הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב שניאור פרדס
חלוקת רכוש בנסיבות של דין מרומה / בית הדין הרבני 765289/2
בית הדין קבע ששתיקת הנתבע בשל חוסר רצונו להשיב לטענות התובע הן בגדר 'דין מרומה'. במקרה כזה, יכול בית הדין כדברי הסמ"ע (חו"מ טו ס"ק יג) בשם הרא"ש לפסוק "כאילו השיב לו ונתברר לו השקר". במקרה זה, הנתבע כלל לא הגיע לדיונים, ולא המציא מסמכים, ועל כן, כל שכן שזהו בגדר 'דין מרומה'. כמו כן, בירר בית הדין שעל פי ההלכה טענות הנתבע שנאמרים על ידי בא-כוחו אינם בגדר טענות אם לא נטענים על ידי הנתבע עצמו. על כן, קיבל בית הדין את טענות התובעת במלואם וחייבו את הנתבע בסך סכום התביעה - 175,000 דולר.
היתר לשאת אשה שניה כאשר האשה הראשונה לוקה בדימנציה / פד"ר 999238/2
בני זוג היו נשואים במשך חמישים שנה, וכעת האשה לוקה בדמנציה. בעלה ביקש מביה"ד היתר לשאת אשה נוספת, תוך הבטחה שלו לדאוג לצרכיה החומריים של אשתו הראשונה ולשעבד לשם כך את הדירה המשותפת. ביה"ד מינה אפוטרופוס לאשה, וזה הסכים לבקשת הבעל, והדבר קיבל מעמד של פסק דין.
דחיית בקשה לשלום בית בגלל טענת מאיס עלי / בית הדין הרבני 977087-2
מקרה דנן כפי שהבאנו לעיל יש בו מאיסות באמתלא מבוררת ברמה מסויימת שדי בה כדי לדחות את תביעת שלום הבית
גבר אלים שביקש להפסיד את כתובת אשתו כיוון שהיא התנשקה עם חברו / פד"ר 922361/3
בני זוג ביקשו להתגרש. הבעל טען שהאשה איבדה את כתובתה כי שהתה בלילה בבית חברו ואף התנשקה איתו. האשה טוענת שהחבר הנ"ל רק ביקש לחזקה ולנחמה על ההתעללות של בעלה, וכי הוא עצמו סיפר לה שהוא התבקש ע"י בעלה להכין לו נבוט להכותה. הדיינים פסקו שהאשה זכאית לכתובה, אך הוסיפו הסתייגות שהמעשה אסור ע"פ ההלכה והיה מביא לאובדן הכתובה במקרה רגיל.
**אשה שהתחיבה בהסכם גירושין שהבת תשהה בצהרון, עד מתי היא חייבת בכך / פד"ר 965899/5
בהסכם גירושין נקבע שהבת תשהה בצהרון, וכי אין לשנות את שגרת החיים של הבת. הבת גדלה והגיעה לגיל בית ספר, והאב תובע שהאם תדאג לה לצהרון גם בגיל ביה"ס. נפסק שאין צורך. אבל אין לחייב את האב לקחת את הילדה, בימים שבהם הוא לוקח אותה, לפני השעה 4:00 אחה"צ.
היתר נשיאת אשה שניה למי ששהה עם אשתו 26 שנה ולא ילדה / פד"ר 765725/1
זוג בקשו להתיר לבעל לשאת אשה נוספת כי הם חיים יחד 26 שנה ואין להם ילדים. בית הדין התיר, לאחר שהבעל ידאג לכל צרכי אשתו.
**אשה שילדה שמונה חודשים אחרי גירושיה ואינה יודעת ממי הבן / פד"ר 1087096/1
אשה התגרשה אזרחית מבעלה והמשיכה לגור עמו באותו בית, אך במקביל נהלה קשר עם גבר אחר. לאחר זמן קבלה גט, ולאחר זמן נוס ילדה. בית הדין הכשיר את הבן, כי בעת עבורה גרה האשה עם בעלה. וכן כי אפשר שהתעברה אחר הגט.
**חלוקת הדירה בין בני זוג כאשר האשה עזבה את הבית וטוענת מאיס עלי / פד"ר 1068015/2
אשה עזבה את הבית וטוענת שאינה מוכנה בשום פנים ואופן לשוב אל בעלה. נפסק שהדירה המשותפת תחולק בין הצדדים, והבעל אינו אוכל פירות נכסי מלוג משעה שהוברר שהאשה מאסה בו.
