הרשם לקבלת עדכונים
פסקי דין
פיטורין או התפטרות? / ארץ חמדה גזית 69041
הרב שלמה אישון, הרב מנחם יעקובוביץ, הרב סיני לוי
התובע עבד כמורה במוסדות חינוך של הנתבעת כארבע עשרה שנה, ולאחר שנת שבתון הופסקה העסקתו. טענת התובע היא שהוא לא התכוון לעזוב ולכן יש לראות באי המשך העסקתו פיטורין, ותביעתו היא סכום של אובדן הכנסה של שנה בנוסף לפיצויי פיטורין רגילים. כנגדו טענת הנתבעת-רשת החינוך- היא שכיון שהעובד לא התקשר עם הרשת בצורה המקובלת, הפסקת העסקתו אינה אלא התפטרות, ולכן אין המורה זכאי אלא לפיצויים הרגילים.
** מתן צוי הגבלה על אשה המסרבת להתגרש כאשר בינתים היא פונה לערעור / פד"ר 289554/29
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
זוג פרוד כבר כמה שנים. בית הדין קבע שעל הצדדים להתגרש, אך האשה עוד מבקשת לערער. ביה"ד הגדול קבע שעליה להפקיד סכום כסף לשם כך אך היא טרם עשתה כן. בינתים היא מבקשת לעכב את צוי ההגבלה שהוצאו נגדה. בית הדין סרב לבקשה.
ניכוי מסכום הכתובה של זכויות עתידיות של הבעל שניתנו לאשה כאיזון משאבים / פד"ר תיק 918948/7
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
בני זוג התגרשו. הבעל חויב בתשלום הכתובה, ובכלל זה באיזון משאבים ע"פ חוק שיגרע מסכום הכתובה, כי אין לחייבו בשני הסכומים גם יחד. במסגרת זאת בקש הבעל לנכות מסכום הכתובה את זכויות הפנסיה העתידיות שלו שהועברו לאשה ע"פ חוק. האשה טענה שאת הכתובה היא אמורה לקבל באופן מיידי, ולא ע"י זכויות עתידיות. לכן היא דרשה לקבל תשלום מיידי ובתמורה לוותר על הזכויות העתידיות. בית הדין הכריע שתשלום הכתובה צריך להיות מיידי. אמנם, באופן עקרוני יכול הבעל לפרוע אותו ע"י קרן הפנסיה שלו, ואולם - עליו לעשות זאת ע"פ שוויה העכשוי ולא ע"פ מה שהיא תניב בעוד שנים. למעשה קבע בית הדין שלא ניתן לממש זאת, וחייב את הבעל בתשלום מיידי.
שכר ליועץ משכנתאות
לקוח פנה ליועץ משכנתאות שימליץ לו על מחזור משכנתא. היועץ התחייב לבנות תיק המלצה על משכנתא. הותנה ביניהם שהתנאי לקבלת שכר הייעוץ הוא חיסכון של 20 אחוז לפחות מגובה ההלוואה. לאחר כיתות רגלים של היועץ, קיבל הלקוח הלוואה בתנאים טובים, הקרובים לתנאים שחשב היועץ שיצליח להשיג. לאחר מספר חודשים פנה הלקוח שוב לבנק לבדו וקיבל הצעת המיחזור בתנאים טובים יותר. הלקוח טוען שאין הוא צריך לשלם על הייעוץ כיוון שהוא לא השיג את מטרתו והיא קבלת ההצעה הטובה ביותר האפשרית. כמו כן, בסופו של דבר הוא זה שעמד מול הבנק.
חיוב שכר כשהרווח לא הגיע כתוצאה מעבודת הפועל / ארץ חמדה גזית 71047
הרב דניאל מן, הרב דניאל כץ, הרב סיני לוי
חברה למיצוי זכויות בארנונה נשכרה להפחתת תשלומי ארנונה, לטענת הנתבעת, סכום הארנונה הושג למעשה ללא כל סיוע של התובעת ולכן אין החברה זכאית לקבל את שכרה. בהסכם שנחתם בין הצדדים לא ברור הצורך בזיקה בין פעולות התובעת ובין התוצאה של הפחתת חיוב הארנונה. בית הדין עסק בזכויותיו של פועל וקבלן בשכר במקרה שהרווח נעשה מעליו או בסיוע קל בלבד של הפועל.
אחריות חשמלאי על גניבת חוטי חשמל / ארץ חמדה גזית 73080
הרב אריאל בראלי, הרב עדו רכניץ, הרב דוד פנדל
התובע הוא חשמלאי שנשכר לביצוע עבודות חשמל בביתם החדש של הנתבעים. לאחר השחלת חוטי החשמל, הוא קיבל כמחצית מהסכום שסוכם עבור כל העבודה. מספר ימים לאחר מכן נגנבו חוטי החשמל. התובע טוען שלאחר התקנת חוטי החשמל האחריות עוברת לידי הנתבעים. ואילו הנתבע טוען שכל עוד החשמלאי לא סיים את עבודתו האחריות עליו וכך גם נוסח החוזה שמציין שגמר העבודה הוא בקבלת טופס 4. הנתבע דורש מהתובע להשחיל את חוטי חשמל חדשים ללא כל תשלום נוסף.
תביעת שכר של קבלן שעבודתו הושלמה על ידי אחרים
קבלן מזגנים, שכר קבלן משנה לבצע עבודת הכנה להתקנת חמישים מזגנים, בארבעה בנינים המצויים בשלבי בניה. סוכם שהעבודה תתבצע בשלבים בהתאם להתקדמות בניית הבנין, באופן שהנתבע-השוכר היה מודיע לתובע מספר ימים קודם הזמן, שעליהם להתייצב לעבודה ביום מסויים להמשך העבודה. התובע ושותפו, עשו הכנות למספר מסויים של מזגנים, במהלך מספר ימים. בשלב מסויים, באמצע הפרוייקט, הנתבע (קבלן המזגנים) הביא פועלים אחרים מטעמו וסיים את הפרוייקט מבלי לזמן את התובע ושותפו. במועד מאוחר יותר נפגשו הצדדים לסיכום התשלום, הנתבע הצליח לשכנע את שותף התובע לקבל את הסכום שהציע והתובע לא הסכים, ובעקבות כך הגיעו לבית הדין.
דרישה להשבת ציוד שהושאל / ארץ חמדה גזית 72033
הרב אהרן כץ, הרב שלמה אישון, הרב סיני לוי
התובעת הנה עמותה העוסקת בהפצה של ציוד לחימה אימון והדרכה של כיתות כוננות בישובי יו"ש. הנתבעת היא ישיבה המפעילה כיתת כוננות. התביעה היא על ציוד לחימה בשווי של 67,524 ש"ח שלטענת התובעת הושאל לנתבעת והתחייבת להחזרת הציוד כאשר ידרש על ידי התובעת. הנתבעת טוענת שרק חלק מהציוד הושאל, והשאר ניתן לה במתנה על תנאי שישמש למטרות ביטחון. לגבי כמות הציוד, טוענת הנתבעת שאין ראיה שהיא קיבלה את כל הציוד שביקשה. מההיבט ההלכתי טוענת הנתבעת שטענת הנתבעת הן טענות שמא ולא טענת בריא.
פיטורי עובדת בהריון ב"הסכמתה" / ארץ חמדה גזית 72034
הרב בניהו ברונר, הרב יהודה דהן, הרב אורי סדן
בפני בית הדין ארץ-חמדה גזית בצפת הובאה תביעה בנושאי פיטורי עובדת בהריון. התובעת עבדה במשרת הוראה חלקית אצל הנתבעת. לקראת סוף שנת הלימודים הודיעה הנתבעת לתובעת שהיא מפוטרת עקב קיצוצים. במהלך שימוע שנעשה לתובעת הודיעה התובעת שהיא בהריון. בפגישה נוספת הסביר ב"כ הנתבעת לתובעת את סיבת הפיטורין והציע לה להמשיך לעבוד אצלו ללא התחייבות להעסקה קבועה. במהלך השנה הבאה התובעת לא עבדה אצל הנתבעת. לטענת התובעת היא התנגדה לפיטוריה בשל ההריון ועל כן פיטוריה אינם חוקיים. ב"כ הנתבעת טען שהוא הבין מהתובעת שהיא מסכימה לפיטוריה, והפיטורים חוקיים. במהלך הדיון התברר מעמדם ההלכתי של דיני העבודה וחיוב הוצאות משפט.
התחייבות מעסיק לשמור על חפצי עובד / ארץ חמדה גזית 70038
הרב יוסף כרמל, הרב סיני לוי, הרב אורי סדן
התובעת עבדה כמלצרית בחברה להפקת אירועים. לטענתה, האחראי עליה אמר לה להניח את תיקה הפרטי במקום מסוים ולהתחיל לעבוד, ובמהלך הערב נגנב לתובעת פלאפון שהיה בתיק. התובעת תובעת מהחברה 1800 ₪ על שווי הפלאפון. כמו כן, היא תובעת את שכר עבודתה שלא שולם לה עד כה. הנתבעת מודה שלא שולם לתובעת שכרה, אך היא מכחישה את אחריותה על הפלאפון. לטענתה אומנם אין היא יודעת מי אמר לעובדת להניח את התיק באותו מקום, אך ההנחיות של החברה הן שאין להשאיר חפצי ערך בתיקים ואין החברה אחראית לחפצים שיגנבו מהתיקים.
סכסוך עם קבלן ותשלום קנסות פיגורים / ארץ חמדה גזית 67017
הרב מיכאל הרשקוביץ, הרב חיים צפרי, הרב יעקב שרעבי
לאחר סיום עבדות תבע הקבלן מספר דברים: א. השלמת תשלום מוסכם. ב. תשלום על ימי עבודה נוספים בגלל עיכובים שלטענתו היו באשמת הנתבע. ג. להוסיף לחוב המקורי תוספות שלטענתו הסכימו עליהם. כנגדו, טען הנתבע שיש לחשב את החוב לאחר קיזוז של כמה דברים: א. השלמת העבודות על הבית. ב.קיזוז נזקים מסכום התביעה. ג. קיזוז קנס פיגורים, על איחור בסיום העבודה.
עכוב שכר לצבע מדין שוכר עליהם או מטען
הרב נתן חי, הרב עמיחי כנרתי, הרב רועי הכהן זק
הצבע התחייב לצבוע ולנקות דירה באזור המרכז. לפני השיפוץ התגלעו מספר ויכוחים בין התובע לנתבע. כתוצאה מכך, על סף עזיבה של התובע, הוחלט לפנות לרב שיגשר ביניהם. לאחר הגישור חזר התובע ועשה את עבודות הצביעה והנקיון למעט מספר עבודות עליהם התפשרו. לאחר מעשה כשבא לגבות את התשלום אמר לו הנתבע שבשל הסכסוך שהיה ביניהם קיים בו דין "שוכר עליהן או מטען" ולא היה מוכן לשלם את החוב שהוסכם עליו בגישור.
שינוי לחץ שגרם לפיצוצים בצנרת / ארץ חמדה גזית 74043
הרב חיים בלוך, הרב עדו רכניץ, הרב יאיר וסרטייל
לחץ מוגבר של מים גרם לפיצוצים בצנרת. בית הדין של "ארץ חמדה גזית" בעפרה (תיק מס' 74043) זיכה את היישוב שסיפק את המים לחקלאי, בטענה שהוא אינו הנתבע הנכון. בית הדין קבע שלספק המים יש אחריות לנזק שנגרם עקב שינוי לחץ שנעשה ללא הודעה מוקדמת וזאת על בסיס טענת הסתמכות של הלקוח.
סיום עבודה על פי הוראת אדריכל
הרב נתן חי, הרב רועי הכהן זק, הרב צבי פרג
התובע ביצע עבודות בניין עבור התובע. מנהל העבודה של הנתבע הודיע לתובע, הן לפני תחילת עבודתו והן במהלכה, כי עליו לפעול על פי הנחיותיו של האדריכל המשמש מבחינתו כמפקח על העבודה. לאחר סיום הבניה ואישור האדריכל הנתבע, בעל חברת הבניה, שילם לתובע את מלוא הסכום המוסכם ביניהם עבור הכשרת המגרש, אך לאחר כשלושה חדשים קיזז סכום של 7000 ש"ח מתשלום ששילם לתובע בגין עסקה אחרת ביניהם.
תשלום לקבלן למרות תקלות באירוע
הרב דוד סתיו, הרב יהונתן בלס, הרב שלמה גרינץ
התובע הועסק כקבלן על מנת שיכין ויפעיל את מערכת ההגברה ואת התאורה למופע ביישוב. בשעת המופע היו תקלות בתאורה ובהגברה: רק שליש מהתאורה עבדה והיו רעשים שהפריעו לאיכות המופע. לטענת היישוב תשתית החשמל ביישוב פעלה בעבר ללא תקלה והיא תקינה גם עתה והאשמה לתקלות במופע רובצת לפתחו של התובע בלבד. לטענת התובע, העבודה שלו היתה ללא-דופי והאשמה לתקלות באירוע נבעה אך ורק מתשתית חשמל לקויה ביישוב. לפיכך הוא תבע מהישוב בבית הדין את מלוא השכר שהובטח לו. בית הדין קבע כי לגבי חלק העבודה שלא בוצע כראוי עקב רשלנות הנתבע ישולם לתובע שכר מלא. לגבי החלק שלא ידוע בשל מי הוא בוצע שלא כראוי, ידו של התובע על התחתונה, כיון שאין ראייה לטענתו שהנתבע הוא שהתרשל. לפיכך, הוא יזכה בתשלום מופחת (80%) על פי ההלכה הקובעת שבמקרה כזה הוא זכאי להחזר הוצאות ללא רווח.
ביטול הופעה של תזמורת
לקראת יום העצמאות היה סיכום בעל פה בין עמותה משדרות לנציג תזמורת מקומית על הופעה בליל יום העצמאות. בעקבות כך ביטל בעל התזמורת הופעה בעיר אחרת, כאשר השיקול שלו היה פרסום מקומי. שבוע לפני יום העצמאות התברר לעמותה שתגיע לעיר ביום העצמאות תזמורת יוקרתית. העמותה התקשרה לבעל התזמורת המקומית והודיעה לו שההסכם מבוטל. נציג התזמורת ביקש להופיע אפילו רק חלק מהזמן אולם לא היה מספיק זמן לאפשר זאת. בעל התזמורת תובע את השכר המלא שסוכם. נציג העמותה טוען שהוא הודיע שבוע לפני האירוע וכן סיבת הביטול לא תלויה בו - אין צורך בשתי תזמורות באותו אירוע. מסקנת בית הדין היתה שעל עצם ביטול ההסכם לא היה מקום לחייב את העמותה, כיון שמדובר היה בהבטחה שלאחריה השתנו הנסיבות. אולם, כיון שההזמנה גרמה לתזמורת לוותר על הזמנות אחרות, הרי שיש לשלם לה את מלוא השכר שהובטח מראש.
תשלום ללא סיכום מראש
הנתבע פנה לרואה חשבון בבקשה שיכין לו את הדו"ח השנתי לשלטונות המס, עם שכר מוסכם וחזר על כך בשנים הבאות, בשנה השלישית הוא פנה שוב, אולם הפעם לא סוכם על שכר. רואה החשבון תובע את מלא הסכום מהשנים הקודמות והנתבע רוצה לשלם מחצית מהסכום. בית הדין חייב את הנתבע במלוא הסכום: א. כיון שהמשך התקשרות נעשה על בסיס החוזה הקודם. ב. למרות שמבחינה הלכתית מעמד רואה חשבון הוא כשל קבלן, ועל קבלן חלים דיני אונאה המונעים הפקעת מחירים, במקרה זה המחיר הוא בגדר הסביר.
שכר עבודה שבוצעה לפני עשר שנים
קבלן נשכר לבצע עבודות חשמל, במימון הסוכנות היהודית, בשטחו של חקלאי מסוים. הסוכנות סיכמה עם מזכירות היישוב בו בוצעה העבודה כי המימון יועבר דרך החשבון של הישוב. העבודה בוצעה אולם המהנדס של הסוכנות קבע כי יש לבצע תיקונים רבים, לפיכך, החליטה מזכירות הישוב לעכב את העברת התשלום. לאחר מספר שנים הגיש הקבלן תביעה כנגד החקלאי וכנגד מזכירות הישוב בטענה ששכרו לא שולם, אלא שהתברר כי בינתיים בוצעו במקום עבודות הנדסיות שהרסו את כל מה שעשה הקבלן. מסקנות פסק הדין הן: 1. התרשלות המזכירות בפיקוח על הבניה והתיקונים מחייבת אותה להעביר לקבלן את שכרו שהתקבל מאת הסוכנות. 2. אין ההתיישנות גורמת לביטול זכויות, אלא אם כן ברור לבית הדין שהתובע מחל על זכותו. 3. עיכוב התשלום אינו בגדר הלנת שכר, כיון שהסיבה לכך היתה דרישה לביצוע תיקונים. 4. המזכירות חייבת בחצי משיעור עליית המדד על סכום החיוב, ופטורה מריבית.
חיוב בנות שירות על מחשב שנגנב
עמותה תובעת את בנות השירות בגין פשיעה על שמירת מחשב העמותה. המדרשה שבה המחשב היה מונח, הושארה פתוחה בשבת על ידי בנות השירות, לכן נגנב ממנה מחשב. לכאורה, כל אחת מבנות השירות היתה יכולה למנוע את הגניבה, אולם מנהל העמותה מחל על חלק מהתשלום. מסקנות פסק הדין: 1. מנהל עמותה רשאי למחול על חוב כלפי העמותה כאשר הדבר משרת את העמותה. 2. לבנות שירות מעמד של שומר חינם ולא של שומר שכר. 3. פועל שהתחיל בעבודתו חייב בשמירת הרכוש הקשור לעבודתו, גם ללא מעשה קניין.
דבר האבד שלא סוכם מראש
אדם שכר נער בן 17 (להלן, התובע) לבצע עבודות שיפוץ במהלך החופש, כמו כן סוכם שהנער יביא נערים נוספים שיעבדו אתו. המעסיק הבטיח לכל עובד 20 ש"ח לשעת עבודה, ולתובע 25 ש"ח לשעה. לאחר כמה ימי עבודה עזבו התובע וחבריו את העבודה כיון שמצאו עבודה אחרת. המעסיק שילם לנערים האחרים אולם סרב לשלם לתובע בטענה שעזיבת העבודה באמצעה גרמה לו נזק. עיקרי הדברים העולים מפסק הדין: 1. מניעת רווח היא בגדר דבר האבד. 2. אם המעסיק לא הבהיר לפועל מראש שעבודתו היא בגדר דבר האבד הפועל יכול לעזוב את העבודה באמצעה.
מנוע שהתקלקל בעקבות משאבת מים שלא תוקנה כראוי
הרב דוד פנדל, הרב דרור טוויל, הרב אריאל בראלי
מוסך טיפל במשאבת מים של הרכב, לאחר מסירת הרכב לבעליו הבהבה נורית המעידה על בעיה במשאבת המים, אולם בעל הרכב החליט שככל הנראה ישנה בעיה בנורה בלבד. בעקבות המשך הנסיעה המנוע של הרכב התקלקל. התובע בעל הרכב תובע את הנזק על המנוע בטענה שסמך על המוסך שתיקנו את המשאבה כראוי. הנתבע בעל המוסך קיבל אחריות על המשאבה אך לגבי המנוע הוא טען שבעל הרכב היה צריך לעצור מיד ולא להתעלם מהבעיה.
תשלום משכורת לעובדת שעזבה את עבודתה בפתאומיות
הרב יעקב ורהפטיג, הרב יגאל צפירה, הרב יהושע קולר
בית הדין לממונות קהילת נוה נוף ירושלים
עובדת בחנות פרחים עזבה את עבודתה לטובת עבודה בחנות מתחרה ותובעת את שכרה, בעל החנות טוען שהעובדת התפטרה בפתאומיות וויתרה על שכרה. בית הדין פסק על פי דיני העבודה והדגיש שאין לדון בזה על פי מקורות ההלכה כיוון שבדיני עבודה הכל הולך על פי המנהג.
פיטורי עובדת בזמן הריון בגלל קשיים כלכליים
מעסיק פיטר את המזכירה שלו בזמן הריונה. המזכירה דרשה תשלום מלא עד לאחר חופשת הלידה. לטענתה הפיטורין אינם בתוקף ולכן עליה לקבל את מלוא שכרה. מנגד טוען המעסיק שהפיטורין אינם בגלל ההריון ולכן הם חוקיים. היות והעסק נקלע לקשיים הוא הוכרח לצמצם עלויות, ולבסוף העסק אכן נסגר. הדרישה של המחוקק לאישור משרד העבודה היא מגבלה חדשה שאינה נדרשת לפי דין תורה. ההלכה מאפשרת למעביד לפטר את העובד כאשר המעביד נמצא בקשיים כלכליים ובעצם הוא אנוס. בית הדין דן בשאלה: האם אומדן הדעת של הפקיד במשרד העבודה עדיף על אומדן בית הדין? האם שכנוע של ביה"ד שהפיטורין נעשו לא בגלל ההריון לא מספיק בשביל להפוך אותם לחוקיים? על מנת לענות על שאלה זו יש לשוב ולבדוק מה הם הגבולות של דין המלכות בנושא של דיני ממונות? הכרעת הרוב הייתה, כן לחייב את הנתבע בשני שליש, הטענה היא שיש מנהג ברור וממילא אומדן דעת שהמעסיק וודאי קיבל עליו את כל פרטי החוק. בפסק דין זה מובא דעת המיעוט. כיון שעל פי ההלכה אסור לומר אני חייבתי ואני פטרתי, פסק המיעוט מפורסם ללא שמו של הדיין המחייב.
תביעת שכר על עבודה באיכות גרועה
הרב נתן חי, הרב צבי פרג, הרב יעקב כהן
עובד התקבל לעבודה על דעת זה שהוא עובד מקצועי. לטענת המעסיק, העובד התגלה כלא-מקצועי ואף גרם לנזקים. בניגוד לכך העובד עומד על כך שהוא מקצועי ושהתקלות שאירעו בעבודה היו באשמת הקבלן. בית הדין לממונות איתמר דן בתביעות ואלו מסקנותיו העיקריות: 1. על בית הדין מוטלת החובה לדרוש מהצדדים ראיות שיסייעו לו בבירור הדין אף שהצדדים עצמם לא בקשו זאת זה מזה. 2. אין לפסוק פיצוי על הלנת שכר לעובד שלא תבע זאת. 3. על הקבלן מוטלת החובה לברר את רמתו המקצועית של עובד שאמר שבצע כבר עבודות דומות.
פיטורי מרצה באמצע השנה
התובע עבד במדרשה לבנות, זמן קצר לאחר תחילת השנה צומצם מאד היקף המשרה שלו, בטענה שתלמידות המדרשה אינן מעונינות לשמוע את שיעוריו. בפסק מנומק מדוע לדחות את התביעה, בגלל שמצב כזה הוא בגדר אונס של המעסיק, ולכן הוא אינו מחויב להעסיק עוד את העובד. פסק הדין עוסק בשאלות חשובות ומצויות מאד בעניין פיטורי עובדים – האם מותר לפטר עובד באמצע תקופת ההעסקה? מה הדין כשיש ויכוח האם היה סיכום בניגוד למנהג המדינה?
בעלי חיים למכירה שמתו בידי מתווך ערבי
בית הדין האזורי לענייני ממונות קרית ארבע-חברון
כיון שבתי הדין דנים בהסכמת שני הצדדים, הרי שנדירים המקרים בהם ישנה תביעה בה אחד הצדדים הוא לא-יהודי. כיון שכך, מעטות ההזדמנויות להתרשם מעמדתה של ההלכה בסכסוכים בין יהודים ונכרים. מקרה שכזה הוא המקרה הבא. מסקנתו של הרב דב ליאור היא כי דיני שומרים אינם חלים על נכרים, כאשר משמעות הדבר היא שהם פטורים מכל אחריות במקרה של נזק.
מזוזות שנשלחו להגהה ולא הגיעו ליעדן
הרב יעקב ורהפטיג, הרב יגאל צפירה, הרב יהושע קולר
בית הדין לממונות קהילת נוה נוף ירושלים
מפעל להגהת סת"ם נהג להעביר לאחד מעובדיו פריטי סת"ם להגהה בעזרתו של מתנדב. באחד המקרים הועברה חבילה, שע"פ טענת עובדים אחרים החילה כמות מסוימת של פריטים. לעומת זאת, העובד טוען שהגיעה לידו כמות הקטנה באופן משמעותי מזה שנטען על ידי המפעל. בית הדין לממונות, נווה נוף, ירושלים נזקק לסכסוך, תוך שהוא עוסק בסוגיית תביעה בטענת "שמא", הגדרת מעמדו ההלכתי של המתנדב שהעביר את הפריטים לעובד, ועוד
עבודות שיפוצים בבית מגורים
עבודת קבלן מסתיימת לעתים מזומנות בחוסר הסכמה, הן לגבי הסיכומים, הן לגבי התוצאות והן לגבי יתרת התשלום. מקרה קלאסי של סכסוך כזה מובא בפסק הדין הבא בה נידונו. בין הדיונים נידונו נזקים של קבלן, דיון אחד יחודי מובא בפסק דין זה שנחלקו בו דעת הרוב והמיעוט: כיצד יש להתייחס לתנאי שהעובדים לא יהיו ערבים, האם תנאי זה נחשב לתנאי המבטל ממון או לא?
תביעה כנגד מזכירות ישוב עקב תיווך לקוי
הרב נתן חי, הרב צבי פרג, הרב יעקב כהן
על רקע מלחמת הטרור והפיגועים הקשים שאירעו באיתמר החליטה המועצה האזורית שומרון לממן סורגים לבתי התושבים. בפועל, מזכירות הישוב תווכה בין הקבלן המבצע והתושבים, והיא זו שערכה את החוזה בין הצדדים. אחד התושבים, תבע את המזכירות על עריכת חוזה לקוי שגרם לו להוצאות מיותרות על פי הבנתו, וטען שלא הבין את תוכן החוזה עליו חתם. בית הדין קבע כי התובע מחויב לחוזה גם אם לא הבין את תוכנו, וכן שמזכירות הישוב פעלה באופן סביר לטובת כלל התושבים.
ויתור על זכות בקרקע מסוג בר רשות
הרב נתן חי, הרב צבי פרג, הרב יעקב כהן
דיני מקרקעין אינם זוכים להתייחסות נרחבת על ידי בתי הדין לממונות, וזאת מסיבות שונות. על רקע זה בולט פסק דין זה העוסק בבירור זכות במקרקעין מסוג "בר רשות" הנפוצה במיוחד ביישובים חקלאיים וביישובי יו"ש. ייחודה של זכות זו הוא במסלול המפותל בו היא עוברת ממדינת ישראל אל המחזיק בה, וכן בכך שאין בה לכאורה העברת בעלות מלאה. בית הדין, לאחר סקירה של הרקע המשפטי של זכות "בר רשות", מגיע למסקנה כי מבחינה הלכתית מדובר בזכות קניינית, וממילא ויתור בעל פה על זכות זו הוא חסר משמעות.
נזק שנגרם על ידי וועד הבית
הרב יעקב ורהפטיג, הרב צבי ליפשיץ, הרב יגאל צפירה
בית הדין לממונות קהילת נוה נוף ירושלים
ועד הבית פרסם מודעה ובה החלטה בדבר איסור הנחת חפצים של דיירי הבניין בשטחים המשותפים, במועד הפינוי פנה וועד הבית למנקה בהוראה לפנות את החפצים הנ"ל ולהשליכם לאשפה, חלק מהדיירים שראה את הפינוי פנו לוועד בבקשה שלא לפנות כעת את החפצים כיון שהם חשובים ויקרים, והוועד נעתר להם, שאר חפצי הדיירים פונו והושלכו לאשפה. אחד מהדיירים פנה לוועד בתלונה מדוע זרקו את חפציו היקרים (מזגן) ותובע את תשלום הנזק שנגרם לו, ולפיכך מעכב את תשלום חובותיו לוועד הבית כל זמן שאינו מקבל את תשלום נזקו. בפסק הדין נידונו במספר שאלות עקרוניות המלוות את פעולתם של הגופים הציבוריים: סמכותו של גוף נבחר, עקרון השוויון של האזרחים, ואחריות אישית של נבחרי הציבור. זאת, לצד עיסוק בשאלת הוצאת רכוש שהונח בשטח פרטי ללא רשות.
תשלום דמי פיתוח לאגודה שיתופית
התובעים זכו במכרז במגרש בשכונה החדשה לצורך בניית ביתם. האגודה השיתופית דרשה מהם סך גבוהה לטענת כהשתתפות בהוצאות הפיתוח של השכונה, תשלום זה הינו תנאי לקבלת המגרש ולהתחלת הבניה. עיקר טענתם מבוססת על העובדה שכמאתיים משפחות שנכנסו לאותה שכונה נדרשו לשלם הרבה פחות וא"כ למה יגרע זכותם ומדוע ישלמו יותר מכולם. טענה אחרת שהושמעה היא שהסכום הנדרש אינו סביר יחסית להוצאות הפיתוח של השכונה. בפסק דין קובע הרב שלמה לוי עקרונות על פיהן צריכה להתנהל הרשות המקומית, והוא קובע שמערכת היחסים שבין גוף ציבורי המספק שירותים לבין האזרח, שונה באופן מהותי מכל קשר עסקי אחר. זאת, כיון שהמערכת הציבורית אמורה לדאוג לרווחת הציבור.
שוכר שרכושו ניזוק עקב פיצוץ דוד מים / ארץ חמדה גזית 2407
הרב משה ארנרייך, הרב דניאל מן, הרב מנחם יעקובוביץ
בפני בית הדין ארץ חמדה-גזית הובאה תביעה לתשלום על נזק שנגרם למשכיר דירה בשל התפוצצות דוד מים. בית הדין הכריע שהנתבע פטור מתשלום הנזקים. שני הצדדים ישאו בתשלום אגרת בית הדין.
תשלום עבור שימוש בגג של חברו / ארץ חמדה 70032
הרב דוד פנדל, הרב אריאל בראלי, הרב שלומי בן יאיר
בפני בית הדין בשדרות הובא דיון על הנאה משימוש בגג חברו. התובע בנה לפני כשלושים שנה תוספת של 45 מטר למבנה משותף, שאר דיירי המבנה שילמו לתובע במשך כל השנים על השימוש בגג. הנתבע הינו שכן שהגיעה למבנה לפני כשלוש שנים. במשך שנים אלו הוא השתמש בגג לצורך כביסה ומחסן. התובע דרש תשלום מלא על שכירות הגג לשלוש שנים כמו"כ הוא מאפשר לו להחליף את דמי השכירות ברכישת זכות השימוש בגג בסכום חד פעמי. בנוסף טען התובע שהוא דרש את הסכום כבר בעבר והנתבע לא שילם לו עד כה דבר. הנתבע טוען שהוא משתמש בגג רק כשנה לצורך תליית כביסה מתוכם רק ארבעה חודשים כמחסן, שימוש שהיה כרוח במריבות רבות. בית הדין דן והכריע בשלוש נקודות עקרוניות: א. האם בעל ההרחבה יכול למכור את הגג לשכן – בבירור שעשה בית הדין עם מהנדס העיר נמצא שאין לתובע יכולת למכור את זכות השימוש בגג ללא רשות של שאר דיירי הבניין. ב. תשלום על שימוש בגג לכביסה – בית הדין קבע ששימוש בגג לצורך כביסה נחשב לשימוש לא קבוע, והשווה דינו לדין סולם קטן שנידון במשנה וגמרא בב"ב... ובשו"ע... ולכן למרות שהתרה בעל הגג בשכן אין הוא יכול לגבות על הנאה זאת כסף. ג. תשלום על שימוש קבוע – לגבי השימוש הקבוע כמחסן קבע בית הדין שבעל הגג יכול לגבות תשלום אך הוא העריך את גובה התשלום ב50 ₪ בלבד לחודש וזאת לאור החילוק שעשו לעיל שיש שימושים שאי אפשר לגבות עליהם כסף. לאור הכרעות אלו חייב בית הדין את הנתבע בסוכם של 200 ₪ בלבד.
תביעה בעקבות היעדר ביטוח לרכב שכור / ארץ חמדה גזית 69029
הרב בניהו ברונר, הרב ניסים טולדנו
בפני בית הדין בצפת נידונה תביעה נגד חברת השכרת רכב. התובע שכר רכב מחברת ההשכרה והתנגש באשמתו ברכב אחר, וגרם נזקים לרכב החברה ולרכב השני. טענת התובע היא שהוא שכר את הרכב על דעת כך שיש לחברה בטוח מקיף וצד ג', ולכן איננו חייב לשאת בהוצאות התאונה. תביעתו היא שחברת הבטוח תשלם את הנזק כפי שהעריכו אותו שמאים. לעומתו, טוענת החברה הנתבעת שהתובע שכר את הרכב על דעת כך שאין לו בטוח צד ג' ובטוח מקיף, ועל כן הוא חייב לשלם בנוסף לנזקי הצד השלישי גם את נזקי הרכב לחברה.
סיום פתאומי של שכירות דירה
התובע קנה דירה בשעה שזו היתה מושכרת לנתבע, וסיכם עם הנתבע כי עליו לפנות את הדירה בסוף חודש אוקטובר 07, לרגל עלייתו של התובע לארץ. הצדדים סיכמו כי יש סיכוי שמשך השכירות יוארך. הנתבע הבין כי ברגע שהתובע לא הודיע באופן סופי על מועד פינוי הדירה הרי שהוא זכאי להישאר בדירה. לטענתו במקרה כזה דינו כשוכר ללא סיכום שיכול להישאר עד פסח. לעומתו דורש התובע מהנתבע לפנות את הדירה באופן מיידי. מקרה זה נדון על ידי הרב אליעזר שנקולבסקי, אב"ד לממונות בית שמש (גזית) כבורר יחיד עקב הצורך בהכרעה מהירה וזו הכרעתו: 1. כיון שהסיכום בין הצדדים היה שהשכירות תוארך עד לסוף אוקטובר אלא אם כן יסוכם אחרת, הרי שזו "שכירות לזמן" שסופה הוגדר. כיון שכך, לא זכאי הנתבע להישאר בדירה עד פסח. 2. כיון שהנתבע הסכים להסתפק ב- 24 ימי התראה מראש על עזיבת הדירה, הרי שהוא מחל על זכותו לקבל 30 ימי התראה. 3. כיון שהנתבע משרת במילואים בימים אלה יש לנהוג עמו לפנים משורת הדין ולתת לו שבוע נוסף לפינוי הדירה.
נזק לאחר שימוש במקרר ללא רשות
משפחה מסוימת התארחה בשדרות במסגרת שבת הזדהות המאורגנת ע"י עמותה. המשפחה שוכנה בפנימיית הישיבה בחדר אשר היה בו מקרר השייך לאחד מבחורי הישיבה. הבחור לא ידע שהכניסו אורחים לחדרו והאורחים חשבו לתומם שהרשות לשימוש בחדר כוללת את המקרר. המקרר עבד עד סוף השבת, אולם, כאשר הבחור חזר לחדרו ביום ראשון הוא גילה שהמקרר אינו עובד. טכנאי שבדק את התקלה מצא שהמדחס התקלקל. הבחור תבע את העמותה לשלם עבור תיקון המדחס, והסכים לוותר על זכותו לתבוע את המשפחה. מסקנות בית הדין הן: 1. לא ניתן לחייב את הנתבעת מדין מזיק, כיון שהמדחס התקלקל עקב שימוש סביר. 2. לא ניתן לחייב את הנתבעת מדין גזלן, כיון שהמשפחה חשבה שהיא פועלת ברשות ואין דין גזלה בשוגג. 3. לא ניתן לחייב את הנתבעת מדין נהנה מרכוש חבירו כיון שחיוב כזה מותנה בנזק, וכאן לא היה נזק ישיר עקב השימוש.
ביטול הזמנת ציוד בטענת מקח טעות
למסיבת פורים הוזמן שולחן קזינו וציוד נוסף. המזמינים סיכמו מראש על "שולחן קזינו מקצועי", אולם, כאשר הציוד הגיע התברר שהוא קטן מכפי שחשבו המזמינים ולכן הם בקשו להפחית את התשלום. ספק הציוד סרב, ואמר שאם המזמינים ישתמשו בציוד הם יתחייבו במלוא הסכום. המזמינים סרבו והספק לקח את הציוד. הספק תבע את המזמינים בבימ"ש לתביעות קטנות שם הצדדים הופנו לבוררות, והם הגיעו לבית הדין לממונות בבית אל. הרב עובדיה אחיטוב דן בסכסוך בפסק הדין, ממנו עולות מספר מסקנות: 1. על המזמינים לשלם את מלוא הסכום כיון שבנסיבות הקיימות כשיש ספק לגבי טיב המוצר שהוזמן על המזמין לשלם עבור ההזמנה. 2. על המזמינים היתה מוטלת האחריות לברר האם הציוד שהזמינו תואם את הציפיות שלהם, וכך גם בכל עסקה בה נהוג שהקונה מברר לגבי טיב המוצר שהוא מזמין. 3. הספק אינו זכאי להוצאות משפט על תביעתו לבימ"ש כיון שהמזמינים היו מוכנים להגיע לדין תורה.
טרקטורון מושאל שניזוק עקב חוסר שמן
בית הדין לממונות גוש קטיף - נסגר
אדם שאל טרקטורון מחברו לצורך נסיעה, המשאיל הזהיר את השואל לבדוק את מצב הדלק בטרקטורון. בסוף הנסיעה המנוע הפסיק לעבוד והתברר שעקב חוסר שמן-מנוע נגרם לו נזק גדול. הרב יהודה זולדן מבית הדין לממונות של גוש קטיף (לשעבר, כיום, בבית הדין לממונות מעלה אדומים) דן במקרה בפסק דין קצר ומעניין. פסק הדין מתמקד בהלכה הפוטרת שואל מנזק שנגרם עקב שימוש סביר ("מתה מחמת מלאכה"), והוא סוקר את שיטות הראשונים השונות בביאור דין זה. מסקנתו שהשואל פטור כיון שהיה על המשאיל להזהיר את השואל לבדוק את גם מצב השמן בטרקטורון.
תביעת נזיקין על בושת והוצאת שם רע / ארץ חמדה גזית 72099
הרב דניאל מן, הרב סיני לוי, הרב עופר לבנת
בפני בית הדין הובאה תביעה על ביטוי "מתעסק עם קטינים" שנאמר ביחס לאדם ברבים. מפאת רגישות הנושא לא יפורסמו פרטי התביעה והרקע העובדתי. תביעת התובע היא להתנצלות הנתבע בפני רבים ופרסום ההתנצלות על לוחות המודעות. פיצוי כספי של 10000 ₪. נושאי הדיון: 1. האם יש חובת תשלום על בושת דברים והוצאת שם רע? 2. האם יש חובת תשלום על ביוש שאין בו לשון הרע? 3. האם הביטוי 'מתעסק עם קטינים' יש בו משום בושת המחייב בתשלום?
שמאות נזקי תאונה
הרב נתן חי, הרב עמיחי כנרתי, הרב רועי הכהן זק
הנתבע פגע ברכב התובע בשעה שעמד בחניה, הצדדים מודים שהנתבע אשם בתאונה. הרכב תוקן בהסכמה במוסך מטעם חברת הבטוח של התובע, אולם כתוצאה מפערים בשומת הנזק חברת הביטוח של הנתבע איננה מוכנה לשלם את מלא הנזק. תביעת התובע היא שהנתבע ישלם את מלא הנזק כפי שנישום ותוקן ע"י המוסך של חברת הבטוח שלו. לעומתו טוען הנתבע שיתכן שהשומה איננה נכונה כפי שטענה חברת הבטוח שלו, וממילא עליו לשלם רק את העלות האמיתית של הנזק. בית הדין דן והכריע בשלוש שאלות: א. כאשר חברת הביטוח של המזיק מסרבת לשלם את הנזק, האם החיוב חוזר למזיק? ב. הדלת שהוחלפה היתה פגומה כבר לפני התאונה. האם זו סיבה לגרוע מהתשלום עבור התיקון שנעשה בפועל ? ג. אם תחשיב תשלום התיקון צריך להיות לפי מוסך זול או לפי מה ששולם בפועל ? לאור זאת פסק בית הדין שהנתבע חייב לפצות את התובע על הנזק שגרם. עלות הנזק הכולל שנגרם לתובע מתבטאת בסכום שהוציא. מכיוון שמדובר בדלת משומשת שנפגעה, יש להפחית מעלות הדלת החילופית סך של 300 ₪ כייצוג של הפחת אל מול שוויה של דלת חדשה.
החזר הוצאות תביעת חברת ביטוח / ארץ חמדה גזית 69022
הרב שלמה אישון, הרב אהרן כץ, הרב סיני לוי
עקב חילוקי דעות נאלץ נהג הרכב הניזוק לתבוע את חברת הביטוח של עצמו, בבית הדין תבע הניזוק מהמזיקה להשלים את החובות שחברת הבטוח אינה מכסה ובהם: א.השתתפות עצמית. ב.כינון בטוח. ג.ירידת ערך רכב. ד.העדר תביעות לשלוש השנים הבאות. ה.הוצאות משפט. ו. ריבית על פיגור התשלום. בית הדין הכריע עקרונית שלמרות שהנתבעת משלמת לחברת הביטוח, לתובע עומדת הזכות לתבוע את סכום ההשתתפות העצמית שלא שולם לתובע וגם לא נתבע על ידי חברת הביטוח מן הנתבעת. בנוסף בית הדין דן והכריע בשלושה נקודות על מה יש לשלם: א. השתתפות עצמית, כינון ביטוח. ב. העדר תביעות לשלוש שנים ג. הוצאות משפט.
קנס הרתעתי על בעלים של בעלי חיים שהזיקו (022)
הרב נתן חי, הרב עמיחי כנרתי, הרב רועי הכהן זק
בעלי חיים השתחררו והזיקו למטע, המקרה חזר ונשנה כמה פעמים. לאחר שאיים התובע שיתפוס את בעלי החיים, הוא תפס אותם ולאחר דין ודברים החזירם. התובע מבקש מביה"ד שיטילו סנקציה עתידית על הנתבע שתמנע את השנות הנזק. בנוסף תבע התובע החזר תשלום על הוצאות בית הדין, והחזר הוצאות האכלה של בעלי החיים בזמן שהיו תפוסים אצלו. מאידך, ויתר התובע על נזקי הבהמות שהיו עד כה. בית הדין דן והכריע בארבעה דברים: א. מידת האחריות הנדרשת מבעל הבהמות. ב. החזר הוצאות על הבהמות שהחרים. ג. קנס הרתעתי. ד. החזר הוצאות משפט.
אדם שנפל בחנות / ארץ חמדה גזית 68031
הרב בניהו ברונר, הרב ניסים טולדנו
אדם שנפל בעת קניה בחנות תבע את בעל החנות על הנזק שנגרם לו. פסק הדין דן בראיות להמצאות "הבור" ולמידת הנזק, ונדונו בו כמה סוגיות עקרוניות: א. נזקי בור בזמן הזה. ב. מנהג המדינה והחזקת ביטוח. הראיות לנזק שהוצגו בפני ביה"ד אינן חותכות ואינן מוציאות מידי ספק. אך הדין הוכרע באמצעות פשרה בגלל רשלנותו של בעל החנות שלא החזיק ביטוח שבמידה והיה היה משלם על הנזק.
**תביעת גירושין הדדית כאשר כל צד מאשים את רעהו במרידה / פד"ר 1053135/3
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב יצחק אלמליח, הרב מימון נהרי
בני זוג התגרשו, כל צד האשים את הצד השני שהוא הגורם לגירושין והוא מרד. בית הדין פסק פשרה בקשר לכתובה, לאחר בירור עמוק של דיני כתובה במורדים.
קושי לא צפוי לקבלן
הרב נתן חי, הרב רועי הכהן זק, הרב עמיחי כנרתי
בפני בית הדין באיתמר הובא סכסוך על גובה תשלום ביצוע עבודת עפר. התובע הינו קבלן עבודות עפר שביצע חפירה כקבלן משנה לטובת הנתבע שהינו קבלן בניה. לטענת התובע, במהלך העבודה התגלה שישנה קורת בטון טמונה בקרקע שחובה לחפור מסביב לה. אי לכך הסכום שהוסכם עליו מראש (28,000 ₪) איננו רלוונטי ויש לשלם לו תוספת על ההוצאות והעבודה החריגה. בית הדין ערך בירור אצל אנשי מקצוע בתחום הבניה והגיע למסקנה שהמצאות קורת בטון הטמונה בקרקע, בלי הודעה מראש, היא דבר החורג בעליל מטווח האפשרויות הסביר הנדרש מקבלן עפר ודינה כאונס שאינו שכיח. ומכיון שהעובד לא טעה בהערכת המחיר אלא בהערכת המציאות מתקבלת טענתו ומגיעה לו תוספת.
עזיבת דירה באמצע תקופת השכירות / ארץ חמדה גזית 60039
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב גדעון בנימין, הרב משה גנץ
בית הדין הכריע שחוזה שכירות מחייב את שתי הצדדים. את המשכיר החוזה מחייב לא להוציא את השוכר לפני תום החוזה. ואת השוכר החוזה מחייב לגור או לפחות לשלם את החודשים עד תום החוזה. במידה ואין הסכמה שהיה תנאי אחר פרשנות החוזה בעינה ולכן על השוכר להשלים את תשלום החודשים החסרים במלואם.
ביטול עבודת עיצוב גרפי / ארץ חמדה גזית 69028
בפני הרב אליעזר שנקולבסקי, בשבתו כדיין יחיד, הועלתה תביעה על תשלום עבור עיסקה שבוטלה. התובע הינו מעצב שהתחייב לבצע עבודה גרפית בסכום כולל של 11,000 ש"ח, במהלך העבודה התגלעו חילוקי דעות בין התובע לנתבע והופסקה העבודה. כתוצאה מהפסקת העבודה ביטל הנתבע את הצ'קים שהופקדו בידי התובע. התובע טוען שכיון שהעיסקה בוטלה באשמת הנתבע, ידו של הנתבע על התחתונה ועליו לשלם את ההפסדים במחיר מלא – כפי שהוא גובה בדרך כלל, ולא על פי הערכה שבחוזה. ואילו הנתבע טוען שהעיסקה בוטלה באשמת התובע, והוא אף מוכן לחדש את העיסקה במידה והתובע יבצע את אשר הוא דורש. על כן לדעת הנתבע ידו של התובע על התחתונה, ויש שהעריך את שובי העבודה על פי החוזה למול הנעשה בפעול.
ביטול רישום לקייטנה / ארץ חמדה גזית 68017
הרב אריאל בראלי, הרב דוד פנדל, הרב דרור טוויל
בפני בית הדין בשדרות נדון סכסוך על פרשנות חוזה, בין מנהל קייטנה ומפעיל חוג בקייטנה. פסק הדין דן בפרשנות לחוזה חסר, וכן בחיוב נזק גרמי: א.פרשנות החוזה – בחוזה הוזכר כמה לשלם על כל ילד, וכן הוזכר בחוזה המספר "כ-200", אך בסיכום השכר מופיע שורה ריקה. כיוון שמצופה היה לכתוב את השכר המינימאלי, וכיון שהדבר לא נכתב. בית הדין פסק שלא היתה התחייבות ברורה, ואין חובה לשלם אלא על כמות הילדים שהגיעו. ב.גרמי – כן פסק ביה"ד שיש לחייב את הנתבע על קניית הציוד, מדין גרמי. שהרי אדם שהזמין חפץ אצל אומן וחזר בו צריך לשלם לו את מה שהפסיד – חומר ועבודה. אך מכיון שעל הניזק לטפל בעלות מכירת החפץ שניזוק. והציוד נשאר אצלו המזיק לא צריך לשלם מעבר לכך.
תשלום קנס ופיצוי עקב הפרת חוזה
בהמשך לפסק דין שעסק בביטול חוזה עקב חשד, חזר התובע ופנה לרב יהודה זולדן מבית הדין לממונות גוש קטיף תובב"א, בתביעה לקבל פיצויים, זאת, לאחר שניסיונותיו להגיע לפיצוי מוסכם עם הנתבעת עלו על שירטון. כאן מובא רוב פסק הדין העוסק בסוגיה נפוצה של חיוב בקנס ו/או פיצוי עקב הפרת חוזה.
