני עוור סמכות בית הדין ומקום הדיון סמכות עובד סעד זמני סעד שלא נדרש סקירת פסק דין עבודות אקדמיות עביד איניש דינא לנפשיה עגונה עד מומחה עד פסול עדות עדות קרובים עיקול נכסים עני המהפך בחררה ערבות הדדית עריכת דין ערעור פדיון שבויים פוליגרף פיטורי עובד פנימיות התורה פסולי דין פרשנות חוזה פרשת שבוע פשרה צדק מקור ראשון צדקה צו מניעה צוואה צנעת הפרט קבלן קורונה קניין קנסות רווחה יהודית ריבית רישום בטאבו רכב אוטונומי רמאות וגנבת דעת רפואה ומשפט עברי שבועה שו"ת משפטי ארץ חלק א שוויון שומרים שוק ההון שותפות שטר שטר בוררות שיעורים במסגרת מרכז הלכה והוראה שכירות דירה שכירות רכב שכנים שמיטה ופרוזבול שעבוד נכסים תום לב תורת המשפט תחרות תיווך תלונת שווא תקנון בית משותף תקנות הדיון