חיוב בהוצאות משפט בגין תביעה שלא בתום לב / פד"ר 215149/6
אשה חזרה בה מסיכומים קודמים, והגישה תביעה שלא בתום לב, לפיכך היא חויבה בהוצאות משפט.
אשה שמחלה על זכות וטענה שעשתה כן משום דוחק ומשום שהיתה מעורערת נפשית, ושלא התכוונה למחול / פד"ר 215149/6
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שלפיו מתחייב הבעל לשלם לאשה את כתובתה ב52 תשלומים, והאשה זכאית למחצית הפנסיה של הבעל. לאחר זמן חתמו הבעל והאשה על הסכם המתקן את ההסכם הראשון, ולפיו ישלם הבעל לאשה את כל הכתובה מיד, בתשלום אחד, ובתמורה תמחל האשה על חלקה בפנסיה של הבעל. הבעל עשה כן, ושילם לאשה את כל הכתובה מיידית. כעת מסרבת האשה למחול על חלקה בפנסיה של הבעל, ואומרת שהסכימה לשינוי משום שהיתה דחוקה כלכלית ומעורערת נפשית, ושלא באמת התכוונה למחול. בית הדין דחה את טענתה.
**מעבר דירה של גרושה, שילדיה נמצאים במשמורת משותפת שלה ושל בעלה / פד"ר 1089963/8
בני זוג התגרשו, וילדיהם גרים אצל האשה אך נמצאים במשמורת משותת של שני ההורים. האם מעונינת לעבור דירה למקום מרוחק ממקום מגורי האב. כיון שהאם מבקשת לקחת עמה את הילדים - האב מתנגד. בית הדין פסק שטובת הילד קודמת לחופש התנועה של האם, ולכן קבע שבינתים האם לא תעבור דירה.
**אשה שנישאה בקווקז ולאחר מכן ילדה לגבר אחר / פד"ר 1126792/1
אשה נישאה בקווקז, ככל הנראה ע"י מסדר קידושין שאינו בקיא בהלכה. לאחר מכן עזבה את בעלה, וילדה לגבר אחר שאין היא מוכנה לחשוף את זהותו. בית הדין התיר את הבת לבוא בקהל, משום שהקידושין הראשונים ככל הנראה לא נעשו כהלכה.
פרשנות חוזה שפרט מרכזי לא התבאר בו, ונאמנות מנסח ההסכם / פד"ר 288503/6
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שבו נאמר שהאשה תשאר עם הילדים בדירה המשותפת עד הגיעם לגיל שמונה עשרה. כעבור כמה שנים הגיעו הילדים לגיל שמונה עשרה, והגרוש מבקש לפרק את הדירה. הגרושה טוענת שע"פ החוזה הדירה שייכת לה. בית הדין שאל את האיש שעזר לצדדים לנסח את החוזה מה דין הדירה אחרי הגיע הילדים לגיל שמונה עשרה, והמנסח השיב שהנושא כלל לא עלה ולא נידון, והשהצדדים עסקו רק בשאלה המיידית. הוכח בפני בית הדין שהמנסח הנ"ל אינו ניטרלי, והוא נמצא בצד האשה. הדירה רשומה על שם שני הצדדים עד עצם היום הזה. בית הדין קבע שהדירה תחולק בשוה בין הצדדים.
**היתר יבמה שאשתו הקודמת של בעלה ילדה פחות מתשעה חדשים אחרי שנישאה לו / פד"ר 1123143/2
אדם נשא אשה. הם חיו יחד לפני החתונה. כשבעה חודשים וחצי ילדה האשה פג. האיש הודה שהבן הוא שלו, וגם האשה אומרת שמעולם לא היה לה גבר אחר. אחר כך נשא האיש אשה אחרת, ונהרג בלי ילדים מהאשה האחרת. בית הדין התיר את האשה השניה בלא חליצה.
**בני זוג שקיבלו על עצמם לדון לפי החוק, ונחלקים על דירה שנפלה לבעל בירושה, וחוברה אליה דירה קטנה שנקנתה על ידם / פד"ר 570900/5
בני זוג התגרשו. היתה להם דירה שנפלה לבעל בירושה, והם חיברו אליה דירה קטנה יותר שקנו. שתי הדירות רשומות על שם הבעל. בני הזוג התחתנו לפני שחוקק חוק יחסי ממון בין בני זוג. אבל הם קיבלו על הצמם לדון לפי החוק. בית הדין קבע שהדירה הגדולה שייכת לבעל בלבד, אבל הדירה הקטנה שייכת לשני בני הזוג. הוא פטר את האשה מלשלם דמי שימוש על החיים בה.