פיצוי על עגמת נפש ופיצוי על ביטול עסקה
תקציר ומסקנות: 1. בית הדין אינו מחייב בפיצוי על עגמת נפש, ואף לא על אבדן ימי עבודה במקרה בו לא הוכח שהדבר גרם לנזק ממוני. 2. אדם שקנה טלפונים סלולריים מסוכן, קבל על עצמו את החוזה שבין הסוכן והחברה גם אם הדבר לא סוכם מראש. לפיכך, במקרה של ביטול העסקה יחויב הקונה בקנסות שהשיתה החברה על הסוכן עקב הביטול. את הקנסות שנגרמו עקב התמהמהות של הסוכן בביטול העסקה עליו לשלם בעצמו. 3. כיון שהיה קושי בבירור מדויק של חלוקת האחריות לקנסות השתמש בית הדין בסמכותו לכפות פשרה, וחייב את הקונה בשני שליש מהקנס.
ביטול חוזה עקב חשד לשיתוף פעולה עם המתחרים
בפסק הדין של הרב יהודה זולדן, מבית הדין לממונות גוש קטיף, נדונה תביעה של חקלאי כנגד חברה שביטלה את החוזה שלה אתו. טענת החברה היתה שגונבו לאוזניה שמועות על כך שהחקלאי עובד גם עם חברות מתחרות, ומפר סעיף מפורש בחוזה שנחתם עמו. מפסק הדין עולות המסקנות הבאות: א. שני צדדים שנחתם ביניהם הסכם לתקופה מסוימת, ובתום התקופה המשיכו את הפעילות המושתפת - עשו זאת על בסיס ההסכם המקורי ביניהם. ב. לא ניתן להפסיק התקשרות בין צדדים על סמך חשדות וחששות, וללא ראיות לכך שצד אחד גורם נזק לצד האחר.
פרשנות סעיף אופציה בחוזה שכירות
הרב צבי יהודה בן יעקב, דיין בבית הדין הרבני האזורי בתל אביב, עסק בסכסוך שהתעורר סביב פרשנות חוזה שכירות, ובמיוחד לגבי פרשנות סעיף האופציה בחוזה, ואלה מסקנותיו: א. נתן המשכיר לשוכר אופציה לשכירות, לא יוכל המשכיר לפנות את השוכר שלא מדעת השוכר, לפני תום מועד האופציה. ב. אין אדם יכול לטעון על חוזה שחתם, שלא הבין את משמעותו. ג. כאשר המשכיר תבע את השוכר שיפנה את החנות לפני תום מועד האופציה, והשוכר שתק, אין שתיקתו מהוה הסכמה שנחייב אותו לפנות את החנות. מתוך הספר משפטיך ליעקב, ח"ב, עמ' רטז.
היתר עגונה שבעלה צמח באמצעות זיכוי גט / בית הדין הרבני 861974/2
הרב אוריאל לביא, הרב חיים בזק, הרב יוסף יגודה
במקרים שונים גברים ונשים מוצאים עצמם כבולים לבן זוג ללא אפשרות להתגרש. ברוב המקרים נמצאים פתרונות הלכתיים לכך, אולם במקרה של בעל הפגוע בראשו ונעדר יכולת תפקוד, הבעיה נראתה עד כה כבלתי פתירה. מקרה מעין זה הובא לפני בית הדין הרבני בצפת (תיק מס' 861974/2, בפני הדיינים: הרב אוריאל לביא – אב"ד, הרב חיים בזק, הרב יוסף יגודה, נימוקי פסק הדין ניתנו בתאריך כ' באייר התשע"ד). בפסק דין חדשני ומהפכני, שנכתב על ידי הרב אוריאל לביא, התיר בית הדין את האישה על ידי מתן גט בשמו של הבעל.
ביטול נישואין בטענת מקח טעות / בית הדין הרבני 870175/4
הרב מימון נהרי, הרב יוסף יגודה
אחד מיסודות המשפט העברי הוא שאשה יכולה להתגרש רק כאשר בעלה מגרש אותה מדעתו. הלכה בסיסית זו יוצרת לעתים מצבים אנושיים קורעי לב, כאשר אשה מוצאת עצמה נשואה לאדם שאינו יכול לגרשה, כיון שאינו בר דעת, ובכך היא נעשית עגונה. במצבים אלה נדרש בית הדין למאמץ מיוחד כדי להתיר את האשה. מאמץ כזה ניכר בפסק הדין של בית הדין בחיפה (תיק מס' 870175/4, בפני הדיינים: הרב מימון נהרי – אב"ד, הרב יוסף יגודה, הרב יצחק רפפורט).
תביעה של מתנדב לקבלת החזר הוצאות / ארץ חמדה גזית 73141
הרב אהרן כץ, הרב עדו רכניץ, הרב אהרן פלדמן
הנתבע, שהיה ראש ארגון מתנדבים, פרש מתפקידו, והוא דורש לקבל החזרי הוצאות שהיו לו לטענתו משך תקופת כהונתו. התובעים, שעומדים כעת בראש הארגון, סרבו לתת לו את ההחזרים המבוקשים, ומשכך, הגיעו הצדדים לפני בית הדין. בית הדין קבע שהנתבע זכאי להחזר עבור הוצאות למעט הוצאות נסיעה ברכב.
תביעה לפיצוי בגין איחור בהערת "מסמך כוונות" במסגרת רכישת דירה / ארץ חמדה גזית 71027
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ניר ורגון, הרב מנחם יעקובוביץ
נדחתה תביעת קונה דירה שלא קיבל בזמן מסמך "מכתב כוונות" מהבנק של מוכרת הדירה. זאת, משום שלא הוכחו נזקים משמעותיים, וכן לא הוכח שהוא דרש את המסמך.
דרישה לביטול הסכמה לתוכנית בניה שנתנה בטעות ובאונס / ארץ חמדה גזית 71031
הרב יוסף כרמל, הרב סיני לוי, הרב אריה כץ
לאחר שאושרו תוכניות בנייה משותפות בעירייה שכן מבקש לעכב את שכינו מלבנות בטענה שהחתימה נעשתה באונס ובטעות, טענות השכן נדחו. חידושים בפסק הדין: 1. מותר לשכנים להגיש תוכניות לעירייה ללא אישור בית הדין. 2. בית הדין קבע שאף שהסכמת השכן היתה בטעות, כיון שעלות הפסקת התוכניות תהיה גדולה עדיף לקבוע פיצויים לשכן. 3. בית הדין דן מה נחשב אונס לעניין הסכמה לתוכניות בנייה של שכן.
קביעת שיעור בעלות בשותפות כאשר יש סתירה בין כמה הסכמים לבין התשלומים בפועל / ארץ חמדה גזית 71033-1
הרב חיים בלוך, הרב סיני לוי, הרב דניאל כץ
בית הדין קבע שחלוקת זכויות בין שותפים תיעשה שלא על פי האחוזים שנקבעו בהסכם השיתוף על פי שוויו בפועל של החלק שקיבל כל שותף בהסכם השותפות
ירושת הבת עם הבכור
בית דין הליכות עולם שע"י בד"ץ בית יוסף
כמה יורשת בת שאחיה בכור הרב עובדיה יוסף תיקן תקנה עבור יוצאי פרס שבת יורשת כחצי זכר פשוט. נשאלת השאלה כמה יורשת בת שאחיה בכור? האם יורשת כחצי פשוט (1/5) או כחצי בכור (1/3)? בית הדין הביא מחלוקת הפוסקים בכך ולדינא פסק שיורשת כחצי בן פשוט. פסק הדין בקובץ המצורף.
תיווך מכירת עסק ושכירות מבנה / ארץ חמדה גזית 73131
הרב שלמה אישון, הרב אהרן כץ, הרב סיני לוי
התובע הוא בעל משרד תיווך. עובד המשרד, שהוא קרוב משפחה של הנתבע, סיפר לנתבע על בעל אולם אירועים המחפש קונה לעסק שלו. בהמשך המשא והמתן לרכישת העסק היה מעורב גם התובע עצמו, ובסופו של דבר רכש הנתבע את העסק, ב-1,000,000₪. כיון שהאולם עצמו היה מושכר למוכר, היה צורך בהסכמת המשכיר להעברתו לרשות הנתבע, והתובע פעל להשגת הסכמתו זו. הנתבע שכר את האולם מהמשכיר ב-22,000$ לחודש לשנתיים עם אופציה להארכה. כעת תבע התובע מהנתבע לשלם לו דמי תיווך, בסך 100,000₪ שהם 10% ממחיר המוניטין של העסק, ועוד 44,000$ שהם מחיר של חודשיים שכירות האולם מבעל המבנה – חודש אחד לכל שנה. פסק הדין בקובץ המצורף.
דמי תיווך בעסקה שהתבטלה / ארץ חמדה גזית 74021
הרב יהונתן בלס, הרב שלמה גרינץ, הרב עדו רכניץ
בית הדין קבע שזכאות מתווך לדמי התיווך קמה כבר בחתימת החוזה, ולא רק במימוש העסקה. זאת מכיוון שעל פי ההלכה שאלה זו תלויה במנהג המקום (רמ"א חו"מ קפה, י), והמנהג במדינת ישראל הוא לפי חוק המתווכים סעיף 14(א) (3) שמעניק את הזכאות לדמי התיווך בהתקשרות הצדדים "בהסכם מחייב". לפי זה, זכאי המתווך לדמי התיווך, למרות שהעסקה לא מומשה בסופו של דבר. אמנם, כאשר מתברר שההסכם נחתם בטעות, עקב אי ידיעת פרטים מהותיים, רואים את העסקה כאילו כלל לא נחתמה, ואם כן אין למתווך זכאות לדמי תיווך ועליו להשיב את דמי התיווך שכבר קיבל.
ביטול שכירות דירה עקב ביטול החתונה - תנאי מכללא / ארץ חמדה גזית 73045
הרב דניאל מן, הרב סיני לוי, הרב עדו רכניץ
הנתבע ביטל את הסכם שכירות הדירה, עקב ביטול נישואיו. השאלה היא, האם עליו לשאת בעלויות השכירות עד למועד בו נמצא שוכר אחר על ידי המשכיר. למעשה חויב השוכר בדמי השכירות עד למציאת שוכר חלופי.
שוכרים שעזבו דירה בשל עובש בקירות
הרב שמואל הבר, הרב ציון כהן, הרב משה רוזנבאום
שוכרים שעזבו דירה ששכרו בשל עובש בקירות ומעוניינים שלא להמשיך לשלם על פי התחייבותם בחוזה שאלות לדיון: א. האם צודקים השוכרים בטענתם, שהמשכיר הפר את החוזה, וכתוצאה מכך, אין תוקף לחוזה. ב. בהנחה שהם יכלו לבטל את החוזה, האם יש לראות בהמשך מגוריהם בדירה, מחילה על זכותם לבטל את החוזה. ג. האם עזיבתם מוצדקת, גם בהנחה שהמניע לעזיבתם הפתאומית נבע מכך שמצאו דירה טובה וזולה, ואילולא כן, הם היו נשארים בדירה עד תום תקופת השכירות.
הפרת הסכם גירושין ובדיקת פוליגרף / בית הדין הרבני 852097/3
הרב שמעון מלכה, הרב אליהו היישריק, הרב זבדיה כהן
בני זוג הסכימו להיבדק בפוליגרף, אולם, הבעל ניסה להונות את מכון הבדיקה. לפיכך בית הדין חייב אותו לשלם את מלוא הכתובה בסך 180,000 ש"ח
תביעה עקב גניבה של לולבים
הרב דוד לאו, הרב יעקב פרבשטיין, הרב יוסף גינצלר
פני בית הדין לממונות, מודיעין, בראשות הרב דוד לאו שליט"א, נידונה תביעה של סיטונאי לולבים כנגד קימעונאים שקבלו ממנו סחורה, אשר נגנבה מהם. בית הדין קבע: א. מעמדם של הנתבעים הוא כשל שומר שכר. ב. הנתבעים חייבים לפצות את התובע על הגניבה למרות שהלולבים אוכסנו במחסן נעול היטב, שקירותיו נפרצו על ידי הגנבים. ג. הנתבעים חייבים לפצות את התובע רק על עלות כל לולב שנגנב ולא יותר מכך. בסופו של דבר החליט בית הדין על פשרה, במסגרתה חויבו הנתבעים בשליש מגובה הנזק אותו גרמו.
הפרת חוזה שכירות
שוכר שביקש לעזוב את הדירה המושכרת הציע למשכיר שוכרים במקומו, והמשכיר סרב לקבלם בנימוקים שונים. בית הדין לענייני ממונות, שדרות, דן במקרה והכריע לטובת המשכיר כי זכותו היתה לסרב לקבל את השוכרים האלטרנטיביים שהוצעו על ידי השוכר, וזאת משני נימוקים: האחד, אורח חייהם עלול היה להפריע למשכיר שגר בסמיכות למושכר, השני, היה מקום לחשוש שאין ביכולתם לעמוד בתשלומי השכירות. באתר מופיע פסק הדין המנומק שנכתב על ידי הרב אריאל בר-אלי.
מחלוקת על מחסנים בבית משותף / ארץ חמדה גזית 73078
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב עדו רכניץ, הרב ניר ורגון
בית הדין הכריע שרישום בטאבו נעשה בטעות ויש לתקן אותו בהתאם לחוזים שנחתמו עם מנהל מקרקעי ישראל ובהתאם לחזקה בפועל.
מחלוקת בנוגע למכירת חנות / ארץ חמדה גזית 73109
הרב יוסף כרמל, הרב סיני לוי, הרב דניאל כץ
מחלוקת סביב חנות שנמכרה לשני אנשים שונים הסתיימה בפסק דין הקובע כי לקונה הראשון אין כל זכות בקרקע או במטלטלין
תשלום עבור אירוע מהדרין שנעשה בכלים לא כשרים / ארץ חמדה גזית 2507
הרב משה ארנרייך, הרב דניאל מן, הרב מנחם יעקובוביץ
התובע הזמין מהנתבע, שניהל חברת קייטרינג, אירוע ברמת כשרות "מהדרין". ביום האירוע כאשר הגיעה לאולם המשאית מחברת השכרת כלים שאל התובע את הנתבע האם יש לחברת ההשכרה תעודת הכשר, והנתבע השיב לו שנראה לו שיש. למחרת האירוע, התברר לתובע שאין לחברה הכשר. פסק הדין: לאור סמכות בית הדין לדון ב'פשרה', פסק בית הדין שיש לחייב את הנתבע בפער שבין הזמנת אירוע 'מהדרין' לבין אירוע בכשרות 'רגילה'.
תביעה בעקבות העברת זיכיון למפעיל אחר / ארץ חמדה גזית 71008
הרב יוסף כרמל, הרב דניאל מן, הרב סיני לוי
התובעים הפעילו מכונת שתייה בבית הכנסת, ושילמו לבית הכנסת תשלום הוצאות שימוש. לאחר זמן, הם מכרו את הזכות להעמיד באותו מקום מכונת שתייה למפעיל אחר. וועד בית הכנסת החליט לפנות את מכונת השתייה שלהם ונתן לאדם אחר להפעיל באותו מקום מכונת שתייה. בית הדין קבע שמהבחינה ההלכתית תביעת התובעים יכולה להתבסס על אחד משני יסודות: 1. התחייבות של הנתבעים כלפיהם שלא התקיימה. 2. חובתו של הציבור לפעול באופן שווה ללא העדפה של אדם על חברו. מהעובדות עולה שלא התקיימה התחייבות של הנתבעים כלפי התובעים. כמו כן, מהעובדות עולה שהשירות שנתנו התובעים היה לקוי. הפער הגדול בהיקף המכירות יכול להיות מוסבר רק בשינוי באיכות השירות. נראה שוועד בית הכנסת קיבל החלטה מתוך דאגה לרווחת המתפללים. החלטת בית הדין: התביעה נדחית ללא תשלום הוצאות.
השבת כספי השקעה שכר עבודה וריבית / ארץ חמדה גזית 72007
הרב שלמה אישון, הרב אהרן כץ, הרב סיני לוי
בית דין חייב מנהל תיקי השקעה להחזיר למשקיע את סכום ההשקעה לאחר של ניהל ספרי הנהלת חשבונות מסודרים כראוי ע"פ חוק
שיהוי בטענת מיקח טעות / ארץ חמדה גזית 71014
הרב יוסף כרמל, הרב דניאל כץ, הרב סיני לוי
בית כנסת הזמין שולחנות מחברת רהיטים. לאחר זמן גבאי בית הכנסת שמו לב שחלק מהשולחנות שהגיעו היו קצרים מדי ולא ניתן לשבת מולם בנוחות. הם ניסו ליצור קשר עם מחלקת השיווק ולאחר שנתיים שלחו מכתב תלונה. בית הכנסת מבקש את החלפת השולחנות, והספק מסרב. לדעת רוב הדיינים, שתיקת התובעים במשך זמן כה רב, מלמדת שהם היו מודעים לפגם (שלטענתם הנו פגם ברור וחמור), ולמרות זאת התובעים לא פנו לנתבעים, בבקשה להחליף או לתקן את הספסלים. בתוך כך הם גם המשיכו להשתמש בספסלים. משמעות הדבר מהבחינה ההלכתית שהם מחלו על זכותם לביטול המכר. אף על פי כן מכח פשרה פסק בית הדין שלתובעים תהיה זכות להזמין שולחנות חדשים בהנחה של 20 אחוז.
מחילה בטעות על החזר הוצאות
הרב אליהו אלחרר, הרב אפרים שימלמן, הרב משה פרקוביץ
מושב פלוני התקשר בחוזה לשנה עם מעבד עצמאי לצורך עיבוד קרקע המושב. מספר שנים לאחר מכן שלח המושב מכתב רשום ובו הודיע על רצונו בהפסקת ההתקשרות. המעבד טוען שלא קיבל את המכתב ולכן הוא עיבד את הקרקע. לאחר שהתבררה הטעות, התקיימה בין הצדדים שיחה ובה הוסכם שהמושב ישפה את המעבד עבור העבודה שהושקעה בשטח. המעבד חישב את הוצאותיו ואלו נכתבו בחוזה התשלום כאשר בסוף ההסכם הוספו המילים "אין חיובים הדדיים". לאחר זמן, ובטרם הועבר התשלום מהמושה למעבד, נזכר המעבד ששכח לכלול בחישוביו הוצאה משמעותית, והוא תובע להוסיף זאת לחיוב המושב. אין ויכוח בין הצדדים על כך שהוצאה זו לא נכללה בחישוב הוצאות המעבד. בית הדין חייב את המושב בתשלום הוצאותיו הנוספות של המעבד.
תיווך ללא הסכם בכתב / ארץ חמדה גזית 70003
התובע פנה אל הנתבע, שכנו בבית משותף, ושאל האם הוא מעוניין שיפנה אליו מכרים המתעניינים בקניית דירתו. לאחר שהנתבע הביע הסכמה ראו מכרי התובע את הדירה ובסופו של דבר סיכם הנתבע את מכירת דירתו למכרי התובע. לא נחתם הסכם תיווך כפי שדרוש החוק. התובע דרש מהנתבע דמי תיווך, בסך 28,000 שקל שהם 2% ממחיר הדירה, הנתבע סירב לשלם. בית הדין קבע שחוק המתווכים הנו בעל תוקף הלכתי. זאת בהסתמך על דברי החתם סופר שקבע שכל תקנה שאיננה נגד דין תורה והנה תקנה ראויה יש לה תוקף הלכתי, ובהסתמך על שו"ת הרשב"א (חלק ב סימן נו) שאחת התכליות הראויות לחוקי המלך הנה "כדי שלא יבואו העם לידי הכחשות וקטטות". לסיכום קבע בית הדין שהנתבע פטור מתשלום. עם זאת, חייב בית הדין את הנתבע לפנים משורת הדין בשל הטובה שעשה איתו התובע בסך של 1000 שקלים.
דין בן המצר בדירה שכורה / ארץ חמדה גזית 70015
הרב יוסף כרמל, הרב דניאל כץ, הרב סיני לוי
בית הדין שהעמותה בעלת הדירה אינה חייבת למכור את הבית לאף אחד, אולם, כיוון שברצונה למכור - יש לשוכרים זכות ראשונים ברכישה משום דין המצר (דינא דבר מצרא) ומשום מנהג המקום.
החזר השקעה שכשלה / ארץ חמדה גזית 69065
הרב שלמה אישון, הרב אהרן כץ, הרב איתן זן בר
בפני בית הדין ארץ חמדה-גזית, רמת גן הובאה תביעה על השקעת קרן במט"ח שכשלה. התובע הפקיד ביד הנתבע סכום של 5000$ לקרן השקעות, לאחר זמן מסוים הקרן ירדה עד לכדי שווי של 36$ בלבד. התובע תבע את החזר הקרן המקורית פלוס דמי פתיחת התיק בקרן בטענה שההשקעה בתיק היתה לאור מצג שוא של הנתבע. לעומתו הנתבע טוען שכל פעולותיו נעשו לאור ההסכם ולכן איננו חייב לנתבע דבר. ביה"ד הכריע שהנתבע איננו חייב דבר לתובע.
התחייבות למכירת בית / ארץ חמדה גזית 68042
הרב אברהם גיסר, הרב עובדיה אחיטוב, הרב דניאל כץ
בפני בית הדין בעפרה נידונה תביעה על התחייבות למכור בית. התובע שוכר בית מהנתבע מזה כמה שנים, כאשר במהלך שנות ההשכרה נידונה אפשרות המכירה של הבית. התובע טוען כי היתה הסכמה על מכירת הבית וגובה התשלום, והוא ראה את העניין כגמור; ושעל סמך הסכמה זו לא קנה בית אחר. הנתבע טוען שהם לא הגיעו לכדי הסכמה סופית והוא איננו חייב למכור את הבית, ובודאי שלא בתעריף שהוצג שאיננו רלוונטי היום. הוא גם מבקש לממש את הקנס המוסכם בחוזה מכיון שהשוכר לא יצא מהבית בתום החוזה. בית הדין קבע שסיכום בעל פה אינו מחייב כאשר מדובר במכירת בית.
תקלות שנמצאו ברכב שנקנה / ארץ חמדה גזית
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב גדעון בנימין, הרב משה גנץ
אדם מכר רכב והבהיר לקונה שהרכב נמכר כפי שהוא (as is), כמו כן הרכב עבר בדיקה במכון רישוי. לאחר זמן קצר התגלתה תקלה במנוע של הרכב המחייבת טיפול יקר., הקונה דרש את ביטול העסקה או תשלום פיצוי גדול, ואילו המוכר טען שהוא פטור. הנושא נדון בבית הדין לממונות בית שמש - גזית, ומפסק הדין שכתב הרב אליעזר שנקולבסקי עולות כמה מסקנות: 1. תקלה חמורה ברכב היא עילה לביטול העסקה למרות שהמוכר לא ידע על התקלה, ולמרות שהוא הבהיר שהרכב נמכר כפי שהוא, ולמרות שהתקלה לא התגלתה בבדיקת הרכב. 2. גם אם הקונה לא בדק את המוצר ונמצאה תקלה סמויה - המקח בטל. 3. כיון שביטול העסקה היה גורם נזק לצדדים בגלל רישום שתי העברות הבעלות - החליט ביה"ד לחייב את המוכר בעלות התיקון. 4. למרות שהרכב כלל מערכות נוספות אין להפחית את מחירן ממחיר התיקון כיון שהן היו כלולות במחיר הרכב. את מחיר התיקון יש להפחית ממחיר המחירון המשוקלל ולא מהמחיר בו נמכר הרכב בפועל שהיה נמוך יותר.
ליקויים בדירה שנקנתה / ארץ חמדה גזית
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב זכריה בן שלמה, הרב ידידיה כהנא
בקניית דירה מיד שניה מתגלים לעתים מזומנות ליקויים ותקלות לאחר העברת הבעלות. במקרה בו עסק בית הדין לממונות בית שמש-גזית נדון מקרה כזה, ומפסק הדין של הרב אליעזר שנקולבסקי עולות המסקנות הבאות: 1. הסעיף המקובל בחוזים בו נכתב שהקונה בדק את הדירה ומצא אותה לשביעות רצונו, אינו מהווה ויתור על מום נסתר שלא היה ידוע לקונה. לפיכך, אם נתגלה מום כזה הקונה יכול לדרוש את תיקונו. 2. בחוזה המכר נכתב שהדירה כוללת מחסן בחניה, אולם, בפועל התברר שהמחסן נמצא ליד הדירה. כיון שמדובר במקח טעות יכולים היו הצדדים לדרוש את ביטול העסקה, אולם, כיון שהם לא היו מעוניינים בכך בית הדין בדק האם יש פער בין שווי המחסן שהובטח, לשווי המחסן הקיים.
מכירת דירה שהתעכבה / ארץ חמדה גזית
הנתבע קנה דירה מהתובע, ונחתם חוזה שמגדיר את השלבים השונים של העסקה. בפועל, היה איחור של המוכר בהמצאת האישורים הנדרשים ובהתאם לכך היה איחור של הקונה בתשלום. המוכר תבע מהקונה לשלם לו את תשלומי המשכנתא עבור חודשי האיחור בהשלמת העסקה, ובתגובה תבע הקונה פיצוי עבור מספר ליקויים בדירה. מפסק הדין של בית הדין לממונות שדרות עולות המסקנות הבאות: 1. בית הדין דחה את התביעה של המוכר לתשלום דמי המשכתנא בטענה שהמוכר הוא שגרם לאיחור עקב האיחור שלו בהמצאת המסמכים. 2. בית הדין קבע שמועד העברת הבעלות הוא בסיום התשלום למוכר ולא ברישום הדירה בטאבו. 3. בית הדין חייב את הקונה בתשלום שכר דירה על החודשים בהם גר בדירה עד להעברת הבעלות, למרות שהעיכוב נבע ממחדל של המוכר. 4. בין הדין דחה את תביעתו של הקונה לפיצוי על סדק בכיור הבית כיון שבחוזה נכתב שהקונה בחן את הבית ומצא אותו לשביעות רצונו.
מיקח טעות בקניית רכב
לפני בית הדין לממונות בית אל נידון מקרה של אדם שקנה רכב ולא בדק אותו במכון בדיקה. לאחר זמן מה התגלו ברכב מספר תקלות - התברר שהרדיו היה מקולקל וכן אחת מכריות האוויר ועוד. התובע ביקש לבטל את העסקה, והמוכר סרב. בית הדין דן בכמה שאלות ואלו המסקנות העיקריות: 1. העובדה שהקונה יכול היה לבדוק את הרכב ולא עשה זאת אינה מהווה ראיה לכך שמחל על התקלות שהתגלו ברכב. 2. הקונה אינו יכול לבטל את העסקה, ולגבי התקלות שיוכח שהיו ברכב בשעה שנמכר הרי שהמוכר חייב לתקנן. 3. המוכר אינו חייב לתקן רכיבים שהקונה ידע שאינם תקינים, למרות שהקונה לא ידע את מהות התקלה (וממילא את עלות התיקון).
קבעו מחיר ולא הזכירו אם כולל מע"מ
קבלן שיפוצים סיכם עם לקוח על מחיר. הצדדים לא הזכירו אם המחיר כולל מע"מ או לא. לאחר ביצוע העבודה, כשדרש הלקוח קבלה, התגלעו חילוקי דעות בין הלקוח לקבלן. לטענת הקבלן המחיר לא כלל מע"מ, ואילו לטענת הלקוח, אין הצדקה לכך שיוסיף מע"מ על המחיר. הרב צבי יהודה בן יעקב, דיין בבית הדין הרבני האזורי בתל אביב עסק בשאלה נפוצה זו ואלה מסקנותיו העיקריות: 1. סיכום עסקי נעשה על פי הנוהג, והנוהג הוא שמחיר כולל גם מע"מ. לפיכך, הקבלן אינו זכאי לתוספת גם אם הוא מחזיק בכספו או רכושו של הלקוח. 2. גם אם יוכח שללא מע"מ המחיר עליו סוכם נמוך בשישית מהנהוג בשוק, לא יוכל הקבלן לדרוש העלאה בשכרו (כחלק מדיני אונאה) אלא אם כן הוא מחזיק ברכושו של הלקוח.
בניית קיר תמך בין מגרשים
מוקד פסק הדין נידונה זכותו של אחד השכנים לחפור בחצירו ותביעתו לבנות קיר תמך בינו לבין שכנו. פסק הדין עוסק בכמה סוגיות, וקובע בהן קביעות עקרוניות: האחת, בסמכותו של בית הדין לפטור את הנתבע משבועת היסת במקרה שהוא רואה את התביעה כחסרת בסיס או כקנטרנית. השניה, כאשר ישנם שני מגרשים בשני מפלסים - מוטל על שני הצדדים לבנות קיר תמך ביניהם, ועל העליון לאפשר חפירת יסודות בשטחו. השלישית, אסור לאדם להנמיך את מפלס הקרקע במגרש השייך לו בסמוך לשטחו של שכנו, כיון שעבודה כזו גורמת בהכרח נזק לשכן היא אסורה. הרביעית, לא ניתן במסגרת של כפיה על מידת סדום (מאבק כנגד ניצול זכות לרעה) לכפות על אדם לוותר על זכות קניינית.
רכב שנמכר ונמצאה בו תקלה
בית הדין האזורי לענייני ממונות קרית ארבע-חברון
בפסק הדין דן הרב דב ליאור במקרה נפוץ ביותר - גילוי תקלה על ידי הקונה לאחר הרכישה. אלא שכאן מדובר במקרה מסובך מעט יותר - כיון שלמוכר הובטחה אחריות לתיקון התקלה על ידי המוסך שלו. מסקנתו היא, שיש לחייב את המוכר בעלות התיקון של הקונה, ואם ירצה, הוא יוכל לתבוע את המוסך שלו.
אחריות קבלן על מתן עצה
התובע שיפץ את ביתו, ובאמצע השיפוץ הוא גילה שהקבלן אינו אמין ולכן עזב אותו. הנתבע הציע לתובע עזרה על מנת לסיים את השיפוץ. הוא המליץ על קבלן מהדרום המוכר לעמותה "הוא יסיים את העבודה על הצד הטוב ביותר". הקבלן הגיע לחיפה והעריך את העבודה ב- 90,000 ₪ מקסימום. בפועל התובע שילם 124,000 ₪ עבור השיפוץ. התובע תבע את הקבלן בבית הדין הרבני באשקלון בטענה של אונאה. בית הדין קיבל את עמדת הקבלן ופסק שהפער במחיר, סביר. כעת התובע תובע את הנתבע על האחריות שלו לעלות הגבוהה של השיפוץ. בית הדין פטר את הנתבע מחוסר ראיות, למרות שהיה ברור שהוא אחראי לטיב ואופן העבודה, לא היה ברור שהוא אחראי לגובה התשלום
הפסד פרמיה בגין ביטול פוליסה עקב מיצויה
הרב יהודה פריס, הרב ד"ר איתמר ורהפטיג, הרב יהודה זולדן
בעקבות תאונה הודה הנתבע כי הוא אשם. בהמשך, ככל הנראה מסיבות של נוחיות, התובע בחר לתבוע את הפוליסה של עצמו, בעיקר מפני שבדרך זו הובטח לו קבלת תשלום מהיר יותר. לפי החלטת השמאי, הוכרז הנזק כ"אובדן גמור". לפי תקנות חברת הביטוח, ותנאי הפוליסה של התובע, בעל רכב שקיבל פיצוי מלא בגין "אובדן גמור", מפסיד את דמי הפוליסה ששולמו עבור ביטוח הרכב. במקרה זה, מאחר והתאונה התרחשה באמצע תקופת הביטוח, הפסיד התובע תקופה של חצי שנה של ביטוח בשווי 1053 ש"ח. על כן הוא תובע סכום זה. תביעה זו הובאה לפני בית הדין לממונות מעלה אדומים, ונדונה באריכות, כאשר כל אחד מהדיינים כתב את דעתו. על פי הדעה הראשונה בפסק הדין: 1. ישנו חיוב על גרימת נזק (גרמא) במקרה שהמזיק נהנה מהנזק. 2. כיון שתאונות דרכים הן אירוע שכיח יש לחייב בגרמא על פי שיטת הריצב"א. שני הדיינים האחרים חלקו על קביעות אלה, אולם חייבו את הנתבע בנימוקים הבאים: 1. גם מזיק בגרמא חייב בדיני שמיים. 2. ע"פ כללי הביטוח הנתבע חייב, במקרה זה לא הדבר לא בא לידי ביטוי בגלל סכום השתתפות עצמית גבוה של התובע.
פיצוי על נזק ומניעת רווח עקב הפרת הסכם
בית הדין לממונות גוש קטיף - נסגר
פסק הדין עוסק בסכסוך כספי בין חקלאי לאחת מחברות השיווק של ירק ללא חרקים. מפסק הדין עולות כמה מסקנות עקרוניות: 1. להתחייבות מותנית בעל פה ללא עדים אין תוקף הלכתי. 2. חוזה שהסתיים והצדדים המשיכו לנהוג על פיו (למשל, שוכר שממשיך לגור במושכר לאחר תום תקופת השכירות המוגדרת בחוזה) - ממשיך לחייב את הצדדים. 3. חברה שגרמה לחקלאי שלא לעבד את שדהו חייבת לפצות אותו על הרווחים שנמנעו ממנו כיון שכך סוכם ביניהם בחוזה כתוב. שיעור הפיצוי נקבע על פי הרווחים של שדות מקבילים בניכוי הוצאות.
תאונה של נהג ללא רישיון
הרב נתן חי, הרב צבי פרג, הרב יעקב כהן
אחד ממנהלי עמותה הרשה לחבירו לנהוג ברכב, במהלך הנהיגה התברר שאין לנהג רשיון, וזמן קצר לאחר מכן אירעה תאונה ולרכב נגרם נזק. הנהג שילם חלק ניכר מהנזק, אולם, לאחר מכן התחרט וטען שאין עליו חובה לשלם. הרב נתן חי אב"ד לממונות איתמר פורס בפסק הדין בירור הלכתי בכמה סוגיות משמעותיות ונפוצות, ואלו מסקנותיו: 1. למנהל העמותה שהיה מעורב באירוע ישנה סמכות לתבוע את הכסף מהנתבע. 2. למנהל העמותה אין מעמד משפטי מיוחד של אפוטרופוס, ומעמדו כשל שומר על רכוש העמותה. 3. מנהל העמותה פשע בכך שהתיר לנהג ללא רשיון לנהוג ברכב, ולכן העמותה יכולה לתבוע ממנו את מלוא סכום הנזק. 4. הנהג חייב כמזיק כשנהג ללא רשיון ולכן העמותה יכולה לתבוע גם אותו על הנזק שנגרם. 5. בפועל, בית הדין חייב את הנהג ב- 5/6 מעלות התיקון, ואת מנהל העמותה ב- 1/6 מעלות התיקון.
בדיקת הצפה בגין תיקון רטיבות
הרב יעקב ורהפטיג, הרב יגאל צפירה, הרב יהושע קולר
בית הדין לממונות קהילת נוה נוף ירושלים
נזילות מים בבניין רב קומות הינן דבר שבשגרה. וממילא, גם תביעות משפטיות בעניינים אלה מגיעות לבתי הדין. בפסק הדין, עוסק בית הדין לממונות נווה נוף בכמה משאלות היסוד במקרים אלה, תוך נגיעה בשאלת מעמדו של החוק והמנהג בבית הדין בסוגיות מעין אלה.
תביעה עקב הטעיה
מדריכת חוגים יעצה למנהלת קייטנה לקנות ציוד על חשבון הישוב בו התקיימה הקייטנה. מנהלת הקייטנה קנתה את הציוד, אולם, בדיעבד התברר לה כי הישוב אינו מוכן לממן את כל עלות הציוד, אלא רק שליש ממנו. מנהלת הקייטנה תבעה את הישוב. בית הדין לממונות איתמר דחה את התביעה. בפסק הדין נידונות כמה סוגיות: האחת, אחריות אישית של עובד ציבור להחלטה החורגת מסמכותו. השניה, חיוב מי שהטעה את חברו וגרם לו להוציא הוצאות ממון. השלישית, חיובו של אדם שנהנה מממונו של אחר, כיון שחשב שזהו ממונו שלו. הרביעית, חזרת נציגי ציבור ממחילה על חוב.
הלוואה או מתנה/ ארץ חמדה גזית 74052
הרב שלמה אישון, הרב אהרן כץ, הרב סיני לוי
אדם נתן לאחיו כספים, חלקם במתנה, וביחס לחלקם נחלקו האם ניתנו במתנה או כהלוואה לתווך ארוך. בית הדין דחה את הטענה שמדובר במתנה.
ביטול מכירת חנות מזון עקב בעיות רישוי/ ארץ חמדה גזית 74073
הרב סיני לוי, הרב שלמה כהן, הרב דניאל כץ
פסק הדין עוסק במחלוקת בשאלה האם ניתן לבטל עסקת מכר עקב בעיות ברישוי העסק. בית הדין דחה את התביעה לקיים את העסקה לאחר שהמוכר הודיע לקונה שבכוונתו למכור את העסק לאדם אחר.
ביטוח חיים - למוטב או ליורש/ ארץ חמדה גזית 74080
הרב בניהו ברונר, הרב אורי סדן, הרב אחיה אמיתי
היורש טען שאין לאשר מתן ביטוח החיים למוטב בפוליסה בטענות שונות - סכסוך בין המנוח למוטב ושינוי נסיבות. בית הדין דחה את טענות היורש.
חובות שוכר שעזב במהלך תקופת השכירות/ ארץ חמדה גזית 74008
הרב סיני לוי, הרב שלמה כהן, הרב מנחם יעקובוביץ
שוכר עזב במהלך תקופת השכירות. בפסק הדין יש נדון מצב בו אדם טען טענה אך לא בירר את טענתו, ולאחר מכן התחמק ממתן הסברים נוספים.
חובות שוכר שעזב במהלך תקופת השכירות / ארץ חמדה גזית 74020
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב גדעון בנימין, הרב סיני לוי
לאחר אי תשלום דמי שכירות, דרשו המשכירים מן השוכרים לעזוב את הדירה. בפסק הדין התייחסות ליסוד התביעה לתשלום דמי השכירות לאחר דרישת עזיבת המושכר.
תביעת שוטר כנגד אזרח שתקף אותו בתפקידו / ארץ חמדה גזית 71061
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ניר ורגון, הרב מנחם קופרמן
בפני בית הדין ארץ חמדה-גזית בבית שמש הובאה תביעת שוטר מתנדב כנגד אזרח שתקף אותו במהלך תפקידו
חלוקת רכוש בנסיבות של דין מרומה / בית הדין הרבני 765289/2
הרב מיכאל עמוס, הרב שניאור פרדס, הרב אריאל ינאי
בית הדין קבע ששתיקת הנתבע בשל חוסר רצונו להשיב לטענות התובע הן בגדר 'דין מרומה'. במקרה כזה, יכול בית הדין כדברי הסמ"ע (חו"מ טו ס"ק יג) בשם הרא"ש לפסוק "כאילו השיב לו ונתברר לו השקר". במקרה זה, הנתבע כלל לא הגיע לדיונים, ולא המציא מסמכים, ועל כן, כל שכן שזהו בגדר 'דין מרומה'. כמו כן, בירר בית הדין שעל פי ההלכה טענות הנתבע שנאמרים על ידי בא-כוחו אינם בגדר טענות אם לא נטענים על ידי הנתבע עצמו. על כן, קיבל בית הדין את טענות התובעת במלואם וחייבו את הנתבע בסך סכום התביעה - 175,000 דולר.
טענות כנגד קבלן בנוגע לריצוף פגום
הרב נתן חי, הרב רועי הכהן זק, הרב עמיחי כנרתי
בפני בית הדין באיתמר נידונה תביעה על ריצוף לקוי. לטענת התובע הריצוף נעשה בצורה לקויה, ובנוסף - חברת הבניה הטעתה אותו בכך שהציעה לו שיטת ריצוף אשר איננה תקנית. לעומתו, טוענת הנתבעת שהריצוף נעשה בצורה ראויה והליקויים לכאורה נובעים משיטת הריצוף אותה בחר התובע. בית הדין דן והכריע בשתי נקודות: א. עדות מומחה – כיצד יש להכריע האם הריצוף תקין? בית הדין קבע שניתן לסמוך על מומחה מטעם בית הדין שיסייע לבית הדין להכריע האם הריצוף תקין או לא. מומחה זה יכול להיות אפילו מי שפסול לעדות, על בסיס העקרון שאומן לא ירצה להרוס את שמו בדבר שעלול להתגלות. לאור זאת, אומן יהיה נאמן להעיד רק בדבר שיכול להבדק. ב. מנהג המדינה – התקן של מכון התקנים הוא ריצוף בדרך מסוימת, ויש לברר האם החברה נהגה כראוי כאשר נתנה לתובע לבחור גם שיטה אחרת. מסקנת בית הדין היא שאין כאן הטעיה משתי סיבות: א. "התקן" המדובר הוא תקן אסתטי, ולכן אין הוא רלוונטי בשיפוץ בית. ב. "מנהג המדינה" איננו חובה שאין לסור ממנה אלא הנוהג המכריע בהעדר הסכמה. במקרה דנן בעלי הדין הגיעו מראש להסכמה כיצד לרצף וממילא מנהג המדינה אינו קובע (עפ"י שו"ת הריב"ש תעה). הכרעת הדין – בעקבות בדיקתו של העד מומחה נקבע שיש להחליף מרצפות בודדות, וכאמור אין בעיה בהכרעה לשפץ ללא רובה. את התשלום לעד המומחה חילק בית הדין בין שני הצדדים.
חזרה מהודאה משתמעת
אדם ששכר קראוון השכיר אותו ברשות לאדם אחר, ללא חוזה או סיכום ברור, פרט לכך שהשוכר ישלם למשכיר את ההוצאות. בעקבות כך התפתח סכסוך בין הצדדים, והוגשה תביעה לבית הדין לממונות, בית אל. פסק הדין שכתב הרב עובדיה אחיטוב עסק ברובו בסוגיות של "טוען ונטען", וממנו עולות כמה מסקנות: 1. נחלקו אחרונים (ואולי גם ראשונים) בשאלה האם אדם יכול לחזור בו מטענה שטען בבית דין, וחשב שבכך פטר את עצמו, כאשר על פי הדין טענה זו חייבה אותו. בית הדין פסק שניתן לחזור מטענה כזו. 2. מעמדה של טענת "כך הבנתי את הסיכום", כשהיא נטענת ע"י שני הצדדים הוא כשל טענת ברי (ודאי). 3. מודה במקצת על תשלום שכירות קרקע - חייב שבועה. 4. בית הדין הסתמך על רישומים אישיים של הנתבע על תשלומיו לתובע.
גביה בעזרת הוצאה לפועל / ארץ חמדה גזית 70020
הרב יעקב אריאל, הרב שלמה אישון, הרב אהרן כץ
בפני בית הדין ארץ חמדה-גזית רמת גן הובאה תביעה לביטול חוב שנוצר כתוצאה מפניה להוצאה לפועל. התובעים שכרו דירה מהנתבעים. לאחר יציאתם מהדירה הותירו התובעים חוב של ארנונה לעיריה בסך של 8220 ₪. בלית ברירה שילם המשכיר בעצמו את החוב, וכאשר סירבו התובעים לשלם לו את החוב הוא פנה להוצאה לפועל לגבית החוב באמצעות שטר חוב שהיה בידו. לדעת בית הדין אמנם לכתחילה היה על נתבעים לנסות להביאם לבית הדין, מאידך מסורת הפסיקה בין דייני ישראל שההוצאה לפועל היא אמצעי כשר לגביית חובות ברורים, שאין עליהם צורך בפסיקה נוספת. זאת לאור העקרון שאין תהליך זה בגדר משפט, אלא "פעולה להביא את השטר לידי גוביינא".
עדות במשפט פלילי
לבית הדין לממונות בית אל הוגשה תביעה להורות לנתבע לספר את הידוע לו בבית המשפט על אירוע מסוים שבעקבותיו הורשע התובע. לחילופין, דרש התובע פיצוי מהנתבע על כך שהוא מסרב להעיד לטובתו בבית המשפט. בית הדין, בהרכב של הרב עובדיה אחיטוב (אב"ד), הרב דוד בר-שלטון והרב עדו רכניץ דחה את התביעה. להלן, הנימוקים לפסק הדין, כפי שנכתבו על ידי הרב עדו רכניץ, תוך שהם עוסקים: א. באפשרות לחייב עד לשלם כשהוא מסרב להעיד, ב. בחובה להעיד בפני בית משפט בדיון פלילי ועוד.
נתק רגשי כעילת גירושין / פד"ר: 946145/1
הרב אליהו היישריק, הרב זבדיה כהן, הרב יצחק מרווה
בנידון דידן, טוענת האישה כי עקב הנתק הרגשי היא סולדת ממנו, כיון שהיא מרגישה בו כבעל פיזי בלבד. טענתה מגובה בחוות הדעת של ד"ר נעמי כהן ממכון מרחבים, והיא אף עזבה את הבית מזה כשנתיים. הדבר נידון כ"מאיס עלי" שעל הבעל לגרשה, ובמקום עיגון ניתן להחיל את הרחקות רבנו תם.
חובת האב לעבוד למזונות ילדיו / בית הדין הרבני 616800/6
הרב חיים בזק, הרב יועזר אריאל, הרב יוסף יגודה
ביה"ד יכול לחייב במזונות ילדים אב שאינו עובד, מכוח משלושה נימוקים: א. מטעם קנס – כדברי המרדכי והחזון איש. ב. על פי עיקר הדין, הן לפי רבנו אליהו והן לפי ר"ת, משום שהעבודה נעשית לקיים רצון חכמים. ג. פסיקת ביה"ד לתשלום מזונות, אינה כפייה בגופו לצאת לעבוד.
מחלוקת בנוגע לבניה לא-חוקית על גג בית משותף / ארץ חמדה גזית 71106
הרב בניהו ברונר, הרב אורי סדן, הרב יהודה דהן
מתוך פסק הדין: מבחינה הלכתית התנהגותו של הנתבע מוגדרת כגזל שיטתי, באמצעות כיבוש שעל אחר שעל ברכוש המשותף בבנין המגורים. בית הדין נדרש במקרה זה להציל עשוק מיד עשקו.
דחיית בקשה לשלום בית בגלל טענת מאיס עלי / בית הדין הרבני 977087-2
הרב מיכאל עמוס, הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל
מקרה דנן כפי שהבאנו לעיל יש בו מאיסות באמתלא מבוררת ברמה מסויימת שדי בה כדי לדחות את תביעת שלום הבית
חיוב בגט בגלל מאיס עלי ועובר על דת / פד"ר 1022445/1
הרב יצחק יוסף, הרב ציון אלגרבלי, הרב יעקב זמיר
ביה"ד קמא כתב נימוקים לחיובו בגט המתבססים בעיקר על כך שהאישה מאסה בבעל באמתלא מבוררת, בצירוף הטעם שהבעל עובר על דת בעניין שנוגע אליה. ביה"ד הגדול סמך ידיו על החלטות ביה"ד קמא.
משמורת ילדים / פד"ר 812347/8
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב יצחק אלמליח, הרב מימון נהרי
מדובר בבני זוג חרדיים שהתגרשו והאשה הפסיקה לשמור מצוות. בין בני הזוג מחלוקת לגבי משמרות הילדים. בית הדין הגדול החליט כי הילדים יהיו במשך השבוע אצל אמם, ובשבתות וחגים אצל האב. זאת, לאחר שבית הדין קיבל בחלקה את חוות דעת המומחה שהוגשה.
דחיית תביעה לשלום בית / פד"ר 962276/5
הרב יעקב זמיר, הרב אברהם שינדלר, הרב יהודה דהן
א. ביה"ד דוחה את תביעת שלום הבית של האשה. ב. ביה"ד קורא לאשה לראות את המציאות נכוחה ולהתגרש מבעלה בצורה מוסכמת, מושכלת ומכובדת. ג. אם לא יגיעו הצדדים להסכמה כנ"ל ייאלץ ביה"ד לשוב ולשקול מתן פסיקה מחייבת בתביעת הבעל לגירושין על פי כל האמור לעיל.
טענות ברי ושמא על תנאי עבודה ועל תשלום שכר / ארץ חמדה גזית 72069
הרב דניאל מן, הרב מנחם יעקובוביץ, הרב סיני לוי
עובד תבע את מעסיקו אל החזר הוצאות רכב ועל השלמת שכרו. לגבי החזר ההוצאות טוען העובד שהתחייבו לו החזר רכב והמעסיקים טוענים שלא זכור להם התחייבות כזאת ושהיא איננה הגיונית. בית הדין דן בהגדרות טענת ברי ושמא, והכריע שבמקרה הנידון הצדדים מוגדרים כטוענים טענת ברי, ולכן אין חיוב לשלם את ההחזר גם לא לצאת ידי שמים ללא ראיה. לגבי השלמת השכר נתבע א' טוען שהעביר את הכסף לנתבע ב', ונתבע ב' טוען שלא קיבל את התשלום. בית הדין הכריע שמעיקר הדין יכול כל אחד להישבע היסת על טענתו. אולם, כיוון שכולם מודים שהעובד לא קיבל את שכרו, בית הדין פסק שיש עליהם חובה מוסרית לשלם את שכר.
תביעה לפירעון מוקדם של הלוואה בהיתר עיסקא / ארץ חמדה גזית 76003
הרב בניהו ברונר, הרב אורי סדן, הרב טוביה שלמה בר אילן
התובע דרש להחזיר הלוואה שניתנה בהיתר עיסקא לצורך בנית בניין קודם לזמן הפירעון עקב עיכובים בבנייה שלא באשמתו. בית הדין הכריע שהואיל ובדיני הלוואה ההלכה היא שניתן להחזירה לפני הזמן גם נגד רצון המלווה, ובנוסף כיוון שפועל זכאי להפסיק את עבודתו בכל שלב ממילא בהיתר עיסקא שלפנינו רשאי התובע להשיב את הכסף לנתבע בצירוף דמי ההתפשרות על הרווחים עד מועד בקשתו להחזירה, והרי הוא כפועל שחוזר בו בחצי ימיו.
תביעה כנגד נגר חובב על נפילת ארון מטבח שהוא התקין / ארץ חמדה גזית 70044
הרב חיים בלוך, הרב ד"ר איתמר ורהפטיג, הרב דביר גרינצוויג
בית הדין דן באריכות בעילות החיוב השונות: הסתמכות, ערבות, אחריות, מקח טעות, נזקי ממון - אש ובור, ומסקנתו היתה: על הארון עצמו יש לחייב את הנתבע על כל העלות של הארון, כולל העבודה, כלומר סך של 1000 ₪, כיוון שטענת מקח טעות אינה מסופקת כלל. לגבי החיוב בשאר מרכיבי התביעה, על הכלים והשיש יש לחייבו במחצית הסכום.
תביעה על התנהלות לא שוויונית של אגודה שיתופית / ארץ חמדה גזית 69009
הרב בניהו ברונר, הרב ניסים טולדנו, הרב אליהו מרציאנו
תביעת התובע לפיצוי עקב חלוקה לא-הוגנת נדחית בשלב זה עקב חוסר ראיות
חלוקת בית שנרשם בחלקים לא-שווים / בית הדין הרבני 369722/3
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בעל תבע שיכילו הסדר איזון משאבים על דירה משותפת שנרשמה עוד לפני הנישואים בחלוקה של 1/3 לבעל 2/3 לאשה. בית הדין דן בכמה נושאים מהותיים: דיני קנייני קרקע, חזקת שימוש, מנהג המדינה ודינא דמלכותא, והכריע שגם לפי חוק יחסי ממון וגם לפי המנהג נכס השייך לאחד הצדדים מלפני הנישואין לא יאוזן.
היתר אישה שניה במקרה של אישה חולת נפש / פד"ר 839622/3
הרב אהרן דרשביץ דן בהיתר לבעל לשאת אישה שנייה, במקרה של זוג פרוד שהאשה חולת נפש שנים רבות. הכרעת בית הדין להתיר לבעל להנשא ואין צורך במקרה זה להיתר מאה רבנים. אולם, מאחר ומדובר בבני זוג מעדות המזרח, לשופרא דמילתא, ביה"ד יתיר לבעל את השבועה שלא לשאת אישה על אשתו. וכן מאחר ולא מדובר באישה שמוגדרת לפי ההלכה כשוטה לחלוטין, הבעל יפקיד גט בביה"ד.
מעמדו של ולד שנולד מתרומת ביצית של לא-יהודיה / פד"ר 1031698/1
הרב אליעזר איגרא, הרב אהרן דרשביץ, הרב משה בצרי
בית הדין קיבל את עמדתו של הרב זלמן נ. גולדברג שכתב: "באופן מעשי, צריך להתייחס לשתי האימהות (הגנטית והיולדת) לפחות כספק אימהות לגבי דיני יוחסין וגילוי עריות. אחרת עלול להיפגע מאד מעמדו של הילד".
פיצוי עקיף כתוצאה מנזקי רטיבות / ארץ חמדה גזית 73016
הרב סיני לוי, הרב מנחם יעקובוביץ, הרב אריה כץ
התובע ניזוק מרטיבות שהייתה בדירה שמעליו, הרטיבות פגעה בקיר ואף גרמה ככל הנראה לקצר בשקע של מכונת הכביסה. הנתבעים תיקנו את הנזילה באופן מיידי ואף הסכימו לסייד את האזור הפגוע בביתו של התובע. התובע תבע פיצוי על נזקי הכרטיס האלקטרוני של מכונת הכביסה שלטענתו ניזוק מהקצר, בעוד הנתבעים טענו שלא הוכח שהנזק אכן נגרם מהרטיבות. בית הדין פטר את הנתבע מפיצוי על הנזק למכונת הכביסה כיון שלא הוכחה "הזיקה בין הנזילה לבין הנזק שנגרם למכונת הכביסה".
*תביעה לפיצוי על רטיבות בדירה שנקנתה / ארץ חמדה גזית 73007
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב עדו רכניץ, הרב עופר לבנת
בית הדין דחה את התביעה לפיצוי על רטיבות בדירה שנמכרה כיון שהמוכר הודיע לקונה על נקודת רטיבות אחת והקונה החליט שלא לבדוק את העניין. בנוסף, נאמר בחוזה שהקונה בדק את הדירה על ידי בעלי מקצוע ומצא אותה מתאימה לצרכיו. בפועל הקונה לא בדק את הדירה, אולם, לאור מה שנאמר בחוזה קבע בית הדין שהקונה מחל על כל מום שהיה יכול למצוא על ידי מומחים.
*תביעה בגין ציוד לחימה שהושאל ונטען שלא הוחזר /ארץ חמדה גזית 72039
הרב דניאל מן, הרב מנחם יעקובוביץ, הרב דניאל כץ
בית הדין חייב עמותה לשלם על ציוד שנטען שהיא קבלה ולא החזירה.
מחלוקת בין שכנים על נזילות ורעש עקב שימוש בתקרת הרחבת דירה שבנה אחד מהם / ארץ חמדה גזית 72045
אדם בנה הרחבה ליד ביתו והתיר לשכן מלמעלה לבות סוכה על גג ההרחבה. בעבר בית הדין חייב את השכן מלמעלה לפרק חדר שהוא בנה על גג ההרחבה, ודחה את טענתו שהוא קנה את הזכויות במקום. כעת דן בית הדין בתביעה למניעת נזילות ובתביעה להפסקת שימוש רועש בגג ההרחבה.
פרשנות הסכם גירושין / פד"ר 1021240/1
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
בהסכם גירושין שנערך לפני כארבעים שנה נאמר שמחצית מהמניה של הבע באגד תושקע לטובת הילדים המשותפים של הזוג, ושאם האו יעזוב את אגד מחצית המניה תוחלט. הבעל עבד באגד עד הגיעו לגיל הפרישה. בהגיעו לגיל הפרישה טוען הבעל שההסכם כבר לא רלוונטי כי הילדים כבר בוגרים, וכי הוא לא עזב את אגד אלא פרש. הדיינים הכריעו שהסעיף יפורש כלשונו, והבעל יתחייב במחצית המניה כיון שעזב את אגד. מאידך, כיון שלא נאמר בהסכם מתי יקבלו הילדים את המניה, פסקו הדיינים שהם יקבלוה אחרי מותו של האב. בית הדין שמע את הילדים (שהיום הם בוגרים), אך הכריע שבאופן עקרוני אין חובה לשמוע אותם, כי הם לא צד בחוזה.
גבר אלים שביקש להפסיד את כתובת אשתו כיוון שהיא התנשקה עם חברו / פד"ר 922361/3
הרב מיכאל עמוס, הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל
בני זוג ביקשו להתגרש. הבעל טען שהאשה איבדה את כתובתה כי שהתה בלילה בבית חברו ואף התנשקה איתו. האשה טוענת שהחבר הנ"ל רק ביקש לחזקה ולנחמה על ההתעללות של בעלה, וכי הוא עצמו סיפר לה שהוא התבקש ע"י בעלה להכין לו נבוט להכותה. הדיינים פסקו שהאשה זכאית לכתובה, אך הוסיפו הסתייגות שהמעשה אסור ע"פ ההלכה והיה מביא לאובדן הכתובה במקרה רגיל.
**מירוץ הסמכויות / בית הדין הרבני 1067029/2
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
נציג הלשכה לסיוע משפטי כפר בסמכות בית הדין לדון בתיק בלי לנמק. בית הדין קנס את הלשכה לסיוע משפטי.
**אדם שחתם על חוזה כשהוסתרו ממנו נתונים חשובים / בית הדין הרבני הגדול 1041286/1
הרב יצחק אלמליח, הרב נחום שמואל גורטלר, הרב מימון נהרי
אשה חתמה על הסכם גירושין ולאחר זמן נודע לה שיש לבעלה זכויות שהיא לא ידעה עליהן, ואילו ידעה לא היתה חותמת. הדיינים הכריעו שאילו האשה לא היתה יודעת כלל שיש זכויות - היה מקום לטענתה. אך הואיל והיא ידעה שיש זכויות אלא שלא טרחה לברר מה הן הזכויות, אינה יכולה לטעון שההסכם בטעות יסודו.
**כתובה לאשה שמסרבת לטבול, כאשר מתחילה לא נישאו על דעת כן
הרב אהרן דרשביץ, הרב אברהם צבי גאופטמן, הרב עובדיה חפץ יעקב
בני זוג שלא חיוב שלום זה עם זה, והדבר התבטא בתחומים רבים מאד. בין השאר ביקש האיש שהאשה תתחיל להקפיד על טבילה. בסופו של דבר הצדדים התגרשו, והאיש טוען שלא מגיעה לאשה כתובה כי לא טבלה. כיון שבית הדין התרשם שהתביעה מצד הבעל לא נעשתה לשמה, לא פטר אותו מתשלום הכתובה במלואה, אלא החליט ברוב דעות להתפשר על סכום נמוך יותר. פסק הדין עוסק גם בנושאים נוספים.
**התחייבות ממונית שניתנה תחת איום בפרסום פרטים מביכים / פד"ר 968569/11
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
בני זוג התגרשו. תוך כדי הליך הגירושין חתם הבעל על מסמך המחייב אותו להעביר לרשות האשה זכויות ממוניות רבות מאד. התברר לבית הדין שהבעל העביר את הזכויות לאשה תמורת הבטחה שהאשה לא תפרסם עליו עובדות מביכות. עובדות שהתפרסמו בסופו של דבר ואכן הביכו מאד את הבעל. בית הדין פסק שההתחייבות בטלה כי היא ניתנה באונס. ובני הזוג יחלקו ביניהם את הממון המשותף שוה בשוה, כאשר מחלקו של הבעל ינוכו כתובת האשה, המזונות שעדיין חיב לה, ומזונות הילדים עד גיל 18.
**כפיית גט לאשה שעזבה את הבית וחיה עם גבר אחר/ פד"ר 1009273/4
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
אשה עזבה את הבית לפני כשנתיים. הבעל מעוניין בשלום בית ואף מוכן לעשות מאמצים גדולים שלם כך. האשה אינה מעוניינת, והיא מודה שהיא חיה בבית אחר עם גבר אחר שנקבה בשמו. בית הדין פסק שיש לכפות גט, ולאסור אותה על בעלה ועל הגבר שבשמו נקבה.
מינוי נאמנים להקדש כתר ארם צובא / פד"ר 1054611/1
הרב שלמה שטסמן, הרב יצחק זר, הרב זבדיה כהן
עקב מותם של חלק מהנאמנים ועזיבתם של אחרים, נוצר צורך למנות נאמנים חדשים. בית הדין מינה נאמנים חדשים.
העברת הקדש מתלמוד תורה לישיבות / פד"ר תשי"ט/1154, ערעור תשי"ט/145
הרב יוסף שלום אלישיב, הרב בצלאל ז'ולטי, הרב שאול ישראלי
מנהלי הקדש שהוקדש בשנת תרצ"ג לתלמודי תורה ספרדיים, התבקשו להעביר את תמיכתם לישיבות ספרדיות, כי כיום מדינת ישראל מתקצבת תלמודי תורה. בית הדין קבע שעדין יש תלמודי תורה שזקוקים לכסף, ושאין אפשרות לשנות מהקדש להקדש. בית הדין אף קבע לאיזה מוסדות ינתן הכסף. על כך הוגש ערעור האומר שאין לבית הדין סמכות לקבוע לאיזה מוסדות ינתן הכסף, אלא רק לתת הנחיות לאפוטרופסים. הערעור נדחה משום שהמקדישה מינתה את מי שכיהן בזמנו כרב ראשי. אמנם היא לא קבעה מי יחליף אותו, אבל מוכח שהיא רוצה שבית דין ינהל את ההקדש.
מקום הדיון בתיק שהועבר מבית המשפט לבית הדין / פד"ר 62150/3
הרב ישי בוכריס, הרב דניאל כץ, הרב שמעון לביא
גרוש וגרושתו חולקים בשאלת מקום הדיון על ההסדרים הממונים ביניהם. התיק היה בבית המשפט, ששלח אותו אל בית הדין. לכן פסקו הדיינים שאין אפשרות להשיב אותו לבית המשפט
כריכת דיני מזונות קטין בדין גט / פד"ר 109261/4
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
במסגרת דיוני גירושין, כרך הבעל את מזונות בנו הקטין עם דיוני הגט. הוא לא כרך בתביעה את מזונות בתו שהיתה כבר אז קרובה מאד לגיל 18, ועד מועד הדיון כבר עברה את גיל 18. האשה טענה שמקום הדיון הוא בבית המשפט. האשה אף פתחה תיק בבית המשפט, מבלי להודיעם שכתב תביעה כבר הוגש בבית הדין. האשה טוענת שכיון שהבת לא הוזכרה בכתב התביעה, יש מקום לדון בבית המשפט. בית הדין פסק שמקום הדיון יהיה בבית הדין, אבל אם לבת יש תביעות משלה, היא חופשיה לבחור את מקום הדיון.
**גרוש שמבקש לחזור בו מהסכם מזונות בטענה שלא ידע שהוא גבוה מהמקובל, ושהנישואין היו מקח טעות / פד"ר 619054/8
אדם חתם על הסכים גירושין, שבו האשה מחלה על כתובתה, והאיש התחייב לשלם 1750 ש"ח לחודש עבור מזונות הילד. לאחר כמה שנים הוא טוען שלא ידע שמקובל לשלם סכומים נמוכים יותר. האשה טוענת (והרב שתיווך ביניהם בזמנו אישר זאת) שהסכום ניתן בתמורה למחילת הכתובה. האיש טוען שמלכתחילה לא היה צריך לשלם כתובה, כי האשה היתה חולה במחלה קשה. הרב יועזר אריאל, שדן כדיין יחיד בהסכמת הצדדים, פסק שהאיש היה יכול לברר כמה מקובל לשלם. גם לגבי טענתו שלא ידע את פרטי המחלה, פסק הרב אריאל שכיון שידע את שם המחלה - יכול היה לברר. ואם לא ברר - הפסיד. כמו כן כיון שהמשיך לחיות איתה גם אחרי שידע את חומרת המחלה - הרי זו מחילה. לכן דחה הרב אריאל את בקשתו של האיש.
חיוב כתובה בסכום גבוה כאשר לצדדים יש טענות חמורות זה על זה / פד"ר 83475/4
הרב ציון לוז - אילוז, הרב מאיר כהנא, הרב אבידן משה שפנייר
בני זוג התגרשו. האשה תובעת את הסכום הנקוב בכתובה, מליון ש"ח. האיש טוען שלא התכווון להתחיב בסכום כה גבוה. עוד הוא טוען שיש לקזז ממנו סכומים גבוהים שנתן לאשה למטרות שונות. האיש חי חיי אישות עם אשה אחרת, נשואה. האשה טוענת שהוא הרבה ללכת לנשים אחרות. האיש טוען שהאשה נהגה כלפיו באופן לא ראוי. בית הדין חייב בסכום מסוים על דרך הפשרה והתנה את אותו סכום בכך שאין לאשה תביעות ממוניות נוספות, וכן שהאשה לא תוציא מהאיש סכומים נוספים בערכאה אחרת. ואם תעשה כן - יוכל הבעל לתבוע את הסכום בחזרה.
**כפיית גט באשה שנפרדה מבעלה על רקע אי שמירת מצוות / פד"ר 982961/1
הרב יעקב זמיר, הרב אברהם שינדלר, הרב יהודה יאיר בן מנחם
זוג נפרדו זה מזה. האשה תובעת שלום בית. הבעל טוען שתביעתה של האשה היא טקטית כדי להשיג כסף. הבעל טוען שכבר זמן רב אין ביניהם יחסי אישות, ושהאשה לא מסכימה לתנאיו בענייני שמירת מצוות. בית הדין פסק שאין לחייב אשה לקבל גט גם אם הצדדים לא חיים יחד. כן הוא פסק שאי אפשר לדון אותה כמורדת בלא ראיות. ועוד הוא פסק שבעל לא יוכל לטעון שהוא מוציא אותה משום שאינה שומרת מצוות כל עוד הוא עצמו אינו שומר מצוות. אם ישמור מצוות יוכל להתרות בה ולהוציאה ללא כתובה.
**אדם שטוען שאשתו מאוסה עליו כאשר ידוע שנתן עינו באשה אחרת / פד"ר 1010767/3
הרב זבדיה כהן, הרב מרדכי מזרחי בר אור, הרב דוד שני
אדם טען שאשתו מאוסה עליו. ידוע שאכן היו לה בעיות (שנפתרו) בקיום יחסי אישות, אבל הוא עזב את הבית רק אחרי שהתחיל בקשר עם אשה אחרת. בית הדין פסק שהאשה האחרת היא ככל הנראה הגורם למאיסתו את אשתו, ולכן אי אפשר לחייב אותה לקבל ממנו גט. למרות זאת בית הדין ממליץ לצדדים להגיע להסכמה ביניהם על גירושין, כי בית הדין מתרשם שאי אפשר לשקם את הנישואין.
כתובה לאשה שהיה בה מום, והצדדים טוענים זה על זה טענת מרידה / פד"ר 818315/7
הרב אליעזר איגרא, הרב אהרן דרשביץ, הרב משה בצרי
בני זוג התגרשו. הבעל טוען שלא ידע מראש שהאשה אנורקטית. כמו כן שני הצדדים טוענים זה על זה שמרדו ושהם אשמים בפירוק הנישואין. בית הדין חייב את הבעל בשני שלישי הכתובה על דרך הפשרה.
**זכויות גרושה בדירה והטבות שניתנו לגרושה שהיה נכה צה"ל / פד"ר 993523/4
הרב רפאל י' בן שמעון, הרב יאיר לרנר, הרב אברהם שינדלר
בני זוג התגרשו. הבעל היה נכה צה"ל ברמה קשה מאד. צה"ל מימן לו דירה ונתן לו קיצבה. הדירה נרשמה על שם הבעל עם הערת אזהרה שלא יוכל למכרה ללא אישור משרד הבטחון. הבעל מרצונו שיתף את האשה בדירה. כעת האשה דורשת לחלק את הדירה ואת הקצבה שוה בשוה. בית הדין פסק שלא מגיע לה חלק מקצבת הנכות שלהבעל, אך מגיע לה רבע מהדירה.
מחלוקת בנוגע למתן אופציה להמשך שכירות / ארץ חמדה גזית 72090
התובעים שכרו דירה ודורשים שתינתן להם לגור בה שנה נוספת, על סמך טענה שהייתה אופציה כזאת בעל פה. ואילו המשכיר טוען שרק נאמר שעד כה הוא לא מנע משוכרים שנה נוספת, אבל כעת הוא מעוניין לתת לבתו לגור בדירה. בית הדין הכריע שכיוון שאפילו בדירה מושכרת אם בנו של המשכיר התחתן (והדבר לא היה ידוע מראש בזמן ההשכרה) אזי ניתן לדרוש מהשוכר לפנות את המושכר בזמן סביר לטובת הבן. קל וחומר כאשר מדובר על הבטחה לא-ברורה לאופציה שבטלה כאשר בתו של המשכיר זקוקה לדירה.
דמי שימוש בדירה שהיתה משותפת לבני זוג שהתגרשו / פד"ר 510040/4
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג התגרשו. בית הדין עסק בתביעות ממוניות שונות ביניהם. בין השאר הוא דן בתביעת הבעל שהאשה תשלם לו דמי שכירות בדירתם המשותפת מיום עזבו את הבית. בית הדין חייב את האשה בדמי שכירות מיום הגירושין.
כתובה לאשה שנסעה לחופשה בחו"ל עם גבר אחר / פד"ר 1044396/1
הרב בנימין אטיאס, הרב אריאל ינאי, הרב אלון אבידר
אשה נסעה לחו"ל כאשר רכשה כרטיס טיסה עם גבר זר ואף הזמינה חדר במלון עם הנ"ל. האשה טוענת שעשתה זאת כדי להוזיל את המחיר אך לא ישנו יחד. אלא ישנה עם אשה אקראית שפגשה במלון ואינה יודעת את שמה וכתובתה. בית הדין פסק שהנסיבות מראות שנעשה מעשה כיעור, ופטר את הבעל מתשלום הכתובה.
**המלצה לגט שניתנה אחרי שבית הדין קבע שאין מקום לחייב גט/ פד"ר 1073898/1
הרב יצחק אלמליח, הרב אליהו היישריק, הרב אברהם שינדלר
בית הדין קבע שאין מקום לחיב גט, ושעל הצדדים להביא בתוך שבעה ימים דו"ח על החיובים הקבועים בבית המשפט. הדיונים בבית המשפט טרם הסתיימו, אך הבעל הביא דו"ח בינים. בית הדין המליץ לצדדים להתגרש. האשה ערערה משום שבית הדין קבע תחילה שאין מקום לחיב גט, ומשום שהדיון בבית המשפט טרם הסתיים, ומילא לא הוגש לבית הדין דו"ח. בית הדין הגדול דחה את הערעור, משום שהמלצה לגט אינה חריגה מהקביעה שאין לחיב גט, ומשום שבית הדין ידע שהדיונים בבית המשפט למשפחה לא יסתימו בתוך שבוע, ומכאן שהוא לא התכוון לפסק סופי.
**בעל חולה נפש שאשתו גרשה אותו מהבית למצוא עבודה, והלך ולא שב / פד"ר 1024191/1
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב יצחק אלמליח, הרב מימון נהרי
איש חולה סכיזופרניה. אשתו ידעה על המחלה עוד בטרם נישאו. אבל לא העריכה את עצמת המחלה. עם הזמן היחסים ביניהם הורעו. הבעל ישב כל היום בבית, אך עזב את חדר השנה. האשה כעסה עליו ואמרה לו שלא ישוב עד שימצא עבודה. הבעל הלך ולא שב. בסופו של דבר הזוג התגרש. בית הדין דן בשאלה האם לדון את בני הזוג כמורדים זה בזה, והאם התחייבות הבעל לכתובה תקפה. בסופו של דבר חייב בית הדין את הבעל בחלק מהכתובה. הצדדים ערערו ובית הדין הגדול דחה את הערעור.
בעל שגרש את אשתו משום שהודתה בפניו בבגידה / פד"ר 965709/6
הרב חיים בזק, הרב יועזר אריאל, הרב יוסף יגודה
בעל גרש את אשתו משום שהודתה בפניו בבגידה. כעת האשה והנטען מבקשים לתת אמתלאות לדבריהם ולהסביר שלא היתה ממש בגידה. הם לא השיבו לשאלות בית הדין, והוכח שהתיחדו. משום כך, ומשום נסיבות נוספות, אסר בית הדין את האשה על הנטען ועל בעלה לשעבר.
**זוג שעל פי כל המסמכים רשומים כגרושים, אך הם טוענים כי מעולם לא התגרשו / פד"ר 498172/6
זוג שרשומים כגרושים, וגם תיק הגירושין שלהם מכיל תעודות רבות המעידות על כך, מבקש מבית הדין לקבוע שאנם גרושים. לטענתם לא ניתן גט. הם טוענים שרצו להתגרש אך בפעל לא התגרשו והמשיכו לחיות יחד ואף נולדה להם בת. בתיק הגירושין שלהם נמצאו הגט והכתובה. הנסיבות מראות שיש להם אינטרס כספי לקבוע שהגירושין מעולם לא התקיימו. בית הדין המליץ לצדדים להנשא מחדש, אך קבע שהם גרושים. אמנם, כיון ששבו לחיות תחת קורת גג אחת, קבע בית הדין שהם אסורים להנשא לאחרים עד שיסדרו גט נוסף.
**אדם שגרושתו גרה בביתו והיא מבקשת להכניס עליו גבר אחר שלטענת הבעל גרם לגירושין / פד"ר 92614/3
הרב ציון לוז - אילוז, הרב מאיר כהנא, הרב אבידן משה שפנייר
זוג שהתגרשו לאחרונה ועדיין לא סיימו את ההסדרים הממוניים ביניהם. בינתים האשה גרה בביתו של האיש ומשלמת לו דמי שכירות, ללא חוזה חתום ביניהם. האשה מבקשת להכניס לבית גבר, שלטעת הגרוש היה לה עמו קשר עוד לפני הגירושין, ובעטיו נגרמו הגירושין. בית הדין קבע שכיון שהבית שייך לאיש, הוא רשאי למנוע את הכנסת האיש הנוסף כדייר בבית.
**קביעת מועד הקרע בין בעל לבין אשתו שאינה שפויה בדעתה / פד"ר 370713/1
הרב זבדיה כהן, הרב מרדכי מזרחי בר אור, הרב דוד שני
אשה תובעת איזון משאבים מבעלה. האשה פסולת דין וגם אינה יכולה להתגרש. מזה זמן רב שהצדדים אינם חיים יחד ולכל אחד מהם בן זוג אחר. השאלה היא עד מתי יש לראות אותם כנשואים. בית הדין פסק שבנסיבות הקיימות (בהיות האשה חסרת שיקול דעת) עזיבת הבעל את הבית אינה מהוה קרע, והוא חייב באיזון משאבים עד היום שבו הגיש את תביעת הגירושין.
**אשה שהפקידה כספים שירשה בחשבון המשותף לה ולבעלה, וכעת טוען הבעל שזכה במחציתם / פד"ר 993988/4
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
אשה ירשה כסף מאמה. את הכסף היא הפקידה בחשבון המשותף לה ולבעלה. כעת בני הזוג מתגרשים. הבעל טוען שכיון שהכספים הופקדו בחשבון משותף - כוונת האשה היתה לחלוק עמו את הכספים. בית הדין דחה את טענתו.
**כתובה ופיצויים לאדם שנשא אשה שכבר היתה מעוברת ממנו / פד"ר 833243/9
הרב יגאל לרר, הרב מנחם האגר, הרב דוד בר שלטון
אדם גרש אשה שנשאה כשכבר היתה מעוברת ממנו. האשה תבעה את מלוא הסכום הכתוב בכתובה, בתוספת הצמדה ופיצויים. הבעל טען שכיון שנשאה בעולה, אין לחייבו במלוא הכתובה. בית הדין חייב את הבעל בסכום הכתוב בכתובה, אך ללא הצמדה וללא פיצויים.
**ביטול הסכם עקב פיגור בתשלומים / פד"ר 16362/9
הרב מיכאל צדוק, הרב אלימלך וסרמן, הרב אריאל שוויצר
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שלפיו האיש ימכור לאשה את חלקו בדירתם. האשה הפקידה לשם כך סכומים אצל עורך דינה, ועורך הדין הנ"ל מעל בכספים. עקב כך פיגרה האשה בתשלומים באופן משמעותי, והבעל לא יכול היה לקנות לעצמו דירה ונאלץ לשלם שכירות גבוהה. בינתים האמירו מחירי הדירות. כעת מבקשת האשה להשלים את ההסכם, ואילו הבעל אומר שדין ההסכם להתבטל כי לא קיבל את הכסף במועד. בית הדין פסק שאילו היה מדובר כאן בהסכם מכירה רגיל, היה מקום לבטלו אם הכסף לא שולם במועדו. אך כיון שעיקר כונת הסכם הגירושין הוא להסדיר את פרידתם של בני הזוג ולדאוג לילדים - ההסכם אינו בטל.
**היתר לשאת אשה שניה לבעל שאשתו פרודה ממנו כבר שנים, ועשתה מעשה כיעור / פד"ר 806737/5
הרב אהרן כץ, הרב אליעזר איגרא, הרב יעקב זמיר
בני זוג פרודים כבר שנים רבות, והאשה מסרבת לקבל גט. בית הדין אפשר לבעל לשאת אשה שניה לאחר השלשת גט.
**כתובה לאשה שיש יסוד להניח שזנתה / פד"ר 985146/6
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
גרושה תבעה כתובה מגרושה. בית הדין פטר אותו משום שיש יסוד להניח שאשתו זנתה, וכי היא ככל הנראה יזמה את הגירושין.
**מקום הדיון כאשר הנתבעת חיה כבר 15 שנה בחו"ל והתגרשה שם אזרחית / פד"ר 1067919/1
הרב דוד לאו, הרב דוד דב לבנון, הרב אליעזר איגרא
בני זוג ירדו מן הארץ ונפרדו בחו"ל. הם התגרשו שם אזרחית, והאשה חיה שם עם גוי עבריין. הבעל שב ארצה עם ילדיו, ותובע משמורת על ילדיו וגט. האשה טוענת שאין סמכות לבית הדין הרבני להכריע בעניינם כי רשמית היא גרושה וכי אינה ישראלית. לחלופין היא דורשת להחליף הרכב כי לדבריה ההרכב עוין אותה. בית הדין הכריע שמקום הדיון הוא בבית הדין הרבני בארץ, ולפנים משורת הדין הוא מסכים להחלפת ההרכב, כדי לפתור את העניין במהירות לטובת הילדים.
סידור גט לבני זוג שסיכמו שימשיכו לגור יחד במשק משותף לשניהם / פד"ר 1086905/2
בני זוג מבקשים גט אחרי שכבר סיכמו ביניהם שימשיכו להתגורר יחד באותו משק, שישאר משותף לשניהם. בית הדין הכריע שאסור להם לגור יחד ולהחזיק משק משותף. אך עם זאת התיר לסדר להם גט, מתוך החשש שאם לא יסדר - יעברו על איסורים חמורים יותר.
**מתן צוי עיקול זמניים על רכוש הצדדים / פד"ר 1039958/18
זוג בעלי רכוש רב התגרשו, וכל צד תובע תביעות על הרכוש שביד הצד השני, ולפיכך מבקש צו זמני המונע מהצד השני למכור את נכסיו. צוי העיקול הזמניים עלולים להביא לפשיטת רגל של הצדדים. הרב שלמה שטסמן, כדיין יחיד, עסק בסוגיא של מתן צוי עיקול זמניים על נכסים שדינם עדיין לא נידון בבית הדין. ודן בשאלה מתי אפשר להטיל צוים שכאלה.
*שכרה של אדריכלית שלא סוכם מראש / ארץ חמדה גזית 72120
הרב אריאל בראלי, הרב דרור טוויל, הרב שלומי בן יאיר
בית הדין חייב מזמינה לשלם לאדריכלית שכר חלקי על תכנון בית, וזאת אף שהשכר לא סוכם מראש ואף שהעבודה נעצרה טרם לסיומה על המזמינה.
*נזק למנוע של רכב שהושאל לגרעין תורני / ארץ חמדה גזית 72121
הרב אריאל בראלי, הרב דרור טוויל, הרב שלומי בן יאיר
בית הדין קבע שניתן לתבוע את הגרעין או את מי שנהג ברכב, והם חייבים בחלק מעלות מנוע חדש, כיון שהרכב היה משומש.
**דרישת קרובי משפחה רחוקים להפקיע את רכוש המנוחה / פד"ר 992701/1
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
אשה שאביה אינו מיושב בדעתו נפטרה ללא ילדים. קרובים רחוקים טענו שהיא צוותה להעביר את רכושה אליהם. הם העידו שכך היא אמרה בפניהם, ולאחר זמן אף מצאו לפתע צוואה שלה. הם הביאו מומחים מטעמם שטענו שהאשה עמדה לפני מותה, בניגוד לרופאתה האישית של המנוחה. בית הדין מצא שהצוואות אינן תקפות. והביע את פליאתו על עדות העדים מטעם.
**תביעה הדדית לשינוי גובה תשלומי מזונות / פד"ר 587417/8
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בני זוג גרושים הגישו תביעות הדדיות לשינוי גובה תשלומי המזונות שסוכמו בהסכמי בגירושין. בית הדין דחה את התביעות
**כתובה במקרה שבו האיש טוען שהאשה יזמה את הגירושין / פד"ר 1075070/1
הרב ציון לוז - אילוז, הרב מימון נהרי, הרב יעקב זמיר
אדם טוען שאשתו יזמה את הגירושין ואף הגישה כלפיו תלונת שוא במשטרה. לכן הוא מבקש לפטור אותו מתשלום הכתובה. בית הדין פסק שהשאלה מי פנה אל בית הדין בפעל אינה קובעת. בכל מקום שבו הגירושין הם בהסכמה, או שיש עילה סבירה לדרישת הגירושין מצד האשה ואף ביה"ד ממליץ עליהם, הבעל חייב בכתובה. יש לפטרו ממנה רק במקום שבו החיים עם האשה אינם אפשריים. לכן הוא מחייב את הבעל בכתובה, אך עושה פשרה ולא מחייב אותו בכל הכתובה.
**תקפו של הסכם ששני הצדדים ראוהו כמבוטל / פד"ר 1084485/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
הצדדים חתמו על הסכם גירושין וביטלו אותו. ואולם אין החלטה רשמית על ביטול ההסכם, לכן תובע הבעל את קיומו. בית הדין דחה את תביעתו על הסף, כיון שכל התנהגותו לאורך כל התהליך העידה על כך שהוא לא רואה את ההסכם כמחייב.
פסול חלל במשפחה שנודע להם שהם כהנים אך לא שמרו מצוות ולא נהגו ככהנים / פד"ר 1091028/1
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
בן למשפחה ששלוש דורות לא שמרו מצוות, שמע מסבו שהוא כהן וגילה שאם ילדיו הייתה גרושה לפני שנישא. בית הדין דן בכשרות הילדים והכריע שאין להתייחס אליהם ככהנים חללים. בית הדין דן באפשרות לפסול את קידושיה הראשונים של האשה כיוון שאחד העדים היה חילוני, אך דחה אפשרות זו. מאידך הוא קבע שאין לקבל את העדות של הסב החילוני על כהונתם, ומשפחה כזאת מוגדרת כאיבדה את חזקתה ואין להם לנהוג כדיני כהנים אלא כדין ישראל.
**כתובה במקרה שבו האיש עזב את האשה לטובת אשה אחרת, אך טוען שאשתו מרדה / פד"ר 1014535/1
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג התגרשו, האיש מודה שעזב לטובת אשה אחרת, אך טוען שעשה זאת משום שאשתו מנעה ממנו יחסי מין במשך שנים. האשה טוענת שבעלה סרב להוליד ילדים נוספים. האיש הציע בדיקת פוליגרף, האשה סרבה. בית הדין פסק פשרה.
סמכות בית הדין לדון בצו ירושה כאשר יש תובעת הטוענת שהיא הידועה בציבור / פד"ר 1095633/2
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
בית הדין קיבל סמכות לדין בצו ירושה, אלא שאשה לא-ידועה טענה שהיא הידועה בצבור של המנוח, והיא לא מסכימה לניהול הדין בבית הדין. כיון שהתובעת לא הביאה אפילו ראיה לכאורה לכך שהיא הידועה בצבור, קבע בית הדין שאין לו רשות למשוך את ידו מהדין.
סמכות בית הדין לדון בתביעה בין בני זוג שאחד מהם תושב חו"ל / פד"ר 1076852/1
הרב יעקב זמיר, הרב מימון נהרי, הרב ציון לוז - אילוז
בעל הגיש בקשה לגט ומשמורת כנגד אשתו שהיא תושבת דרום אפריקה. האשה טענה שבית הדין אינו מוסמך לדון בתיק. בית הדין דחה את דבריה.
**מקום הדיון כאשר הצדדים כבר דנו לפני בית המשפט / פד"ר 1086472/1
הרב אליעזר איגרא, הרב אהרן כץ, הרב שלמה שפירא
בית הדין קבע את משמורת הבנות אצל האב. החלטה זו לא שונתה. אך בהמשך דנו שני ההורים בפני בית המשפט, והאב לא הביע התנגדותו לכך. כעת הוא מבקש לשוב ולדון בפני בית הדין. בית הדין קבע שמקום הדיון הוא בבית המשפט.
מזונות לילדים כאשר חלקם כבר בגרו / פד"ר 810386/6
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג התגרשו ונפסק סכום מסוים שישלם האב למזונותיהם. בינתים בגרו ארבעה מתוכם ונותרו שנים. האב טוען שכעת עליו לשלם רק שליש מהסכום המקורי. בית הדין קבל את טענת האם שהוצאות גדול שני ילדים הם יותר משליש מהוצאות גדול ששה ילדים. כמו כן פסק ביה"ד שבנסבות שלפנינו יש מקום לחייב את האב גם בהחזקת הבוגרים. לכן פסק סכום גבוה יותר.
**איזון נכסים בין בני זוג / פד"ר 1033569/5
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג שמתגרשים דנים ביניהם בחלוקת הרכוש בית הדין פוסק שכל הרכוש הרשום על שם שניהם יחולק בשוה, גם אם אחד הצדדים השקיע בו יותר, כי מן הסתם התכוונו לשתף זה את זה.
סמכות בית הדין לדון ביהדותן של בנות שאימן אינה יהודיה / פד"ר 1066237/1
הרב יצחק אלמליח, הרב מיכאל עמוס, הרב מימון נהרי
בית הדין קבע שאשה אינה יהודיה ובקש להחיל פסק זה על בנותיה. בנותיה סרבו, בית הדין פסק שהן תרשמנה כטעונות בירור, עד שתבקשנה לברר.
***חיוב כתובה באדם שאשתו בקשה גט משום שהיה לו קשר עם נשים אחרות/ 1013673/2
הרב דוד לאו, הרב דוד דב לבנון, הרב אליעזר איגרא
אדם שהודה שהוא מכור לקשר עם נשים, התבקש ע"י אשתו לתת לה גט, ואף לשלם את הכתובה. בית הדין פסק שיש לחיבו בגט וכתובה, ולהתפשר בעניין תוספת הכתובה.
**מעמדה של דירת בני זוג שנרכשה ע"י צד אחד / פד"ר 883179/2
הרב דוד לאו, הרב דוד דב לבנון, הרב אהרן כץ
בני זוג מתגרשים. הדירה בה גרו בני הזוג נרכשה מכספי הבעל והיתה רשומה ע"ש הבעל. האשה תבעה מחצית הדירה משום שזאת היתה דירת מגוריהם. בית הדין פסק שאין די בכך, והואיל והדירה רשומה על שם האיש - דירתו היא.
**חיוב כתובה במרידה הדדית / פד"ר 1043381/1
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב אליהו היישריק, הרב מיכאל עמוס
בית הדין האזורי פטר בעל מתשלום כתובה, כי הגירושין היו ברצון שני הצדדים. האשה ערערה. הערעור נדחה.
**אשה שהתחיבה בהסכם גירושין שהבת תשהה בצהרון, עד מתי היא חייבת בכך / פד"ר 965899/5
הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל, הרב יאיר לרנר
בהסכם גירושין נקבע שהבת תשהה בצהרון, וכי אין לשנות את שגרת החיים של הבת. הבת גדלה והגיעה לגיל בית ספר, והאב תובע שהאם תדאג לה לצהרון גם בגיל ביה"ס. נפסק שאין צורך. אבל אין לחייב את האב לקחת את הילדה, בימים שבהם הוא לוקח אותה, לפני השעה 4:00 אחה"צ.
**סמכות אם לתבוע מזונות בבית המשפט כאשר התיק נידון בבית הדין / פד"ר 1089594/3
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
בית הדין הבהיר שאם תביעת מזונות נידונה בבית הדין, אין האשה רשאית להגיש תביעה מקבילה בשם הילדים בבית המשפט. גם כי החוק מונע זאת, וגם כי היא אינה אפוטרופסית יותר מהאיש.
היתר נשיאת אשה שניה למי ששהה עם אשתו 26 שנה ולא ילדה / פד"ר 765725/1
הרב מיכאל עמוס, הרב שניאור פרדס, הרב אריאל ינאי
זוג בקשו להתיר לבעל לשאת אשה נוספת כי הם חיים יחד 26 שנה ואין להם ילדים. בית הדין התיר, לאחר שהבעל ידאג לכל צרכי אשתו.
תביעה להשבת תשלום ממשרד שידוכים / ארץ חמדה גזית 76074
בית הדין דן בתביעה להשבת תשלום שניתן למשרד שידוכים, בטענה שהמשרד לא עמד בהתחייבות שלקח על עצמו. בית הדין דחה את טענת משרד השידוכים שיש לדחות את התביעה על הסף כיון שבחוזה נקבע שהתשלום לא יוחזר בשום מקרה. לגופו של עניין קבע בית הדין שהמשרד עמד באופן כללי בהתחייבות אחת, אולם לא בהתחייבות השניה שלקח על עצמו, ולכן חייב את המשרד להחזיר את התשלום שקיבל על ההתחייבות השניה.
הטלת הגבלות על אשה סרבנית גט, שמתעללת בבעלה ותובעת שלום בית / פד"ר 1006595/8
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
בני זוג פרודים כבר שלש שנים. הבעל מסרב לחזור אל האשה. הוא אומר שהאשה מזלזלת בו ומבזה אותו. כיון שהאשה עשתה זאת גם בבית הדין, נוכחו הדיינים לדעת שטענות הבעל נכונות. האשה תובעת שלום בית, ואולם, היא משפילה את הבעל, ואף טוענת נגדו טענות שאינן מתיישבות עם טענת שלום בית. האשה ובא כחה טענו נגד בית הדין טענות פרוצדורליות רבות, ובית הדין קבע שאין להן בסיס ע"פ תקנות הדיון. בית הדין הורה להטיל על האשה הגבלות, עד שתסכים לקבל את גטה.
**אדם שמאס באשתו ותובע גירושין, והיא מסרבת להתגרש ותובעת שלום בית / פד"ר 1028042/1
הרב יצחק אלמליח, הרב אבירן יצחק הלוי, הרב אליהו אריאל אדרי
בני זוג חיים בנפרד ומאשימים זה את זה בהאשמות שונות. הבעל כנראה מצא לו אשה אחרת. הבעל תובע גירושין, האשה מסרבת להתגרש ותובעת שלום בית. מומחה חווה את דעתו שהסיכויים לשלום הבית נמוכים, והאשם בכך הוא ככל הנראה הבעל. לכן פסק בית הדין בדעת הרוב לדחות את שתי התביעות ולסגור את התיק. אין לחייב את האשה לקבל גט. דעת המיעוט היא להמשיך לדון עד שתושג הסכמה.
אדם שתבע בעבר גירושין וכעת מסרב לתת גט / פד"ר 962276/8
הרב אברהם שינדלר, הרב רפאל י' בן שמעון, הרב יאיר לרנר
אדם שתבע גט לפני כמה שנים, כעת תובע שולם בית. בני הזוג חיים בנפרד מאז אותה תביעה. בעבר הבעל הסביר במלים חריפות מדוע אינו יכו ל לחיות עם האשה הזאת, וכעת הוא תובע שלום בית. לפיכך קבע בית הדין שניכר שהתביעה אינה כנה. הבעל אף אינו רשאי להתנות את הגט בכך שבית הדין ידון בצדדים הממוניים ולא בית המשפט. לפיכך בית הדין קבע שיש לחייב את הבעל לגרש את האשה.
אשה חולת נפש שבעלה מבקש לגרשה / פד"ר 1079923/3
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
זוג התגרשו בגלל מחלת נפש של האשה. בית הדין פסק שכיון שהדירה היא של האיש, ישאר האיש בדירה. ישיבת האשה בבית במשך כמה שנים לא מלמדת על כוונת שיתוף. ועם זאת, אי אפשר להשליך אשה חולה מהבית. וגם אם עשתה מעשי כיעור - חיובו של הבעל לרפאה קודם. לכן ישלם לה מזונות אחרי הגירושין.
**משמורת ילדים / פד"ר 884693/5
בני זוג גרושים. בנותיהם גרות אצל האם ומבקרות באופן קבוע אצל האב. האם דורשת משמורת בלעדית, תוך שהיא מבטיחה שהמציאות בשטח לא תשתנה. אך היא טוענת שהיא זקוקה למשמורת בלעדית לצורך קבלת הנחות מגורמים שונים. האב תובע משמורת משותפת. בית הדין קבע שהמשמורת תהיה משותפת, והדבר יעודד את הצדדים להשקיע יותר בקשר עם הבנות.
תשלום למתווך עבור דירה שנמכרה ע"י כונס נכסים / פד"ר 934634/10
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
דירה נמכרה כחלק מחלוקת נכסים, ראשית פנה הבעל למתווך שימכור את הדירה אולם בסופו של דבר נמכרה הדירה ע"י כונסי נכסים בפרסום שקבע שלא ישולמו דמי תיווך. המתווך, שנכח במעמד המכירה, תבע את דמי תיווך אך בית הדין קבע שאלו לא מגיעים לו כיוון שנאמר למתווך מראש שלא מעוניינים בעבודתו ושלא יקבל על כך כסף, ואף נרשם בפירוש במודעת הפרסום שלא ישולמו דמי תיווך. מעבר לכך על אף שבדיני מתווכים הולכים אחר המנהג, גם מבחינה חוקית אין כאן כל חיוב כיון שהחוק קובע שמכירה דרך כונס נכסים כמוה כהעברת הנכס בעלים, ממילא אם השתנו הבעלים על החפץ והם לא חתמו על הסכם תיווך אין לחייב אותם מכוח הסכם התיווך שחתם הבעלים הקודם.
**דיון חוזר בתביעת כתובה עקב גילויים חדשים לגבי מי שעוברת על דת יהודית / פד"ר 976276/3
הרב אליעזר איגרא, הרב אהרן דרשביץ, הרב משה בצרי
אדם חויב בתשלום כתובת גרושתו. כעת הוא מבקש דיון חוזר כי הגיעה לידו עדות של אשה שראתה את גרושתו שלובת זרוע עם גבר אחר עוד לפני הגירושין. וכן הוא טוען כי אשתו אשמה בגירושין. בית הדין מצא שאין בדברים הצדקה לדיון מחודש בבקשת הכתובה.
**הסכם גירושין שלא אושר בבית הדין, ואשה שהגישה תלונת שוא כנגד בעלה / פד"ר 959287/3
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שבו מוותרת האשה על כתובתה בכפוף למתן הגט. האשה חזרה בה מההסכם (בשל סעיף אחר) עוד לפני מתן הגט, ולכן ההסכם לא אושר בבית הדין. בית הדין פסק שכיון שהאשה חזרה בה לפני מתן הגט, ההסכם לא מחייב אותה בויתור על כתובתה. ובפרט שידוע שהסכם גירושין טעון אישור של בית הדין, והצדדים לא גומרים בדעתם להתחייב בו לפני מתן האישור. עוד טען הבעל שכיון שהאשה הגישה נגדו תלונת שוא במשטרה, היא לא זכאית לכתובה. בית הדין קבע שאמנם מעשיה של האשה ראויים לכל גינוי, אך אין בהם כדי להפסיד את כתוכתה. מאחר שהם נעשו אחרי שהבעל כבר גמר בדעתו לגרשה, ולא מחמתם הוא מגרש אותה.
הערכה מחדש של ערך דירה בהסכם גירושין בעקבות עלית מחירי הדירות / פד"ר 902774/6
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בני זוג שהתגרשו סיכמו שהבעל יקנה את חלקה של האשה בדירה בסכום שסוכם. ביצוע ההסכם התעכב ובינתים עלו מחירי הדירות באופן משמעותי. בית הדין קיבל את ערעור האישה וקבע שיש להעריך את המחיר מחדש לפי שוויה העדכני של הדירה גם אם יתברר שהעיכוב היה באשמת האשה.
פרשנות הסכם חלוקת עזבון / פד"ר 33040/1
הרב אלימלך וסרמן, הרב מיכאל צדוק, הרב אריאל שוויצר
אדם נהרג בתאונת עבודה. אלמנתו והוריו חתמו על הסכם על דרך חלוקת הפיצויים שיתקבלו. ואולם, חלק מהפיצויים הוגדרו ע"י הביטוח כפיצויים לטובת העזבון, וחלק מהפיצויים הוגדרו כפיצויים לתלויים במנוח, קרי האלמנה, והועברו לאלמנה. האלמנה טוענת שהכספים האלה אינם כלולים בהסכם. ההורים טוענים שהכספים האלה כלולים בהסכם, ושיש לחשב את חלוקת יתר הפיצויים בהתאם. בית הדין פסק שאי אפשר להכריע, ולכן יש לחלק את הסכום שבמחלוקת בין הצדדים.