כשרות ולד שנולד לשומרת יבם מאדם זר / פד"ר 1123143/2
אשה שבעלה נהרג ללא ילדים, לא חלצה לאחי בעלה המנוח, ונישאה בנשואין אזרחיים לגבר זר. בית הדין התיר את בניה.
**אדם שחתם על הסכם גירושין שמחייב אותו בסכום גבוה, ומבקש להפטר ממנו, וכן הוא טוען שגרושתו הפרה את ההסכם / פד"ר 271047/4
בני זוג התגרשו וחתמו על הסכם גירושין. הבעל התחייב לשלם לאשתו סכום גבוה מדי חודש. כעת הוא טוען שהסכום גבוה והיא אינה זקוקה לו. בית הדין דחה את טענתו. כמו כן, הגרוש טוען שהגרושה הפרה את ההסכם. במקביל הוא תבע גם בבית המשפט, שדחה את טענתו. בית הדין עסק בשאלה האם עליו להזקק לתביעה כאשר הבעל כבר תבע במקום אחר ונדחה. ובסופו של דבר נזקק לתביעה ודחה אותה.
אשה שתבעה מדור ספציפי במסגרת תביעת שלום בית שאינה כנה, כשבית המשפט עוסק במזונות, והאשה מאשימה את הבעל בקשר עם אחרות / פד"ר 967275/3
אשה תבעה מבעלה מזונות בבית המשפט. בבית הדין היא תבעה שלום בית, וכחלק מזה היא תבעה מדור ספציפי. בית הדין התרשם שתביעת שלום הבית אינה כנה. האשה האשימה את הבעל בקשר עם נשים אחרות, אך לא הצליחה להוכיח זאת למרות סכומים גבוהים ששלמה לחוקרים פרטיים. בית הדין ביטל את הצו למדור ספציפי.
חלוקת ממון פרטי של הבעל שהוברח לחשבון האישה מנושי הבעל / פד"ר 1113328/10
בני זוג נשאו וחתמו הסכם ממון בו קבעו מצד אחד, שכל משכורת שייכת לבעליה, ומצד שני כי כל כסף שיפקיד הבעל לחשבון האישה יהיו ברשותה ובחזקתה הבלעדית. במהלך הדיון התברר לבית הדין שמטרת הסעיף השני הייתה להבריח כסף מנושים ועל ידו התכוונו בני הזוג שלבעל לא תהיה בעלות רשמית על הכסף. האישה תובעת מהבעל להחזיר את כל הכספים שהוציא מהחשבון שלה, והמטלטלים שנקנו בו, והבעל טוען כי הכסף שייך גם לו וכן המטלטלין נקנו מכספו. בית הדין דן באריכות במשמעותו ותוקפו של סעיף ההברחה מהנושים: לדעת הרוב הסעיף תקף להברחה מנושים אך יש כאן תנאי או שיור בקניין, ולכן כל סכום שהבעל נהנה ממנו שייך לו, גם אם נהנה לאחר הקרע ולכן כל התביעות ההדדיות בטלות. לדעת המיעוט אין לבעל שום סמכות על הכספים שבחשבון הבנק של האשה כיוון שאי אפשר לעשות תנאי שהכסף שייך האשה על מנת שהבעל יהנה מפרותיו אך למעשה האישה נתנה לו במתנה את מה שהגיע לחשבונו. ממילא כספים שהוכנסו על ידי הבעל לחשבון של האשה לאחר הקרע שייכים במלואם לאשה.