**אשה שטוענת שגרושה קידש אותה מחדש / פד"ר 531377/9
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
אשה טענה שגרושה קידש אותה מחדש. הגרוש הכחיש. בית הדין ברר את הדברים ומצא שאכן התקדשה מחדש. לכן חייב את הגרוש בהוצאות משפט ובמתן גט.
**סמכות בית הדין לדון בחלוקת נכסים לאחר הגט/ פד"ר 978295/4
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
גרוש תובע לקיים את הסכם הגירושין. גרושתו טוענת שתפקיד בית הדין הסתיים זה מכבר, ואין לו סמכות לדון. בית הדין דחה את טענתה.
מחלוקת בנוגע למכירת ארבעת המינים / ארץ חמדה גזית 76029
הרב חיים בלוך, הרב עדו רכניץ, הרב שמעון גרבוז
התובעת סיפקה ארבעת המינים לנקודות מכירה שהפעיל הנתבע, ואף היתה שותפה עמו באחת מאותן נקודות. הנתבע לא קיבל את הסחורה שרצה, ורכש לולבים מספקית אחרת. בית הדין דן בטענת התובעת, שהמהלך שעשה הנתבע גרם לה להפסד רווחים. פסק הדין ניתן בדרך של בוררות עסקית.
ביטול קניית דירה עקב איחור בתשלום / ארץ חמדה גזית 76064
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ניר ורגון, הרב עקיבא כהנא
התובע רכש מהנתבע דירה, אולם לא עמד בלוח התשלומים שבחוזה. בעקבות זאת, הנתבע הודיע כי המכירה בטלה, ולקח לעצמו כספים שהוגדרו כפיצוי מוסכם במקרה של הפרת החוזה. בית הדין דן בדרישת התובע לקבל את החזקה בדירה כי הנתבע סיכל את יכולתו לרכוש את הדירה, בטענות על לוח התשלומים, ובקנס המוסכם מראש.
תביעת ספק כנגד מנהל בחברה לשלם את חובה של החברה כלפי הספק / ארץ חמדה גזית 76066
הרב דניאל מן, הרב עודד מיכמן, הרב עקיבא כהנא
הנתבע עבד בחברה, ושכר את התובע להוביל סחורה עבור החברה. לאחר שהחברה פשטה את הרגל, נתגלע סכסוך בין הצדדים האם על הנתבע לשלם את שכרו של התובע.
ביטול הסכם בטענה שהוא פיקטיבי ונועד להבריח מנושים / פד"ר 547318/3
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
בני זוג התגרשו וחתמו על הסכם גירושין שעל פיו תרשם הדירה המשותפת על שם האשה. הדבר לא נעשה, והצדדים המשיכו להתגורר יחד. לאחר שנים הם נפרדו, וכעת דורשת האשה את העברת הדירה על שמה. הבעל טוען שההסכם היה פיקטיבי. בית הדין פסק שכיון שהנסיבות מוכיחות שההסכם אכן היה פיקטיבי והצדדים כלל לא התכוונו שהוא ימומש, אין לקיים אותו.
**אשה שהתעברה מגבר זר וטוענת שנישואיה לבעלה היו פסולים / פד"ר 208360/11
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב דניאל אדרי, הרב שמואל אברהם חזן
אשה נפרדה מבעלה, עברה לחיות עם גבר אחר, ואף התעברה ממנו. כעת היא טוענת שנישואיה לבעלה הראשון מעולם לא היו נישואין. לא היה רב מקדש, ולא היו עדים כשרים. הובאו בפני בית הדין כמה ראיות לכך. תיק הנשואין מעורר כמה חשדות המצביעים על כך שהקדושין כנראה לא נערכו כדין. כמו כן סודר גט מהרש"ם. לכן התיר בית הדין את הולד.
**סדור גט לפני הכתובה / פד"ר 575141/19
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג ששניהם מעוניינים בגט וענייניהם הממוניים מתבררים בבית המשפט. הבעל דורש לסדר את הגט מיד, אבל האשה אינה מסכימה לקבל את הגט עד אשר יכריע בית הדין בעניין הכתובה. בית הדין פסק שאפשר יהיה לסדר את הגט אחרי שבית המשפט יפסוק לאשה סכום ששוה לפחות כעיקר כתובה. לחלופין, ידון בית הדין בעניין הכתובה מיד.
**כנות כריכת מזונות בתביעת גט / פד"ר 1064084/2
הרב אברהם שינדלר, הרב רפאל י' בן שמעון, הרב יאיר לרנר
אדם תבע גירושין וכרך בתביעה את מזונות הילדים. לטענת ב"כ האשה הכריכה לא כנה. ביה"ד דחה את הטענה וקבל את התביעה.
**תביעת שלום בית שנועדה להמשך הקשר עם הבת / פד"ר 936936/2
הרב זבדיה כהן, הרב מרדכי מזרחי בר אור, הרב דוד שני
בני זוג פרודים מזה שנתים, הבעל מודה שהמצב בבית אינו אידאלי, אך הוא תובע שלום בית משום שרק כך יוכל להמשיך לגדל את בתו. בית הדין פסק שכיון שהם פרודים מזה זמן רב יש לכופם לתת גט.
**הסכם גירושין שמעביר נכסים רבים לידי האשה והבעל טוען שהוא פיקטיבי / פד"ר 817277/8
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
בני זוג חתמו על הסכם גירושין. ידוע שלבעל היה חוב גדול לרשויות המס, והוא אף ישב בכלא בשל כך. הוא טוען שההסכם, והגירושין, היו פיקטיביים, והוא אף שב לגור בבית. כיון שהבעל לא שב מיד אל הבית, וגם לא נתן את כל נכסיו, פוסק בית הדין שההסכם אינו פיקטיבי והוא חל.
**חיוב בעל במזונות העבר/ פד"ר 777511/3
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב יצחק אלמליח, הרב מימון נהרי
בני זוג שהיו בהליכי גירושים במשך שנים רבות, וכבר עברו שנים רבות נוספות מאז הגט. כעת תובעת האשה את המזונות שהגיעו לה לפני שנים. בית הדין קבל את תביעתה.
בעל שהשביח את נכסי אשתו / פד"ר 999700/1
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
בני זוג גרו במשך שנים באחוזתם של הורי האשה, ואף התפרנסו ממנה. הורי האשה נפטרו והורישו את האחוזה לאשה. הבעל טוען לזכויות בנכסים עקב השקעתו בהם ועקב היותם שייכים לאשה מתוך כוונת שיתוף. בית הדין דן במשמעות ההשקעה של הבעל ופסק שאין הבעל שותף ואין להתייחס לירושה כחלק מנסכי השותפות. וזאת מכמה סיבות: (א) הבעל לא הוכיח שאכן מקור הכסף להשקעה בנחלה היה מנכסיו. (ב) ההשקעות היו בתקופה שבה הייתה הנחלה רשומה על שם הורי האישה. ולכן יש להניח שהמגורים והפרנסה היו בתמורה למה שהשקיע, אם השקיע. (ג) אם צדקו דברי הבעל כי מימן והוציא הוצאות על הנחלה, הרי שההגדרה ההלכתית של הנידון שלפנינו היא המוציא הוצאות על נכסי מלוג של אשתו. וכאן כיוון שהוא נהנה מהנכסים אפילו אם ההנאה אינה שוות ערך להשקעה נפסק ש"מה שהוציא הוציא, ומה שאכל אכל". בנוסף דן בית הדין האם יש כאן חזקת שיתוף (לנכסים שאינם בני איזון) ופסק שלאור הנסיבות בנדון זה בעל הרכוש (קרי: האישה) לא נתכוון להקים חזקת שיתוף לנכסי הירושה.
**חלוקת הדירה בין בני זוג כאשר האשה עזבה את הבית וטוענת מאיס עלי / פד"ר 1068015/2
הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל, הרב יאיר לרנר
אשה עזבה את הבית וטוענת שאינה מוכנה בשום פנים ואופן לשוב אל בעלה. נפסק שהדירה המשותפת תחולק בין הצדדים, והבעל אינו אוכל פירות נכסי מלוג משעה שהוברר שהאשה מאסה בו.
**סמכות בית הדין אחרי שהתנהל תהליך ישוב סכסוך בביהמ"ש / פד"ר 1089367/1
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב יהודה שחור, הרב ציון אשכנזי
בביהמ"ש לענייני משפחה התנהל תהליך לישוב סכסוך בין בני זוג, שבסופו נתנה השופטת לצדדים זמן של שלשים יום להגיש את תביעותיהם. האשה ניצלה זכות זו והגישה בתוך שלשים יום. אמנם, הליך ישוב הסכסוך עצמו הסתיים כבר לפני כן, אך פסק דין ניתן רק אז. לכן קבע ביה"ד שהסמכות נתונה לבית המשפט.
**פיצויי גירושין לאשה שנישאה בנשואין אזרחיים ללא כתובה, ובעלה התעלל בנכדתה / פד"ר 998761/3
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
זוג נישאו בנישואין אזרחיים ללא כתובה. האשה תבעה גירושין לאחר שהבעל התעלל מינית בנכדתה. היא תובעת גם פיצויי גירושין. בית הדין קבע שאע"פ שהאשה היא זו שתבעה את הגירושין, כיון שהיא תבעה אותם מסבה מוצדקת, היא זכאית לסכום הפיצויים שהבעל התחייב לה בהסכם ממון שהצדדים חתמו עליו בחתונתם. בית הדין דחה את תביעת האשה לקבל פיצויי גירושין גבוהים בהרבה. בית הדין דחה את תביעות הצדדים לאיזון נכסים בדירות שהיו שייכות לבני הזוג לפני הנישואין. וכן דחה את תביעות הצדדים להחזר עבור הוצאות שהוציאו זה על זה במהלך תקופת נישואיהם.
תביעת גירושין כאשר ידוע הגורם, וצדדים שסותרים את דברי באי כחם / פד"ר 988988/1
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
בני זוג חיים כבר שנים בחדרים נפרדים. הבעל מעוניין לשוב לשלום בית והאשה מסרבת. הטענות כפי שנוסחו ע"י עורכי הדין מחייבות כפית גט, אבל דברי הצדדים עצמם מעלים תמונה אחרת לגמרי. מסתבר שהאשה סולדת מבעלה בעקבות טראומה שעברה במות הוריה, ובדבריה שבעלה לא היה מספיק רגיש לאבלה. הבעל מצדו מעוניין בשלום בית. הסיכויים לכך נמוכים. ולכן בית הדין ממליץ להתגרש. אבל הוא לא מצא שיש מקום לכפות גט.
**חיוב כתובה כשהאשה בקשה את הגירושין והבעל התנגד תחילה ואח"כ הצטרף לדרישה / פד"ר 915637/4
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
אשה תבעה גרושין. הבעל התנגד תחילה, אך אח"כ הצטרף לתביעה והזוג התגרש. ידוע שזמן מסוים מרדה האשה בבעלה. האשה תובעת כתובה. בית הדין פסק ברוב דעות שהיא זכאית לעיקר כתובה ולא לתוספת. ושאת עיקר הכתובה יש להעריך במחיה לשנה. 12000 ש"ח.
בני זוג שהתחתנו ע"י מסדר קידושין שאינו מוסמך, בליווי הסכמים בעייתיים מבחינה הלכתית / פד"ר 1093889/1
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בני זוג התקדשו באופן פרטי באמצעות רב שאינו מוסמך לכך ע"י הרבנות. את הקידושין ליוו הסכמי קדם-נישואין שונים. שבין היתר מסמיכים את בית המשפט למשפחה לפסוק בכל ענייני הזוג, ומפקיעים מבית הדין הרבני כל זכות. הסכמים שמחייבים גירושין במקרים מסוימים ומתנים את הקידושין בתנאים שונים. הצדדים הודו שהם מבקשים את אישור בית הדין לקידום אג'נדה שהם מבקשים לקדם. בית הדין קבע שהוא לא יאשר את הקידושין עד שיתקיימו קידושין כחוק. ובינתים בני הזוג מנועים מלהנשא לאחרים.
אשה שהתקדשה ע"י רב שאינו מוסמך ובעדים פסולים, ולאחר מכן עזבה את בעלה וילדה לגברים אחרים / פד"ר 932006/1
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז
אשה נישאה בגיל 15 ע"י רב לא מוסמך שקידש את בני הזוג באופן פרטי. לאחר מכן עזבה את הבעל וילדה ילדים לגברים אחרים. הרב הנ"ל אומר שסידר את הקידושין תחת איום, שגם האשה היתה מאוימת, שהוא לקח עדים פסולים ודאג שהקידושין לא יחולו. כשהאשה עזבה את הבעל, הרב אמר לה לתת לו את הכתובה, הוא קרע אותה לגזרים, אמר לה להקיף את הכתובה שבע פעמים, ואמר לה: כעת את מגורשת. הוא טוען שעשה זאת משום שמלכתחילה דאג שהקידושין לא יחולו. בית הדין התיר את ילדיה של האשה, משום שהתברר שהעדים היו רשעים. ומטעמים נוספים.
שלילת משמורת מאם שמסיתה את ילדיה שלא לפגוש את אביהם / פד"ר 868053/4
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אבידן משה שפנייר, הרב אברהם צבי גאופטמן
ילדים להורים גרושים מסרבים לפגוש את אביהם זמן רב. האם טוענת שהיא מעוניינת בפגישה עם האב, אלא שהילדים מסרבים. בית הדין מתרשם שהאם היא הגורם, במישרין או בעקיפין, לחוסר הפגישות. האב דורש להעביר את הילדים למשמורתו. בית הדין החליט ברוב דעות לשלול מהאם את המשמורת למש זמן מוגדר.
**כשרות צאצאי אשה שנישאה בגרוזיה והרתה לגבר אחר / פד"ר 499105/6
הרב אליעזר איגרא, הרב אליהו אברג'ל, הרב בנימין בארי
אשה נישאה בגרוזיה לפני ששים שנה, ונפרדה מבעלה ללא גט. היא עלתה לארץ ונישאה לאחר. כעת שואלים הנכדים האם הם מותרים לבוא בקהל. ביה"ד התיר אותם כי הוברר שהקידושין שנעשו בגרוזיה לא נעשו כדין, והעדים היו קרובים.
**בני זוג שכל אחד מאשים את רעהו בפרידה / פד"ר 480172/6
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בני זוג נפרדו. כל צד מאשים בכך את רעהו. התברר לבית הדין שהבעל אשם, והוא נפרד מאשתו משום שחשק באשה צעירה יותר. ביה"ד פסק שהבעל ישלם לאשה את כתובתה או את איזון הנכסים, הסכום הגבוה מבין השנים. בית הדין פסל הסכם שנעשה בין הצדדים.
**כתובה לאשה שלא טבלה ובעלה ידע על כך / פד"ר 990424/2
הרב יגאל לרר, הרב דוד בר שלטון, הרב מנחם האגר
בני זוג שהתגרשו מטיחים טענות זה בזו. אחת הטענות היא שהאשה לא טבלה. ואולם, כיון שהבעל ידע זאת ולמרות זאת בעא עליה, בית הדין חייב אותו בכתובה.
**בני זוג שהתגרשו וחזרו מיד לחיות יחד והבעל טוען שההסכם ביניהם היה פיקטיבי / פד"ר 271060/8
הרב יעקב זמיר, הרב אברהם שינדלר, הרב יהודה יאיר בן מנחם
בני זוג התגרשו וחזרו מיד לחיות יחד במשך כמה שנים. הם חתמו על הסכם שמעביר את הדירה לרשות האשה. כעבור כמה שנים נפרדו בני הזוג. האיש טוען שההסכם היה פיקטיבי, ושהם המשיכו לחיות אחריו יחד עוד כמה שנים. האשה טוענת שבאותן שנים הם לא חיו בחדר אחד, ושהיתה להם כונה להתגרש. כיון שלא הוכח חד משמעית שההסכם היה פיקטיבי, פסק בית הדין שהאשה תקבל את הדירה.
תשלומי מזונות לילדים ששוהים זמן שוה אצל כל אחד מההורים / פד"ר 1013601/2
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
ילדים להורים גרושים שוהים זמן שוה אצל כל אחד מההורים, וממילא יוצא שכל אחד מההורים נושא בתשלומי מחייתם במדה שוה. אעפ"כ תובעת האם תשלומי מזונות מהאב. בית הדין קבע שאמנם חיוב המזונות מוטל על האב לבדו, אבל כל זה רק עד גיל שש. אחרי גיל שש חיב האב מדין צדקה, וחיוב זה הוא גם עניינה של האם. לכן פסק שהאב ישלם סכום נמוך בהרבה מזה שתבעה האם.
אב המבקש לשנות את הסכם הגירושין למשמורת משותפת / פד"ר 120850/19
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אבידן משה שפנייר, הרב אברהם צבי גאופטמן
בני זוג התגרשו. בהסכם הגירושין סוכם שבנם הקטין יהיה במשמורת האם, כעת מבקש האב להעביר את הבן למשמורת משותפת משום שהוא עבר לגור באותו ישוב שבו גרה האם. בית הדין התרשם שלילד יש קשר טוב עם שני ההורים. עם זאת, ההורים אינם מצליחים להתעלות מעל המריבות שביניהם, ואינם מצליחים להגיע להסכמה על שום פרט. בית הדין דן בגדרו ההלכתי של הסכם הגירושין, וקבע שהסכם הגירושין שנעשה בקניין מחייב ולכן המדד היחידי לשינוי הוא טובת הילד, ואין לדון בטענת "אם אינו אצלי..." וכן אין כל משמעות להיות הילד בן. בית הדין קבע שעל אף שככלל אחריות הורית משותפת היא חשובה ומועילה לילד, הדבר נכון רק כאשר מדובר אכן במשמורת "משותפת" וההורים יודעים להתעלות על משקעי עבר. ולכן יש לחתור לאחריות הורית משותפת, כאשר התנאי העיקרי לכך הוא תיאום ושיתוף בין ההורים. למעשה התביעה למשמורת משותפת נדחיתה והמשמורת תישאר על כנה כפי שסוכם בהסכם הגירושין.
**היתר ממזרת לבוא בקהל / פד"ר 1088722/1
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב דניאל אדרי, הרב שמואל אברהם חזן
אשה התעברה בשעה שהיתה פרודה מבעלה, ולדבריהם לא בא עליה באותו זמן. בית הדין התיר את הבת.
**בני זוג שמעולם לא היו ביניהם יחסי אישות, והם מאשימים זה את זה באלימות / פד"ר 1097040/9
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג מודים שמעולם לא היו ביניהם יחסי אישות. הם מאשימים זה את זה בהאשמות שונות. הם פרודים כבר זמן רב. לפיכך פסק בית הדין שעל הבעל לגרש את אשתו.
האם תובע בבית משפט רשאי לדרוש התדיינות בבית דין / ארץ חמדה גזית 70004
הרב יוסף כרמל, הרב משה ארנרייך, הרב מנחם יעקובוביץ
כל עוד לא נפסק הדין בבית המשפט רשאי התובע לחזור בו ולדרוש דיון בבית דין, והוא יחויב בהוצאות שנגרמו לנתבע
פיטורי עובדת בהיריון וקיזוז שכרה ממקום עבודה חדש / ארץ חמדה גזית 72111
הרב אהרן כץ, הרב סיני לוי, הרב ניר ורגון
בית הדין קבע שיש תוקף הלכתי לחוק עבודת נשים ובכלל זה לאיסור פיטורי עובדת בהריון, לצד זאת, הוא הדגיש שהכרעה נוגעת בעיקר לחוק המדינה כפי שפורסם בספר החוקים של מדינת ישראל אך אין זה אומר שבכל מקרה יש לנהוג על פי פרשנות כזאת או אחרת שבה פירש שופט את החוק. בית הדין פסק שאיסור הפיטורים לא מחייב לתת לעובדת עבודה ובמקרה שהיא לא עובדת בפועל גם אין צורך לשלם לה הוצאות נסיעה. מעבר לכך דן בית הדין במקרה שהעובדת התקבלה למקום עבודה חדש, וקבע שככלל עובד שפוטר שלא כדין לא זכאי ל"שכר כפול" אלא רק בהפרש שבין העבודה המקורית לעבודה החדשה. אולם בית הדין קבע שבמקרה של עובדת בהריון, כאשר הפיטורין נעשו שלא כדין באופן מובהק, ניתן לקנוס את העבודה הראשונה לשלם שכר כפול מעבר להפרש השכר בין העבודות. הכרעת פסק הדין שכללה הן את אחוזי המשרה המקוריים והן את הקנס הראוי לתת במקרה זה וחייבה את המעסיק לשלם 1600 ש"ח כ"שכר כפול".
דיון בתביעת גירושין כאשר יש חשש שהבעל יתבע פיצויים בגין סרבנות גט / פד"ר 858217/1
בפני בית הדין תביעת גירושין של הבעל. יש חשש שהבעל יתבע פיצויים מהאשה בגין סרבנות גט. ביה"ד קבע שלא יוכל לדון בתביעת הגירושין כל עוד לא יצהירו הבעל ובא כחו שלא יגישו תביעת פיצויים כנ"ל. כי אין לדון בגט כשברקע תביעת פיצויים, מחשש גט מעושה.
**כתובת חרש אילם / פד"ר 1058373/1
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
זוג חרשים-אלמים התגרשו. נשאלה השאלה האם חתימתו של החרש על הכתובה היא בת-תוקף. ברוב דעות קבע בית הדין שהחרש, אע"פ שהוא מדבר בשפת הסימנים, אינו מחויב בכתובה. אפשר להחתים אותו על כתובה דוקא אם ישב בית דין, ככל דיני בית דין, ושקל את טובתו של החרש. כיון שהדבר לא נעשה במקרה המדובר, פטר בית הדין את החרש מתשלום הכתובה ברוב דעות.
**כתובה לאשה שהפילה שלש פעמים, ודינה של תביעה נמוכה מהדין / פד"ר 988491/3
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
אשה תבעה כתובה מגרושה. הגרוש טען שהאשה לא זכאית לכתובה כי הוחזקה לנפלים, וכן טען שסכום הכתובה מוגזם ולא נכתב אלא לכבוד. ביה"ד קבע שגם אשה שהפילה שלש פעמים זכאית לכתובה. וכן קבע שכיון שהאשה ידעה שהיא יכולה לתבוע את כל סכום הכתובה ובכ"ז תבעה סכום נמוך יותר, הרי מחלה על היתר. ולכן אינה יכולה לחזור ולתבוע את מלוא הסכום.
**בקשה לפסול בית דין בטענה שהוא רודף את הבעל המעגן / פד"ר 1074635/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
אדם דרש לפסול את בית הדין בטענה שבית הדין שונא אותו ורודף אותו, ובטענה שבית הדין הגדיר את אשתו כעגונה למרות שלא התקיים דיון שבו נפסק שעליו לגרש את אשתו. בית הדין קבע שטענותיו של הבעל אינן עומדות, כיון שהוא עצמו נהג שלא בתום לב. הוא עצמו יצא מן הארץ כנגד צו איסור יציאה, ובשל כך לא היה יכול בית הדין לקיים דיון שבו יחויב הבעל בגט. ולכן אינו יכול לטעון שלכן אינו מעגן. עוד קבע בית הדין שכל אשה שבעלה איננו נמצא והיא מנועה מלהנשא היא אשה עגונה.
**כתובה כאשר כל צד מאשים את רעהו בגירושין / פד"ר 1087904/2
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
בני זוג התגרשו. כל צד טוען שהגירושין נגרמו בעטיו של הצד השני. בית הדין חייב חלק מהכתובה.
**אשה שמבקשת לערער על פסק דין, אך עושה דין לעצמה ואינה מקיימת אותו / פד"ר 1063300/7
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
אשה מונעת במשך זמן רב מילדיה לראות את אביהם, ואינה מקיימת פסקי דין בעניין. כמו כן, היא איננה משלמת חיובים שפסק בית הדין. האשה מבקשת לערער על פסק ביה"ד. ביה"ד קבע שהערעור לא ישמע עד אשר תציית האשה לבית הדין, ותאפשר לאב לראות את ילדיו.
אשה שויתרה לאמה על חלקה בירושת אביה, ולאחר שמונה עשרה שנה טוענת שלא הבינה על מה חתמה / פד"ר 670130/3
אביה של התובעת נפטר והיא ואחיה חתמו שהם מוותרים על הירושה לטובת אמם. אחרי שמונה עשרה שנה טענה האישה שלא הבינה על מה חתמה ושאנסו אותה אחיה לחתום על הוויתור בטענה שם לא תחתום יוציאו את האמא מהבית. בית הדין דחה את כל טענותיה. מלבד הסתירה הפנימית שבין הטענות בית הדין דן בהגדרות טענת אונס במתנה והראה שאין הדבר רלוונטי למקרה זה. לגבי הטענה הנגדית לא מתקבל על הדעת שהיא לא ידעה על מה חתמה כאשר המסמך היה כתוב באופן ברור ובעברית השווה לכל נפש, זאת לצד זה שככלל נפסק שגם אם אדם לא הבין על מה חתם חתימתו תקיפה. פסק הדין הזכיר את מנהג בתי הדין לחתור למתן צווי ירושה מוסכמים ה'מרבים שלום בעולם' ומעודד מתן חלק שווה לבנות כלבנים אם אין אלו ואלו מבקשים מרצונם הטוב להעביר את חלקם להורה הנותר בחיים. כפי שככל הנראה נעשה בצו הירושה מלפני שמונה עשרה שנה.
**חיוב פיצויים לאדם שנטען נגדו שהתעלל באשתו ובתו, וחיוב אב במזונות בת שוטה בוגרת / פד"ר 802635/8
הרב יצחק אלמליח, הרב מיכאל עמוס, הרב מימון נהרי
בית הדין האזורי חייב אדם בתשלומי פיצויים ומזונות לגרושתו ולבתו השוטה הבוגרת, בעקבות טענת האם שהאב התעלל בה ובבת, וכי חלק ממחלת הנפש של הבת הוא תוצאה של התעללות זו. בית הדין הגדול ביטל את החיוב, משום שטענת ההתעללות לא הוכחה, ומשום שאין חיוב על אב לפרנס את בתו הבוגרת, גם אם היא שוטה.
**בעל שתבע לגרש את אשתו, ותאר את המצב הקשה, אך לא הזכיר בפירוש את המלים "מאיס עלי" ו"מקח טעות" / פד"ר 1103250/1
הרב אליהו היישריק, הרב מיכאל עמוס, הרב אברהם שינדלר
אדם תבע גט. הוא טען שאשתו איננה מסוגלת לקיום יחסי מין כדרך כל הארץ עקב טראומה שעברה בילדותה, והוא לא ידע עליה כשנשאה. הוא אמר שרצה לחיות עמה כדרך כל הארץ, אך הוא מוצא שזה לא מתאפשר. לכן חייב ביה"ד האזורי בגט. וכן הזכים אחד מדייני בית הדין הגדול. העובדה שלא נאמרו בפירוש המלים "מאיס עלי" ו"מקח טעות" אינה חסרון, הואיל והאיש תאר את המצב. אל שני דיינים מבית הדין הגדול סברו שכיון שהמלים לא נאמרו יש לבטל את חיוב הגט ולהמשיך לדון.
**אשה שעזבה את ילדיה ונסעה לחו"ל, וכעת תובעת את גרושה / פד"ר 41090/2
הרב יקותיאל כהן, הרב מרדכי מזרחי בר אור, הרב מיכאל צדוק
בני זוג התגרשו. סוכם ביניהם שהאשה תגור בדירה המשותפת ותגדל את הילדים. ואולם, לאחר פחות משנה עזבה במפתיע את הארץ. בעקבות זאת נכנס הבעל לדירה וקיבל לרשותו את הילדים. לאחר כמה שנים נשא אשה והכניס גם אותה לדירה, והיא סייעה בגידול הילדים. כעבור שלש עשרה שנה שבה הגרושה לארץ ותבעה מהבעל דמי שימוש בדירה עבור כל השנים שגר בה. הבעל מצידו תבע שהאשה תשלם לו ולאשתו עבור גידול ילדיהם. ביה"ד דחה את שתי התביעות. וקבע כיצד תחולק הדירה.
**אדם שמערער על כשרות הגט עקב אי עמידה של האשה בהסכם הגירושין / פד"ר 970523-1
הרב אליהו היישריק, הרב אברהם שינדלר, הרב יצחק אלמליח
זוג חתמו על הסכם גירושין וקבעו שכל הנושאים הקשורים אליו ידונו רק בבית הדין. יש חשש שהאשה תתבע מזונות בבית המשפט, ולכן מפרסם הבעל שאולי הגט פסול. בית הדין הבהיר שהפרת ההסכם אינה מבטלת את הגט, ואסר על הבעל להוציא לעז על הגט.
**חיוב בגט לאדם שחי עם אשה אחרת / פד"ר 596887/8
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
בני זוג נפרדו אך לא התגרשו. הבעל חי עם אשה אחרת שילדה לו בן. כעת אשתו מבקשת לחייב אותו לתת לה גט, הבעל מבקש שאשתו תחזור אליו, ומתחייב לעזוב את האשה השניה אם אשתו תחזור אליו. כיון שבינתים לא עזב את האשה השניה, קבע בית הדין שיש לחייב את הבעל לתת גט לאשתו.
**בני זוג שגדלו בקהילה חסידים, והבעל פרק מעליו עול תורה / פד"ר 964585/7
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בני זוג גדלו בקהילה חסידית. הבעל פרק מעליו עוד תורה ומצוות. בית הדין חייב אותו בגט.
**אשה שעברה לגור בגרמניה ולקחה עימה את הבנות בלי תיאום עם האב / פד"ר 1041446/2
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג חרדים שגרים בארץ. האשה ילידת גרמניה, נסעה לגרמניה עם בנות הזוג ולא שבה. האב נסע לגרמניה והביא עמו את אחת הבנות. האיש תובע בארץ את השבת הבנות לארץ. האשה תבעה בגרמניה את השבת הבת לגרמניה. בית המשפט בגרמניה קבע שהאשה הביאה את הבנות לגרמניה שלא כדין, אבל בית המשפט העליון בגרמניה קבע שבני הזוג גרו לא בארץ אלא "בפלסטין". בית הדין בארץ קבע שיש להשיב את הבנות לארץ. ושבית הדין הוא המקום לדון בכך. אלא שאם הבעל חוזר בו מתביעתו לגט ואינו נותן גט, יש לסגור את התיק.
**תוקפו של הסכם גירושין המחייב את הבעל להוריש את הרכוש המשותף לילדים / פד"ר 545142/27
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג חתמו על הסכם גירושין, בו מתחייב הבעל לערוך צוואה שבה הוא מוריש את הרכוש המשותף לילדים המשותפים. כעת מבקשת הגרושה לבטל את ההסכם בטענה שהסעיף אינו חוקי. בית הדין דחה את תביעתה.
**קביעת מעמדם האישי של קרובי המבקשת / פד"ר 1091278/1
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בית הדין האזורי קבע שאשה מסוימת אינה יהודיה, והמסמכים שהגישה מזויפים. מכאן נובע שגם אחיה ובניה אינם יהודים. לכן קבע בית הדין שגם הנ"ל אינם יהודים. כיון שהנ"ל אינם צד לדיון, הוגש ערעור. בית הדין הגדול קבע שיש לרשום אותם כטעוני בירור.
**אדם שדורש לקבוע שגרושתו לא תוכל להנשא לפלוני / פד"ר 1100928/1
הרב א' אהרן כ"ץ, הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שטסמן
במסגרת דיון בתיק גירושין, טען הבעל שאשתו נאפה עם פלוני. ובקש רשות להביא ראיות לכך. כעת גרה האשה בבית אחד עם אותו פלוני. הבעל בינתים לא קבל הזדמנות להביא את ראיותיו, והוא מבקש שיתקיים דיון. בית הדין קבע שכיון שבינתים האשה לא הודיעה על רצונה להנשא לפלוני, בית הדין מנוע ע"פ חוק מלדון בנושא. גם הגרוש אינו צד לעניין. בית הדין יצא ידי חובתו בכך שיידע את האשה ואת הנטען שאם אכן עשו את המעשה המדובר - הרי הם אסורים זה לזו.
חיוב בהוצאות משפט בגין תביעה שלא בתום לב / פד"ר 215149/6
הרב מיכאל עמוס, הרב חיים ויקטור וידאל, הרב שניאור פרדס
אשה חזרה בה מסיכומים קודמים, והגישה תביעה שלא בתום לב, לפיכך היא חויבה בהוצאות משפט.
שלילת משמורת אב שהסית את ילדיו נגד אמם / פד"ר 910711/3
הרב שלמה שטסמן, הרב אייל יוסף, הרב עידו שחר
בית הדין דן במקרה חמור של הסתת ילד על ידי האב הגרוש כנגד האם. בנוסף להסתה נגד האם בית הדין קבע שהתנהלות האב ועורכי דינו נעשו בדרך שאינה אחראית כחלק מ"מאבק ציבורי" מפלגתי נגד כלל רשויות המדינה, וקבע שחלק מהחובה הבסיסית של הורה היא להתעלות מעל 'מאבקיו הציבוריים' ורצונו העז להרע ולנקום בגרושתו ולהתנהל בצורה אחראית כשטובת ילדיו מול עיניו. בית הדין התייחס למנהג בתי הדין לנהוג ב'יד רכה' וסבלנית אך כתב שבמקרה זה אין מנוס מנקיטת 'יד קשה' בדמות ביטול משמורת ושלילת הסדרי שהות. בעקבות התנהלות האב ביטל בית הדין את המשמורת המשותפת והעביר את הילדים לרשות האם, בנוסף נקנס האב על התנהלותו בהוצאות משפט לאם ולקופת המדינה.
**דרישה להתנות מתן גט בסידורים כספיים / פד"ר 846922/5
הרב יצחק אלמליח, הרב מיכאל עמוס, הרב מימון נהרי
בני זוג מסוכסכים ביניהם כבר כעשר שנים. האשה הסכימה לגט בלית ברירה, אך אמרה שלא תקבל את הגט עד להבטחת זכויותיה הכספיות. בית הדין קיבל את בקשתה.
**יהדותה של אשה שאומצה בגרוזיה / פד"ר 1077869/1
הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אהרן דרשביץ, הרב אברהם צבי גאופטמן
אשה, עולה מגרוזיה, טענה שהיא בתה הביולוגית של האשה שגידלה אותה. לאחר שהוכח שהדבר אינו נכון, שבה האשה וטענה שאמה הביולוגית היא פלונית שעלתה מגרוזיה וקבורה בארץ. בית הדי מינה כשליח את אחד מרבני העדה, שחקר ומצא כי האשה הנ"ל היא אכן אמה של הנידונה.
**דירת בני זוג שחולקה, והבעל טוען שחולקה שלא כדין / פד"ר 1048170/1
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בני זוג התגרשו. לאחר הגירושין חתמו בני הזוג על תוספת להסכם הגירושין, המחייבת את הבעל לשלם על מדור ילדיו. הבעל טוען שהוא פטור מחיוב זה, כי לילדים יש קורת גג, וכי אילו ידע על כך לא היה חותם. בית הדין דחה את טענותיו.
**אשה שלא קיבלה רשות להביא ראיות בבית הדין / פד"ר 1087957/1
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
אשה שתבעה תשלומי מזונות מאבי ילדיה, טענה שלא קיבלה הזדמנות להביא ראיות בבית הדין. בית הדין טען שהמשך הסכסוך בין ההורים מזיק לילדים יותר מהפחתת דמי המזונות. בית הדין הגדול קבע שעם כל זה זכותה של האשה להביא ראיות. אך בסופו של דבר הסתפק בהגדלת חיוב המזונות, מבלי לאפשר לאשה להביא ראיות.
**פיצויי גירושין לאשה שתבעה גירושין, ובצדק / פד"ר 968569/9
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
אשה שבעלה נתן עיניו באחרת תבעה גירושין, וזכתה במלוא כתובתה. כיון שהיא התובעת את הגירושין, והיא זכתה למלוא כתובתה, סבר בתי הדין שאין צורך להוסיף על כך גם פיצויים.
**זוג שהתגרשו וחזרו לחיות יחד / פד"ר 1106345/1
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב דניאל אדרי, הרב שמואל אברהם חזן
בני זוג התגרשו, ואח"כ חזרו לחיות יחד כמה שנים, ואף נולדו להם שני ילדים. לאחר מכן נפרדו בני הזוג בלי גט, והאשה ילדה ילד לאיש אחר. בית הדין פסק שבדיעבד אין צורך לחשוש שמא האיש קדש את אשתו מחדש בביאה. ולפיכך אפשר להתיר את הבן.
**חלוקת רכוש בין בני זוג כאשר האשה מרדה וזנתה / פד"ר 915188/4
הרב שמואל נחום גורטלר, הרב יהודה שחור, הרב ציון אשכנזי
בני זוג התגרשו כי האשה מרדה בבעלה והכניסה גבר זר לביתם. דירת הצדדים נרכשה ע"י אבי הבעל ונרשמה בטאבו על שם שני בני הזוג. בית הדין פסק בדעת הרוב שבנסבות המקרה יש לתת את הדירה כולה לבעל, ולחייב את האשה בשכר דירה מהיום בו נאסרה על בעלה. לבעל היתה מניה באגד שנקנתה לפני הנישואין. בתקופה בה בני הזוג חיו יחד כזוג לא נשוי. בית הדין קבע שכיון שהיא נרכשה לפני הנישואין היא שייכת לבעל. כמו כן פסק בית הדין בשאר ענייני הרכוש המשותף וחילק אותו בין הצדדים.
**חיוב כתובה כאשר הבעל עזב את הבית, אך הנסיבות מלמדות שהאשה גרמה לו לעשות כן / פד"ר 1061002/2
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג התגרשו לאחר חיים משותפים קצרים. הבעל עזה את הדירה, אך הנסיבות מלמדות שהאשה תכננה מראש איך תגרום לו לעזוב את הבית אחרי שתבטיח את קיום דרישותיה. בית הדין פטר את הבעל מתוספת הכתובה. חייב אותו בעיקר הכתובה. בית הדין קבע שתביעותיהם של הצדדים בדבר כספים שהוציא הצד השני בימי הנישואין דינן להדחות, כי כל עוד לא הוכח אחרת - יש להניח שבני הזוג הסכימו להוצאות.
**קנס לאדם שלא החזיר את הילדים לבית גרושתו בזמן שנקבע / פד"ר 586034/4
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בית הדין קנס אדם שלא החזיר את ילדיו לבית גרושתו בזמן שנקבע.
**קנס לאשה שלא מביאה את הילדים למפגש בזמן שנקבע / פד"ר 882974/4
הרב יצחק אושינסקי, הרב אברהם דב זרביב, הרב דוד גרוזמן
בית הדין קנס אשה שלא הביאה את הילדים למפגש בזמן שנקבע.
**חיוב אברך במזונות ילדיו / פד"ר 1063320/10
הרב דוד דב לבנון, הרב צבי בירנבאום, הרב יעקב מ' שטיינהויז
אברך טען שאינו חייב במזונות ילדיו כי אשתו נשאה לו ל דעת שהוא לומד תורה והיא מפרנסת. עוד טען שלא מחיבים אדם להשכיר עצמו למזונות. בית הדין דחה את טענותיו.
אדם שטוען ששב וקידש את גרושתו אך לא הביא עדים לכך / פד"ר 1090429/1
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
אדם טוען ששב וקידש את גרושתו. הוא לא הביא עדים על כך. לכן קבע בית הדין שהאשה מותרת להנשא, אך האיש מנוע מלהנשא.
אשה שמחלה על זכות וטענה שעשתה כן משום דוחק ומשום שהיתה מעורערת נפשית, ושלא התכוונה למחול / פד"ר 215149/6
הרב מיכאל עמוס, הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שלפיו מתחייב הבעל לשלם לאשה את כתובתה ב52 תשלומים, והאשה זכאית למחצית הפנסיה של הבעל. לאחר זמן חתמו הבעל והאשה על הסכם המתקן את ההסכם הראשון, ולפיו ישלם הבעל לאשה את כל הכתובה מיד, בתשלום אחד, ובתמורה תמחל האשה על חלקה בפנסיה של הבעל. הבעל עשה כן, ושילם לאשה את כל הכתובה מיידית. כעת מסרבת האשה למחול על חלקה בפנסיה של הבעל, ואומרת שהסכימה לשינוי משום שהיתה דחוקה כלכלית ומעורערת נפשית, ושלא באמת התכוונה למחול. בית הדין דחה את טענתה.
התמחרות לחלוקת דירה שלא בוצעה, ובינתים עלו מחירי הדירות / פד"ר 902774/6
הרב ציון לוז - אילוז, הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא
בני זוג שנפרדו סיכמו ביניהם שהבעל יקנה את מחצית הדירה של האשה בסכום מסוים. העסקה לא יצאה אל הפעל, ובינתים עלו מחירי הדירות באופן משמעותי. כעת דורשת האשה לבטל את ההתמחרות ולקבוע מחיר חדש. עוד היא דורשת שהבעל ישלם מחיר מלא על ההשבחה שהשביחה היא את הדירה. בית הדין קיבל את טענתה שיש לבטל את ההתמחרות ולקבוע מחיר תואם את שוויה העדכני של הדירה. אך הוא דחה את טענתה השניה.
**אשה שלא עמדה בלוח הזמנים שמחייב החוזה, וטוענת שיש לפרש את החוזה לטובתה / פד"ר 383307/8
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בני זוג שנפרדו חתמו על חוזה שלפיו האשה תגור בדירה המשותפת עד שהבעל יסיר את העיקולים שעליה. מיום שייוודע לאשה שהעיקולים הוסרו היא רשאית לרכוש את מחצית הדירה בסכום שסוכם עליו. אם לא תעשה כן תוך שלשה חודשים הדירה תוצע למכירה. עברו שנים רבות עד שהוסרו העיקולים. ומשהוסרו עברו יותר משלשה חודשים. הבעל טוען שיש למכור את הדירה. האשה מבקשת לפרש אחרת את ההסכם. בית הדין דחה את טענתה.
הוצאות משפט שנגרמו עקב תביעה שלא בתום לב / פד"ר 1074419/3
בני זוג הגיעו להסכמה על גירושין. לאחר זמן הגיש הבעל תביעה לשלום בית, והאשה נאלצה לשכור עו"ד. הבעל חזר בו מתביעתו לשלום בית והצדדים התגרשו. האשה טוענת שתביעת הבעל לא היתה כנה, ולכן עליו לשלם לה על ההוצאות שנגרמו בעטיה. כיון שלא הוכח שתביעת הבעל לא היתה כנה, פסק בית הדין שאין לחייבו.
אדם שמהתל באשתו ובבית הדין, וברגע האחרון לא נותן את הגט / פד"ר 1015853/7
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
אדם חזר בו פעמיים תוך כדי תהליך נתינת הגט, וזרק את הגט על הרצפה במקום לתת אותו בידי אשתו. בית הדין קנס אותו בסכום גבוה.
כפיית גט על מי שעיגן את אשתו וברח לחו"ל ולא היה נוכח בדיון / פד"ר 865704/1
הרב אוריאל לביא, הרב חיים בזק, הרב יוסף יגודה
בית הדין דן בסרבן גט שהצליח לברוח מהארץ לאוקראינה למרות האיסור יציאה מן הארץ שהוטל עליו. והכריע שיש לכופו לתת את הגט. בית הדין דן והכריע בשני סוגיות עקרוניות: ראשית הוא הכריע שלאחר שכבר ברח ובכך בהכרח מונע מאשתו כל ענייני אישות גם לולי שמאסה בו, יש לכופו בגירושין, ואין להימנע מכך בטענות שלא כופים גט רק בטענת "מאיס עלי". בנוסף הכריע בית הדין שלמרות שהדיון בעילת הבריחה מהארץ לא נעשה במעמד שניהם כיוון שברור לבית הדין ללא כל ספק שהבעל מעגן את אשתו ומתחמק מלהתייצב לדיון נחשב כ"דבר ברור", ועל יסוד דבר ברור כזה ניתן לפסוק לכופו בגירושין גם שלא במעמד שניהם.
**בעל שחי שנים רבות עם אשה אחרת ותובע גירושין, ומאשים את אשתו בהתנהגות קשה / פד"ר 981098/1
הרב אברהם שינדלר, הרב רפאל י' בן שמעון, הרב יאיר לרנר
אדם עזב את ביתו ותובע גירושין מאשתו. הוא טוען שהיא מורדת, ושהיא מסכסכת בינו לבין משפחתו, ומקללת אותו ומואסת בו. האשה לא מעוניינת להתגרש ורוצה שישוב הביתה. התברר שהבעל חי עם אשה אחרת עוד בטרם עזב את הבית. כמו כן, הוא מודה שיצר קשר עם נשים תמורת תשלום. לטענתו - משום שאשתו מאנה. בית הדין קבע שבנסבות המדוברות אי אפשר לחייב את האשה לקבל גט. אבל כיון שהסיכויים לשיקום הבית נראים נמוכים, הוא ממליץ לצדדים להגיע לסיכומים.
החלטת סכום שהופקד בבית הדין למקרה שיפסקו הוצאות, לצורך גבית חיוב אחר / פד"ר 927672/3
הרב אליעזר איגרא, הרב אליהו היישריק, הרב דוד דב לבנון
בדיון בבית הדין נדרש אחד הצדדים להפקיד סכום למקרה שיחויב בהוצאות. התיק התגלגל מבית הדין האזורי לבית הדין הגדול, ושם חויבו הנ"ל בגוף החוב, אך לא בהוצאות. הצד השני דרש להחליט את הסכום לטובתו, ובית הדין נעתר לבקשתו.
אדם שדר בדירה שע"פ ההסכם היא בחזקת גרושתו, עקב יציאתה לחו"ל, ואי תשלום מזונות / פד"ר 1071289/1
הרב יצחק אלמליח, הרב מיכאל עמוס, הרב מימון נהרי
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שקבע שהדירה תשאר בחזקת האשה, והאיש ישלם מזונות בסכום שנקבע, צמוד למדד. לאחר זמן האשה נסעה עם הילד לחו"ל, והאיש נכנס לגור בדירה, וחדל לשלם מזונות. לטענתו, היתה בינו ובין האשה הבנה בע"פ, שהאיש יכנס לדירה ולא ישלם לאשה דמי שכירות, וכן שפשוט שלא ישלם מזונות אם הוא אינו רואה את בנו. בית הדין קבע ברוב דעות שהבעל פטור מדמי שכירות, אבך חייב לשלם דמי מזונות צמודים למדד בהתאם לערך שהיה ביום החתימה עם הסכם הגירושין.
חיוב כתובה בזוג שחי כה שנים בחדרים נפרדים וכל צד מאשים את רעהו בגרושין, ללא ראיות / פד"ר 645976/4
הרב מרדכי רלב"ג, הרב יקותיאל כהן, הרב עמרם אלחדד
בני זוג חיים כבר כמה שנים בחדרים נפרדים ואין ביניהם יחסי אישות. כל צד מאשים את רעהו באשה לגירושין. בית הדין פסק שהבעל ישלם כתובה, אך לא תוספת.
**סמכות בית הדין כאשר הצדדים הגישו בקשות בזמן עיכוב הליכים / פד"ר 1112927/2
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
בית הדין קבע תקופה של עיכוב הליכים בתיק. תוך כדי התקופה הגיש האיש בקשה לבית הדין והאשה הגישה בקשה לבית המשפט. בית הדין קבע ששתי הבקשות האלה מבוטלות, כי הוגשו בשעה שבה אי אפשר היה להגיש בקשות. וכיון שבתום התקופה הבעל הגיש בקשה לפני האשה - בקשתו היא שמתקבלת.
חיוב אדם בטיפולי שיניים לגרושתו / פד"ר 1084797/3
הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל, הרב אברהם דב זרביב
אשה החלה בטיפולי שיניים, ולאחר מכן התגרשה. עלות טיפולי השינים היא 189,000. ואולם, רק חלק קטן מהטיפול נעשה לפני הגירושין. בית הדין דן באריכות בשאלת חיוב הבעל ברפואה קצובה של אשתו, וסקר את מחלוקת הראשונים והפוסקים האם החיוב הוא מדין "מזונות" או מדין "פרקונה". כשהחילוק בין השיטות הוא במידה ומדובר על חויב מזונות חובת הבעל חלה רק על מה שלוותה כבר עד תום חובתו במזונותיה. ואילו אם החיוב הוא כפדיון הבעל חייב בתשלום המלא מרגע שהאשה הצטרכה לריפוי. בית הדין הכריע שעל הבעל לשלם את ההלוואה שנלקחה לפני הפסקת המזונות, אך אינו חייב לשלם על שאר הטיפול.