***תוקף הסכם להעברת דירה שחשוד בזיוף ובחתימה בכפיה / פד"ר 266477/4
בהסכם גירושין הראשון נכתב כי הבעל יעביר את ל הזכויות שלו בדירה לאישה. בהסכם השני נכתב כי האישה תעביר את כל זכויותיה לבעל. ההסכם השני קיבל תוקף של פסק דין ובני הזוג חתמו שהם מבינים ומסכימים לאמור בהסכם. 17 שנים לאחר מכן האישה טענה בבית הדין כי ההסכם השני בטל. לטענתה, ההסכם השני נכפה עליה באלימות על ידי הבעל. עוד טוענת האישה כי הנתבע הבטיח בע"פ שבתמורה להעברת הבעלות הוא יתמוך בה כלכלית דבר זה לא נעשה מעולם, ולכן הבעל זייף את ההסכם כאשר הוסיף שתי מילים להסכם: "ללא תמורה" כאשר הציג את ההסכם הנ"ל בהוצאה לפועל. בנוסף, עדיין הדירה רשומה על שמה הן בבנק כחייבת במשכנתא והן בטאבו. הבעל מכחיש את כל טענותיה. לדבריו מול רשות המיסים הנתבעת חתמה על העברת הבעלות לנתבע ללא תמורה. מול שאר הרשויות הרישום לא הושלם כיוון שהאישה סרבה לשתף פעולה. לטענתו העובדה שהתובעת שתקה במשך 17 שנים מורה על כך שמדובר על תביעת סרק שדינה להידחות. הדיין העדיף את גרסת הנתבע. ראשית בארכיון בית הדין נמצאו המילים ללא תמורה, ומכאן שטענת האישה כי הבעל זייף את ההסכם הובררה כשקרית. שנית, העובדה ששתקה שנים כה רבות וכן הראיות שהמציא הנתבע לגרסתו נראו אמינות יותר, וטענותיה של האישה על אלימות שהגיעו למשטרה לא תואמות את התאריך שבו נחתם ההסכם השני.
חיוב צד בדמי שימוש בדירה
בני זוג התגרשו. האישה הצליחה להוציא צווי הרחקה לבעלה מהדירה, ובמשך תקופה ארוכה השתמשה בה לבדה. בית הדין התרשם שצווים אלו הוצאו שלא בצדק אלא מתוך רצון לשבת בשלווה. במקרה כזה כשהבעל הורחק שלא באשמתו, והוא שותף בדירה, ובנוסף הבעל מחה בה מיד על כך והמשיך במחאות אלו בכל ההליך המשפטי יש לחייב את האישה בדמי שימוש בדירה.
*עיקול נכסים לצורך גבייה עתידית של כתובה / פד"ר 1199921
אשה הגישה תביעה לתשלום כתובתה בסך מליון דולר, וביקשה מתן צווי עיקול להבטחת תשלום הכתובה. לצדדים חמש דירות משותפות. בית הדין דן בהרחבה ביסודות דין העיקול ובשיטות הפוסקים, בחוב רגיל בכלל ובכתובה בפרט, והגיע למסקנה שבמקרה זה אין חשש להברחת נכסים באופן שאי אפשר יהיה לגבות את הכתובה, ולכן אין להטיל עיקול.
דינו של הסכם ממון המכיל ויתור על מזונות, כתובה ורכוש / פד"ר 1197561/2
תביעה לביטול הסכם בטענת איכשירות לכריתתו - 222126-11
תביעה לביטול הסכם בטענת אי־כשירות לכריתתו / פד"ר 222126/11
סיבות וטעמי חיוב הבעל בגט וכתובה למיניהם / פד"ר 1098599-4
פורע תוך זמנו 960583-19
חלוקת דירת בני הזוג והשלכותיה על חיוב הכתובה פד''ר- 283368-14 ביה''ד נתניה
מרידה במקום המגורים - אשה המסרבת לעבור דירה עם הבעל / פד"ר 1198201-5
החזר מתנות שנתנו לאשה שנעשתה מורדת / פד"ר 1096123-5
חזקת כרוכין אחריה בבירור יהדות / פד"ר 1261695-1
גדרי מרידה מלאה או חלקית ומניעיה
חלוקת רכוש משותף שהיה במקורו של האשה כאשר הפרידה היא בשל בגידת הבעל / בית הדין נתניה 1236621/7
בני זוג גרו בדירה שהיתה רשומה תחילה חלקה על שם האשה וחלקה על שם אביה. האב מכר לבני הזוג את חלקו בדירה במחיר מוזל, והיא נרשמה על שם שני בני הזוג בשיתוף. בני הזוג נפרדו לתקופות מסויימות, ובתקופות אלה בגד הבעל באשה עם נשים אחרות. האשה תבעה את השבת המתנות שלא ניתנו לבעל ע"מ שיבגוד. ואולם, בית הדין עמד על כך שלא בגידות הבעל הן שגרמו לפירוד. לכן דחה בית הדין את תביעת האשה.