**בקשה לקיצור הליכים בתהליך גירושין / פד"ר 1045873/4
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
זוג בהליכי גירושין בתקופת עיכוב הליכים. האשה מבקשת לקצר את תקופת העיכוב. הבעל מתנגד ובמקש זמן לפתור את המחלוקות שביניהם בדרכי שלום. כיון שהבעל לא טוען שפניו לשלום בית, אלא רק להסדרים ממוניים, קיבל בית הדין את בקשת האשה לקיצור הליכים ולמתן גט. וכתב שאת העניינים הממוניים אפשר יהיה לפתור גם אחרי הגט.
**עדות של עד על מעשים כעורים של אשה מתוך מגמה להפסידה את כתובתה / פד"ר 76070/1
הרב ישי בוכריס, הרב שמעון לביא, הרב דניאל כץ
אדם שנפסק שעליו לשלם לאשתו את כתובתה, מבקש לסתור את פסק הדין ולהביא ראיה שהאשה זנתה תחתיו. בית הדין נעתר לבקשתו לקיום דיון נוסף, אך כיון שהיה רק עד אחד, וגם הוא לא העיד שראה מעשה ניאוף בעיניו, פסק בית הדין שאין די בעדותו של העד כדי להפסיד את כתובתה של האשה.
**שיפוץ דירה משותפת כאשר אחד השותפים מתנגד ומעמד הדירה טרם נפסק / פד"ר 1064682/4
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בני זוג התגרשו, ולהם דירה המיועדת להשכרה. דינה של הדירה טרם התברר. הבעל מבקש לשפץ את הדירה כדי להעלות את רווחיה. האשה מתנגדת. נחלקו הדיינים. דיין אחד סבר שבכל מקרה יכול שותף לשפץ דירה משותפת כאשר הדבר מגדיל את הרווחים. שני הדיינים האחרים סבורים ששותף אינו יכול להשביח את הנכס בעל כרחו של הצד השני, אלא רק לתקן נזקים. ואולם, שני הדיינים האלה נחלקו ביניהם בשאלה האם המקרה המדובר הוא השבחה או תיקון נזקים. אחד מהם סובר שכאן מדובר על תקון נזקים, לפיכך הוא מצטרף עם הדיין הראשון לפסוק שהדירה תשופץ. וכך אכן נפסק.
**אדם שתובע להשיב לידו את דירתו שביד גרושתו, והיא תובעת כתובה / פד"ר 526565/9
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג היו נשואים במשך חודשים ספורים, שבמהלכם הרתה האשה באופן מלאכותי, וילדה תאומות. מאז הגירושין גרה האשה בדירת הבעל, ובתמורה אינה תובעת מזונות. כעת מבקש הבעל את דירתו בחזרה. בתמורה - תובעת האשה את כתובתה. בית הדין התרשם שהאשה מחלה על כתובתה, ולא התכוונה לתבעה, ואינה תובעת אלא משום שהבעל מבקש את הדירה. לכן פטר בית הדין את הבעל מתשלום הכתובה, ואינו מתייחס אלא לחיוב המזונות. כיון שהבנות כבר בנות 17, פסק ביה"ד שחיוב המזונות אינו אלא מדין צדקה. עוד הוא פסק שהבעל לא צריך לשלם את המזונות מקצבת נכות שהוא מקבל עבורו ועבור בניו, כי לא לכך היא נועדה.
סמכויות בית הדין ובית המשפט בהוצאת תעודת גירושין לאישה שהתגיירה בגיור ניאולוגי / פד"ר 974995/4
הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
בני זוג בקשו להתגרש. כיון שהאישה התגיירה בגיור ניאולוגי בהונגריה הנחשב כגיור רפורמי, קבע בית הדין שאין לו סמכות, ושלח את הזוג לבית המשפט. בבית המשפט לאחר התייעצות עם הרב בוארון נקבע שיש לסדר גט לחומרה, ובשל כך אין לו גם סמכות להפיק תעודת גירושין. בבית הדין סודר גט לחומרה, אך לצד זה סבר בית הדין שאין לו סמכות לסדר תעודת גירושין. בפסק דין זה קבע הרכב בית הדין הרבני הגדול שעל אף שבמקרה רגיל שבו אחד מבני הזוג איננו יהודי אין לבית הדין סמכות להפיק תעודת גירושין אפילו בהסכמת הצדדים, אולם כאשר קיבל בית הדין סמכות מבית המשפט לסדר גט, כרוכה יחד עם זה סמכות הפקת תעודת גירושין. ולכן על בית הדין לערוך את תעודת הגירושין או מסמך שווה ערך לה לבד שידגיש שאין בתעודה עדות לגבי יהדותה של האישה.
הליך פלילי נגד סרבן גט / פד"ר 622918/19
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
פסק הדין דן במקרה של בעל סרבן גט הנמצא במאסר מזה 15 שנה האם נכון לפתוח כנגדו הליך פלילי שיחמיר בתנאי כליאתו. האם הדבר ייחשב לכפייה על ידי בית המשפט שלא כדין על גט? הכרעת פסק הדין לפי הרוב היא שמאחר והפסיקה לכפיית הגירושין היא פסיקה שכבר ניתנה על ידי בית הדין, ושאלת חיוב הגירושין לגופה והטענות הכרוכות בכך, כלל אינן עולות לדיון בבית המשפט, שאינו דן אלא רק באמצעי הענישה על אי ציות לפסק דינו של בית הדין, על כן לאחר שבית הדין קובע שהבעל ראוי לכל כפייה כדי לאלצו לתת גט, אין מניעה שאמצעי הענישה יבוצעו על ידי בית המשפט, מאחר שאותם אמצעים לא יוכלו להתבצע באמצעות פסיקת בית הדין. בנוסף מובא בפסק הדין עקרון כללי כי בנסיבות של פסיקת כפיית גירושין, ההלכה אינה רק מתירה לבית הדין לנקוט באמצעי כפייה כנגד הבעל וקובעת שהגט כשר למרות שניתן בכפייה, אלא יתרה מכך, מוטלת החובה על בית הדין לכפות את הבעל
כתובה לאשה ששני בני הזוג מעוניינים בגירושין אלא שהבעל פתח בהליך גירושין / פד"ר 1035924/11
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג היו נשואים שלשה חדשים בלבד ולאחר מכן פתחו בהליך גירושין, במהלך הנישואים הקצרים האשה הגישה במשטרה תלונות שוא כנגד בעלה, פסק הדין דן בטענת האישה כי מגיע לה כתובה, כיוון שהבעל פתח את ההליך בבית הדין. בית הדין הכריע ברוב דעות שהדבר הקובע את חיובו של הבעל בתוספת כתובה, אינו ההליך הטכני, של מי שהגיש את תביעת הגירושין, אלא מהי הסיבה להגשת תביעת הגירושין, דהיינו אם צד מן הצדדים גרם לצד השני לתבוע תביעת גירושין ויוכח שאכן מעשיו גרמו, אין בהגשת התביעה על ידי האישה בכדי לגרום לה הפסד כתובה ואין בהגשת התביעה על ידי הבעל לחייבו בכתובה. בנוסף הכריע בית הדין ברוב דעות כי תביעת הכתובה מבוססת על אי אמירת אמת ושקרים והינה תביעה קנטרנית שהוגשה שלא בתום לב וללא כל בסיס הלכתי או מוסרי. בשל הטרחת בית הדין לחינם ובשל משיכת הצד השני להליך של שנה וחצי בשביל להתיר נישואים קצרים של שלו שה חודשים וגרימת הוצאות בית הדין חייב את התובעת בהוצאות משפט.
בעל שמרבה לחשוד באשתו שהיא בוגדת בו, ואף מאיים עליה/ פד"ר 1016228/1
הרב אברהם שינדלר, הרב יאיר לרנר, הרב רפאל י' בן שמעון
בעל שמאז החתונה מרבה לחשוד באשתו, ואף נוהג באלימות ובקללות. לזוג בן שהאשה הרתה אותו לפני הנישואין, הבעל העלה חשד שאינו שלו. אך דורש לא להתגרש כי אינו רוצה לנתק קשר מהבן. בית הדין קבע שעל הצדדים להתגרש.
בקשה לאישור תעודת גירושין, וקביעת בית הדין שהתעודה מזויפת / פד"ר 1126777/1
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
שגרירות ארה"ב בקשה לאשר תעודת גירושין של זוג. התברר שהתעודה מזויפת. בית הדין הנחה את גורמי הרישום והאכיפה לפעול בהתאם.
**בקשה לבטול הסכם גירושין בטענה שהאשה לא ידעה על ממונו של הבעל / פד"ר 971578/7
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
אשה מבקשת לבטל הסכם גירושין שנחתם לפני שלש שנים, בטענה שלא ידעה שהחברה של משפחת הבעל שייכת לבעל. בית הדין דחה את התביעה.
**דחיה על הסף והטלת קנס על מי שדרש לדחות על הסף ולהטיל קנס/ פד"ר 818372/6
בני זוג גרושים דנים זה שבע שנים בפני בית הדין על סידורי החזקת ילדיהם. לאחר שבע שנים שכרה האשה עו"ד. עורכת הדין דרשה לדחות על הסף את תביעתו של האב להחזקת הילדים, בשל חוסר סמכות בית הדין, ולהטיל על האב קנס על עצם הגשת התביעה. בית הדין דחה על הסף את תביעת עו"ד האשה, והטיל עליה קנס.
**אשה שבעלה הוציא עליה שם רע לאחר החתונה והפיץ ברבים שזנתה תחתיו / פד"ר 1059931/2
הרב רפאל זאב גלב, הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן
בני זוג חיו יחד מספר שנים, ואח"כ התחתנו. מיד לאחר החתונה התחיל הבעל לחשוד באשתו, ואף פרסם ברבים שתפש אותה בעיצומו של מעשה ניאוף. בני הזוג נפרדו שלשה חדשים לאחר החתונה. הבעל טען שהוא פטור מתשלום הכתובה משום שהנשואין נמשכו זמן קצר, ומשום שהאשה נאפה. הבעל לא הצליח להוכיח את דבריו, וגרסתו נראית תמוהה מאד. האשה תבעה את מלוא הבכתובה, וכן פיצוי על השם הרע שהבעל הוציא עליה. בית הדין חייב את הבעל במלוא סכום הכתובה, אך פטר אותו מתשלום פיצויים נוספים. כן חייב אותו בתשלום עבור הלואות שלקחו בני הזוג בימי נישואיהם הקצרים.
חלוקת רכוש ואיזון משאבים לזוג שהתחתן בחו"ל ע"פ החוק הנוהג שם / פד"ר 899102/4
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
בני זוג התגרשו באשמת האשה. בני הזוג נישאו בחו"ל, והבעל טוען שחל על רכושם החוק הנוהג במקום נישואיהם, שלפיו אין רכושו מתאזן אלא אם נכתב כך בפירוש. בית הדין קיבל את טענת הבעל לפיה יהלומים ששובצו בתכשיטי האשה שייכים לו, ושיבוצם בתכשיטים נועד כדי לשמר את רכושו. עם זאת, פסק בית הדין ברוב דעות שהבית שקנו בני הזוג שייך לשניהם.
**כריכת חיוב מזונות וחלוקת רכוש בתביעה בבית הדין / פד"ר 1098252/12
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
אשה הגישה תביעת מזונות לבית המשפט. לאחר מכן הגיש הבעל תביעה לחלוקת רכוש בבית הדין. האשה התנגדה, בטענה שנושא הרכוש כרוך בתביעה בבית המשפט, ושלגבי חלק מהותי ברכוש יש לדון למי הוא שייך. מדובר על מגרש שרכש הבעל מכספו של אביו, והבעל טוען שמלכתחילה לא היה אלא שליח של אביו. בית הדין פסק שאין לו סמכות לדון בנושא המזונות, אך יש לו סמכות לדון בשאר הנושאים. כולל המגרש.
**חיוב כתובה כאשר לכל צד טענות רבות על רעהו, וכל צד מכחיש את טענות רעהו / 891643/4
הרב יצחק אלמליח, הרב אבירן יצחק הלוי, הרב אליהו אריאל אדרי
בני זוג התגרשו. כל צד מאשים את חברו בטענות כבדות משקל. ברוב דעות החליט בית הדין לחיב את הבעל בעיקר הכתובה, ולהתפשר על התוספת בפשרה הקרובה לדין כדי להמנע משבועה.
**חיוב בעל בגט / פד"ר 464539/2
הרב זבדיה כהן, הרב דוד שני, הרב מרדכי מזרחי בר אור
אשה תובעת גט מבעלה. לטענתה הוא נוקט כלפיה אלימות. הטענה לא הוכחה. עוד היא טוענת שהוא אינו מפרנס. הבעל טוען שנכותו לא מאפשרת לו לעבוד בעבודה קבועה. בית הדין מתרשם שאין סיכוי לשלום בית. ולכן הוא פוסק שמצוה על הבעל לגרש את אשתו.
מועד פירוק הנישואין במקרה של ניאוף / פד"ר 1073595/4
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב רפאל זאב גלב, הרב שמואל אברהם חזן
בני זוג מתגרשים עקב ניאוף של האשה, שהאשה מודה בו. בני הזוג הסכימו לדון ע"פ חוק יחסי ממון. בית הדין דן בשאלה עד מתי נחשבים בני הזוג כשותפים, וקבע שכיון שהאשה יצרה מצב שבו הגירושין מחויבים, הרי שהחל מאותו יום הם אינם שותפים.
**מקום הדיון בערעור על החלטת בית דין כשלא ברור שהיתה לו סמכות / פד"ר 936852/1
הרב א' אהרן כ"ץ, הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא
דיון בנושא הקדש שנוצר בפני נוטריון ציבורי, נידון כבר שנים בבית הדין. כעת, לאחר זמן רב, החליף אחד הצדדים את עורך דינו, ועורך הדין החדש טוען שאין לבית הדין סמכות לדון בהקדש כזה. בית הדין הגדול פסק שאמנם אין לבית הדין סמכות לדון בהקדש כזה, אך כיון שהוא כבר דן - דינו דין. לכן גם ערכאת הערעור המתאימה היא בית הדין הגדול.
הלוואות בריבית ואחריות עורך דין כלפי לקוח / ארץ חמדה גזית 75027
הרב עדו רכניץ, הרב יאיר וסרטייל, הרב בצלאל דניאל
התובע שכר את שירותיו של עו"ד, הנתבע. בין הצדדים היתה מערכת יחסים ממונית סבוכה, שכללה הלוואות בריבית לגורמים שונים. בין היתר, בית הדין דן במעמדו של חוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות כאשר בין הצדדים נחתם היתר עסקה, וכן באחריותו של עו"ד להודיע ללקוח לשעבר שהוגשה כנגדו תביעה, וזאת על רקע סוגיית חיוב עובד בגרמא.
צוואה שהמוטב העיקרי בה סייע בעריכתה, ונפלה בה טעות בתאריך / פד"ר 1079750/1
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
אשה ערכה צוואה שבה העבירה את מרבית רכושה לאחד מבניה ונישלה בן אחר שניתק עמה קשר. הבן שנושל מהצוואה ערער על הצוואה בטענה שהיא צריכה להיות בטלה כיוון שהבן השני סייע לאמו בכתיבת הצוואה. בית הדין דחה את הערעור וקבע שבמקום שברור לכול מה היה רצונו של המצווה אין לראות בפגם טכני של עריכת הצוואה על ידי הזוכה דבר הפוסל את הצוואה, שכן הפסלות של עורך הצוואה האמורה בסעיף 35 לחוק הירושה היא פסלות בגין שינוי ברצון המוריש. ומעשים בכל יום בבתי הדין ובבתי המשפט שמקיימים צוואות ואין בודקים בכל מקרה מי היה שותף לעריכת הצוואה כל עוד לא נשמעת טענת התנגדות בדבר השפעה על רצון המצווה. בנוסף במקרה זה למעשה, האשה ערכה צוואה בכתב ידה, אלא שהבן הביא את הצוואה לרב הישוב והלה סייע להם לנסח אותה ע"פ דין תורה.
**בקשה לבטול הסכם גירושין / פד"ר 943919/14
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בני זוג חתמו על הסכם גירושין. כעת מבקש הבעל לבטלו, עקב החלפת עו"ד. טענותיו של הבעל התגלו כשקריות, מה גם שגם אילו היו אמיתיות לא היה בהן כדי לבטל את ההסכם. לכן דחה בית הדין את בקשתו, ואף חייב אותו בהוצאות.
**סמכות בית הדין כאשר לא הוגשה תביעת גירושין / פד"ר 988988/2
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
אשה הגישה תביעה לגירושין שנסגרה. בעלה הגיש תביעה לשלום בית ולחלופין לגירושין, אך בית הדין קבע שתביעתו לשלום בית כנה ותביעתו לגירושין אינה כנה. משום כך קבע בית הדין שהוא מנוע מלדון בנושא חלוקת הרכוש.
**מאסר ועונש כספי גבוה לאב שהורה לבנו לעגן את אשתו / פד"ר 927170/1,6
הרב שלמה שטסמן, הרב אייל יוסף, הרב עידו שחר
בית הדין גזר מאסר ועונש כספי גבוה על אב שהורה לבנו לעגן את אשתו, וכן הורה ליועהמ"ש לבחון האם יש מקום לפתוח בהליכים פליליים.
**בני זוג שהתגרשו וחזרו לחיות יחד לאחר שהאשה הרתה, וידוע שלשני בני הזוג היו כל העת קשרים עם אחרים / פד"ר 1042070/1
הרב שלמה שטסמן, הרב אייל יוסף, הרב עידו שחר
בני זוג התגרשו. לאחר מכן, היו הן לאיש והן לאשה קשרים רבים עם בני זוג אחרים. בשלב מסוים האשה אמרה לאיש שהרתה לו וכתוצאה מכך חזרו לחיות יחד, אך המשיכו לנהוג בפריצות מרובה עם אחרים. כעת תובע האב לערוך לבן בדיקת רקמות. בית הדין פסק שאפשר לערוך את הבדיקה, כי גם אם יתברר שאינו בנו של התובע לא יפסל. בית הדין קבע שבזוג כזה אין חזקה שאין אדם עושה בעילתו בעילת זנות. אמנם לכתחילה יש לחייב גט לחומרה, אבל זה רק לרווחא דמילתא.
**תביעה לביטול הסכם / פד"ר 1056189/2
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
אשה תבעה ביטול הסכם עם בעלה לשעבר, בטענה שלא התקיימו הליכי גישור, וכי ההסכם הושג בכפיה, באונס ובמרמה. טענותיה של האשה לא הוכחו, ובית הדין דחה את תביעתה. בית הדין ציין שההסכם נראה הוגן וסביר.
**אשה שטענה שבעלה מאיס עליה, ואף טענה כלפיו טענות חמורות, והנ"ל מכחיש. היא מוכנה להבדק בפוליגרף, הוא לא. / פד"ר 1068557/5
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
אשה טענה טענות חמורות נגד בעלה, והסכימה אף להבדק בפוליגרף. בשל אותן טענות טענה שהבעל מאוס עליה. בית הדין חייב את הבעל בגט.
**כתובה מוגזמת / פד"ר 863794/7
הרב חיים בזק, הרב יועזר אריאל, הרב שלמה שושן
אשה תובעת את כתובתה. הבעל טוען שהוא פטור משתי סבות: א. האשה מחלה מפני שלא תבעה מיד כשיכלה. ב. הכתובה מופרזת. בית הדין דחה את טענתו הראשונה וקע שזו איננה מחילה. מאידך, הוא פסק שישלם סכום נמוך.
תביעה כנגד קבלן בגין ליקויי בנייה / ארץ חמדה גזית 74093 חלקי ב'
הרב אברהם גיסר, הרב חיים בלוך, הרב עדו רכניץ
התובע שכר את שירותיו של הנתבע, קבלן בניה. בית הדין דן בתביעות הדדיות של שני הצדדים בשמונה עשרה סוגיות שונות: בגין ליקויים בבנייה, זיכויים, איחור במסירה, עיכובים בתשלום, תשלומים על עבודות שלא היו בתוכנית ועוד. בית הדין נעזר במומחה מטעמו שהגיש דוח בעניין. פסק הדין מתייחס גם לנושא הוצאות המשפט ובית הדין קבע שבחלק מהדיונים על הנתבע לשאת בהוצאות הדיונים המיותרים. בסיכום פסק הדין חוב התובע לנתבע זוכה ב104,448 ש"ח.
תביעה כנגד קבלן איטום בגין ליקויים ונזקים / ארץ חמדה גזית 75050-2
הרב עובדיה אחיטוב, הרב דורון אלון, הרב עדו רכניץ
בפסק דין חלקי בתיק נקבע כי הנתבעת, שהיא חברת איטום, אחראית לרטיבות שנוצרה בעקבות עבודתה. בפסק דין זה נידון היקף חובת התשלום של הנתבעת אשר נמנע מלתקן את הנזק בעצמה. נקבע כי הנתבעת צריכה לשלם את עלות התיקון של האיטום החוזר, אך אינה חייבת להחזיר את כל השכר שקבלה. בנוסף פסק הדין דן בחיוב נזקים עקיפים (גרמא) וקבע שבמקרה שלפנינו, ביצוע לקוי של איטום גורם כמעט בהכרח לרטיבות ומחייב צביעה ותיקוני טייח. לכל הדעות יש לחייב את הנתבעת בפיצוי על נזקים אלה. התנהלות הנתבעת בתיק גררה באופן חריג חיוב בהוצאות משפט, ובתשלום מלא של עלות העד המומחה.
סמכות בית הדין לפקח על הקדש / פד"ר 810397/1
הרב אליהו היישריק, הרב יצחק אלמליח, הרב מיכאל עמוס
נתגלעו חילוקי דעות בניהול בית כנסת. אחד הצדדים טען שההקדש אינו הקדש דתי ואין לביה"ד סמכות בעניינו. ביה"ד דחה את דבריו.
תביעה כנגד קבלן איטום בגין ליקויים ונזקים / ארץ חמדה גזית 75050-1
הרב עובדיה אחיטוב, הרב דורון אלון, הרב עדו רכניץ
בית הדין הטיל על הנתבעת שהיא חברת איטום, אחריות לנזילות בגג שנאטם. בית הדין קבע שבקשת המזמין למקם נקודת ניקוז במקום מסוים אינה מסירה את האחריות המקצועית מהנתבעת. כמו כן, הנתבעת אחראית לכך שלא הזהירה את התובע כיצד עליו להשתמש בגג ובעקבות השימוש לו נגרם נזק לאיטום.
הערכת שוויי שיפוצים שעשה שוכר במושכר ומעמדו של עד מומחה / ארץ חמדה גזית 75058-2
בית הדין פסק שעל המשכירים לשלם לשוכר על שיפוצים שערך בדירתם והשביחה. לצורך הערכת השבח נבחר מומחה על ידי בית הדין אשר נדרש בין היתר לקבוע תעריף לשיפוץ על ידי חומרים מ"יד שניה". פסק הדין דן בעריכות במעמד מומחה ובפרטים שונים בין היתר נקבע שם שכיוון שהתובע עוסק בתחום השיפוצים ובקיא במחירים המקובלים, לכן אם הוא דרש מחיר הנמוך מהערכת המומחה יש כאן מחילה והודאה שזו אכן העלות שעלתה לו עבודה ולא יותר מכך. בנוסף בית הדין דחה חוות דעת של מומחה נוסף שהביאו אחד הצדדים, אשר לא היה בשטח וגם לא התמנה על ידי הצדדים ובית הדין.
הסכם ממון שבו מזונות גבוהים אם הבעל יסרב לתת גט / פסק דין רבני 669147-5
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בית הדין קבע שהתחייבות בעל לשלם 12,000 ש"ח כמזונות במקרה שיסרב לתת גט מהווה סיבה לפסול את הגט כגט מעושה. ולכן, ביה"ד הורה לצדדים למחול על ההתחייבות כדי שהוא יוכל לסדר גט.
**תביעת אב שגרושתו תשא בהוצאות מזונות הילדים בניגוד להסכם הגירושין / פד"ר 147728/12
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אבידן משה שפנייר, הרב אברהם צבי גאופטמן
אב טוען שכיון שהוא וגרושתו מחזיקים בילדים בשוה, מן הראוי שכל אחד יפרנסם כאשר הם בביתו, ואין הוא צריך לשלם לגרושתו על הזמן שהילדים בביתה. בית הדין האריך לבאר שע"פ ההלכה רק האב חיב בפרנסת ילדיו, ואין כל חיוב על האם. בית הדין קבע שאם פחתו מקורות ההכנסה של האב, הוא רשאי להגיש תביעה להפחתת מזונות.
**כתובה לאשה שהגישה תלונת שוא נגד בעלה / פד"ר 1010085/5
הרב ציון לוז - אילוז, הרב מאיר כהנא, הרב אבידן משה שפנייר
במהלך סכסוך בין בני זוג, הגישה האשה תלונת שוא נגד בעלה והלה הורחק מהבית. כעת היא תובעת כתובה והבעל תובע דמי שמוש. כמו כן, טוען הבעל שהוא שילם על הבית יותר מאשתו. בית הדין פטר את הבעל מהכתובה, פטר את האשה מדמי שמוש, ועקב חוסר יכולת לברר בדיוק את פרטי הענין, הוא קבע פשרה הקרובה לדין בקשר לחלוקת הדירה.
**כתובה לאשה שתבעה גירושין עקב בגידות חוזרות ונשנות ויחס קר מצד הבעל / פד"ר 897143/2
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
אשה תבעה גירושין. הבעל הגיש תביעת שלום בית שבית הדין, בסיוע גורמי מקצוע, הגיע למסקנה שאינה כנה. יחסו של הבעל לאשתו היה קר, וככל הנראה בגד בה פעמים רבות. למרות שהוא מודה בפעם אחת בלבד. בית הדין פסק שלאשה מגיע מלוא סכום כתובתה, בהצמדה למדד.
**גרושה שתבעה את בעלה לשעבר 27 שנה אחר הגירושין, ומבקשת כתובה ומזונות לבת שבגרה בינתים / פד"ר 478379/9
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
זוג התגרשו לפני 27 שנה. כעת תובעת האשה את כתובתה. וכן היא תובעת חלק מתשלומי מזונות לבת שהאב לא שילם במשך השנים. האב טוען שהאשה מחלה על הכתובה, ושהיא לא צד בתשלום מזונות בוגרת. בית הדין קבע שכיון שכתוב בהסכם הגירושין שאין לצדדים תביעות נוספות מלבד האמור בהסכם, כלולה בלשון זו מחילה על הכתובה. מאידך, קבע בית הדין שעל פי ההסכם המזונות משולמים לאם ולא לבת, ולכן חייב את הבעל במה שלא שילם.
**אשה שתובעת שלום בית כאשר ברור שהשלום לא יחזור לבית / פד"ר 1101440/2
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג חיים בנפרד כבר כמה שנים. יש להם טענות קשות מאד זה על זה. האשה, למרות טענותיה הקשות נגד בעלה, תובעת שלום בית. בית הדין התרשם שתביעתה זו נובעת מתוך נקמנות, בבחינת תמת נפשי עם פלשתים, ולכן קבע שהבעל רשאי לגרש את אשתו בעל כרחה.
**בני זוג שנהלו חשבונות אישיים וחשבון משותף, והאשה לא הפקידה בו כספים למרות התחייבותה / פד"ר 1046160/2
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
בני זוג נישאו והתנו ביניהם שלכל אחד מהם יהיה חשבון בנק משלו, ושניהם יפקידו מחשבונותיהם הפרטיים סכום שיוגדר לחשבון משותף. לאחר שנים התגרשו בני הזוג. לבעל היו חשדות שאשתו בגדה בו, אבל ראיות לא היו לו. לאחר הגירושין, נודע לבעל שאשתו לא הפקידה לחשבון המשותף את הסכום שהתחיבה, לפיכך הוא דורש שתשיב לו את הסכומים האלה. ביה"ד קבע שהאשה אכן היתה חייבת לשלם. ואולם, ברוב דעות קבע בית הדין שהעובדה שהבעל לא בדק במשך השנים האם אשתו אכן משלמת, מעידה על כך שמחל על הסכומים האלה. כמו כן, קבע בית הדין שכיון שאין לבעל ראיות לחשדותיו, הוא חיב לשלם לאשתו את כתובתה, והוא לא יכול לתבוע ממנה דמי שימוש על הימים שמעת עזיבתו את הבית, כי איש לא מנע ממנו לשוב אל הבית.
**אדם שבגד באשתו וכעת מבקש להוציא אותה בלי כתובה בטענה שהיא מורדת / פד"ר 998763/2
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
בני זוג נפרדו לאחר שהבעל ניהל רומן פעיל וממושך עם מזכירתו. כעת האשה תובעת את כתובתה, והבעל טוען שהיא מרדה בו. בית הדין דחה את טענת הבעל. גם משום שהוא לא הוכיח את דבריו, וגם משום שגם אם נניח שאכן מרדה בו, לא התקיימו כאן התנאים של התראה ואזהרה.
**חלוקת ממון בין בני זוג, כאשר האשה טוענת שהבעל מעולם לא פרנס/ פד"ר 582557/2
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג שנפרדו נחלקו ביניהם בדרך חלוקת הרכוש ביניהם. האשה טענה שהאיש לא פרנס. האיש טוען שלא היתה לו משכורת קבועה, אבל הוא יצר יצירות ומכר אותן. בית הדין קבע שהרכוש יתחלק בצורה לא שוה.
עיכוב גט לצורך השלמת הליכי גירושים בבית משפט אזרחי בצרפת / פד"ר 1024031/1
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
הבעל טען שהוא גר בצרפת, וע"פ החוק הצרפתי לא יוכר כגרוש עד שאשתו לא תסכים לגירושין אזרחיים. ולכן לטענתו אשתו מעגנת אותו והוא מבקש לא לתת גט עד שיוסדר מעמדו בבית המשפט בצרפת. בית הדין בחן האם אכן הגט היהודי מעכב את ה'גט האזרחי'. ולאחר בדיקת מומחה הובהר לבית הדין שלאחר ביצוע הגט היהודי, אין עוד כל צורך בגט אזרחי, כלומר: אין עוד כל צורך בהסכמת האישה להתרת הנישואין האזרחיים בצרפת, ולכן הדיונים המשפטיים הממוניים בהם פתח הבעל בצרפת אינם רלוונטיים לשאלת העיגון. לאור זאת בית הדין פסק שכל עיכוב בביצוע הגט נחשב כעיגון לאישה, והבעל המחויב לתת גט ואין באפשרותו לעגן את האישה אפילו לא זמן קצר בלבד. בנוסף נעתר בית הדין לבקשת האישה וחייב את הבעל ב"מזונות מעוכבת" בסך ארבעת אלפים ש"ח. האישה זכאית לגבות זאת אף מתמורת חלקו של הבעל בדירה המשותפת.
עורך דין שלא העביר את רישום של דירה במרשם המקרקעין / ארץ חמדה גזית 75084
הרב חיים בלוך, הרב עקיבא כהנא, הרב עדו רכניץ
הדירה נקנתה בשנת 1994 אולם רק בשנת 2013 גילה הרוכש שהדירה לא נרשמה בפועל על שמו והוא תבע את ערוך הדין ששכר ב1994 על ההפסדים שנגרמו לו בגין כך. בית הדין פסק שבהלכה אין התיישנות בפרט במקרה זה שהתובעים לא ידעו כלל על הנזק שנגרם להם. ולכן עורך הדין חייב לשלם על הנזק שגרם ובכללו את עלות הרישום, פיצוי על הקנס שהשיתה רשות המיסים על הקונה, והחזר עלות ערוך הדין שנשכר לשכנע את רשות המיסים להקטין את הקנס, בנוסף בית הדין חייב את ערוך הדין (הנתבע) בהוצאות משפט עקב התנהלותו בתיק זה. (על פסק דין זה הוגש ערעור אשר יפורסם בנפרד).
**אשה שתבעה שלום בית אחרי שתבעה בתקיפות גט ובית הדין קיבל את דבריה/ פד"ר 1066571/1
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
אשה תבעה גט מבעלה ובית הדין חייב את הצדדים להתגרש. עם הזמן החליפה האשה את עורך דינה, ועורך הדין החדש הגיש תביעה לשלום בית. הוא טוען שהאשה איננה קוראת עברית, ולא הבינה את דברי עורך הדין הראשון. בית הדין הבהיר שפסק הדין הראשון חלוט. ושברור מה רוצה להרויח עורך הדין החדש מתביעת שלום בית שאינה כנה. ולכן דחה בית הדין את התביעה.
**בני זוג שניהלו כל ימיהם חשבונות בנק נפרדים והתחשבנו על כל שקל, וירושת אחד הצדדים נרשמה על שם שניהם / 1098305/1
הרב שלמה שפירא, הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג היו נשואים 45 שנה, במהלכן היה לכל אחד מהם חשבון בנק נפרד, והם התחשבנו על כל שקל. כספים שנפלו לאשה בירושה הופקדו בחשבון הרשום על שם שניהם. הבעל טען שהרישום על שם שניהם מלמד על כוונה של האשה לשתף אותו בכספים. האשה טענה שלא היתה שום כוונה כזאת. בית הדין הכריע שהירושה מגיעה כולה לאשה.
**אשה שבגירושיה קבלה סכום שדי בו לרכישת דירה, אך היא העדיפה לחסוך אותו ולקחת משכנתא, וכעת היא דורשת שהגרוש ישא בהוצאות / פד"ר 620919/1
הרב יגאל לרר, הרב מנחם האגר, הרב דוד בר שלטון
בית הדין הרבני האזורי פתח תקוה
בני זוג נפרדו. הם מכרו את דירתם והאשה קבלה אחוז ניכר מהכסף. האיש, לעומת זאת, קיבל סכום נמוך ואין לו דירה משלו. האשה יכלה לקנות דירה בסכום שקבלה, אך העדיפה להשקיע אותו בחסכון, ולקחת משכנתא לקניית דירה לה ולילדים המשותפים. משום כך היא תובעת שאבי הילדים ישא בהוצאות המשכנתא. בית הדין דחה את בקשתה.
מזונות ומדור אלמנה לאשה שעמדה להתגרש ואז בעלה נפטר / פד"ר 1029854/1
הרב זבדיה כהן, הרב מרדכי מזרחי בר אור, הרב דוד שני
בני זוג עמדו להתגרש, ואז נפטר הבעל. האשה תובעת מזונות ומדור אלמנה. בית הדין דחה את תביעתה.
**חתן שגלה לאחר נישואיו שהכלה חולת נפש / פד"ר 1073490/1
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
אדם נשא אשה, וגלה שהיא חולת נפש. בני הזוג התגוררו יחד ארבעה ימים בלבד, ולאחר מכן הלכו איש איש לדרכו. כעת טוענת האשה שהיא כבר בריאה לגמרי, ותובעת שלום בית. הבעל תוע גט. בית הדין קבע שהצדדים יתגרשו, ופטר את הבעל ממזונות ומכתובה, משום שהקדושין היו מקח טעות.
**ערעור על צוואה
הרב אליהו היישריק, הרב אברהם שינדלר, הרב מיכאל עמוס
אדם כתב צוואה, ואחד היורשים ערער עליה. בית הדין דחה את ערעורו. המערער טען בין השאר שאי אפשר להעלות בשלב הסכומים טענה שלא הועלתה בדיון עצמו. בית הדין דחה את דבריו וכתב שכל מה שמביא לבירור האמת יש להביא. ובלבד שלשני הצדדים תהיה אפשרות לטעון.
**עיכוב ביצוע להחלטה שאין בה שום ביצוע / פד"ר 1133499/2
אדם שהפסיד בדין בבית הדין, הגיש ערעור על ההחלטה ומבקש עיכוב ביצוע. בית הדין דחה את בקשתו משום שאין מה לעכב. פסק הדין היה פסק דין פוטר ולא מחייב. כמו כן קבע בית הדין שעיכוב ביצוע אינו ניתן אלא בתנאים מסוימים. ביתה דין גם דחה את תביעת המערער לעקל את חשבון הבנק של הנתבעת כדי לספק בטחונות.
**מעמד אשה שהוריה טוענים שהתגיירו ואין לכך הוכחות, ובפעל הם עומדים בראש כת נוצרית / פד"ר 867755/2
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב רפאל י' בן שמעון
אשה הביאה תעודת גיור של הוריה. התעודה בלתי קריאה, והיא שונה מכל תועדת גיור מוכרת. גם הרבנים שנקבה בשמם אינם מוכרים. הוריה יסדו כת נוצרית שטוענת שהיא יהודית ומקיימת את ההלכה. בית הדין קבע כי לא ניתן לאשר את יהדותה של המבקשת. בית הדי קבע שאפשר לפרסם את פסק הדין במלואו, כולל שמות הנוגעים בדבר.
**דחיית תביעה להטלת קנס עקב איחור בתשלום / פד"ר 574072/14
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בית הדין דחה תביעה להטלת קנס על אשה בטענה שהיא פגרה בתשלום במסגרת החלק הממוני של הגירושין. בית הדין נימק זאת בכך שגם הבעל לא שילם את חלקו והאשה היתה זכאית לקזז את התשלומים, וכן ציין כי בהלכה באופן בסיסי אין פיצוי על עיכוב תשלומים.
**השפעת מודעא על הסכם שאושר בבית הדין / פד"ר 1116241/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
מודעא אינה יכולה לבטל הסכם שאושר בבית הדין. אולם, יש מקום לדון בטענות אחרות לבטלות ההסכם, אלא שכיון שיש חשש שמדובר בהליך סרק המבקש יחויב בהפקדת ערבות.
שווי כתובה על פי דין בימינו ונושאים נוספים / פד"ר 1051243/4
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בית הדין קבע כי עיקר כתובה ותוספת כתובה, שהם מאתיים זוז ועוד מאתיים זקוקים, הם בערך של 4.8 ק"ג כסף צרוף. בנוסף, עסק בית הדין בחלוקת הרכוש של הצדדים בדגש על חלוקת הדירות שלהם.
חיוב בעל בגט לאחר חיי נישואים קצרים ביותר / פד"ר
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
בית הדין חייב בעל בגט לאחר שבני הזוג היו נשואים פחות מחודש ודחה דרישה לשלום בית.
התמודדות עם סרבן גט אשר בית הדין האזורי נמנע מלבצע את החלטת הערעור הקודמת של בית הדין הגדול / פד"ר 910008/9
הרב אליהו היישריק, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב מיכאל עמוס
פסק דין של בית הדין הגדול מתמודד עם סחבת קשה מצד בעל אלים אשר עיגן את אישתו, וכן עם המנעות בית הדין האזורי לבצע בפועל את החלטת הערעור הקודמת של בית הדין הגדול. תקציר המקרה: ביום י' באדר ב' תשע"ד (12.3.14) בית הדין האזורי סירב לקבל את בקשת האישה לחייב את הבעל בגט. ובח' בטבת תשע"ה (30.12.14) הפך בית הדין הגדול לערעורים את פסק הדין וקיבל את טענת האישה לחייב את הבעל בגט. אולם למעשה בז' באייר תשע"ו (15.5.16) בית הדין האזורי לא הסכים לבצע את הדרישה של ב"כ האישה לביצוע פסק דינו של בית הדין הגדול והוסיף תנאים חדשים לחיוב הבעל בגט. בפסק דין זה בית דין הגדול למעשה הטיל בעצמו את כל צווי ההגבלה הניתנים על פי חוק על הבעל סרבן הגט ולא החזיר את התיק חזרה לבית הדין האזורי אשר כאמור נמנע מביצוע פסק הדין הקודם של בית דין הגדול משנת תשע"ה.
תביעת בעל לשיתוף בית, ודמי שימוש האישה בבית המשותף משעת עזיבת הבעל את הבית / פד"ר 875283/3
הרב יצחק אלמליח, הרב אליהו היישריק, הרב אברהם שינדלר
לבני זוג הייתה דירה שהייתה שייכת שני שליש לאשה ושליש לבעל, דרכיהם של בני הזוג נפרדו. בית הדין האזורי פסק שכל אחד יקבל את חלקו מהדירה: הבעל שליש והאישה שני שליש. בית הדין לערעורים דחה את תביעת הבעל לקבל מחצית הדירה מכוח החוק האזרחי כיוון שהוא לא הוכיח שהייתה כוונת שיתוף ספציפית. בנוסף פסק בית הדין שהבעל יקבל דמי שימוש רק מיום הגשת התביעה ולא מיום עזיבת הבית.
חיוב אישה שמעוניינת בקשר טכני ולא רגשי לקבל גט / פד"ר 1058092/1
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
בני זוג חיו כשלשים שנה בבית אחד, לאורך רוב הזמן הזה לא היו ביניהם יחסי אישות, בנוסף האישה הכתיבה תקנון לבית, שקובע מה מותר לבעל לעשות ומה אסור לו. כשבגרו הילדים בקש הבעל לחייב את האישה בגט. האישה תובעת שלום בית. מעיון בדבריה מסתבר שהיא מחזיקה בתפישת עולם מאד טכנית, שלא מכירה ברגשות, וסוברת שאם בני זוג התחתנו עליהם להיות יחד משום שהם התחתנו. ושבית צריך להתנהל לפי כללים ברורים. בית הדין חייב את האישה להתגרש, ופטר את הבעל מכתובתה.
*יבום / פד"ר 3306/מה
הרב פלטיאל קאהן, הרב יוסף שרביט
יבם ויבמתו בקשו לקיים מצות יבום. נחלקו הדיינים בדבר, אך בסופו של דבר, כיון שהם שומתןמ"צ וחזקתם שעושים לשם שמים, והאח המת חזקתו שלא היו לו ילדים בני פריצות, התירו להם.
**כפיית גט לבעל שהשתכר והכה את אשתו עד כדי סכנה, ובעקבות זאת נשלח לכלא / פד"ר 1120087/1
הרב חיים בזק, הרב יועזר אריאל, הרב שלמה שושן
אדם הכה את אשתו כשהשתכר. האשה נחבלה קשות. בעקבות זאת נשלח הבעל לכלא, והאשה תובעת גט. ביה"ד נעתר לבקשתה.
**אשה הטוענת שחתמה על הסכם בכפיה ומסרה מודעה לפני החתימה / פד"ר 1116241/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
אשה מבקשת רשות לערער על הסכם שחתמה עליו, ולטענתה מסרה מודעה לפני החתימה על כך שהיא אנוסה. בית הדין קבע שאין לדון במודעה, משום שאם כן - כל אדם ימסור מודעה לפני שהוא חותם על הסכמים, ומה הועילו ההסכמים? ואולם, אם האשה טוענת שהיתה אנוסה, תוכל להגיש בקשה לבטול ההסכם, אם תביא ראיה לדבריה.
**מניעת גירושין במקרה שבו הצדדים חתמו על הסכם המחייב את הבעל בתשלום גבוה אם לא יגרש / פד"ר 669147/5
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בני זוג חתמו על הסכם המחייב את הבעל במזונות גבוהים אם לא יגרש את אשתו. משום כך, קבע ביתה הדין כי אי אפשר לסדר גט, כי זו כפיה. ויוכלו לסדר את הגט רק אם יציגו הסכם מעודכן הקובע כי הסעיף הנ"ל מבוטל.
**אסיר שהתנה מתן גט לאשתו במחילת כל החובות, כולל חובותיו לילדיו / פד"ר 669147/5
הרב אוריאל לביא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
אשה תובעת גט מבעלה. בית הדין חייב אותו בגט. הבעל התנה את מתן הגט בכך שהאשה תמחל על כל חובותיו, כולל חובותיו לבתו הקטינה. בית הדין קרע שהאיש צריך לתת גט בכל מקרה, ושהאשה לא מוסמכת למחות על חובות בשם בתה הקטינה.
**אשה שתועדה מסתובבת עם גברים בשעות הלילה-לפנות בקר מחוץ לביתה / פד"ר 1113846/2
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
אדם שכר משרד חקירות שיעקוב אחרי אשתו שיוצאת בלילות מהבית. התברר שהיא נפגשת עם גבר זר. בית הדין פטר את הבעל מכתובתה וחייב אותה בגט, על סמך עדותו של בעל משרד החקירות, ועל אף שלא כל החוקרים התיצבו בבית הדין.
אשה שמשפילה ומבזה את בעלה ולא נותנת לו להתקרב אליה / פד"ר 1004627/1
הרב אחיעזר עמרני, הרב אפרים כהן, הרב יהודה יאיר בן מנחם
בית הדין חייב את האשה בגט, עקב יחסה המשפיל כלפי בעלה. האשה הכחישה את טענות הבעל, אך בית הדין מתרשם כי הצדק עם הבעל.
**אשה שתובעת להגדיל את תשלומי המזונות כי גרושה מרויח יותר, וכן שישא בתשלומי בר המצוה לבנם / פד"ר 969697/9
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אבידן משה שפנייר, הרב אברהם צבי גאופטמן
אשה תובעת להגדיל את תשלומי המזונות כי גרושה מרויח יותר, וכן שישא בתשלומי בר המצוה לבנם. הגרוש טוען שגם הוצאותיו גדלו.
**מעבר דירה של גרושה, שילדיה נמצאים במשמורת משותפת שלה ושל בעלה / פד"ר 1089963/8
הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל, הרב יאיר לרנר
בני זוג התגרשו, וילדיהם גרים אצל האשה אך נמצאים במשמורת משותת של שני ההורים. האם מעונינת לעבור דירה למקום מרוחק ממקום מגורי האב. כיון שהאם מבקשת לקחת עמה את הילדים - האב מתנגד. בית הדין פסק שטובת הילד קודמת לחופש התנועה של האם, ולכן קבע שבינתים האם לא תעבור דירה.
**אב המערער על דרישה שבזמן שהות הבת אצלו יאפשר לה לשמור שבת / פד"ר 888602/2
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
אב נדרש בפסק דין שלא למנוע מבתו לשמור שבת בשהותה אצלו. האב ערער על כך וטען שכופים עליו להיות דתי. בית הדין דחה את טענתו. בית הדין קבל את טענתו שאם גרושתו תפר את החוזה ביניהם היא צריכה להקנס.
**חיוב כתובה באשה שעשנה בשבת פעם אחת. ושני בני הזוג טוענים זה על זה טענות לא מוכחות / פד"ר 1046097/3
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בני זוג מבקשים להתגרש. הם מודים שהאשה עשנה בשת פעם אחת. הבעל טוען שאשתו עקרה. האשה טוענת שבעלה בגד בה. הבעל דורש להפטר מהכתובה. בית הדין חייב אותו במלוא סכום הכתובה.
**מילת בן שהוריו גרושים ודנים בשאלת הנוכחות בברית / פד"ר 1104607/6
בן נולד להורים גרושים. האב בקש שבית הדין ימנע מהאם לקייים את הברית בלעדיו, וכן שתנתן לו הזכות למנות את הסנדק. בית הדין קבע שהאב הוא המצווה למול את הבן, ולכן אין לקים את הברית בלעדיו, גם אם הדבר יוביל לדחיית הברית. כן קבע בית הדין שהאב ממנה את הסנדק. בסופו של דר הצליחו ההורים להגיע להסכמה.
**אדם שחי בזהות שאולה, ובה הוא התחתן והתגרש / פד"ר 742204/2
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
אדם הציג את עצמו במשך שנים רבות באמצעות תעודת הזהות של אחיו. לדבריו, עשה כן משום שנמלט מפני אנשים שרדפו אחריו. בשמו של אחיו הוא נשא אשה, אחרי שנשא אותה קודם לכן בכתובה שנשאה את שמו האמתי. לבני הזוג נולדו שני ילדים. אח"כ הם התגרשו. בשעת הגירושין הוא מסר לבית הדין את שמו האמתי ואמר שבשם הזה מכנים אותו ובו הוא גם עולה לתורה, לכן נרשם בגט שמו האמתי. כעת נודע שהוא בדה את זהותו. בית הדין חקר ופסק שהוא, ולא אחיו, נשאו את האשה האמורה. הילדים הם שלו, וגם הגט כשר.
**חלוקת הדירה כאשר הנישואין נמשכו זמן קצר בלבד, וכל צד טוען שהצד השני הסתיר ממנו דברים מהותיים / פד"ר 1064682/4
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בני זוג התחתנו והתגרשו כעבור פחות משנה. לאחר הגירושין נולדה להם בת. הדירה רשומה בשוה על שם שניהם, אבל הורי האשה השקיעו בה הרבה יותר. שני הצדדים טוענים זה על זה טענות רבות על מומים שאילו ידעו עליהם לא היו מתחתנים, ואילו ידעו עליהם ההורים לא היו משקיעים כסף בדירה. בית הדין פסק ברוב דעות ששוי הדירה יחולק שוה בשוה בין הצדדים.
**סמכות בית הדין כאשר תביעה הוגשה בזמן עיכוב הליכים ובית המשפט נתן צו לעיקול ולמזונות זמניים / פד"ר 1124120/3
הרב דוד דב לבנון, הרב צבי בירנבאום, הרב יעקב מ' שטיינהויז
אשה טוענת שבעלה הגיש לבית הדין תביעה בשעה שחל צו עיכוב הליכים. בית הדין שלל את הטענה הזאת. האשה טענה שבינתים פסק בית המשפט מזונות זמניים, אבל בית הדין הבהיר שמזונות זמניים, כשמם, הם מזונות זמניים. ולכן אינם מקנים סמכות.
**בעל דין שטוען שלא הבין את ההסכם שחתם עליו / פד"ר 1043210/6
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
אדם טוען שלא הבין את דברי עורך דינו, וממילא גם לא את ההסכם שחתם עליו בפני בית הדין. בית הדין דחה את טענתו על הסף.
**חיוב גט בבעל שטוען שאשתו נאסרה עליו / פד"ר 208238/14
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
בין בני זוג הושגה הסכמה למתן גט. הבעל לא הופיע לסידור הגט, וכעת הוא טוען שאשתו נאסרה עליו. לפיכך קבע בית הדין שהוא חיב לתת גט.
**אדם שמתנה את מתן הגט בתנאים שונים, כשברור שפני הצדדים לגירושין / פד"ר 1091647/2
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב משה בצרי, הרב יצחק הדאיה
בית הדין התרשם שפני הצדדים לגירושין, ולכן קבע שאין להתנות את הגירושין בשום תנאי. כולל לא הסדרת נושא כרוך כלשהו.
**אדם שתבע גירושין, וכשהובהר לו שיהיה עליו לשלם את הכתובה חזר בו ותבע שלום בית / פד"ר 1081185/1
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
אשה עזבה את הבית, לאחר שלטענתה חמיה מטריד מינית אותה ואת שאר כלותיו. אחת מהן כבר התגרשה מסבה זו. האשה טוענת שבעלה משתף פעולה עם אביו בעניין. בית הדין הבהיר לבעל שעזיבת האשה את הבית מוצדקת, ומשום כך הוא חיב לשלם לאשה את כתובתה. בית הדין הציע הצעת פשרה שלפיה הבעל יגרש את אשתו מיד וישלם חלק מהסכום. כששמע זאת הבעל חזר בו ודרש שלום בית. בית הדין לא קיבל את תביעת שלום הבית של הבעל, וחייב אותו לגרש את אשתו ולשלם לה.
**פסיקת הוצאות משפט לדוגמא לאדם שחויב בתשלומים ופתח בהליכי סרק כדי להתחמק מהם / פד"ר 1057196/15
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
אדם חויב בתשלומים בבית הדין. האיש אינו משלם, אלא פותח בהליכי סרק. לאחר שנדחה בביתה דין הגדול, הוא פנה לבית הדין האזורי כדי לפסול את ההרכב שדן בעניינו. בית הדין התיר לתובעת לפנות לאלתר להוצל"פ, וכן קבע שהנתבע ישלם הוצאות משפט.
**אשה שילדה אחרי שלש עשרה שנים שבהן לא ראתה את בעלה / פד"ר 946426/2
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב דניאל אדרי, הרב שמואל אברהם חזן
בני זוג התחתנו, ולאחר חדשים ספורים עזב הבעל את האשה. הוא טען שהיא העלימה ממנו את היותה חולת נפש. הבעל הגיש כמה וכמה תביעות גירושין, שלא הבשילו לכלל גט. לאחר שלש עשרה שנה נתן הבעל את הגט לאשה, ושבוע לאחר מכן ילדה האשה בת. כיום הבת בוגרת, ומבקשת להנשא. בית הדין התיר אותה על סמך כמה ספקות.
**בית דין שכתב פסק דין לא ברור, ולא קבע דיון לדון בטענות הצדדים / פד"ר 1107623/1
הרב יצחק אלמליח, הרב אליהו היישריק, הרב אברהם שינדלר
בית דין אזורי כתב פסק דין שבו נאמר "בית הדין פוסק כי על הצדדים להתגרש, ועל הבעל לתת גט לאשתו ולא לעגן אותה". הלשון אינה ברורה, האם יש כאן חיוב או המלצה. כמו כן, לא נתן לבעל זמן להוכיח את דבריו. גם האשה לא הביאה ראיות לדבריה. לפיכך בטל בית הדין הגדול את הפסק, וקבע שיש לקיים דיון הוכחות.
תביעה כנגד בית חב"ד על תקלות באירוח בחו"ל / ארץ חמדה גזית 75110
הרב יוסף כרמל, הרב דורון אלון, הרב בצלאל ז'ולטי
מטיילים תבעו בית חב"ד שפרסם נופש במלון בחו"ל, על ליקויים באירוח במלון ועל כך ששליח חב"ד לא היה נוכח בליל הסדר עקב בעיות אישיות, אלא רק אחיו. בית הדין דחה את התביעות, כיוון שבית חב"ד לא גבה כל תשלום, וכן בגלל שהיה רק מתווך בין המלון לבין המטיילים.
דחיית בקשה להפקעת קידושין מבעל שברח מהארץ / פד"ר 905457/10
הרב ישראל שחור, הרב יצחק מרווה, הרב שמעון לביא
אדם נשא אשה ואח"כ עזב אותה וברח מהארץ. על אף שנפסק שהבעל חייב לתת גט אי אפשר להשיג אותו ולקבל ממנו את הגט. האישה ביקשה שבית הדין יפקיע את הקידושין או יבטל אותם. בפסק הדין דנים הדינים בגדרי הפקעת קידושין, ומסקנתם היא שאין בכוחו של בית הדין להפקיע את הקידושין או לזכות בגט במקרה זה. זאת לצד ההסכמה על כך שבמקרה זה בוודאי יש צורך להתיר את נישואי האישה בכל דרך אפשרית ובלבד שתהיה על פי ההלכה.
בקשה לתיקון פרוטוקול שהוגשה ככל הנראה על סמך הקלטה סמויה בדיון / פד"ר 1093456/2
עורכת דין הגישה בקשה לתקון פרוטוקול דיון. בבקשתה היא מצטטת צטוט ארוך מתוך הדיון. מכאן מסתבר שהיא הקליטה את הדיון מבלי לבקש את אישור ביה"ד להקלטה. לכן קבע הרב יצחק אושינסקי שיש לדחות את בקשתה. ושגם אם בעתיד תבקש להקליט את הדיונים, יש לשקול לסרב לבקשתה.
**סמכות בית הדין כשהתיק נידון כבר בבית המשפט ונסגר / פד"ר 1013958/10
הרב חיים בזק, הרב ינון בוארון, הרב שלמה שושן
אדם תבע את אשתו בבית הדין. אשתו טוענת שאין לבית הדין סמכות משום שהנושא כבר נדון בעבר בבית המשפט. כיון שהתיק בבית המשפט נסגר, וגם צו המזונות שנתן בית המשפט היה צו זמני בלבד, קבע בית הדין שיש לו סמכות.
**הסדרי ראיה לבן שנולד לאשת איש שגרה עם איש אחר, אבל הבעל טוען שהוא האב / פד"ר 797129/20
הרב שלמה שפירא, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
בני זוג היו בהליכי גירושין, והאשה עברה לגור עם גבר אחר. האשה ילדה בן. כיון שהבעל טען שהוא שלו, קבע בית הדין שהבעל הוא האב. האשה הגישה לבית המשפט תביעה להכיר באיש שעמו היא חיה כאבי הילד. בית המשפט דחה את התביעה כדי שלא לפסול את כשרות הילד, אך עם זאת קבע שהבן ישא את שם משפחתו של הגבר השני, ושהאפוטרופסים הבלעדיים שלו הם האשה והגבר השני. כמו כן קבע שאין לאפשר הסדרי ראיה עם הבעל (שמעולם לא ראה את הבן). על כך ערער הבעל. וכן טען הבעל שהסמכות נתונה לבית הדין ולא לבית המשפט. בית הדין הגדול קבע שהסמכות אכן נתונה לבית הדין, אלא שבית הדין רשאי לומר שאינו פוסק בדבר לאחר שכבר פסק בית המשפט. כמו כן, בית הדין התרשם שהתובע אינו מעוניין בטובת הילד ותביעתו אינה כנה. לכן קבע שלא לשנות את קביעת ביהמ"ש שלא יהיו סדורי ראיה בין בעלה של האשה לבין הילד.
**אשה שנישאה בקווקז ולאחר מכן ילדה לגבר אחר / פד"ר 1126792/1
הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל, הרב יאיר לרנר
אשה נישאה בקווקז, ככל הנראה ע"י מסדר קידושין שאינו בקיא בהלכה. לאחר מכן עזבה את בעלה, וילדה לגבר אחר שאין היא מוכנה לחשוף את זהותו. בית הדין התיר את הבת לבוא בקהל, משום שהקידושין הראשונים ככל הנראה לא נעשו כהלכה.
**אדם שהגיש תביעה לבית הדין לאחר שכבר שיתף פעולה עם ההליך המתקיים בבית המשפט / פד"ר 1121808/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
אדם הגיש תביעה לבית הדין לאחר שכבר שיתף פעולה עם מינוי אקטואר מטעם בית המשפט, מבקש להורות לבית הדין שיש לו סמכות לדון בעניינו.
חיוב מזונות לבת המסרבת להיפגש עם אביה / פד"ר 846585/6
הרב חיים בזק, הרב ינון בוארון, הרב שלמה שושן
בית הדין דן בחיוב מזונות לבת המסרבת להיפגש עם אביה. האב טוען שזו תוצאה של הסתת האם. והאם טוענת שזה בגלל קשיחותו של האב. אולם שתי הטענות לא הוכחו, ונראה שהנתק נוצר בשל תקלה בתקשורת בין האב לבת. בית הדין הכריע שאין זה מתקבל על הדעת לחייב אב במזונות לילדה שאיננה מוכנה לתקשר עמו, אך על מנת לא לפגוע בבת נקבע כי המזונות לא יבוטלו, אך האב לא יחויב לשלמם לידי האם אלא ישירות לידי הבת ובלבד שהבת תחדש את מפגשיה עמו.
**פשרה בכתובה כשלא ברור מי גרם לגירושין / פד"ר 910600/1
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
בני זוג התגרשו, לכל צד היו הרבה טענות כלפי הצד השני. וכל צד האשים את הצד השני בהכשלת הנשואין. בית הדין האזורי פסק ברוב דעות שהאיש פטור מתשלום הכתובה. בית הדין הגדול פסק פשרה.
**תביעה שהוגשה בימים שאחרי עיכוב הליכים / פד"ר 1120529/6
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
אשה הגישה שלש פעמים בקשה לישוב סכסוך. אחרי הפעם השלישית הגיש הבעל תביעה לבית הדין בתוך 15 יום. האשה טוענת שהבעל לא יכול להגיש תביעה באותם 15 יום. הבעל טוען שאת הימים יש לספור מהתביעה הראשונה של האשה. בית הדין קבל את תביעת הבעל.
**אשה שהתגרשה בגלל בעשה כיעור - התרה למי שעמו עשתה את המעשה / פד"ר 1071067/2
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
בית הדין התיר לאשה להנשא לאיש שעשתה עמו מעשה כיעור בפומבי בשעת נישואיה לבעלה הקודם, כיון שלא הוכח שאכן היתה גם ביאה. עם זאת, דחה בית הדין את הנימוק לפיו יש להתיר למי שעשתה מעשה כיעור בסברה שהדבר מותר.
**החזרת מזונות אשה שניתנו שלא כדין / פד"ר 861543/6
הרב שלמה שפירא, הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז
בית הדין האזורי קבע שיש להותיר בידי האשה את דמי המזונות ששלם לה בעלה לאחר שכבר לא היה סיכוי לשלום בית. בית הדין קבע כך כדי שהאשה תסכים להתגרש מיד, כשתדע שאם לא תסכים - עלולה היא לאבד את הסכום הזה. לאחר הגט דרש הבעל להשיב לידו את הסכומים האלה. הוא טען שההחלטה לעודד את האשה לקבל גט על חשבונו - התקבלה בלי ידיעתו. בית הדין הגדול דחה את דבריו ברוב דעות.
**כתובה במקרה של מעשה כיעור שנעשה אחרי פרידת הצדדים /פד"ר 1081331/2
הרב דוד דב לבנון, הרב צבי בירנבאום, הרב יעקב מ' שטיינהויז
בני זוג נפרדו אך טרם התגרשו. האשה נסעה עם אדם אחר לניו זילנד ואח"כ לבודפסט. לטענתה, הנסיעה לניו זילנד היתה לצרכי עבודה, והנסיעה לבודפסט היתה לאות תודה על שסייעה לו. הוא ישן בביתה פעמים רבות, לטענתה - בחדרים נפרדים ובנוכחות אנשים נוספים. נחלקו הדעות בשאלת הכתובה, נפסק שישלם מחציתה.
**דירות שקנתה אשה בזמן נישואיה לבעלה / פד"ר 998983/1
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
פלוני מת. אלמנתו ובניו קבלו על עצמם שבית הדין ידון בירושה לפי חוקי המדינה. בית הדין חילק את דירת הזוג, חציה לאלמנה וחציה לבניו של המנוח. אלא שמתברר שהיו לאשה דירות נוספות הרשמות על שמה, והיורשים מבקשים את חלקם גם בדירות אלה. בית הדין קבע שדירות אלה אינן חלק מהירושה, ואין ליורשים בהן חלק.
**אשה שטענה בבית הדין שזינתה תחת בעלה, וכעת אומרת שאמרה כן רק כדי להשיג גט / פד"ר 1072852/1
הרב משה אמסלם, הרב יצחק רבינוביץ, הרב שמואל צבי פריד
אשה טענה בבית הדין שבגדה בבעלה. בעלה גרש אותה, אבל אח"כ הם שבו לחיות יחד, והיא ילדה לו בת נוספת וכעת היא שוב הרה. הם מבקשים להנשא מחדש. האשה טוענת שאמרה שזינתה בעצת עורכת דינה, שאמרה לה שזה יזרז את הגט. בית הדין קבל את דבריה והתיר לה להנשא.
**חיוב כתובה בבני זוג שנפרדו וכל אחד מהם מאשים את רעהו / פד"ר 1043346/1
הרב אבירן יצחק הלוי, הרב אליהו אריאל אדרי, הרב רפאל י' בן שמעון
בני זוג מאסו זה בזה. הפסיקו לחיות כאיש ואשה ונפרדו. כאשר כל צד מאשים את רעהו. בית הדין קבע שהצדדים מאסו זה בזה ומרדו זה בזה. לפיכך עליהם להתגרש, האשה זכאית לעיקר כתובה אך לא לתוספת ולא למזונות.
**בני זוג שחיים יחד חמשים שנה, במהלכן הוגשו תביעות גירושין וחלוקת רכוש רבות, וכעת הם מתגרשים / פד"ר 603289/5
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
בני זוג נישאו לפני יותר מחמשים שנה. במהלך נישואיהם הוגשו תביעות רבות לגירושין וחלוקת נכסים, והנכסים נרשמו על שם האשה. כעת הם מתגרשים. הבעל טוען שרישום הנכסים על שם האשה נועד להבריח מפני נושים. בית הדין קבע שאין ראיות שהתביעות הראשונות אכן נועדו לפרק את השותפות. מאידך, החלק מתביעה מסוימת ואילך ניכר שאכן היה רצון לפרק את השותפות. לפיכך - הפעולות שנעשו לאחריה תקפות.
**קנס על מי שמתעכב בתשלום חוב שהשית עליו בית הדין / פד"ר 810388/12
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
בית הדין השית על אדם קנס על כל יום בו הוא מתעכב מתשלום חוב שהושת עליו ע"י בית הדין. בא כחו פנה לנשיאת בית המשפט העליון, והיא עכבה את התהליך ובקשה לדעת מדוע נקט בית הדין בדרך של קנס ולא הפנה את התובע להוצל"פ. בית הדין מנה בודק שיבדוק את נכסיו של הנתבע והאם אפשר לגבות מהם.
תביעה אישית כנגד עובדת בחברה לאחר שהחברה התפרקה / ארץ חמדה גזית 75116
הרב עובדיה אחיטוב, הרב עקיבא כהנא, הרב מבורך טויטו
התובע הזמין נופש מאורגן (לצורך שבת בר מצווה) מחברה והעביר מקדמה של 30,000 ש"ח. לאחר שבעלי החברה ברח מהארץ הוא תבע את נציגת החברה מולה הוא עבד להשיב לו את הכספים. בית הדין קיבל את עמדת הנתבעת שהעסקה כולה נעשתה מול החברה ולא הוכחה אשמתה האישית של העובדת, בנוסף לתביעה להשיב את הכסף בית הדין דן גם חובת העובדת מדין מזיק, ומדין גרימת מניעת רווח, אולם גם תביעות אלו נדחו כיוון שהתובע ידע כל הזמן שמדובר בנציגה של חברה ולא הוכח אשמתה האישית של העובדת.
**סמכות בית הדין כאשר כבר הוגשה תביעה לבית המשפט / פד"ר 954767/2
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
אשה הגישה תביעה לבית המשפט, בעלה הגיש תביעה לבית הדין. טוען שרצה להגיש תביעה עוד לפני האשה אלא שהענין התעכב מסבות מסוימות, וגם האשה לא הודיעה לו בזמן על פתיחת התיק. בית הדין דחה את בקשתו.
**אדם שמכר את חלקו בעסק שלו לשותפו באופן פיקטיבי כדי שלא לאזן אותו עם אשתו / פד"ר 374175/5
הרב שלמה שטסמן, הרב אייל יוסף, הרב עידו שחר
בני זוג בהליכי גירושין. לבעל היה עסק מצליח מאד בשותפות עם ידידו. הבעל מכר את חלקו בעסק לשותפו, והמשיך לעבוד בו כשכיר. העבל לא שיתף פעולה עם השמאים והמעריכים שבאו להעריך את שווי העסק, ובכך גרם הוצאות מרובות לאשה. עקב חוסר שיתוף הפעולה של הבעל, בית הדין אישר לשמאי להעריך את העסק ע"פ אומדן. והוא קבע שהאשה תקבל מחצית מהשווי המוערך של העסק. כן קבע שהבעל ישלם לאשה על הוצאותיה המרובות שנגרמו עקב אי שיתו הפעולה שלו.
**דירה הרשומה על שם שני בני הזוג אע"פ שאחד הצדדים השקיע בה יותר / פד"ר 938828/10
הרב יוסף גולדברג, הרב דוד ברדוגו, הרב מרדכי רלב"ג
בני זוג התגרשו. צד האשה השקיע בדירה יותר מצד האיש, א היא רשומה על שם שני בני הזוג. ביה"ד הכריע ברוב דעות שהיא תחולק שוה בשוה.
העדר סמכות לדון בתביעת מזונות בתביעה שלא צורפו אליה האישורים המתאימים / פד"ר 1116471/3
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
אדם תבע שבית הדין ידון במזונות ילדיו. ואולם התביעה לא גובתה באסמכתאות ובטפסים הנדרשים. בית הדין דחה את טענת האישה לחוסר סמכות מכוח "הלכת שרגאי", אולם הוא הסכים עמה שניתן לכרוך את מזונות הקטין רק בתביעה כנה מתוך דאגה לילד. במקרה זה הכריע בית הדין שאין לראות את הכריכה ככנה, לאור הנסיבות המצטברות של ההעדר טופס הצהרת הפרטים, עיכוב בהמצאת התלושים, והפרש גדול שבין סכום המשכורת אשר נקב הבעל בתביעתו לסכום המשתקף בתלושים (התואם את טענת האישה). לאור זאת פסק בית הדין שהוא אכן נעדר סמכות לדון בתביעת מזונות קטין בתיק זה.
בקשה לשינוי הסכם עקב טענה לטעות בהערכת שמאי / פד"ר 1002642/13
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
בני זוג חתמו על הסכם גירושין ובו קבלו על עצמם את שמאותו של שמאי מסוים שישום את שוי הבית שלהם. השמאי הגיש הערכה נמוכה מהצפוי. בתים אחרים באותו אזור נמכרו במחירים גבוהים בהרבה, לכן מבקש אחד הצדדים לבטל את ההסכם ולקבוע שמאי אחר. האיש לא הוכיח שהיתה כאן טעות. לכן קבע בית הדין שההסכם לא יתבטל. עם זאת, כיון שהבקשה הוגשה בתום לב, ביה"ד לא חייב אותו בהוצאות.
**דיון נוסף כאשר אחד הצדדים טוען שנמנע ממנו להביא ראיות / פד"ר 1113045/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
בית הדין האזורי קבע שאדם פטור מתשלום כתובת אשתו כי הגירושין נגרמו בגללה. האשה ערערה על כך שביה"ד לא אפשר לה להציג קלטות המתעדות את האלימות המילולית של הבעל. בית הדין הגדול קבע שיש להשיב את התיק לבית הדין האזורי, להרכב אחר, לצורך שמיעת הקלטות.
**כתובה לאשה שתבעה גירושין ונראה הדברים שהיו לה סיבות טובות לכך / פד"ר 1052149/2
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
אשה תבעה גירושין. הבעל אמר שרצונו בשלום בית, אך לא הגיש תביעה בעניין. האשה העלתה טענות קשות כלפי הבעל. בית הדין פסק שהבעל ישלם את שליש הכתובה, כפשרה.
**סמכות בית הדין לגבי אזרחי חו"ל / פד"ר 1143430/1
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בני זוג התחתנו בארץ וגרו בחו"ל, לבעל אין אזרחות ישראלית. לבני הזוג דירה הרשומה על שמם בארץ, והם מבקרים בארץ מדי פעם. משפחות הצדדים גרות בארץ. כעת האשה תבעה את הבעל. הבעל טוען שאין לאשה יכולת לתבוע אותו כאן, כי הוא אינו אזרח ישראלי, וכי בני הזוג גרים בחו"ל, והתובע הולך אחר הנתבע. בית הדין קבע שיש לו סמכות.
הפרת הבטחה לתרום לעמותה / ארץ חמדה גזית 76002
הרב משה ארנרייך, הרב דניאל מן, הרב מבורך טויטו
התובעת היא עמותה והנתבע הוא עובד של העמותה. העובד העביר שיעורים וקיבל עליהם שכר מצד ג'. בעבר הוא תרם את הכסף שקיבל לעמותה, אולם, מאחר והיחסים בין הצדדים עלו על שרטון הנתבע סירב להעביר את הכספים. בית הדין קיבל את טענת הנתבע כיון שמדובר היה בהבטחה לתרום ולא בהתחייבות רגילה, וכן בגלל שלא הוכח כי נגרם לתובעת נזק עקב הבטחת הנתבע. בית הדין האריך לדון בדיני ערב.
כשרות בת שנולדה מהזרעה מלאכותית לאב לא ידוע / פד"ר 1123955/1
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב יועזר אריאל
אשה ילדה באמצעות תרומה מבנק הזרע. הדיינים הביאו שש נימוקים שונים לכך שהמעשה לעצמו אסור, ואף נפסק בשולחן ערוך שמוטל על האישה להימנע מללדת וולד שאין לו ייחוס מאביו והוא עלול לשאת את אחותו או לפגוע בייחוסו (במידה והאב כהן). אולם, על האף האיסור המפורש, הדיינים הכריעו שבדיעבד מתייחסים לתרומת זרע כדין "פריש" שהולכים אחר הרוב ומתייחסים לוולד כישראל. בנוסף הם הכריעו שאין לחשש שמא האב גוי והבת אסורה להינשא לכהן כיוון שבית החולים נאמן להעיד שהאב יהודי, בנוסף גם אם התורם גוי, כיוון שלא הייתה ביאת איסור הבת לא נפסלה לכהונה. לכן למעשה יש להתיר את הבת אף לכהונה, ואין לפסול אותה לא משום חשש בת גוי ולא חשש ממזרות וחללות.
חיוב בעל לשלם כתובה ומזונות לאשה שבעלה טוען שהכתה וקללה אותו / פד"ר 1056047/6
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
בית הדין דן בתביעת בעל לפטור כתובה ומזונות בטענה שהאישה הייתה אלימה כלפיו, וכן שהיא לא דאגה לכלכל את עצמה. בית הדין דחה את כל טענות הבעל כיוון שמילים וטענות אינם הוכחות ואפילו "כשחוזרים פעמים רבות הן בדיונים הן בסיכומים על המילה "הוכח" – אין בכך כל הוכחה." והוא הכריע שבין הצדדים התגלעו חילוקי דעות מצויים ורק חוסר ניסיון ורצון טוב, וכנראה התערבות גורמים נוספים במערכת היחסים גרם להם לחשוב כי הם במצב שאינו ניתן לתיקון. ולכן אין כאן טענת מאיס עלי הנחשבת כעילת גירושין. ומכיוון שהבעל הגיש תביעת גירושין ללא עילה מספקת הרי שחייב במלוא סכום הכתובה בסך 72,000 ש"ח. בפסק הדין נידונה גם חובת המזונות של הבעל לאישה, זכותה שלא לפתוח נכסי מלוג על מנת לזון את עצמה, חובתה להחזיר תכשיטים, וקיזוזים נוספים.
ביטול עסקת מכר דירה / ארץ חמדה גזית 76064-2
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ניר ורגון, הרב עקיבא כהנא
מדובר בהשלמה לפסק דין חלקי א, שכוללת הוראות מעשיות לצורך ביצוע פסק הדין.
**תביעת שלום בית שאינה כנה / פד"ר 1073434/5
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב רפאל זאב גלב, הרב שמואל אברהם חזן
אדם תבע שלום בית, אך לא שתף פעולה עם בית הדין ולא עשה דבר למען שלום הבית. לכן קבע בית הדין שעליו לתת גט.
שימוש בכספי פיצויים של קטינים לסיפוק צרכיהם / פד"ר 1057196/17
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב משה בצרי, הרב יצחק הדאיה
שני ילדים ואמם היו מעורבים בתאונת דרכים ונפסקו להם פיצויים. ההורים גרושים, והאם מעוניינת להשתמש בכספי הפיצויים של הילדים כדי לקנות להם ריהוט. בית הדין פסק בהתבסס על הוראת החוק שבשל הנסיבות הכלכליות של המשפחה מותר לאם להשתמש בכסף לצורכי הקטנים, ואין בהוראת החוק הגבלה לאשר את השימוש דווקא בבית משפט, ובית הדין מוסמך לפסוק בנושא ככל שאר ענייני קטינים, מכוח הסמכות הנמשכת.
סמכות בית הדין להזמין לדיון את קרוביו וחבריו של בעל הדין כדי לשכנעו לתת גט / פד"ר 1096472/6
בית הדין הזמין לדיון את הורי הבעל, שאשתו תובעת גט, כדי לבחון את יכולתם להשפיע על הבעל לתת גט. הבעל מתנגד. הוא אומר שזאת פגיעה בפרטיותו, ושהוא אינו מעוניין שהוריו יהיו צד בדיון. בית הדין דחה את דבריו, והביא תקדים שבו הזמין בית הדין את חבריו לעבודה של הבעל, כדי לשכנעו לתת גט.
**בעל שחי בחו"ל, אשתו חיה בארץ, והוא דורש שהדיון יתקים בחו"ל / פד"ר 1011050/3
הרב אבירן יצחק הלוי, הרב רפאל י' בן שמעון, הרב מאיר כהנא
אשה תבעה גט. בעלה חי בחו"ל והוא מסרב לדון בבית הדין בארץ. הוא לא הופיע לדיון. בית הדין חייב אותו במתן גט, בהעדרו.
**חלוקת רכוש וחובות הדדיים בין בני זוג שהתגרשו / פד"ר 315910/15
הרב שלמה שטסמן, הרב עידו שחר, הרב אייל יוסף
בני זוג התגרשו, בית הדין הכריע בעניינים הממוניים ביניהם.
**שמיטת כספים על כתובה שהיתה בהליכי גביה בזמן השמיטה / פד"ר 1040199/7
הרב יצחק יוסף, הרב יעקב זמיר, הרב יצחק אלמליח
אשה גבתה חלק מכתובתה, וחלק אחר מכתובתה היה בדיון בבית הדין. כאשר הגיעה השמיטה. הרב יצחק יוסף דן בדבר, וקבע שהכתובה לא שמטה, כי לא נוצרו התנאים לשמיטתה, וכי לא היתה יכולה להגבות בזמן השמיטה. וכן קבע כי למנהג האשכנזים שמיטה אינה נוהגת בזמן הזה. עם זאת, הוא דחה את טענת האשה לפיה אי ידיעתה פוטרת אותה מהשמיטה.
**כפיית פשרה בכתובה במקום מרידה הדדית כאשר אין האשם יכול להתברר / פד"ר 915181/3
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אבידן משה שפנייר, הרב אברהם צבי גאופטמן
בני זוג מרדו זה בזה והסתכסכו, כאשר כל צד טוען שהצד השני אשם בדבר. הצדדים לא הביאו ראיות לדבריהם. בית הדין כפה פשרה בעניין הכתובה.
**משמורת ילדים כאשר האם טוענת שהבן נלקח ממנה ברמאות ובגזלה / פד"ר 338311/28
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בן להורים גרושים חי שנים אצל אביו. הגורמים המקצועיים ממליצים על המשך שהותו עם אביו. האם טוענת שהבן נלקח ממנה ברמאות. בית הדין קבע שהשיקול הוא טובת הילד, ולכן קיבל את הממלצת הגורמים המקצועיים.
מי ששם משפחתו כהן וטוען שאינו כהן ומביא כראיה תעודות ממשלתיות מחו"ל / פד"ר 1109130/1
הרב משה אמסלם, הרב יצחק רבינוביץ, הרב שמואל צבי פריד
אדם ששם משפחתו כהן, טוען שאינו כהן, והוא נרשם בשמו משום שעלה לארץ עם סבתו, שהיתה נשואה לאדם ששמו כהן, והם רשמו אותו כבנם. בית הדין מצא תעודות מטוניס שמוכיחות את טענתו, ועל סמך תעודות אלה קבע שהאיש אינו כהן.
**בעל שנעשה חילוני ומחלל שבת, ולטענת אשתו גם שותה וצורך סמים, ומתנהג באלימות / פד"ר 158077/8
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב יהודה שחור, הרב ציון אשכנזי
בני זוג נישאו בהיותם חרדים. במשך הזמן נעשה הבעל חילוני, ולטענת אשתו גם שותה וצורך סמים, ונוהג באלימות. בית הדין חייב את הבעל בגט.
**הסכם שנעשה למראית עין / פד"ר 56749/5
הרב ישי בוכריס, הרב דניאל כץ, הרב שמעון לביא
בני זוג חתמו על הסכם גירושין, ולפני החתימה הם חתמו על חוזה שאומר שההסכם שהם עומדים לחתום עליו הוא הסכם למראית עין שנועד להבריח מפני נושים. בית הדין הסתמך על ההסכם המקדים כדי לקבוע שהסכם הגירושין בטל. עם זאת, בית הדין קבע שהעובדה שבני הזוג שבו אח"כ וגרו יחד, אין בה כשלעצמה כדי לבטל את הסכם הגירושין.
**סמכות בין הדין כשהבעל לא הסכים לתת גט מיד / פד"ר 833573/3
אדם הגיש תביעת גירושין לבית הדין, בה כרך את ענייני הרכוש, המזונות, והסדרי הילדים. האשה טוענת שאין סמכות לבית הדין כי תביעת הבעל לא היתה כנה, שכן הוא לא הסכים לתת גט באותו יום. בית הדין קבע שהנסיבות מוכיחות שהוא אכן רצה לתת גט בשעת הגשת התביעה, גם אם לא היה מוכן לעשות זאת בו ביום. ולכן קבע שהסמכות בידיו.
**חלוקת דירה שניתנה מהורי צד אחד, אך הצד השני שילם כנגדה / פד"ר 1097040/10
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג מתגרשים. את דירתם קנו הורי שני הצדדים, אלא שלמעשה היא ניתנה ממשפחת הבעל. כנגדה סוכם שהורי האשה ישאו בהוצאות החתונה. הצדדים חיו יחד למעלה משלש שנים, בהן לא התקיימו יחסי אישות כלל. הבעל דחה את האשה באמתלאות שונות. וכלל לא ברור אם הוא מסוגל לכך. הבעל טוען שהדירה צריכה להרשם על שמו, כי היא התקבלה מהצד שלו. האשה דרשה לחלק את הדירה שוה בשוה, ובית הדין קבל את דבריה.
סמכות בית הדין למנוע גיור מאישה המתגיירת לשם נישואים ומואשמת בפירוק המשפחה / פד"ר 1111448/1
הרב שלמה שפירא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב אליעזר איגרא
בית הדין לגיור דחה גיורה של אישה החיה עם יהודי, לאור תביעת אשתו הראשונה של היהודי שהאישה חיה עם בעלה בעוד הוא היה נשוי והיא האשמה בפירוק הנישואים, ובנסיבות אלו אין זה מוסרי שבית הדין יקבל את המבקשת לתוך כלל ישראל. בבית הדין הגדול דנו באריכות רבה בכלל הנושאים הנוגעים לסוגיה: נוהג בית הדין לגייר אישה המתגיירת לשם אישות; האם אכן האישה אשמה בפירוק הנישואים; המשמעות של מניעת הגיור של האישה וילדיה המתחנכים כבר היום בחינוך דתי; ובעיקר בסמכות בית הדין לגיור שלא לקבל מי שאכן מתכוון לקבל מצוות בשל מעשיו בעבר. למסקנה בית הדין הגדול דחה את הכרעת בית הדין לגיור וקבע שיש לבדוק מחדש ובהרכב אחר האם האישה אכן מתכוונת לשמור מצוות, ולא ראוי ש"בית הדין מתפקד כוועדת קבלה... לקבוע קריטריונים שונים או נוספים מעבר למה שהורונו חז"ל בש"ס ובפוסקים". לצד זאת מצא לנכון בית הדין גם למתוח ביקורת חריפה על גיור הקטנים בזמן הזה בבתי הדין הפרטיים כיוון שגם זה לשיטתו איננו נובע מהקריטריונים שהורנו חז"ל
**זוג שכבר 18 שנה אין ביניהם יחסי אישות / פד"ר 1098104/2
הרב אריאל ינאי, הרב דוד בר שלטון, הרב אלון אבידר
בית הדין הרבני האזורי פתח תקוה
אדם תבע גירושין. שני בני הזוג מודים שכבר 18 שנה אין ביניהם יחסי אישות. הבעל טוען שבתחלת התקופה הוא ביקש מאשתו, אבל לאחר זמן הוא למד שאין טעם לבקש ולכן הפסיק לבקש. האשה טוענת שאין יחסי אישות כי הבעל לא מבקש. האשה מבקשת שלום בית. בית הדין קיבל את תביעת הבעל.
**אשה שילדה בת ואינה יודעת מי האב, וכעבור כמה חודשים רוצה להנשא למי שודאי אינו האב / פד"ר 1149823/1
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
אשה ילדה בת. היא לא יודעת מי האב. היא אומרת שיש שלשה אבות אפשריים. ויש ביניהם אחד שנראה לה הסביר ביותר. כעבור כמה חודשים היא רוצה להנשא לאדם רביעי, שעימו היא כבר חיה כמה חודשים. בית הדין התיר לה.
תביעת סרק לשלום בית על מנת להשתמש בגט כמנוף להישגים רכושניים / פד"ר 1101429/2
הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל, הרב אברהם דב זרביב
הבעל תבע מאשתו לקבל גט, אולם האישה מעגנת את הבעל בטענה שהיא רוצה ב"שלום בית". בית הדין התרשם ממעשיה של האישה שכל מטרתה היא רק יצירת לחץ על הבעל כדי שיגיע עמה להסדר מזונות וחלוקת רכוש שיהיה נח לה בבית המשפט. הדבר בלט בתלונת שווא שהיא הגישה נגדו במשטרה, ובאי מתן רשות לבעל לבוא לבית ולפגוש את הילדים. בית הדין קבע שאין מקום לשימוש בעילה של שלום בית כאשר ניכר לעיני הדיין שאין כאן כלל רצון לשלום, תוך התייחסות לתופעה הבעייתית של תלונות השווא של בני זוג במהלך עיגון מגירושין. לאור זאת, הוא חייב את האישה לקבל את הגט, וסירב לאפשר את השימוש בגט כקלף מיקוח על דיוני הרכוש אשר נעשים במקביל בבית המשפט.
חיוב כתובה כאשר שני הצדדים אינם חפצים זה בזה / פד"ר 1052580/5
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בני זוג נפרדים, כאשר שני הצדדים אינם חפצים בהמשך הקשר. בית הדין פטר את הבעל מתשלום הכתובה.
**כתובה וחלוקת רכוש לזוג שחיו יחד עוד לפני שהאשה התגרשה מבעלה הקודם
הרב אברהם שינדלר, הרב רפאל י' בן שמעון, הרב יאיר לרנר
בני זוג מתגרשים. מתברר שבנני הזוג חיו יחד עוד לפני שהאשה התגרשה מבעלה הקודם. האשה תובעת שותפות בנכסים שצבר הבעל בשעה שהיתה נשואה לבעלה הקודם והם חיו יחד. בית הדין דחה את תביעתה זו, אך קיבל את תביעתה לכתובה.
דין ילדים שנולדו לזוג שבית הדין אסר עליהם להנשא / פד"ר 74560/2
הרב ישי בוכריס, הרב שמעון לביא, הרב דניאל כץ
אשה התגרשה מבעלה בגלל קשריה עם גבר זר. בית הדין אסר על האשה להנשא לאותו גבר. למרות זאת חיו הצדדים יחד שנים רבות, ונולדו להם ארבעה ילדים. כעת עולה בפני בית הדין השאלה מה דינם של אותם ילדים.
חיוב גט במקרה שבו ככל הנראה הבעל ניהל רומן עם נשים אחרות, והאשה מואסת בו / פד"ר 113995/3
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
אשה טוענת שבעלה מאוס עליה. היא טוענת שהוא ניהל רומן עם נשים אחרות. הבעל מכחיש, אבל הנסיבות מראות כדברי האשה. כמו כן האשה טוענת שהבעל אנס אותה פעם אחת. בית הדין פסק שאם הבעל לא יתן גט לאשתו יופעלו עליו הרחקות דר"ת.
חיוב כתובה באשה שתבעה גירושין לאחר שבעלה בגד בה / פד"ר 1052149/2
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
אשה תבעה גירושין בעקבות בגידת בעלה. בית הדין פסק שהיא זכאית לכתובה ותוספת. בפועל פסק פשרה.
**נשיאת אשה שניה כאשר האשה הראשונה מסרבת להתגרש וברור שהצדדים לא יחזרו לחיות יחד / פד"ר 1101440/4
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג נפרדו, שניהם מואסים זה בזו. בית הדין פסק שבני הזוג יתגרשו, אבל האשה מסרבת לקבל גט. לכן פסק בית הדין שהבעל רשאי לשאת אשה שניה.
חלוקת דירה באופן שווה למרות שהבעל נושא לבד בחובות גידול הילדים / פד"ר 917531/2
הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
בני הזוג התגרשו והבעל קיבל משמורת על הילדים, בבית הדין לערעורים נידונה חלוקת הדירה. הבעל תבע 70% מערך הדירה כיוון שלטענתו האישה אשמה בגירושין וכל הוצאות הילדים עליו, ומעבר לכך לטענתו גם האישה הסכימה במשא ומתן בבית הדין האזורי לתלות את המשמורת בחלוקת הדירה באופן דומה. בית הדין דחה את דרישת הבעל כיוון שלדבריו נסיבות הגירושין או משמורת הילדים אינם רלוונטיות לענין חלוקת הרכוש. ובפסק הדין האריכו לנמק מדוע המזונות במקרה זה חלים רק על הבעל מדין "כופין על הצדקה". בנוסף בית הדין שלל את הסתמכות הבעל על הפרוטוקול מבית הדין האזורי כיון שרק אם נעשה משא ומתן, ובסופו של דבר נעשה קנין, או שניתן תוקף של פס"ד למה שנאמר – הדברים מחייבים, שהרי אם נאמר שהצדדים מחוייבים לכל הצעה, הצדדים ימנעו מלערוך משא ומתן. בנוסף לכך קבעו הדיינים שהתניית האישה את אחוזי הדירה במשמורת נחשבת לאסמכתא שהרי הדבר תלוי בשיקול דעתם של דייני ביה"ד שפועלים על פי המלצות גורמי לשכת הרווחה ולא בדעתה.
תשלום דמי תיווך על עסקה שיצאה לפועל שנתיים לאחר שהמתווך הפגיש בין הצדדים / ארץ חמדה גזית 70022
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ידידיה כהנא, הרב מנחם קופרמן
מתווך הראה דירה והחתים את הצדדים על הסכם תיווך. אולם הצדדים לא הגיעו לעמק השווה והעסקה לא יצאה לפועל. כעבור שנתיים הצדדים יצרו קשר מחדש והדירה נמכרה במחיר נמוך בהרבה. בפסק הדין נקבע שלפי החוק החיוב בתשלום דמי תיווך מותנה במצב בו המתווך היה הגורם היעיל לביצוע העסקה ובמקרה זה המתווך לא היה משמעותי כלל בשעת העסקה. עם זאת, על פי דין תורה, הנהנה מפעולת המתווך חייב לשלם לו גם במצב בו תרומתו היא חלקית בלבד, ולכן למעשה חייב בית הדין את הצדדים בדמי תיווך של "2/3 מתחיל" שהם 4/9 אחוז מכלל העסקה (0.45%) שהם 12,000 ₪. החלטה
סופיות הדיון - הפקדת ערובה כספית גבוהה כתנאי לקיום דיון נוסף / פד"ר 308813/17
זוג התגרש לפני 15 שנים ומאז נמשכים דיונים בלמעלה משלושים תיקים שונים ובערכות שונות. בפסק דין זה בית הדין מתמודד עם תביעה נוספת של הבעל, אשר מלבד התביעה הכלכלית אף רוצה לערער על הגט. בפסק הדין קבע הרב צבי יהודה בן יעקב שעל אף העיקרון ששערי בית הדין אינם נעולים ויכול בעל דין לתבוע בכל עת ובכל זמן – גם שערי דמעות לא ננעלו, ובית הדין מצוּוֶה למנוע מכל נתבע הטרדה מיותרת. לאור עקרון זה הוא פסק שתביעת הבעל לא תשמע אא"כ יפקיד מראש סכום של 60,000 ש"ח אשר יועברו במידה ויתברר שתביעתו איננה ראויה יועברו לקופת האישה ורק אחר כך ידונו בדבריו.
כליאת אדם בבידוד ומניעת זכויות אסיר עד שיגרש את אשתו / פד"ר 1009706/2
הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
פסק הדין דן בכלים העומדים בפני בית הדין לכפות סרבן גט המעגן את אישתו כבר שלוש עשרה שנה לתת גט. בפסק הדין נקבע שעל פי ההלכה היה ראוי להכות אותו עד שיאמר רוצה אני אלא שבית הדין מוגבל להוראות החוק ולכן יש להטיל עליו את מלוא הסנקציות שהחוק מאפשר לבית הדין הגדול. בכלל זה בידוד וביטול זכויות אסיר רבות, אשר יחזרו עליהם לפי הגבלות החוק עד אשר הסרבן יבצע את פסק הדין ויתן גט לאישתו.
אדם שלקח כסף מכונס הנכסים, וכעת מבקש לקבל ממנו פעם שניה / פד"ר 934634/11
הרב דניאל אדרי, הרב אלעד עלי, הרב בן ציון הכהן רבין
בית הדין מינה את עורכי הדין של בני זוג לכונסי נכסים. האיש בא אל עורך דינו, קבל ממנו את הכסף, וכעת מנסה לבקש את הכסף פעם שניה. עורך הדין הציג סרט שבו הוא מראה שנתן לאיש את הכסף. בית הדין קבל את טענת עורך הדין, ואף קנס את התובע בהוצאות משפט.
היתר אשה שניה למי שאשתו עברה ניתוח מוח ואינה מתפקדת / פד"ר 1101285/1
הרב ישי בוכריס, הרב שמעון לביא, הרב דניאל כץ
אשה עברה ניתוח לכריתת אונות מהמוח עקב סרטן. מאז הניתוח היא אינה מתפקדת, אינה זוכרת דבר ובקושי מדברת. האישה מטופלת על ידי אם בעלה, ובעלה מבקש לשאת אישה חדשה. בית הדין דין במקורות האיסור לשאת אישה שנייה ובהשוואה בין דיני "שוטה" בהלכה לדיני היתר אישה שניה במקרה של אישה שנשתטית. וקבע שבמקרה זה בו מדובר בגרי צדק ההולכים כמנהג יהדות ספרד, אין צורך בהיתר מאה רבנים אלא די בהיתר בית דין. לאור זאת בית הדין אישר לבעל לשאת אשה שניה, לאחר אישור נשיא בית הדין הגדול הרב יצחק יוסף, ולאחר שהבעל ישליש עבורה גט וכתובה, וימצא לה אפוטרופוס.
אחריות שוכר דירה לשפץ דירה ששימשה כפנימייה וכן דיון בשאלת הודעה מוקדמת / ארץ חמדה גזית 76097-1
הרב עדו רכניץ, הרב מבורך טויטו, הרב אביעד תפוחי
משכיר דירה תבע את העמותה שהפעילה פנימייה בדירה שלו לטענתו העזיבה הייתה ללא הודעה מראש מספקת (הודעה של כשלושה שבועות) כיוון שהעמותה שהתה שם בשכירות מתחדשת ללא חוזה. כמו כן הוא תבע אותה על נזקים שנגרמו למושכר, בית הדין פטר את העמותה מתשלום עבור הודעה מראש משום שהמשכיר ניצל את התקופה לצורכי שיפוצים, והוא בלאו הכי לא היה מעוניין להשכיר באותו זמן. בנוסף בית הדין דחה כמעט את כל התביעות משום שהוסכם שהיה צריך להשיב את הדירה ל"מצב נורמלי", ויד המשכיר על התחתונה בפרשנות סיכום זה. בפסק הדין חויבה הנתבעת בהוצאות משפט של 1000 ש"ח כתוצאה מהתנהלותה ודחיית הדיון פעמים רבות באשמתה. על פסק דין זה הוגשה בר"ע המפורסמת באתר זה.
חיוב כתובה לבעל שעבר בדיקת פוליגרף אך סירב למסורה לבית הדין / פד"ר 141110/8
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אבידן משה שפנייר, הרב אברהם צבי גאופטמן
הבעל עזב את הבית במפתיע ולאחר מכן דרש גירושין. האישה הסכימה לגירושין אך תבעה את כתובתה בסך 520,000 ש"ח, והבעל טען שהוא פטור מכתובה כיוון שלא היה ביניהם יחסי אישות חצי שנה לפני הפירוד. בית הדין שמע את הצדדים וקבע שאחד מהם וודאי משקר והצדדים הסכימו לבדיקת פוליגרף שתקבע מי משקר במידה והאישה תמצא משקרת היא תישא בהוצאות המשפט ובמידה והבעל ישקר ישלם לאישה 300,000 ש"ח. האישה עשתה את הבדיקה והעבירה אותה לבית הדין בעוד הבעל טען שעשה את הבדיקה אך סירב במשך כמעט שנה להעבירה לבית הדין. פסק הדין קובע שאין הוא נזקק לדון בתוקף בדיקת פוליגרף כיוון שהצדדים הסכימו בקניין לסמוך על בדיקה זאת, אלא רק בסמכות לפסוק מאומדנה כנגד אדם המסרב למסור ראיה שבידו לבית הדין. בפסק הדין האריכו הדיינים לדון בסמכותו להכריע באומדנה, וקבעו שכאשר אדם לא מוסר ראיה שבידו נחשב הדבר ל"אומדנה דמוכח" שהוא משקר, וניתן לפסוק כנגדו, בפרט בכתובה בה האישה מוחזקת מעיקר הדין. הבעל חוייב ב300,000 ש"ח ולאחר מכן התברר שתוצאות הבדיקה אכן היו שהוא משקר.
כתובה כאשר הבעל טוען שהאשה אשמה בגירושין / פד"ר 1020287/4
הרב שלמה שטסמן, הרב אייל יוסף, הרב עידו שחר
גרושה תבעה את כתובתה. הבעל טוען שהיא אשמה בגירושין. אלא שהטענה לא הוכחה. בני הזוג הסתכסכו והתגרשו. בית הדין חייב את הבעל בכתובה, אך כיון שהאשה הסכימה לפשרה, פישר בית הדין בסכום של שני שלישי הכתובה.
**דינם של תכשיטים שנתן הבעל לאשתו וכעת הם מתגרשים / פד"ר 1100725/9
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני זוג התגרשו, וסיכמו ביניהם שיש לחלק את הרכוש בשוה. הבעל דורש שגם התכשיטים של האשה יכללו בכלל הרכוש ויתחלקו שוה בשוה, האשה מתנגדת. בית הדין פסק שהתכשיטים שייכים לאשה.