חיוב הוצאות משפט לאשה שפתחה תיק ולא הופיעה לדיונים, וגרמה לבעלה לשכור עו"ד ומתורגמן / בית הדין נתניה 284895/8
בית הדין חייב אשה בהוצאות משפט, כי גרמה לבעלה הוצאות לשוא
חיוב אב לשלם לאם על הטיפול בילדים / בית הדין נתניה 1225271/2
בית הדין חייב את האב לשלם לאם על הטיפול בילדים.
חיוב אב בדמי טיפול / בית הדין נתניה 1225271/2
בית הדין חייב אב לשלם לאם דמי טיפול בבניו.
כתובה לאשה שלא הותרה להנשא לאחר
מהותו של תנאי ב"ד "כשתנשאי לאחר תטלי מה שכתוב ליכי". חיוב הכתובה הוא "כשתנשאי לאחר" סתירת הסוגיות בדעת בית הלל בדין זה ★ האם התנאי הוא רק לטובת האשה או גם לחובתה ★ הראשונים דחו חילוק זה ★ כיצד ניתן ללמוד מהקל וחומר ★ שיטת הבית יעקב ★ בראשונים מצינו סברא הפוכה חקירה בגדר התנאי "כשתנשאי לאחר" ★ קטלנית האסורה להנשא אם זכאית לכתובתה ★ מחלוקת הראשונים ★ האם יש חילוק בין שיטת הרא"ש לשיטת הר"ן ★ כשיטתם למדו הראשונים גם מדברי רש"י ★ אשה שהוחזקה שאינה יולדת ★ החילוק בין הוחזקה עקרה להוחזקה קטלנית האם לעולם הכתובה תלויה בהתר הנישואין מינקת או מעוברת או אשה האסורה להנשא עד שיעברו חדשי הבחנה, אם גובות כתובתן מייד טבע הבעל במים שאין להם סוף אם גובה כתובתה ★ החולקים על דין זה ★ האם הראשונים חילקו כאן בין טובת האשה לחובתה ★ האם דברי הרשב"א נאמרו דוקא כשכבר נשאת ★ האם יש חילוק בין עד אחד לשני עדים שטבע הבעל במים שאין להם סוף לענין כתובה ★ האם בעד אחד על מים שאין להם סוף אם נשאת תצא ★ בירור דעת הבית שמואל ★ לשיטת הט"ז והלבוש בכל מקום שאם נשאת לא תצא, גובה כתובה ★ שיטת המהרשד"ם כט"ז והלבוש ★ הבית יעקב חילק בין עד אחד לשני עדים בדרך אחרת ★ שיטת רבים מהפוסקים, כהראב"ד ★ סיכום השיטות בגביית הכתובה במים שאין להם סוף ★ לא תנשא משום לזות שפתים, אם גובה כתובתה אשה הזקוקה לחליצה מספק, האם גובה כתובה טרם החליצה ★ שני טעמים לדין זה ★ קיום לכשתנשאי לאחר באשה הזקוקה ליבום ★ כאשר ידוע שאינו עתיד לייבם ★ נטבע במשאל"ס ואשתו זקוקה לייבום האם גובה כתובה האם גם תוספת כתובה תלויה בתנאי "כשתנשאי לאחר" באשה שאמרה מת בעלי ★ האם במים שאין להם סוף גובה גם את התוספת ★ שיטת המראות הצובאות בדעת הרמב"ם ★ מקור לפירושו מדברי המהרי"ק ★ מסקנת המראות הצובאות ★ הכרעת ההלכה בגביית התוספת ★ חילוק בתוספת הכתובה בין יפוי כח האשה לגרוע כוחה ★ דין נדוניא במים שאין להם סוף ★ טבע במים שאין להם סוף, ועד אחד מעיד שמת ★ נישאת על פי עד אחד או על פי עכו"ם המסיח לפי תומו ★ תמיהה על המהרשד"ם בדעת הטור הדין במקרה שלא ידוע שזהו בעלה המסקנות ההלכתיות העולות מפסק הדין
בעל שהגביה את נייר הגט פחות משלשה טפחים
דין בעל שבבבואו לקנות את הנייר שעליו יכתב הגט הגביה אותו פחות משלשה טפחים מעל השלחן.
דין רוב בעילות אחר הבעל וממזרות
ביטול שטר מתנה שבו נאמר שאם בני הזוג יתגרשו האיש מתחייב לתת לאשה את הדירה / בית הדין נתניה 1196792/4
בית הדין פסל שטר מתנה שבו כתב שאם בני הזוג יתגרשו חלילה הוא מתחייב להעביר לאשה את הדירה.
דין המתייחד עם גרושתו