**היתר יבמה שאשתו הקודמת של בעלה ילדה פחות מתשעה חדשים אחרי שנישאה לו / פד"ר 1123143/2
אדם נשא אשה. הם חיו יחד לפני החתונה. כשבעה חודשים וחצי ילדה האשה פג. האיש הודה שהבן הוא שלו, וגם האשה אומרת שמעולם לא היה לה גבר אחר. אחר כך נשא האיש אשה אחרת, ונהרג בלי ילדים מהאשה האחרת. בית הדין התיר את האשה השניה בלא חליצה.
חלוקת הוצאות פיתוח בשכונה לבעלי מגרש כפול / ארץ חמדה גזית 77006
הרב חיים בלוך, הרב עמוס ראבילו, הרב שמעון גרבוז
בעלי מגרש בשכונה חדשה הוסיפו כביש גישה זמני. התובעים דרשו מהנתבעים לשלם על הכביש סכום כפול כיוון שהם בעלים של שני מגרשים באותה שכונה. מנגד הנתבעים טענו שאין לחייבים תשלום כפול אלא יש להתייחס אליהם כבעלי מגרש גדול שאינם משלמים תשלום כפול והגדרתם כבעלי שני מגרשים נעשתה בכפייה. בית הדין דחה את הטענה שמדובר במגרש גדול וקיבל את טענת התובעים משלושה טעמים: א. הנאתם גדולה יותר. ב. הכרעת רוב תושבי השכונה קובעת (גם במקרה שאין וועד לשכונה). ג. בית הדין התרשם שכך המנהג המקובל באיזור. לאור כל זאת הכריע בית הדין שעל התובעים לשלם תשלום כפול על הכביש.
**סכום כסף שנתן אבי האשה לזוג לצורך רכישת דירה. לאחר גירושי הזוג טוען האב שהכסף ניתן כהלוואה, חתנו חולק על כך / פד"ר 938836/12
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בני זוג קנו דירה. חלק מהכסף שולם ע"י אבי האשה. לטענתו - זו היתה השקעה. כסף שאמור לשוב אליו. בני הזוג התגרשו. הדירה נמכרה. האב תובע את השקעתו בחזרה. החתן טוען שאין לבית הדין זכות לדון בדבר, כי בית דין אחד כבר אמר את דברו. בית הדין דחה את טענתו על סמך תקנות הדיון. בית הדין חייב את החתן להחזיר את הכסף, על סמך ראיות נסיבתיות המוכיחות שבעבר החתן עצמו התיחס לסכום הזה כאל הלוואה, ואף ברר כיצד עליו להחזיר אותו.
סמכות בית הדין כאשר בית המשפט נתן פסק דין בעת הקפאת הליכים / פד"ר 1130269/2
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בית המשפט פסק בתיק לאחר פניה לבית הדין ולאחר הקפאת הליכים. פסיקתו של בית המשפט אינה בשלה והיא לא נשענת על די נתונים. בית הדין ביטל אותה וקבע שהסמכות נתונה לו.
**סמכות בית הדין לאחר הגירושין בבירור דיני הרכוש כפי שסוכמו בהסכם הגירושין / פד"ר 1011814/6
הרב אחיעזר עמרני, הרב אפרים כהן, הרב יהודה יאיר בן מנחם
אדם תבע את גרושתו בבית דין במסגרת הסכם הגירושין שהושג בבית הדין. הגרושה טענה שאין לבית הדין סמכות לאחר הגירושין. בית הדין דחה את דבריה.
**אשה שסרבה לקבל גט מבעלה והבעל קיבל היתר לשאת אשה שניה, וכעת האשה הראשונה תובעת חלק בירושתו / פד"ר 1064437/5
הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
אדם ביקש לגרש את אשתו לאחר שגילה שהיא בוגדת בו. האשה סרבה לקבל את גיטה ובית הדין התיר לבעל לשאת אשה שניה. הבעל נשא אשה שניה שילדה לו שתי בנות. לאחר שנים גרש הבעל את האשה השניה. כעת טוענת האשה הראשונה שיש לה זכויות בירושת הבעל. בית הדין דחה את דבריה. כמו כן נידון עניין סמכות בית הדין לעסוק בתביעה.
חיוב כתובה ונטל הראיה בטענת "מאיס עלי" כנגד אישה עם נכות נפשית/ פד"ר 1106869/1
הרב יצחק יוסף, הרב יצחק אלמליח, הרב יעקב זמיר
בית דין האזורי חייב אישה לקבל גט, וקבע שהילדים ישהו אצל האב, ואף פטר את הבעל מהכתובה, בשל טענת "מאיס עלי" כתוצאה מנכות נפשית של האישה, אשר מונעת ממנה לתפקד כראוי בבית. האישה ערערה לבית הדין הגדול, בפסק דין הערעור נדחתה בקשת האישה לדון מחדש בטענת המשמרות ובחיוב הגט מדין "מאיס עלי", ומסקנתם לאחר בירור מקיף בסוגיה היא שניתן לחייב גט בטענת "מאיס עלי" מבוררת "כפי ראות עיני הדיינים". מאידך גיסא, בית הדין קיבל את ערעור האישה לעניין כתובה, וחייב את הבעל לשלם את כתובתה, כיוון שלא הובאו הוכחות מספקות לביטול הכתובה וטענת "מאיס עלי" אפילו כשהיא מוכחת אינה הילה לביטול כתובה.
שינוי חלוקת דירה בין גרושים לאור שינוי בהחזקת הילדים / פד"ר 1074520/2
הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
בני זוג התגרשו, וסיכמו שהדירה תחולק 60% לאשה ו40% לבעל, משום שהאשה מגדלת את הילדים. הבעל קנה את חלקה של האשה בדירה. כעת הבעל הוא שמגדל את הילדים, ולכן הוא תובע השבת 10% מערך הדירה. בית הדין נעתר לבקשתו.
ערעור על סמכות בית הדין / פד"ר 1158566/1
אשה ערערה לבית הדין הגדול על סמכות בית הדין. בית הדין הגדול קבע שאין מקום לערעור זה. הוא הוגש בשלב מאוחר של הדיון בבית הדין האזורי, כלומר האשה קבלה את סמכותו של ביה"ד האזורי כל וד היא לא ראתה שהוא עומד לפסוק נגדה. מה גם שסמכות בית הדין אינה פסק דין סופי וממילא אין מה לערער עליו לביה"ד הגדול.
אשה שנוהגת כלפי בעלה באופן לוחמני אבל טוענת שהיא רוצה שלום בית / פד"ר 1124231/1
הרב אליהו היישריק, הרב יצחק אלמליח, הרב אברהם שינדלר
אשה נהגה כלפי בעלה בצורה מאד לוחמנית. מנעה את כניסתו לחדר השנה, הפיצה עליו שמועות רעות. הבריחה ממנו לקוחות, ועוד. אבל טענה שהיא רוצה שלום בית. בית הדין חייב אותה בגט ובהוצאות משפט.
ספירת ימי הפגרה במספר הימים שנתן בית הדין, וסמכות בית הדין לאחר שבית המשפט כבר נתן את הסמכות לבית הדין / פד"ר 1116230/2
הרב אליהו היישריק, הרב מיכאל עמוס, הרב אברהם שינדלר
אשה תבעה בבית המשפט, לאחר שבעלה כבר תבע בבית הדין. ולאחר שעבר הזמן. אלא שהזמן שנתן לה לא לקח בחשבון את ימי הפסח. האשה הגישה תביעה בבית המשפט, שדחה את תביעתה וקבע שהסמכות נתונה לבית הדין. האשה ערערה לבית הדין הגדול. שעסק תחילה בשאלה האם יש מקום לדון בתביעה הזאת. שכן בית המשפט כבר קבע שלא ידון בה. בית הדין קבע שידון בה, ולאחר שדן אף קיבל את הערעור.
**תביעה לגירושין כשהצדדים אינם חיים יחד וכל צד מאשים בכך את רעהו, והאשה הגישה תביעות רבות נגד הבעל / פד"ר 1015131/2
הרב אחיעזר עמרני, הרב אפרים כהן, הרב יהודה יאיר בן מנחם
בני זוג אינם חיים יחד כבר שנה וחצי. האשה הגישה תלונות רבות נגד הבעל. רובן נמצאו שקריות. הבעל תובע גירושין. האשה תובעת שלום בית. בית הדין קיבל את תביעת הבעל.
**גרושה ילדה שלשה חודשים לאחר גירושיה, הגרוש טוען שכבר כמה שנים לפני כן הם לא חיו יחד, ואף נוקב בשמו של גבר שחי עם אשתו / פד"ר 989812/1
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב דניאל אדרי, הרב שמואל אברהם חזן
אשה ילדה שלשה חודשים לאחר גירושיה. הגרוש טוען שלא ראה את אשתו כמה שנים לפני הגירושין. בית הדין חקר ומצא שאחד העדים בנישואין היה קרוב משפחה של הבעל, ולכן הכשיר את הבת.
גביית כתובה כאשר בני הזוג חתמו על הסכם ממון שלפיו אין להם תביעות זה על זה, והאיש רשם את ביתו על שם בנותיו / פד"ר 1136658/1
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אבידן משה שפנייר, הרב אברהם צבי גאופטמן
בני זוג שנישאו בנישואין שניים, חתמו על הסכם לפיו אין להם שום תביעות ממוניות זה על זה. הבעל אף רשם את דירתו על שם בנותיו. לאחר מות הבעל, מבקשת האשה לגבות את כתובתה. בית הדין פסק שהכתובה אינה כלולה בהסכם, והאשה זכאית לה, אלא שכיון שהדירה נרשמה על שם הבנות עוד בחיי הבעל, הרי שהיא אינה חלק מהירושה, והאשה לא יכולה לגבות ממנה. אם ימצאו נכסים אחרים של הבעל, תוכל האשה לגבות מהם את כתובתה.
התר נשיאת אשה שניה למי שאשתו חולת נפש / פד"ר 555564/6
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בית הדין התיר אדם שאשתו חולת נפש ואינה שולטת בעצמה מבקש לשאת אשה שניה.
**איזון פנסיה מוקדמת למי שיצא לפנסיה מוקדמת בגלל אובדן כושר עבודה / פד"ר 1115144/5
הרב אריאל ינאי, הרב דוד בר שלטון, הרב אלון אבידר
בית הדין הרבני האזורי פתח תקוה
אדם איבד את כושר עבודתו ויצא לפנסיה מוקדמת בגיל צעיר, אשתו עדיין עובדת. היא דורשת לקבל מחצית מכספי הפנסיה של בעלה. בית הדין דחה את בקשתה.
**תביעת שלום בית שאינה כנה / פד"ר 1093781/2
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג חיים בנפרד כבר שנים רבות, והם מסוכסכים. האשה הגישה תביעת שלום בית, אבל חוץ מהגשת התביעה לא נראה שהיא עושה מאמץ כלשהו להחזיר את בעלה הביתה. לפיכך נראה שהתביעה אינה כנה, ובית הדין קבע שעליה להתגרש.
**ילדים שאמם ובעלה טענו שהבעל אינו אביהם / פד"ר 1065411/1
הרב יהודה דרעי, הרב אהרן דרשביץ, הרב אליהו אריאל אדרי
במהלך תהליך גירושין טענו שני בני הזוג כי שני הילדים הקטנים של האשה אינם של הבעל. כעת הבעל טוען שלא אמר כך אלא משום שהאשה אמרה לו זאת, וגם האשה אומרת שבאותו זמן עדיין חיה עם בעלה אלא שבמקביל היה לה קשר עם גבר אחר, לכן קבע בית הדין שהילדים אינם ממזרים.
**מזונות לאשה שחויבה בגירושין ומסרבת להתגרש / פד"ר 1020673/1
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בית הדין קבע שאשה חייבת להתגרש. האשה מסרבת להתגרש, ובינתים היא תובעת מזונות. בית הדין קבע שהבעל פטור מלזון את האשה.
**בני זוג שקיבלו על עצמם לדון לפי החוק, ונחלקים על דירה שנפלה לבעל בירושה, וחוברה אליה דירה קטנה שנקנתה על ידם / פד"ר 570900/5
הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל, הרב יאיר לרנר
בני זוג התגרשו. היתה להם דירה שנפלה לבעל בירושה, והם חיברו אליה דירה קטנה יותר שקנו. שתי הדירות רשומות על שם הבעל. בני הזוג התחתנו לפני שחוקק חוק יחסי ממון בין בני זוג. אבל הם קיבלו על הצמם לדון לפי החוק. בית הדין קבע שהדירה הגדולה שייכת לבעל בלבד, אבל הדירה הקטנה שייכת לשני בני הזוג. הוא פטר את האשה מלשלם דמי שימוש על החיים בה.
נישואין וחיובי מזונות בין בני זוג שאינם לגמרי בני דעת / פד"ר 1037729/5
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בני זוג ששניהם סובלים מלקות שכלית קלה. לאשה אין אפוטרופוס, ולטענתה אינה זקוקה. הוריו של האיש הם אפוטרופסיו. בית הדין קבע שהקצבה שמקבל האיש תכנס לחשבון הבית, כדי לזון את אשתו ובנותיו (החיות אתו בזמנים שבהם אינו מאושפז). הורי הבעל, אפוטרופסיו, ערערו על כך וטענו שאין לקחת ממנו את כל סכומי הקצבה. לטענתם אין תוקף לנישואין כי הצדדים אינם בני דעת, ואין חיוב על האיש לזון את אשתו. בית הדין קבע כי הנישואין תקפים. וקבע איזה סכום מן הקצבה יופנה לחשבו הבית.
**חלוקת רכוש במקרה גירושין / פד"ר 369344/8
הרב אחיעזר עמרני, הרב אפרים כהן, הרב יהודה יאיר בן מנחם
בני זוג חתמו על הסכם גירושין. והתגרשו בפעל רק כמה חודשים מאוחר יותר. האשה טוענת שמועד הקרע הוא יום הגירושין, וכל ההוצאות שהוציאה עד יום הגירושין הם על החשבון המשותף. הבעל טוען שיום חתימת החוזה הוא היום המחייב. בית הדין קיבל את הטענה הזאת של הבעל, עם זאת לא קיבל את הטענה של הבעל שהאשה לקחה חפצים רבים ששיייכים לו, כי הוא לא הביא שום ראיה לכך. בסיכומו של דבר הציע בית הדין פשרה.
**אדם נשא את אשת אחיו שהיתה לו בת / פד"ר 1150422/1
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב דניאל אדרי, הרב שמואל אברהם חזן
אדם נשא את אשת אחיו המנוח. לאחיו המנוח היתה בת, כך שאין כאן חיוב יבום, והרי היא אסורה עליו באסור ערוה. לבני הזוג נולדו שלשה ילדים. בית הדין התיר את הילדים.
חיוב כתובה לבעל שמשפיל את אשתו / פד"ר 1106418/6
הרב אברהם דב זרביב, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
בעל משפיל ומבזה את אשתו. בית הדין חייב אותו בכתובתה.
קביעה שבית המשפט לקח סמכות בניגוד לחוק, ושהסמכות נתונה לבית הדין למרות החלטת בית המשפט / פד"ר 1136731/1
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בית המשפט קבע שהדיון במזונות הילדים יעשה בבית המשפט ולא בבית הדין. בית הדין קבע שבית המשפט פעל בנגוד לעקרון כיבוד הערכאות ובניגוד לחוק, ולכן הסמכות נתונה לבית הדין.
מקום הדיון במחלוקת בין שותפים בחברה הרשומה בישראל אשר גרים במדינות שונות / ארץ חמדה גזית 77027
הרב יוסף כרמל, הרב עדו רכניץ, הרב דניאל רוזנפלד
הדיון הוא דיון מקדמי על מקום הדיון בסכסוך בין שני אנשים שלהם קשרים עסקיים, בחברה הרשומה בישראל, ועיסוקה בתחום האינטרנט. התובע טען שעל הנתבע שגר בארה"ב להגיע לארץ, גם משום שזה מקום העסק, והן משום שארץ ישראל היא מקום הוועד, בית הדין קבע כי הכלל שהולכים אחרי הנתבע תקף גם במקרה הזה, והכלל שארץ ישראל היא מקום הוועד חלה רק בענייני אישות ומשפחה ולא בענייני ממון.
חיוב בדיקה גנטית לצורך היתר נישואים למי שנולדה מתרומת זרע אנונימית / פד"ר 1123955/1
הרב חיים בזק, הרב יועזר אריאל, הרב שלמה שושן
בית הדין בצפת דן בהיתר נישואים של ילדה שנולדה מתורמת זרע אנונימית מחשש שמא תנשא לקרוב משפחה: בפסק הדין נידונו הסוגיות העוסקות בהליכה אחרי הרוב, חשש מיעוט המצוי, וחשש ממיעוט הניתן להתברר. למעשה, כל הדיינים הסכימו שהילדה מותרת להנשא גם ללא בדיקה אך מן הראוי מלכתחילה שתערוך בדיקה גנטית כדי לוודא שאינה קרובה של החתן, או לחלופין לברר עם אבי החתן האם הוא תרם תרומת זרע בעבר (אשר הוא נאמן עליה מדין "יכיר"). בשולי פסק הדין בית הדין חזר והדגיש את האיסורים שישנם בהבאת ילדים לעולם על ידי תרומת זרע ובפרט כשמדובר בתרומת זרע אנונימית.
פרשנות המונח "זכות ראשונים" בשכירות דירה / ארץ חמדה גזית 77046
הרב עדו רכניץ, הרב יאיר וסרטייל, הרב בצלאל דניאל
התובעים גרו בדירה בשכירות ובעל הבית מכר את הדירה. לטענת התובעים בחוזה הוסכם שיש להם "זכות ראשונים" לשכירות ולכן גם לאחר מכירת הדירה חייבים להאריך להם את חוזה השכירות. מנגד הנתבע טוען שיש לפרש סעיף זה באופן מצומצם. בית הדין קיבל את עמדת הנתבע כי למעשה זכות ראשונים משמעה – זכות קדימה לפני שוכרים אחרים במידה וישנם כאלו, אך במקרה שהבית נמכר ולא מושכר יותר אין משמעות לזכות זו. פסק הדין נשען על העיקרון שבפרשנות חוזה "יד בעל השטר על התחתונה" וסעיפים לא ברורים מתפרשים לרעת בעל השטר. עם זאת, בית הדין קבע כי על המשכיר להחזיר את תוספת השכירות שניתנה על מנת שתשמר "זכות הראשונים". בקשת רשות ערעור שהוגשה על פס"ד זה נדחתה.
חיוב כתובה לאישה שטענה כי אינה יכולה לדור יחד עם בנותיו של הבעל מנישואיו הקודמים / פד"ר 1080750/3
הרב אריאל ינאי, הרב דוד בר שלטון, הרב אלון אבידר
בית הדין הרבני האזורי פתח תקוה
אדם נשא אשה. בני הזוג חתמו על הסכם שבו נאמר שהאשה תגור בביתו של הבעל יחד עם בנותיו מנישואיו הקודמים. האשה לא הסתדרה עם הבנות ועזבה את הבית, בטענות שונות בין היתר שהבעל מרד ובגד בה. הבעל הגיש תביעת גירושין. האשה תובעת את מלוא כתובתה. בבית הדין הוסכם ששני הצדדים מעוניינים בגירושין והשאלה היא מי מוגדר כמורד. הדיינים נחלקו כיצד להתייחס לאי יכולת האישה לדור עם בנות בעלה. לדעת הרוב: האישה איבדה תוספת כתובתה ויש לה עיקר כתובה בלבד (לדעת אחד הדיינים שבדעת הרוב יש לה גם תוספת, ולדעת המיעוט: איבדה עיקר כתובה ותוספת.
**חיוב גט לבעל אסיר שהואשם בתקיפת בתה של אשתו והתברר שהיה לו עבר פלילי / פד"ר 1128017/3
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
אדם נשא אשה. לאחר זמן הוא תקף מינית את בתה של האשה. התברר שהבעל ישב בעבר בכלא בגלל אונס. האשה אומרת שאילו ידעה זאת לא היתה מתחתנת אתו. הבעל עצור עד תום ההליכים. הבעל מכחיש את המיוחס לו. בית הדין קבע שהבעל חיב לגרש את אשתו.
**אשה שבקשה דחיית דיון בבית הדין האזורי, ואח"כ הגישה ערעור לבית הדין הגדול / פד"ר 1163337/1
בית הדין האזורי סרב לפסוק לאשה מזונות זמניים, וקבע דיון על מזונות קבועים במועד קרוב. האשה בקשה לדחות את הדיון. בית הדין סרב, ואף הבהיר לאשה שאם היא עומדת על כך - יקבע לה דיון במועד רחוק. האשה הסכימה. אח"כ בקשה האשה לערער בבית הדין הגדול. בית הדין הגדול דחה את בקשתה, וקבע שהיא הוגה בחוסר תום לב.
**אשה שהגישה תלונות שוא נגד בעלה, והוציאה עליו שם רע בישוב שהם גרו בו / פד"ר 849938/4
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
אשה הגישה תלונות שוא במשטרה נגד בעלה, וגם הוציאה עליו שם רע בישוב שהם גרו בו. בית הדין פטר את הבעל מכתובתה.
**הסכם לחלוקת דירה שלא בוצע במועדו, ובעקבות כך דורש אחד הצדדים לשנותו / פד"ר 1059247/3
הרב מרדכי רלב"ג, הרב יקותיאל כהן, הרב עמרם אלחדד
בני זוג שהתגרשו חתמו על הסכם שלפיו תוער בעלות הדירה לאשה, והיא תשלם את דמי מחציתה במועדים שיקבעו. ההעברה לא בוצעה, וגם האשה לא שילמה, וכעת דורש הבעל לקבל מחצית משוויה העדכני של הדירה. וכן הוא תובע דמי שימוש על זמן שבו היתה הדירה בשימושה של האשה מבלי שהיא שילמה עליה. כמו כן התקיים דיון בשאלת האפשרות להביא ראיות חדשות לאחר שכבר הוגשו הראיות.
הוצאת ילדי הורים גרושים לפסח בחו"ל בניגוד לדעת האם / פד"ר 1057471/4
הרב ישי בוכריס, הרב שמעון לביא, הרב דניאל כץ
אב גרוש רצה לקחת את הילדים לחו"ל למשך חג הפסח, למקום שבו גרה משפחתו. האם מתנגדת, והביאה חוו"ד של עו"ס שאומרת שהפרדת הילדים מהאם עלולה להזיק לאם, ולגרום לה לכעוס על ילדיה. בית הדין דחה את המלצת העו"ס הנוגדת את הסכם הגירושין, תוך דיון בהמלצות העו"ס והעדפת השיקול של כיבוד הסכמים, וכן מתוך דחיית שיקול הדעת של העו"ס ש"כעס האם על הילדים" יכול לפגוע בזכותו של האב. ולכן אישר לבעל לטוס עם הילדים לאחר שיפקיד ערבות בבית הדין לחזרתו.
**צו של בית המשפט המורה לבית הדין להמציא תיק של בני זוג לידי המשטרה / פד"ר 432748/12
הרב אחיעזר עמרני, הרב אפרים כהן, הרב יהודה יאיר בן מנחם
המשטרה המציאת לבית הדין צו של בית המשפט המורה לבית הדין להעביר לידי המשטרה תיק מסוים. בית הדין הבהיר שבית המשפט לא מוסמך להשית עליו צוים, ושאם המשטרה מעוניינת בתיק, שתפנה בבקשה לבית הדין. כמו כן הבהיר בית הדין שהוא לא מוסמך להוציא תיקים מתחת ידיו.
מימון חיי מותרות במקרה של אישה הפרודה מבעלה / פד"ר 135514/16
בני זוג פרודים ובית הדין הגדול חייב את הבעל במזונות וסירב לחייב את האישה לקבל גט. האשה גרה בבית ששייך לבעל ומשתכרת סכום נאה, אך היא תובעת שגובה המזונות יספקו את כל צרכיה כפי שנהגה בשעה שהם חיו ביחד ויכללו נסיעות לחו"ל בתי מלון ובילויים נוספים. בפסק הדין נידונו שלושה סוגיות: בית הדין הכריעה שלהלכה הכלל ש"עולה עמו" המחייב את הבעל לאפשר לאישתו חיים כפי רמת החיים שלו, קיים גם במקרה של פרודים ו"אינה עמו". מאידך בית הדין קבע שכלל זה קיים רק לגבי דברים מקובלים בחברה ולא ביחס לתענגות יתרות. ולכן הכלל שאישה זכאית לקבל כל מה שהבעל נוהג מצטמצם למקרים שאינם אישיים לאיש ולאישה אלא תרבותיים. מעבר לכך בית הדין קבע שצרכים כגון נסיעות לחו"ל, בתי מלון, בילויים וכו' אינם כלולים כלל בחיוב המזונות, שמצאנו שכל מרכיב נבחן מחדש ואין להניח שכל צורך אישה יכלל במזונות, במיוחד כשאינה עמו. לאור זאת פטר בית הדין את הבעל מתשלום על דרישות האישה.
בקשה לשינוי הסכם גירושין שאושר, בטענה שההסכם הושג תחת איום, ושהנסיבות השתנו / פד"ר 854228/3
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
אדם חתם על הסכם גירושין בו הוא התחייב לשלם לאשתו סכום חודשי בכל חודש וחודש עד יום מותה. כעת הוא מבקש לבטל את הסעיף הזה. הוא טוען שהאשה איימה עליו שללא הסעיף הזה היא תפרסם ברבים את מצבו הרפואי. כמו כן הוא טוען לשינוי בנסיבות. לאור העובדה שהאיש הוא שתבע את הגירושין, ושאין לו שום ראיה שהיתה כפיה, בית הדין דחה את טענתו.
אדם שהתעלל באשתו, ברח לחו"ל, פיטר את עורך דינו וסרב לשתף פעולה עם ביה"ד / פד"ר 1011435/17
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
אדם התעלל באשתו והיא תבעה גירושין. האיש ברח לחו"ל ופיטר את עורך דינו. בית הדין לא אישר לעורך הדין להשתחרר מתפקידו, אך הלה חדל לשתף פעולה עם בית הדין. בית הדין פסק בהעדר הבעל. חייב אותו במזונות לילדיו ובכתובת אשתו. בית הדין גבה את חלקו של הבעל בדירה המשותפת כדי לשלם את המזונות.
אשה שמבקשת לבטל פסק דין בנימוק שהילד לא כשיר בריאותית / פד"ר 1057471/4
בית הדין נתן החלטה המאפשרת לאב לטוס עם הילדים לחו"ל. האשה לא הסכימה לקבל את ההחלטה, ולכן הביאה חוות דעת של רופא הממליצה שהילד לא יטוס. בית הדין הורה לאב להביא חוות דעת של מומחה אחר. ולאור העובדה שהאשה כבר הוכיחה שהיא עושה כל שביכלתה כדי להשתמט מפסק הדין, קיבל בית הדין את חוות הדעת שהביא האב.
חלוקת דירה כאשר הבעל השקיע יותר מהאשה, וטוען שעשה זאת כי היא איימה לבטל את הנישואין ולבייש אותו / פד"ר 1063501/2
הרב משה אמסלם, הרב יצחק רבינוביץ, הרב שמואל צבי פריד
בני זוג התחתנו וקנו דירה. הבעל השקיע בדירה יותר מהאשה. הדירה נרשמה במשותף על שם שני בני הזוג. הצדדים התגרשו לאחר שנים ספורות, שגם בהן היו פרודים. הבעל טוען שיש לחלק את הדירה לפי ההשקעה שהשקיע בה כל אחד מהצדדים. הוא אומר שרצה לחתום עם האשה על הסכם קדם נישואין שמסדיר זאת, אך האשה צעקה עליו בפומבי ואיימה לבטל את הנישואין. בית הדין קבע שהדירה תחולק בשוה.
חלוקת רכוש, פיצויים על התנהגות, וערעור על דו"ח האקטואר / פד"ר 1021648/3
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
לבני זוג היו טענות ממוניות זה על זה. מלבד זאת כל צד דרש מהצד השני פיצויים על התנהגותו כלפיו. הבעל ערער גם על חוות דעתו של האקטואר. בית הדין דחה את תביעות הפיצויים ההדדיות, אך קבל את הערעור על האקטואר, וקבע שכיון שהבעל הוא חסר השכלה מקצועית ועובד כאיש מכירות בעבודה לא קבועה, יש לקחת זאת בחשבון, אע"פ שקרה שהיתה לו עבודה טובה.
סמכות בית הדין לפסוק במזונות ילדים / פד"ר 1133160/4
הרב יצחק אלמליח, הרב מיכאל עמוס, הרב מימון נהרי
אשה טענה שבית הדין אינו מוסמך לפסוק במזונות ילדים. בית הדין קבע שהוא מוסמך.
תביעת כתובה נגד בעל שהעליל עלילות על אשתו, נהג באלימות, ונבדק בפוליגרף ונמצא דובר שקר. וכן פיצויים על הפסד קריירה / פד"ר 585594/6
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בני זוג נסעו לחו"ל לצורך קידומה המקצועי של האשה. הבעל טוען שהדבר פגע בקידומו המקצועי שלו. הדברים לא הוכחו. הבעל טען שהאשה בגדה בו. הוא לא הביא ראיה, ובפוליגרף נמצא דובר שקר. האשה נמצאה דוברת אמת. הבעל טוען שהוא פטור מהכתובה כי האשה תבעה את הגירושין, וכי יש לקזז את הכתובה מאיזון הנכסים. בית הדין קבע שהכספים שהאשה קבלה אינם איזון נכסים אלא חלקה ברכוש המשותף. לכן אין לקזז אותם מהכתובה. בית הדין חייב את הבעל לשלם את הכתובה.
הטלת קנס כספי שגדל כל שבוע על סרבנית גט / פד"ר 514847/9
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
בני הזוג בהליכי גירושין אשר ניתנו בהם מספר החלטות הן על ידי בית הדין זה והן על ידי בית הדין הגדול אך האישה מסרבת לקבל את גיטה. בית הדין דחה את טענות באי כוח האישה שדרישתה לדון בכתובה קודם קבלת הגט היא עילה מספקת לדחיית סידור הגט, וזאת משום שתי סיבות: א. משום שאף לטענתה, אין מהיכן לגבות את כתובה כיוון שהבעל מצוי בהליך פשיטת רגל. ב. משום שהאישה הצהירה כי לא תסכים להתגרש ככל שההחלטה בעניין הכתובה לא תהיה לשביעות רצונה. לאור זאת בית הדין הטיל על אשה קנס כספי של 1000 ש"ח לשבוע עד שתקבל לידיה את הגט.
**אדם שחתם על הסכם גירושין שמחייב אותו בסכום גבוה, ומבקש להפטר ממנו, וכן הוא טוען שגרושתו הפרה את ההסכם / פד"ר 271047/4
הרב מיכאל עמוס, הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל
בני זוג התגרשו וחתמו על הסכם גירושין. הבעל התחייב לשלם לאשתו סכום גבוה מדי חודש. כעת הוא טוען שהסכום גבוה והיא אינה זקוקה לו. בית הדין דחה את טענתו. כמו כן, הגרוש טוען שהגרושה הפרה את ההסכם. במקביל הוא תבע גם בבית המשפט, שדחה את טענתו. בית הדין עסק בשאלה האם עליו להזקק לתביעה כאשר הבעל כבר תבע במקום אחר ונדחה. ובסופו של דבר נזקק לתביעה ודחה אותה.
**זוג אזרחים ישראלים ששהו תקופה קצרה בארה"ב ושבו לארץ, האיש פתח תיק בבית הדין בארץ, והאשה תבעה בבית המשפט בארה"ב / פד"ר 1127576/8
הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן, הרב יצחק רפפורט
בני זוג ישראלים שהו תקופה מסוימת בארה"ב. הם שבו לארץ, ושלחו לארץ במכולה את כל רכושם. לבני הזוג אין אשרה לשהיה קבועה בארה"ב. אחרי שהאיש פתח תיק בבית הדין הרבני, תבעה האשה בבית המשפט בארה"ב. בית המשפט בארה"ב הוציא צו להשבת הילדים לארה"ב. בית הדין הרבני קבע שמקום הדיון הוא בארץ.
**בקשה לבטול הסכם גירושין בטענה שהוא היה פיקטיבי / פד"ר 268139/6
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב רפאל י' בן שמעון
בני זוג התגרשו וחתמו על הסכם גירושין שלפיו הדירה נשארת בידי האשה. בני הזוג המשיכו לחיות יחד עוד כשנתים, בהן נולד להם בן נוסף. לאחר מכן הרחיקה הגרושה את הגרוש מהבית. שנים לאחר מכן טוען הגרוש שההסכם היה פיקטיבי ונועד להבריח מידי נושים. בית הדין דחה את טענתו.
**עיכוב נישואיה של אשה שלא הוכיחה את יהדותה / פד"ר 1167046/2
הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
אשה שנולדה וגדלה בארץ להורים עולים מרוסיה קבעה מועד לנישואין. אין לה ראיה ליהדותה. מלבד מסמך אחד שככל הנראה הוא מזויף. בית הדין קבע שהיא לא תוכל להתחתן עד שתוכיח את יהדותה.
אשה שמסרבת להתגרש ומונעת מבעלה לראות את הילדים / פד"ר 1063300/10
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בני זוג פרודים במשך כמה שנים. האישה מסרבת להתגרש, ומונעת מהבעל לראות את הילדים. בית הדין האזורי התרשם שאין כל רצון כנה לשלום בית ופסק שעל האישה לקבל את גיטה, ושהמשמורת תעבור לאב. פסק דין זה דן בערעור האישה ובקשתה שלום בית, בית הדין הגדול דחה את הערעור וקבע שאין להתערב במקרה זה בהתרשמותו של בית הדין האזורי, ודן בהרחבה בדברי רבי חיים פאלאג'י שזוג הפרוד זמן רב צריך לעשות הכל לכופם לגט. למעשה חייב את האישה להמשיך בהליך בבית הדין האזורי, וחייב את האישה בהוצאות משפט.
ערעור על פסק דין שהושג בהסכמה. הערעור הוגש 80 יום לאחר המועד / פד"ר 1157772/2
בני זוג התגרשו בהסכמה, שכללה את תנאי הגירושין. 80 יום לאחר מכן בקשה האשה רשות ערעור. היא טענה שלחצו עליה לחתום. בית הדין דחה את בקשתה. כמו כן טענה האשה שהחוזה מחייב אותה לגור בירושלים, וזה מגביל אותה. בית הדין דחה את טענתה ואמר לה שהיא רשאית לעזוב, אלא שאז הדירה תמכר.
בקשה לבטל הליך בירור יהדות של גיור בבית דין פרטי / פד"ר 1114670/1
הרב שלמה שפירא, הרב אברהם מייזלס, הרב אריה אוריאל
אישה הרשומה במרשם האוכלוסין כלא יהודייה ביקשה להתגרש בבית הדין, בטענה שהיא התגיירה בבית דין פרטי של הרב קרליץ. בעקבות הבקשה בית הדין פתח בהליך בירור יהדות, על מנת לקבוע למי הסמכות להתיר את נישואיה. פסק דין זה דן בבקשת האישה לבטל את הליך בירור היהדות, זאת לאור מספר טענות שונות לפיהם הדיון בבית הדין נעשה בחוסר סמכות. בית הדין דחה את בקשת האישה לביטול ההליך וקבע שלא נפל רבב בהליך, כיוון שהאחריות לדון באישור הגיור לצורך התרת נישואים מסור בידיו ורק לאחר סיום בירור זה יכולה להיקבע מהי הערכאה שבסמכותה להתיר את הנישואים.
**אדם שרשם דירה על שמו ועל שם אשתו, וטוען ששוכנע לעשות זאת למען שלום הבית, בעוד פניה של האשה לא היו לשלום / פד"ר 1134120/8
הרב מרדכי רלב"ג, הרב יקותיאל כהן, הרב עמרם אלחדד
בני זוג רכשו דירה ואח"כ התגרשו. כעת טוען האיש שהוא קנה את הדירה לבדו, והוא לא רצה לרשום את הדירה על שם שניהם. יועצת נישואין שכנעה אותו לעשות כן למען שלום הבית, אך התברר שפניה של האשה לא היו לשלום. בית הדין קבע שהאיש רשם את הדירה על שם האשה מרצונו החפשי. ושלא הוכח שבאותו זמן פניה של האשה היו לגירושין.
בדיקה גנטית לקביעת אבי ילד של אישה שאיננה נשואה / פד"ר 1126943/1
זוג גרוש ביקש לשנות את רישום האבהות של הילד אשר נולד אחרי שהם התחתנו אך הורתו קדמה לנישואין. הבעל סבר תחילה שהוא אבי הילד אך לאחר הגירושין התברר לו שהוא איננו האב, וכן הוכח בבדיקה בחו"ל. בא כוח היועץ המשפטי קבע שאין לתקן את הרישום במרשם האוכלוסין עד שלא תתבצע בדיקה בהסכמת כל הצדדים, ובהסכמת ראש בית הדין לפי הוראות החוק. הבדיקה אפשרית במקרה זה כיוון שאין חשש של פגיעה בילד כיוון שאין חשש ממזרות שהרי ההיריון החל עוד לפני הנישואים, אך הומלץ שלאחר הבדיקה תפנה האם לאב האמתי שיירשם כאבי הילד. לאחר השלמת כל התהליך נעשתה הבדיקה מחדש ואושר שאכן הבעל הגרוש איננו אבי הילד ובפסק הדין ניתנה הוראה חדשה למרשם האוכלוסין לתקן את הרישום.
**סמכות בית הדין בענייני משמורת, לאחר שבהסכם הגירושין שאושר בפניו נאמר שהוא יכריע / פד"ר 1146232/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג ניהלו תיק בפני בית הדין. בכתבי התביעה לא הוזכר עניין המשמורת. אך עניין המשמורת נידון בהסכם הגירושין שאושר בבית הדין, ובו נאמר שבית הדין יכריע. לאחר הגירושין טענה האשה שבית הדין משולל סמכות לדון, כי נושא המשמורת לא נתבע בפניו בכרוך לגירושין. בית הדין האזורי דחה את טענתה. האשה ערערה לבין הדין הגדול שדחה גם הוא את טענתה.
אשה שתבעה מדור ספציפי במסגרת תביעת שלום בית שאינה כנה, כשבית המשפט עוסק במזונות, והאשה מאשימה את הבעל בקשר עם אחרות / פד"ר 967275/3
אשה תבעה מבעלה מזונות בבית המשפט. בבית הדין היא תבעה שלום בית, וכחלק מזה היא תבעה מדור ספציפי. בית הדין התרשם שתביעת שלום הבית אינה כנה. האשה האשימה את הבעל בקשר עם נשים אחרות, אך לא הצליחה להוכיח זאת למרות סכומים גבוהים ששלמה לחוקרים פרטיים. בית הדין ביטל את הצו למדור ספציפי.
ניכוי מסכום איזון משאבים כשידוע שהבעל הבריח כספים ולא ידוע כמה / פד"ר 1036329/3
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
בני זוג התגרשו, ובבית הדין נבחן איזון הנכסים. הבעל תבע להשאיר בידו נכסים שונים שלא יכנסו לאיזון, ביניהם זיכיון של מונית, עליו, לטענתו, הוא שילם מכספו הפרטי לפני הנישואים. בבית הדין הוכח שהבעל שיקר והזיכיון נרכש לאחר הנישואים, בנוסף לכך גרסתו נמצאה לא אמינה בכמה ענייני כספים נוספים והוכח שהוא הבריח סכומי כסף רבים נוספים מהרכוש המשותף. על אף שבית הדין לא הצליח לקבוע בוודאות כמה נכסים הוברחו קבע בית הדין שהאיזון יהיה לא שוויוני, והוא חילק את הנכסים הידועים, ביניהם, שני קווי מונית, והותיר את הדירה המשותפת בידי האשה, תוך ניכוי של סכומים משמעותיים מהסכום שהאשה צריכה לשלם לבעל עבור חלקו בדירה.
בעל דין שמבקש להביא ראיות נוספות אחרי הסיכומים כדי למשוך זמן, ופטור מכתובה על סמך פוליגרף / פד"ר 1035933/7
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
אשה תבעה כתובה. בינתים חלקו של הבעל בדירה מעוקל לטובת הכתובה. אם בית הדין יפטור את הבעל מתשלום הכתובה, האשה תצטרך לשלם לבעל את חלקו בדירה. הצדדים בקשו להגיש סיכומים, ואח"כ בקשה האשה להביא ראיות נוספות. הצדדים קיבלו על עצמם בקניין את תוצאותיה של בדיקת פוליגרף, הבדיקה העלתה שהבעל לא נההג אלימות כלפי אשתו, והאשה בגדה בבעלה. כעת מבקשת האשה להביא את הנטענים שיעידו שהאשה לא קימה עימם יחסי מין. וכן עדים שיעידו על התנהגותו הקלוקלת של הבעל. בית הדין דחה את בקשת האשה, משום שהוא התרשם שהיא נועדה למשוך זמן, ומשום שגם אם יובאו העדים הדבר לא יעלה ולא יוריד. אין משמעות לעדות הנטענים שהם לא באו על האשה. וגם אילו היתה משמעות כזו - בני הזוג התחייבו לקבל את תוצאות הפוליגרף. גם עדות על מעשי הבעל כלפי אנשים שלישיים, גם אילו תתקבל אין בה כדי לחייב את הבעל בכתובה. לכן קבע בית הדין שהאשה לא תגיש את סיכומיה, ופטר את הבעל מהכתובה.
הרחקות דרבנו תם נגד סרבן גט, פרסום שמו והוראת בית הדין שלא להיות עימו בקשר / פד"ר 1078402/11
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
לזוג שלושה ילדים משותפים, בסיוון תשע"ז פסק בית הדין כי מצווה על המשיב לגרש את אשתו וכי אם יסרב ידון בית הדין בצווי הגבלה. לאחר שהבעל סירב לקיים את פסק הדין ולא הסכים להפקיד ערבון לטובת ערעור פסק הרב הראשי לישראל (אלול תשע"ז) שיש לבצע את פסק הדין. בפסק דין זה בהחלטתו הראשונה (בחשוון תשע"ח) קבע בית הדין שיש לקיים כאן את "הרחקות רבינו תם" ולהתרחק מעל הבעל ככל האפשר, ובנוסף הוטלו על הבעל בצו הגבלה כל ההגבלות הקבועות בחוק. בפסק הדין נקבע ש"הרחקות רבינו תם" וההגבלות הקבועות בחוק אינן נחשבות לכפיה לגט כיוון שאין בהן כפיה ישירה בגופו או בממונו של הבעל ויש לראות בהם החלטה של הציבור שלא להיטיב עם מי שבית הדין קבע שנוהג שלא כשורה ומעגן את אשתו. בהחלטה נוספת (אייר תשע"ח) התיר בית הדין לפרסם בכל מקום אפשרי את תמונת הבעל פרטיו וכתובתו וכן כל פרט אחר העשוי לסייע למבקשת. בית הדין העיר לסיוע המשפטי על כך שהוא מייצג ומסייע לסרבני גט גם לאחר שהם אינם נשמעים להוראות בית הדין.
**אשה שהתפשרה על כתובתה וטוענת שאילו ידעה שבעלה כבר חי עם אשה אחרת לא היתה מתפשרת / פד"ר 997968/4
הרב יצחק יוסף, הרב יצחק אלמליח, הרב יעקב זמיר
אשה חתמה על הסכם פשרה עם בעלה ובו סוכם שישלם לה חלק מכתובתה. כעת היא טוענת שאילו ידעה שהוא כבר חי עם אשה אחרת לא היתה מתפשרת. בית הדין הראה שהיא ככל הנראה ידעה גם ידעה שהוא חי עם אשה אחרת. כמו כן, יש להניח שגם אילו לא התפשרה לא היתה מקבלת את מלוא הסכום. לכן בית הדין דוחה את תביעתה.
חלוקת רכוש בין בני זוג כאשר האשה מרדה וזנתה / פד"ר 1125089/1
הרב יעקב זמיר, הרב מימון נהרי, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג התגרשו כי האשה מרדה בבעלה והכניסה גבר זר לביתם. דירת הצדדים נרכשה ע"י אבי הבעל ונרשמה בטאבו על שם שני בני הזוג. בית הדין האזורי פסק בדעת הרוב שבנסבות המקרה יש לתת את הדירה כולה לבעל, ולחייב את האשה בשכר דירה מהיום בו נאסרה על בעלה. האשה ערערה לבית הדין הגדול שקבע שיש לתת לה כששית מהדירה. עם זאת קבע בית הדין הגדול שמתנות שניתנו לה מהבעל וקרוביו חוזרות לידי נותניהן.
אשה שאימה טוענת שנולדה מגבר זר, ובעלה טוען שאביו היה אחד העדים בחתונתם / פד"ר 1166325/1
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב דניאל אדרי, הרב שמואל אברהם חזן
בני זוג נישאו בצרפת. (לאחר שהתחתנו לפני כן בנישואין אזרחיים ביום טוב). האשה ילדה בת מגבר זר. הבעל טוען שאביו היה אחד מעדי הנישואין. בית הדין התיר את הבת, משום שאפשר שאכן האב היה אחד העדים, ומשום שיש לתלות בגוי.
מחלוקות בין מסגר למזמין עבודה / ארץ חמדה גזית 76045-1
הרב עדו רכניץ, הרב עקיבא כהנא, הרב דורון אלון
התובע הינו מסגר והנתבעת היא מזמינת העבודה אשר טרם שילמה לו על כל העבודות. התביעה היא תביעה הדדית: בין טענותיהם מפורטים תוספות וזיכויים שונים בנוסף הנתבעת תבעה פיצוי על איחור במסירה, ועל עלויות נוספות שהשית המסגר בשל אי הסכמתו לעבוד לצד פועלים ערבים. בפסק הדין מפורטים שורה ארוכה של הכרעות, במסגרתם חייב בית הדין את הצדדים על תשלום התוספות ועל זיכויים שונים. בנוסף קיבל בית הדין את עמדת הנתבעת וחייב את המסגר על אובדן דמי שכירות עקב איחור בהשלמת העבודה. בנוסף, קיבל בית הדין את עמדת התובעת שעל המסגר לפצות על דרישתו להעסיק באתר רק פועלים יהודים. כיוון שאלו תנאים שאינם מקובלים בשוק והיה עליו לדרוש אותם מראש. בפסק הדין מובא אגב כך דיון קצר בזכותו של בית הדין לתת סעדים משפטיים לטובת בעלי הדין כדי לדון דין אמת.
כפיית גט למהמר שברח מהארץ עקב חובות בשוק האפור / פד"ר 1068998/1
הרב מיכאל צדוק, הרב אלימלך וסרמן, הרב אריאל שוויצר
הבעל הימר במשך שנים רבות ונכנס לחובות של 2.5 מליון ש"ח ולאחר מכן ברח מהארץ. במשך שנתיים הוא בורח ממקום למקום בהשאירו את אשתו עגונה עם שתי בנותיו. האישה תבעה גט, ומנגד הוא מבקש ממנה לכסות על חובתיו. בית הדין הצליח ליצור קשר עם הבעל בחו"ל ודן בשאלת כפיית גט. בפסק הדין נבחנו דיני מי שמונע מאשתו חיי אישות בגלל אונסו, במקרה זה בית הדין פסק שאין כל מקום לחייב את האישה לצאת אחר האיש, גם לדעות המקילות ביותר שהרי הבעל בורח ולא מנסה בכלל לחיות עם משפחתו. לגבי בקשת הכסף בית הדין רואה בדברים ניסיון חמור של "סחיטה" תמורת גט. לאור זאת בית הדין קבע כי האיש חייב לגרש את אשתו לאלתר, ואף אפשר לכפות עליו את מתן הגט.
אדם שטוען שחתם על הסכם באונס ובחוסר דעת והבנה / פד"ר 1027413/4
הרב מרדכי רלב"ג, הרב יקותיאל כהן, הרב עמרם אלחדד
התובע ביקש לבטל הסכם גירושין כיוון שלטענתו ההסכם איננו הוגן והוא נכפה עליו במצב של חוסר שיקול דעת בעקבות פוסט־טראומה מפיגוע שבו הוא נכח. בפסק הדין נדתחה הבקשה, ראשית כיוון שהתובע לא הצליח להביא ראיות לטענתו, ובביטול הסכם נטל ההוכחה היא על הטוען. מעבר לכך, בפסק הדין מבואר שרמת חוסר שיקול הדעת הנדרשת לפי ההלכה היא חמורה ביותר וגם אם היה ההסכם מוטה לטובת האישה וגם אם היה האיש במצב של פוסט־טראומה לא היה בזה כדי לגרוע מתוקף ההסכם.
**דחית דרישה של בית המשפט שבית הדין יוציא חומרים מתיק המתנהל בו / פד"ר 1175779/1
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
עו"ד הביא לבית הדין צו של בית המשפט שמורה לבית הדין למסור לדורש חומרים מתיק שמתנהל בו. בין הדין הבהיר שאין לבית המשפט סמכות לתת הוראות לבית הדין.
איסור אשה על אדם שלן בביתה בעודה נשואה לבעלה הקודם, ואף סייע לה בדמי שכירות / פד"ר 1171938/1
הרב יצחק אושינסקי, הרב דוד גרוזמן, הרב אברהם דב זרביב
אשה מבקשת להנשא, ואף קבעה תאריך הממשמש ובא. האשה, בעודה נשואה לבעלה הקודם, שכרה דירה יחד עם אדם אחר. חוקר פרטי היה שם שני לילות, ובשניהם האיש נכנס לבית בערב ויצא בבקר. משום כך, נרשם בפסק הדין שבידה שנישואיה לנטען צריכים בירור. האיש והאשה טוענים שהאיש אמנם ישן בדירה, אך גם ילדיה של האשה ישנו שם, וכי לא עשו מעשי איסור. עם זאת, נמצאו סתירות בין גרסת האיש לגרסת האשה. בית הדין אסר על האיש לשאת את האשה.
**חיובי בעל לאשתו כאשר הבעל תובע גירושין ובמקביל חי עם אשה אחרת / פד"ר 166889/9
הרב שמואל נחום גורטלר, הרב יהודה שחור, הרב ציון אשכנזי
אדם תבע גירושין מאשתו. טען שהיא מורדת, ושאין ביניהם יחיסי אישות. מתברר שהיו ביניהם יחסי אישות, אבל לאשה היתה בעיה שבגללה היתה מותרת לבעלה רק כשבוע בכל חודש. בינתים חי האיש עם אשה אחרת. בית הדין קבע שהיה ראוי שהאשה תלך לרופא שיטפל בבעיה שלה ויאריך את ימי טהרתה, אך אין לה דין מורדת. לכן גם אין עילה לחייב אותה בגט, ולכן הבעל חייב במזונותיה ובמדור עבורה. אמנם, כיון שבית הדין מתרשם שאין סיכוי לשקם את הבית, הוא הורה לצדדים להגיש מסמכים שלפיהם יוכל בית הדין לחשב את שיעור הפיצוי שמגיע לאשה.
חיוב בעל בגט בגין איסור 'פצוע דכא' בשל ניתוח עיקור שעשה ובגין טענת 'מאיס' / פד"ר 1103343/2
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
הבעל עבר עיקור בניתוח, ולאחר כעשר שנים אשתו תבעה גט בטענת 'מאיס עלי' בשל ניתוח הסירוס שנעשה שלא על דעתה, ובשל התנהגויות מבזות של בעלה כלפיה. הבעל טוען שהאשה נשארה עמו שנים רבות לאחר הניתוח, ומכאן שמחלה. בפסק הדין נקבע שניתוח הסירוס הוא עילה מספקת לתביעת גט, כיוון שאדם שעיקר עצמו ונעשה 'פצוע דכא' למרות שכבר נישא בהיתר אסור בבת ישראל וחייב לגרשה, ואין כל משמעות לשאלה כמה זמן חלף מאז היווצרות האיסור. בפסק הדין נקבע שפרוצדורה רפואית הנעשית בצוות ומגובה ברשומות וכן תוצאות מעבדה הינם הוכחות קבילות ומספקות לאסור את הבעל על אשתו, ואין צורך בשני עדים לאוסרו עליה. בנוסף קיבל בית הדין גם את טענת "מאיס עלי" וקבע שבמקרה זה הטענה מבוררת והבעל חייב לגרשה.
תביעת על השלמת מלגה ועל נזקים בחתימה על תוכנית 'כולל האלף' / ארץ חמדה גזית 71063
הרב יוסף כרמל, הרב דניאל כץ, הרב סיני לוי
פסק הדין עוסק בתביעה של חמישה אברכים שלמדו בכולל בתוכנית 'כולל האלף' המוגבלת על ידי משרד הדתות בשנים ומונעת את הרישום כאברך מן המניין לאחר חלוף השנים. הם תובעים את הכולל בשלוש תביעות: א. השלמת מלגה מהכולל על חודשים בהם הם היו בכולל – תביעה זו התקבלה. ב. השלמת מלגה שאותה היו אמורים לקבל משיתוף פעולה בין הכולל לבין מוסד חינוכי – תביעה זו נדחתה. ג. פיצוי על "מניעת רווח" כיון שהם שוכנעו לחתום על הסכמה למסלול שמגביל את שנות הכולל שלהם אשר גרם להם להפסד על השנים העתידיות בהם הם לא יוכלו להיות מוכרים כאברכים – עיקר התביעה נדחתה, אך נקבע סכום קטן לפיצוי כפשרה על כך שהכולל יצר חוסר בהירות שהוביל למצב.
כסף שניתן מאבי האשה לזוג לצורך רכישת דירה הוא הלוואה או מתנה? / פד"ר 1003727/5
הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן, הרב ינון בוארון
אבי האישה העביר סכום של 1,078,000 ש"ח לקבלן לצורך בניית בית לבתו ובעלה, לאחר מכן הוא לקח משכנתא ושעבד עבורה את ביתו שלו. בני הזוג התגרשו והאישה פרעה לאביה את חצי המשכנתא. כעת הבעל טוען שהכסף ניתן כמתנה ולא כהלוואה. בחקירת הבעל בבית הדין לא נמצאה כל ראיה שאכן נאמר שהכסף ניתן כמתנה, ואף יותר מכך הוכח שהאישה היא שביקשה את הכסף והוא לא היה מעורב כלל בהליך, מאידך גיסא גם לא נמצאה ראיה ברורה שהוא ניתן כהלוואה. בית הדין דן בשאלה העקרונית כיצד להתייחס למקרה כזה, וקבע שכאשר אדם נותן לחברו ובכלל זה לבן משפחה סכום כסף גדול שאין מקובל לתתו כמתנה, ולא סוכם ביניהם אם הנתינה מהווה מתנה או הלוואה, הדבר נחשב כהלוואה והמקבל חייב להחזיר את הסכום לנותן. ואין משמעות במקרה זה לטענת "איני יודע". לכן נפסק שעל הבעל להחזיר לחותן לשעבר את חצי ההלוואה.
**כתובה לאשה שבעלה מעולם לא קים עימה יחסי אישות, והם חלוקים בטעם הדבר / פד"ר 1097040/11
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג חיו יחד כמה שנים אך לא קיימו יחסי אישות. בני הזוג חלוקים בטעם הדבר. בני הזוג התגרשו, והאשה תובעת את כתובתה. בית הדין פסק ברוב דעות שיש לה עיקר כתובה אך לא תוספת.
**הסכם גירושין שנאמר בו שהאשה רשאית לרכוש את חלק הבית בדירה עד מועד מסוים. המועד חלף, והאשה טוענת שהבעל לא אפשר לה לקחת משכנתא / פד"ר 1101119/5
בני זוג שהתגרשו חתמו על הסכם גירושין, בו נאמר שהאשה רשאית לרכוש את חלקו של הבעל בדירה עד מועד מסוים. המועד חלף עבר, אבל האשה טוענת שהבעל סרב לחתום על מסמכים שיאפשרו לה לקחת משכנתא. בית הדין האריך את המועד וחייב את הבעל לשתף פעולה עם האשה.
תביעת בני זוג שהתגרשו על כלי הבית ועל הבגדים והתכשיטים שהבעל קנה לאשה / פד"ר 1054410/6
הרב אוריאל לביא, הרב שלמה תם, הרב דוד מלכא
בני זוג התגרשו. בני הזוג חילקו ביניהם את הדירה והחובות שלא ע"פ חוק יחסי ממון. הבעל קיבל עליו את כל החובות. לכן הוא טוען שפשוט שחלוקת הרכוש לא תהיה לפי חוק יחסי ממון אלא לפי ההלכה. בית הדין קיבל באופן עקרוני את עמדתו, אך כיון שתוך כדי הדיונים הבעל הסכים להסדר מסוים, קבע בית הדין שכך יחולקו הנכסים. נחלקו הדיינים בשאלה מה דינם של תכשיטים שקנה הבעל לאשתו תוך כדי נישואיהם. אך כיון שהתכשיטים ממילא כבר נמכרו לצרכי הבית, קבע בית הדין ברוב דעות שהאשה פטורה מלהחזיר את תמורתם.
**בקשת המשטרה להמציא לידיה תיק גירושין / פד"ר 1174510/1
הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב סיני לוי
המשטרה הוציאה צו מבית המשפט, המורה לבית הדין להעביר לידיה תיק גירושין. בית הדין הבהיר שבית המשפט אינו מוסמך לתת לו הוראות, ויתר על כן, החוק אינו מאפשר לו להוציא חומרים. בית הדין הבהיר למשטרה שאם רצונה בחומרים, עליה לשלוח נציג שיתייצב בפני בית הדין ויסביר מדוע הוא סבור שהדבר נחוץ. עם זאת, בית הדין הסכים לומר למשטרה מה הסטטוס של התיק.
דיון בירושה ובצוואה כשאחד היורשים הוכרז כפושט רגל / פד"ר 857293/4
בית הדין דן בצוואת אשה שמתה, בהסכמת כל יורשיה. לאחר מכן נודע שאחד הבנים הוכרז כפושט רגל. כונס הנכסים שמונה לו טוען שאין לבית הדין סמכות לדון בתיק, כי הוא לא נתן את הסכמתו. בית הדין קבע שהסכמתו של כונס הנכסים אינה נחוצה לעצם קיום הדיון, וקבע שהדיון לגוף טענותיו של כונס הנכסים יקבע למועד אחר.
תביעת ערבים להסכם גירושין בעקבות תביעה להגדלת מזונות / ארץ חמדה גזית 71055
הרב יוסף כרמל, הרב שלמה אישון, הרב סיני לוי
דודים של הגרושה היו ערבים לטובת הגרוש לשלם על תביעות האישה במידה והאישה תתבע את הגרוש להגדלת מזונות בבית משפט. לאחר הגירושין אכן תבעה האישה הגדלת מזונות, והבעל תבע את הערבים. בפסק דין זה קבע בית הדין שאין פגם הלכתי בעצם ההתחייבות והיא תקפה, ושהסכם הערבות אינו פוגע בתקנת הציבור, ובאינטרס של הבת. לאור זאת תביעת הגרוש התקבלה והנתבעים חויבו בפער בין הסכום בו חייב התובע על פי ההסכם, לבין הסכום שנגרם באופן וודאי על ידי עצם התביעה.
היתר נישואים לאשה שהתקדשה בקידושי שחוק ובקידושין פיקטיביים / פד"ר 886271/2
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
אשה התקדשה במועדון מפוקפק בקידושי שחוק, ובטבעת שלה, אך היא אינה יודעת את שמו של המקדש. במקרה נוסף היא התקדשה במסיבה מאולתרת לאדם אחר אשר היא חיה איתו כחצי שנה, וללא רב ועדים כשרים, מתוך מגמה שאם תציג את עצמה כנשואה יועברו ילדיה למשמורתה. האישה חזרה בתשובה וביקשה היתר נישואים. בפסק הדין נידונו סוגיות שונות הנוגעות לקידושי שחוק: אומדנה בקידושין, נישואים פיקטיביים, הגדרת עדים פסולים, ומעמדם של עדים שלא יודעים האם יש רצון בקידושין. בית הדין התיר מעיקר הדין את האישה אך קבע שבמידת האפשר יש מקום לבצע גט לחומרא מהנישואים הפיקטיביים. המקדש השני אותר ונתן לאישה גט לחומרא.
חלוקת ממון פרטי של הבעל שהוברח לחשבון האישה מנושי הבעל / פד"ר 1113328/10
הרב שניאור פרדס, הרב חיים ויקטור וידאל, הרב יאיר לרנר
בני זוג נשאו וחתמו הסכם ממון בו קבעו מצד אחד, שכל משכורת שייכת לבעליה, ומצד שני כי כל כסף שיפקיד הבעל לחשבון האישה יהיו ברשותה ובחזקתה הבלעדית. במהלך הדיון התברר לבית הדין שמטרת הסעיף השני הייתה להבריח כסף מנושים ועל ידו התכוונו בני הזוג שלבעל לא תהיה בעלות רשמית על הכסף. האישה תובעת מהבעל להחזיר את כל הכספים שהוציא מהחשבון שלה, והמטלטלים שנקנו בו, והבעל טוען כי הכסף שייך גם לו וכן המטלטלין נקנו מכספו. בית הדין דן באריכות במשמעותו ותוקפו של סעיף ההברחה מהנושים: לדעת הרוב הסעיף תקף להברחה מנושים אך יש כאן תנאי או שיור בקניין, ולכן כל סכום שהבעל נהנה ממנו שייך לו, גם אם נהנה לאחר הקרע ולכן כל התביעות ההדדיות בטלות. לדעת המיעוט אין לבעל שום סמכות על הכספים שבחשבון הבנק של האשה כיוון שאי אפשר לעשות תנאי שהכסף שייך האשה על מנת שהבעל יהנה מפרותיו אך למעשה האישה נתנה לו במתנה את מה שהגיע לחשבונו. ממילא כספים שהוכנסו על ידי הבעל לחשבון של האשה לאחר הקרע שייכים במלואם לאשה.
החזר שכר שניתן לעובד במקרה ששעות העבודה לא נוצלו בהתאם להסכם / ארץ חמדה גזית 77071
אדם נשכר לעבודה עבור גרעין תורני. בהסכם נקבע שהוא יקבל שכר עבור שעות עבודה, למרות זאת טען הגרעין כי העבודה שהוא עשה אינה העבודה שנתבקש לעשות, בית הדין קבע כי תשלום על עבודה שנעשתה מהווה ראייה לכך שהעבודה בוצעה כראוי, כמו כן דיווח שעות הינו אמין רק אם נקבע לפני תחילת העבודה מה תהיה צורת הדיווח. מעבר לכך גם אם חלק מהעבודה לא נעשתה כראוי, והדבר מהווה עילה לפיטורים, עדיין אין הדבר פוטר את המעסיק מתשלום שכר העבודה, אלא במקרה שמקזזים מהם נזקים הניתנים לתביעה בבית דין.
'תלונות שווא' ו'מרידה הדדית' כעילות לגירושין
הרב יצחק אלמליח, הרב אליהו היישריק, הרב אברהם שינדלר
בני זוג נישאו. לאחר שהנישואים עלו על שרטון והגשת תביעת גירושין לבית הדין, האישה הגישה תלונה במשטרה כנגד הבעל על אלימות כנגד הילדים. התיק בגין התלונה נסגר. בית דין קמא ראה בהגשת התלונה תלונת שוא, וע"פ דברי הרמ"א (אבן העזר קטו,ד) יש במעשה זה משום עילה לגירושין ואיבוד כתובה ללא התראה. דיין אחר ראה בכך מרידה הדדית שע"פ ר' ירוחם מחייבת בגירושין. בית הדין הגדול סבר כי לא הוכח שיש מצד האישה כל כוונה למרוד, ורחוק הדבר להגדיר את התלונה כתלונת שוא שדי בה לחייב בגירושין.
***מתן סעד למפר הסכמים
הרב נחום שמואל גורטלר, הרב מיכאל עמוס, הרב מימון נהרי
בני זוג נישאו. בהסכם הגירושין התחייבה האישה כמה פעמים לשלם לבעל בזמן מתן הגט סכום כסף שקיבלה בגין מכירת הדירה המשותפת. האישה לא עמדה בהסכמים, ודרושת גט כיוון שעברו 30 שנה וכיוון שהיא חיה עם גבר זר, וכעת אין ביכולתה לשלם כיוון שפשטה רגל. בית הדין דחה את בקשתה כיוון שאין לתת סעד לאדם שמפר הסכמים במזיד.
***תשלום דמי שימוש בדירה העומדת למכירה
הרב שלמה שפירא, הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג נפרדו תוך כדי סכסוך קשה, ובית הדין הורה על מכירת הדירה המשותפת. עד רגע המכירה בפועל הבעל המשיך להתגורר בדירה. האישה תובעת מהבעל תשלום של דמי שכירות, והבעל טוען כי כיוון שהדירה עמדה למכירה וכל יום יכלה להימכר, אין אפשרות מעשית להשכירה, ואם כן זו דירה שלא עומדת לשכירות והאישה לא הפסידה דבר. בית הדין קבע שהבעל חייב לשלם על דמי השימוש מכמה נימוקים, וביניהם, כיוון שאפילו בחצר שאינה עשויה להשכרה אם הבעלים אמר לו צא מחויב להעלות לו שכר (חושן משפט שסג,א)
***ביטול הסכם גירושין שקיבל תוקף פס"ד
הרב שלמה שפירא, הרב אהרן כץ, הרב אליעזר איגרא
בני זוג נשאו. כעשר שנים לאחר הנישואין האישה חתמה על הסכם גירושין בו היא מוותרת על כל זכויותיה הממוניות, וההסכם קיבל תוקף של פס"ד. רק לאחר חודשים רבים ולאחר שהתמנה לה עו"ד טענה האישה לביטול ההסכם. ערכת הערעור ביטלה את ההסכם. ההסכם לדעת בית הדין היה לא סביר בעליל ובית הדין קמא, כפי שעולה מהפרוטוקול, לא בירר בצורה ראויה האם האישה הבינה כראוי את ההסכם והאם היא חתמה עליו מתוך בריאות ומודעות. אם בית הדין היו מבררים כראוי היו עומדים על מספר סיבות לביטול ההסכם: ראשית האישה באותה תקופה היתה במצב של חוסר מודעות לפעמים (עיתים חלים ועיתים שוטה), שנית דברים שאמרה במהלך התקופה של עריכת ההסכם נחשבים כ'מודעא' שדי בה לבטל את המתנה אפילו ללא הוכחת אונס. בנוסף, עצם העובדה שאישה מוותרת מחמת לחצים של הבעל אין למחילתה תוקף (שו"ע אה"ע קח,ח). לבסוף קובע בית הדין כי אף אם ההסכם נחתם מרצונה, בסופו של דבר היא חזרה ממנו לפני הגט, והגירושין נעשו מכוח החלטת בית הדין לחייבה בגירושין ולא מכוח הסכמת הצדדים, וממילא ההסכם בטל.
הטעיה ביכולת שוכר לשלם דמי שכירות / ארץ חמדה גזית 71093
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ניר ורגון, הרב מנחם קופרמן
התובעים הם רוכשי דירה שהוטעו על ידי עו"ד של המוכר המתווך והמוכר לגבי יכולתה של השוכרת הנמצאת בדירה הנמכרת לשלם את השכירות, בית הדין חייב אותם לשלם פיצויים למשכיר על מניעת הרווח שגרמו לו בכך שהשוכרת בדירתו לא שילמה דמי שכירות וגרמה לו נזקים.
***חזרה מהסכם גירושין
הרב יצחק רפפורט, הרב מאיר פרימן, הרב מאיר קאהן
בני זוג הגיעו להסכם גירושין ביניהם בעזרת בית הדין אך לא עשו קניין. לאחר זמן הבעל רצה לחזור בו מההסכמות. בית הדין דחה את הבקשה: ראשית פשרה באופן זה לא צריכה קניין ולכן יש לה תוקף. שנית, מדובר בפסק דין שכמוהו כקניין. בנוסף, הבעל כבר התחיל לפעול מכוח פסק הדין ובכך יש סיבה נוספת לומר שהפשרה תקפה.
*** חזרה מהסכם גירושין בגין אי הבנת ההסכם
הרב יצחק יוסף, הרב יצחק אלמליח, הרב יעקב זמיר
בני זוג יוצאי אתיופיה התגרשו וקיבלו הסכם גירושין. כעבור זמן טען הבעל כי לא הבין היטב את האמור בהסכם, וכי לא נעשה קניין על ההסכם ולכן אינו מחייב. ערכת הערעור דחתה את דברי הבעל. הסיבה לכך היא, כי עו"ד של הבעל היה דובר אמהרית והוא הסביר לבעל את ההסכם. בנוגע לטענה כי לא נעשה קניין על הפשרה קבע בית הדין כי הבעל כבר התחיל לפעול בהתאם לפשרה שהושגה בין הצדדים, וכן קיבל את עיקר תביעתו (גירושין) ולכן אין מקום לבטל את ההסכם.
***הטחת דברים קשים כעילה לגירושין
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב משה בצרי, הרב רפאל זאב גלב
בני זוג נישאו. כעבור זמן הבעל קרס מבחינה כלכלית באשמתו. המשפחה ככלל והאישה בפרט עמדה בפני תקופה קשה ביותר, והוריה עזרו להם. כעבור זמן הבעל בא בתביעת גירושין. הבעל טוען כי יש לפטור אותו מתשלום תוספת הכתובה, כיוון שהאישה הטיחה בו דברים קשים בדוא"ל. בית הדין דחה את הטענה, כי ראה בה תגובה טבעית שנאמרה בשעת מצוקה גדולה של האישה, ולכן אין בהם כדי עילה לפטור מתשלום כתובה. בגין מצבו של הבעל בית הדין חייבו רק בחצי מהסכום, ופרס את התשלומים לעשר שנים
***תוקף החלטות בית הדין בכרוכות, לאחר ביטול הקידושין
בעל חיוב בגירושין. לאחר שהמשיך לסרב, ונמלט לחו"ל, בית הדין פסק שקידושיו בטלים. בית הדין קבע כי הסוגיות הכורכות בגירושין לא בטלות כיוון ששהכריכה תלויה בבקשת סעד לגירושין וסעד כזה ניתן ועוד יישקל בכובד ראש אם האישה תדרוש גט לחומרא בהמשך חייה. ועל כן למרות שהקידושין הותרו, זה נעשה רק מחמת עיגון ולא שייך לשאר הדיונים ופסקי הדין.
תוקף צוואה בעל פה למוטב וללא עדים נגד צוואה כתובה
הרב יוסף יגודה, הרב סיני לוי, הרב ישראל דב רוזנטל
אדם כתב צוואה, לאחר מותו טענה הידועה בציבור שלו, שכמה ימים בטרם מותו העניק לה את זכויות הפנסיה שלו. לטענתה צוואה זו נאמרה בע"פ ללא עדים וללא חתימת ידו. היורשים ביקשו לקיים את הצוואה הכתובה וטענו שאינם מאמינים לאישה. בית הדין קבע, שעל אף שמבחינת ההלכה לצוואת שכיב מרע בעל פה יש תוקף אולם יש צורך שהיורשים יאמינו שאכן היא נאמרה. בנוסף לכך אף אם המצווה הוקלט יש לברר האם הדברים נאמרו מתוך כוונת קניין ולא רק לרצות את מקבל המתנה. בנוסף בית הדין קבע שצוואה שכזאת הנוגעת לפנסיה תלויה בחוק שלפיו צריך עדים. במקרה זה כל התנאים לא התקיימו ולכן אין תוקף למתנה, והאישה חויבה בהוצאות משפט כיוון שידעה שלטענותיה אין תוקף ובנוסף יש רגלים לדבר שאין דבריה אמת.
קביעת שכרו של נאמן הקדש / פד"ר 971618/2
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
התובע מונה כנאמן ועו"ד של הקדש, במהלך הדיון בקבלת הנאמנות הבטיח אב בית הדין בירושלים כי שכר הטרחה שלו יהיה 25% מהעסקה, אך בהחלטות בית הדין לא הובאה הבטחה זאת. לאחר סיום הטיפול בתיק בית הדין בת"א קבע שכר טרחה של 10% בלבד. בפסק דין זה ערער התובע על ההחלטה ודרש שכר מלא הן בגלל ההבטחה והן בגלל העבודה המאומצת שהושקעה בתיק. ערכת הערעור קבעה כי כיוון שההבטחה של בית הדין בירושלים לא נקבעה כהחלטה היא הבטחה בעלמא ואינה מחייבת, אף לא כשכירות פועלים. אולם הוא קיבל את ערעור התובע לקבל שכר של 25% כיוון שמדובר בשכר סביר במקרה זה שבו רק פעילותו הנמרצת של עורך הדין הביאה לידי מימוש הנכס שהיה כמעט אבוד. בית הדין דחה את עמדת בית הדין קמא שאין להגדיל את השכר במקרה של עורך דין שהוא גם נאמן.
מתי יש חשש שהבעל ביטל בדבריו את הגט / פד"ר 1114645/6
בעל אמר בעת סידור הגט כי הוא 'לא נותן גט' ו'אין כאן גט'. לאחר מכן התרצה וגירש. בפסק הדין נפרסו מכלול השיקולים האם יש לסדר גט חדש. ואלו עיקרם: נחלקו הראשונים האם יש בכוח הדיבור של הביטול לבטל מעשה של כתיבת גט. אולם אם ביטל את הגט לפני חתימת העדים לכל השיטות ניתן לבטל. בנוסף לכך בזמן הזה שלא ניתן לגרש אישה בעל כורחה הגט נחשב כדיבור בלבד ולא כמעשה ולכן נראה שניתן לבטלו לכל השיטות. בפסק הדין נידונו אמירות שונות המצויות בהליכי מתן גט: מתי יש לפרש את האמירות כמשא ומתן על רצונו בגירושין ומתי כביטול הגט. כיון שבלשון 'אין כאן גט' נחלקו הצמח צדק והמשכנות יעקב האם הגט בטל, לכן במקרה שלפנינו סודר גט חדש.
***מתי יכלול קיצור תקופת עיכוב ההליכים גם את קיצור 'ימי הצינון'
הרב יעקב זמיר, הרב מימון נהרי, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג הפונים להליך של גירושין צריכים תחילה ע"פ חוק לעבור הליך של גישור. בתקופת הגישור, נקבעה ל45 ימים אין להגיש תובענות ויש בהם 'עיכוב הליכים'. לאחר הגישור יש עוד 15 ימי צינון שגם בהם לא ניתן להגיש תובענות. בית הדין קבע, שכאשר ערכאה שיפוטית קיצרה את עיכוב ההליכים, בתום העיכוב יחולו ימי הצינון. אך אם בית דין ביטל לגמרי את עיכוב ההליכים (קיצורם לאפס) גם ימי הצינון בטלים, וניתן להגיש בהם תובעות. בנוסף, גם ימי הפגרה עולים כחלק מימי עיכוב ההליכים.
מחלת נפש שהתפרצה סמוך לנישואין / פד"ר 1129170/1
הרב יצחק יוסף, הרב יצחק אלמליח, הרב יעקב זמיר
בני זוג נישאו. זמן קצר לאחר החתונה ואולי אף במהלכה, ניכר היה כי האישה סובלת מהתקף פסיכוטי. המומחים חלוקי בדעתם האם האישה הבריאה לגמרי או שמא היא עדיין חולה, ויש סיכוי סביר להתפרצות מחודשת של המחלה. בית דין קמא הכריע כי האישה חייבת בגט כיוון שמחלת נפש היא 'מום גדול', והאישה מאוסה בעיניו באמתלא מבוררת, ולכן הבעל פטור ממזונות. בנוסף הוא פטור מכתובה ומתוספת כתובה, שכן בעל חייב בכתובה אפילו במומים גדולים רק אם יש לאישה חזקה של 'כאן נמצאו כאן היו' ו'חזקת הגוף' שהאישה נולדה ללא מומים אלו. במקרה שלפנינו שתי החזקות הללו לא קיימות: יש היסטוריה של מחלות נפש במשפחה ולכן אין 'חזקת הגוף', ואין חזקת 'כאן נמצא כאן היה' במקרה בו ניתן היה לטעון מקח טעות אם המומים היו ידועים לפני הנישואין. בנוסף מחלת נפש אינה מתפרצת לפתע פתאום, ויש רגלים לדבר להניח כי המחלה התפתחה בה במשך שבוע לפחות לפני החתונה. בחשש הזה אין די בכדי להוציאה ללא גט, אך יש בו די בכדי לא להוציא ממון מהבעל. בית הדין הגדול דחה את הטענה שיש רגלים לדבר שהמחלה התחילה קודם, כיוון שרק במקרים בהם היתה חולה ונרפאה אומרים כך ולא בכל מקרה. לדעתם, יש לאישה חזקת גוף, כיוון שההיסטוריה המשפחתית עליה הסתמך בית דין קמא אינה נכונה, וניתן לומר 'כאן נמצא כאן היה' במקרה שלפנינו. כיוון שהספקות במקרה הזה רבו מאוד, וכיוון שהיו צדדים לחייב את האישה שבועה, בית הדין פסק פשרה בין הצדדים, והבעל ישלם שליש מסכום הכתובה והתוספת.
זכות להערת אזהרה כבטוחה להלוואה / ארץ חמדה גזית 77009
הרב דניאל מן, הרב בצלאל דניאל, הרב אהרן פלדמן
חברי קבוצת רכישה תבעו מחברת הניהול להסיר הערת אזהרה שנרשמה לטובתה בטענה שמטרת הרישום היתה להבטיח את מילוי ההתחייבויות של חברי הקבוצה אחד כלפי השני ולא כלפי חברת הניהול. בית הדין קיבל את תביעה בין השאר על סמך פרשנות הסכם השיתוף וייפוי הכוח שניתן לעוה"ד שרשם את הערת האזהרה.
***תוספת כתובה כשהאישה תבעה גירושין בשל העדר יסודות האישות – ובכללם יחס מכבד – לעומת 'תביעה מוצדקת' גרידא
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
בני זוג נישאו. במהלך נישואיהם חוו עליות ומורדות. האישה תובעת גירושין בגלל ביטויים קשים של הבעל כלפיה ואיומים בסנקציות כלכליות. בבית הדין הבעל רצה שלום בית, אך הדיינים התרשמו כי בקשה זו נובעת מרצון לא לשלם כתובה בלבד, ובפרט כי הצדדים פרודים תקופה ארוכה. בית הדין חייב את הבעל אף בתוספת כתובה, אע"פ שפעמים אנו פוסקים ש'אדעתא דמיפק לא כתב לה', כיוון שיש חילוק בין תביעות גירושין שנובעות מפגיעה מהותית בחיי הנישואין המצדיקות תשלום תוספת ובין תביעות מוצדקות הנובעות מטענות האישה בלבד ('בעינא חוטרא לידי'). כמו כן, ישנו הבדל בין מקרים בהם הבעל אנוס ולא יכול לקיים את תנאי הנישואין ובין מקרים בהם הוא בפשיעתו לא מקיימם, ולכן בית הדין פסק שהבעל חייב בכתובה ותוספת.
נזקי כלב שנפגע מהדברה / ארץ חמדה גזית 78007
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ניר ורגון, הרב ידידיה לביא
בית הדין חייב מדביר לפצות את בעל הבית על הנזק שנגרם לכלבה שלו עקב ההדברה, וזאת, כיוון שלא הזהיר אותו בנוגע לסיכון לבעלי חיים הנשקף מן ההדברה
שִעְרוּךְ 'מאתיים זקוקין' על דרך הפשרה, והדרך הראויה לכתיבת כתובה הנוקטת סכום זה / פד"ר 1134092/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז - אילוז
בני זוג התגרשו, ובית הדין האזורי פסק לאישה תשלום דמי כתובה לפי הפרשנות הנמוכה ביותר של מאתיים זקוקים הכתובים בכתובתה בסך 5,220 ש"ח. האישה ערערה ודרשה לקבל פיצויי גירושין כיוון שהבעל יזם את פירוק התא המשפחתי. בית הדין דחה את התביעה לפיצויים כיוון שנחלקו הדעות בשאלה עקרונית זו, אך קבע שיש להגדיל את ערך הכתובה במקרה זה בדרך של פשרה הקרובה לדין לפי פרשנות גבוהה יותר של מאתיים זקוקים כסף צרוף, בסך שווי של 14 ק"ג כסף ביום התשלום. בשולי פסק הדין הדיינים פנו לרבנות הראשית לקבל החלטה שבשולי כתובות בהן מובא רק סכום של מאתיים זקוקין כסף צרוף, יובהר לפי איזו שיטה ימדדו את הזקוקים. כיוון שעל פי רוב אפילו הרב מסדר החופה והחתן לא יודעים מה ההתחייבות, ואף אם היו יודעים מהו הסכום שיתחייבו בפועל, על פי הפסיקה לשלם את הסכום המועט מספק – יש בדבר משום זלזול הן באישה הן בתקנה ובמנהג שנהגו.
תשלום לקבלן עבודות עפר שעבודתו הופסקה / ארץ חמדה גזית 77026
הרב חיים בלוך, הרב עמוס ראבילו, הרב שמעון גרבוז
התובע הוא קבלן עבודות עפר שביצע עבודות בשטח הנתבע כדי להכשיר אותו לנטיעה ערב שנת השמיטה. העבודה הופסקה בשלב מתקדם בין השאר עקב הפסקת העבודות על ידי צדדים שלישיים. הנתבע נטע את הכרמים גם בשטחים שלא הוכשרו באופן מלא, אך טען שחובתו לשלם הינה רק לאחר שהקבלן ישלים את עבודתו. בין הצדדים מחלוקות רבות עובדתיות ומשפטיות. בית הדין דן בסוגיות שונות ביניהם: האם חיוב תשלום בקבלן עבודות עפר הוא בסוף כלל העבודות או בסיום כל שלב? מתי יש לקבוע שהייתה מחילה על מום? מי נחשב לאנוס כשגורם שלישי מונע את המשך העבודה? בנוסף קבע בית הדין שביחס לאחת הטענות של התובע ישנו חיוב דאורייתא של מודה במקצת, ולכן על הנתבע לשלם חצי מהסכום כדמי פדיון שבועה. בית הדין פסק שעל הנתבע להשלים תשלום של 50,000 ש"ח באופן מידי על מה שכבר נעשה, וקבע סכום אותו יצטרך לשלם הנתבע לאחר שהקבלן ישלים את עבודתו.
הטעית רוכש שפגעה בזכאות לתנאים בהלוואת משכנתא / ארץ חמדה גזית 78002
הרב חיים בלוך, הרב עמוס ראבילו, הרב שמעון גרבוז
רוכשי דירה, הגישו תביעה נגד עמותה לבניה וחברת ניהול, בטענה שהטעיה או רשלנות מצד באי כוחן ביחס לרישום הבעלות על הדירה תגרום להם להפסד תנאי זכאות של משרד השיכון בשל שינויים שנעשו לאחרונה בהחלטת הממשלה בנושא. בית הדין פטר את הנתבעות מאחריות בגין הסתמכות, כיוון שלפני החלטת הממשלה הייעוץ היה טוב, ואחרי החלטת הממשלה החברה פטורה מטעם אונס כיון שלא היה ידוע אז מה הן ההשלכות על נושא הזכאות בנוסף התובעים לא הוכיחו שיש כאן הסתמכות ברמה מחייבת, ומדובר בהחלטה סבירה וראויה לשעתה שאינה בגדר רשלנות פושעת המחייבת בתשלום.
השבת מתנות שניתנו ע"י אישה לבעלה בטענה כי היא נסחטה / פד"ר 1138811/6
בני זוג נישאו בנישואין אזרחיים בפראג, סמוך לנישואים האישה העבירה לבעל כמה שקים בסכום כולל של כמה מאות אלפי שקלים. לאחר תקופה קצרה בה הם חיו בנפרד הם נפרדו רשמית וביטלו את הנישואים בבית משפט, ולאחר מכן סידרו גט גם בבית הדין. האישה תבעה את הבעל שישיב לה את כל הכסף שנתנה לו בטענה שמדובר בנוכל שנישא לה על מנת לסחוט אותה כספית. הנתבע, הכחיש את הטענות וטוען שכל השקים ניתנו לו כמתנה בהסכמתה של האישה. בית הדין הכריע שכיוון שאין ראיות מוכחות לטענת האישה אי אפשר לקבוע שהיתה כאן סחיטה וסביר להניח שמדובר במתנה של אישה לבעלה. בית הדין דן בשאלה ההלכתית מה דינן של מתנות שניתנו סמוך לנישואים והנישואים התפרקו לאחר תקופה קצרה. והכריע שעל אף שלגבי תכשיטי אישה נפסק שעליה להחזיר אותם, בשאר מתנות נפסק שאיננו מתחשבים כלל בשאלה האם אדם הפסיק את קשריו עם נותן המתנה ולכן המתנות קיימות. זאת בגלל שמקבל מתנה לא התחייב שהחברות והאהבה עם הנותן ימשיכו לעולם.
***כשרות קידושין שנעשו בטבעת שרכשה הכלה ומסדרם לא היה בקי בטיב קידושין / פד"ר 993982/1
הרב יצחק יוסף, הרב יעקב זמיר, הרב ציון בוארון
פלונית מבקשת מבית הדין היתר נישואין לבעלה הראשון אחרי גירושיה מבעלה השני. לצורך קבלת ההיתר היא טוענת כי נישואיה השניים לא תקפים משלוש סיבות: הטבעת נרכשה מכספה, מסדר הקידושין לא בקי בטיב קידושין, ואחד העדים אינו שומר תורה ומצוות. בנוגע לכשרות הטבעת כתב בית הדין כי טבעת שנרכשה מכספה של האישה כשרה באופן עקרוני כי אנו יוצאים מנקודת הנחה שהאישה הקנתה כראוי, או לפחות השאילה את הטבעת לבעלה. אמנם חלק מהפוסקים מסתפקים באופן כזה של נתינת מתנה על מנת להחזיר בקידושין עצמם, וניתן לעשות את דבריהם סניף לדברים אחרים. בנוגע לחוסר בקיאותו של מסדר החופה, כתבו בית הדין שאין לחשוש לטיב הקידושין במקרה כזה, וכי הדברים הפוסלים את הקידושין הם כשרות הטבעת וכשרות העדים בלבד ובזה לא היה ניכר כי הרב לא בקי. בנוגע לכשרות העדים טען בית הדין כי נושא זה לא התברר כלל בבית הדין האזורי והם רשאים לערוך ברור שכזה.
חיוב גירושין לאישה שהצטרפה לכת ה'שאלים' / פד"ר 1086603/1
הרב יצחק יוסף, הרב יצחק אלמליח, הרב יעקב זמיר
בני זוג מהעדה החרדית בירושלים נישאו. שנה לאחר החתונה האישה הצטרפה לכת לובשות ה'שאל', אשר נוהגות ללבוש לבוש ארוך וכהה ומנהלות אורח חיים הכולל תפילות מרובות, קיום יחסי אישות רק לצורך פריה ורביה, והזנחת הבית הבעל והילדים. הבעל תבע לחייב את האישה לקבל גט, בטענה שהיא מורדת בכך שהיא מונעת חיי האישות ובנוסף הוא מואס בה בגין לבושה והנהגותיה. האישה הביאה מכתבים בהם נראה שהוא אהב את דרכה החדשה, בנוסף טענה כי מניעת חיי אישות נובעת מהבעל, ואף הודיעה כי תסכים להסיר את השאל עבור בעלה. בית דין בירושלים קיבל את טענות האישה וקבע כי כי מאיסות צריכה להיות תחושה חזקה שלא יכולה להשתנות, ואין זה המצב במקרה זה, ויש כאן רק מחלוקת על קוד לבוש ולא על שינוי אורח חיים. בפסק דין זה בית הדין הגדול הפך את פסיקת בית הדין בירושלים וקבע שברור מעל לכל ספק שהאישה הצטרפה לכת חדשה ודבקה באורח חייה ובתפיסת עולם של אותה כת ולא רק החליפה את לבושה. וכן התנהגות האישה והזלזול שלה בבעלה מהווה עילה לגירושין וזהו מקרה חמור בהרבה מדין "משיאה שם רע על בעלה" בנוסף לכך העובדה שבני הזוג חיים בנפרד כבר מספר שנים נחשב למרידה הדדית המחייבת גירושין.
***אימתי מעשה כיעור יגרור פטור מכתובה
הרב אליהו היישריק, הרב יצחק אלמליח, הרב אברהם שינדלר
הנישואים של בני זוג שגרו בקיבוץ עלו על שרטון. הבעל טען כי האישה התייחדה עם הנטען במשך חודשים ארוכים מספר לילות בשבוע בביתו, נסעה עימו לחו"ל וצולמה מתחבקת ומתנשקת עימו כבני זוג ולכן לא מגיעה לה כתובה. האישה טענה כי ישנו בחדרים נפרדים ומעולם לא היה בניהם דבר מלבד ידידות. דייני בית דין קמא נחלקו בדעותיהם והכריעו כדעה האמצעית שחייבה את הבעל בדרך פשרה במחצית מסכום הכתובה. בית הדין הגדול הבהיר כי יש שני סוגי מעשי כיעור: האחד, מעשה המורה שהאישה בגדה בבעלה כעת. השני, מעשה המורה כי נעשתה עברה אי פעם. מעשי האישה שייכים לסוג השני של מעשי הכיעור. בנוגע להפסד כתובה, דן בית הדין בשיטת הפוסקים והשולחן ערוך, והכריע כדעת הרבה פוסקים שדעתו כדעת הרמב"ם שהאישה איבדה את כתובתה, או לפחות מכוח המוציא מחברו עליו הראיה.
***ימי עיכוב ההליכים לפי החוק להסדר התדיינויות ודין תביעה שהוגשה בתוכם ו'מוגשת' שנית בעל פה בדיון - 1133822-4 - ביה''ד ירושלים
הרב מרדכי רלב"ג, הרב יקותיאל כהן, הרב דוד שני
בית הדין דן בסדרי הדין לפי החוק להסדר הדיינות והכריע כי יש בסמכותו לדון בתיק.
***חשש קידושין בהצעת נישואין עם נתינת טבעת
הרב אריאל ינאי, הרב דוד בר שלטון
בית הדין הרבני האזורי פתח תקוה
גבר הציע נישואין לאישה באומרו: 'התינשאי לי', ונתן לה טבעת. בית הדין התיר את האישה להינשא ללא צורך בגט. הסיבה לכך היא, שכדי שקידושין יחולו יש צורך במעשה קידושין ובעדים כשרים, ושני הדברים הללו לא היו במקרה שלפנינו. מצד מעשה הקידושין- אפילו היה אומר 'הרי את נשואתי' זה היה תלוי במחלוקת הפוסקים, ורק אם דיבר עימה קודם בעסקי קידושין היא ספק מקודשת, במקרה זה אין אמירת התנשאי לי נחשבת כעסקי קידושיה. בנוסף המבי"ט הסתפק אם בעל האומר לאישה בלשון עתיד התנשאי לי חייב להוסיף: "בטבעת זו" ואם לא הוסיף את המילים הללו האם אין בכך חשש קידושין, והספק הזה ראוי להצטרף לשאר הספיקות. מצד העדים- במעשה שלפנינו היה רק עד אחד, ובקידושין כאלו נחלקו הפוסקים האם חוששים לקידושיו. מה עוד שעד זה היה מחלל שבת לפי דבריו ולפי דברי הזוג. סיבה נוספת העלה בית הדין, שמלבד העד הנ"ל היו שם רק קרובי משפחה ולדעת חלק מהפוסקים במקרה כזה אומרים ש'נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותם בטלה'.
קנס על עיכוב בסיום בניה ופיצוי על מניעת רווח כשהניזק לא צמצם את הנזק/ ארץ חמדה גזית 77058
התובעים רכשו מגרש לבניה, הם תבעו את החברה שהחזיקה בזכויות הבניה במגרשים על כך שהם לא קיבלו את אישור הזכויות בקרקע כאשר הבית היה מוכן, ובשל כך נגרם להם נזק עקיף כיוון שהם לא יכלו למחזר את המשכנתא ונזק ישיר עקב קנס של ערבות בנקאית שלא יכלו להסירו. הנתבעת טענה שהעיכוב בנתינת האישור נבע מכך שלתובעים היה חוב בשל קנס מצטבר על איחור בסיום הבניה, והיא אפשרה להם לקבל את האישור עם סעיף הערה על הקנס. ולכן התובעים אשמים בכך שהוא נמנעו מלקחת אישור זה. בית הדין דן בגובה הקנס של התובעים וחייב אותם בקנס של 6213.6 ₪, בנוסף הוא קיבל את עמדת הנתבעת לגבי הפיצוי על מניעת רווח אמנם, הצדדים הסכימו בהסכם הבוררות שניתן לחייב על מניעת רווח, אולם, כיוון שהתובעים לא פעלו לצמצם את מניעת הרווח אין כאן עילה חיוב. עם זאת, בית הדין קיבל את התביעה על הנזק הישיר הנוגע לערבות הבנקאית וחייב את הנתבעת לשלם לתובעים 1050 ₪ עבור האיחור בהעברת אישור.
***תוקף הסכם להעברת דירה שחשוד בזיוף ובחתימה בכפיה / פד"ר 266477/4
בהסכם גירושין הראשון נכתב כי הבעל יעביר את ל הזכויות שלו בדירה לאישה. בהסכם השני נכתב כי האישה תעביר את כל זכויותיה לבעל. ההסכם השני קיבל תוקף של פסק דין ובני הזוג חתמו שהם מבינים ומסכימים לאמור בהסכם. 17 שנים לאחר מכן האישה טענה בבית הדין כי ההסכם השני בטל. לטענתה, ההסכם השני נכפה עליה באלימות על ידי הבעל. עוד טוענת האישה כי הנתבע הבטיח בע"פ שבתמורה להעברת הבעלות הוא יתמוך בה כלכלית דבר זה לא נעשה מעולם, ולכן הבעל זייף את ההסכם כאשר הוסיף שתי מילים להסכם: "ללא תמורה" כאשר הציג את ההסכם הנ"ל בהוצאה לפועל. בנוסף, עדיין הדירה רשומה על שמה הן בבנק כחייבת במשכנתא והן בטאבו. הבעל מכחיש את כל טענותיה. לדבריו מול רשות המיסים הנתבעת חתמה על העברת הבעלות לנתבע ללא תמורה. מול שאר הרשויות הרישום לא הושלם כיוון שהאישה סרבה לשתף פעולה. לטענתו העובדה שהתובעת שתקה במשך 17 שנים מורה על כך שמדובר על תביעת סרק שדינה להידחות. הדיין העדיף את גרסת הנתבע. ראשית בארכיון בית הדין נמצאו המילים ללא תמורה, ומכאן שטענת האישה כי הבעל זייף את ההסכם הובררה כשקרית. שנית, העובדה ששתקה שנים כה רבות וכן הראיות שהמציא הנתבע לגרסתו נראו אמינות יותר, וטענותיה של האישה על אלימות שהגיעו למשטרה לא תואמות את התאריך שבו נחתם ההסכם השני.
תשלום תוספת כתובה לאישה שנטען כי היא עקרה / פסק דין רבני 897216/4
הרב ישראל שחור, הרב מימון נהרי, הרב יצחק מרווה
בני זוג נישאו בשנות הארבעים לחייהם, במהלך הנישואין הרתה האישה והפילה, כעבור מספר שנים בני הזוג התגרשו. לאחר הגירושין האישה הרתה זרע וילדה תינוק בריא. בית הדין דן בחיוב הכתובה על סך 500,000 ₪. הבעל טען כי סיבת הגירושין היא עקרות האישה, ולכן אין הוא חייב בכתובה לדעתו כיוון ששונה דינה של עקרה מדינה של אילונית (עליה נפסק שחייב לשלם כתובה) כיוון שאין בה סימנים חיצוניים שהיו ידועים לבעל בעת שנשא אותה. לדבריו האישה עקרה על אף ההריון הראשון, והלידה שלאחר הנישואין כיון שאין מדובר בביצית של האישה. בנוסף טען הבעל, שהוא לא הבין את הארמית שבלשון הכתובה ולכן הסכום הגדול נחשב לאסמכתא. בית הדין קיבל את עמדת האישה, כיון שיש להכריע כדעת השלחן ערוך שאין להבדיל בין אישה עקרה לאילונית ושתיהן זכאיות לכתובה ולתוספת כתובה. בנוסף לכך טענות הבעל נדחו כיון שמהמסמכים הרפואיים עולה שהאישה הרתה פעם אחת מביציות שלה, והיא בוודאות יכלה לסיים היריון וללדת שהרי שבסופו של דבר היא ילדה! בנוסף, כיוון שבני הזוג התחתנו בגיל מבוגר, מצבה הגופני מתאים לאישה בגילה ואין מדובר עקרות. לעניין גובה הכתובה בית הדין קבע שהבעל הבין את הסכום, הכתוב בעברית, בפרט שהבעל עו"ד במקצועו. ולכן חייב בית הדין את הבעל במלוא סכום הכתובה.
סמכות בית הדין לקיים צוואה ללא הסכמת זוכי צוואה קודמת שהודרו מצוואה זו / פד"ר 1216640/2
הרב אליהו היישריק, הרב מיכאל עמוס, הרב אברהם שינדלר
קבוצת אירוח שסבלה מפשפשים / ארץ חמדה גזית 78030
הרב עדו רכניץ, הרב אליהו בלום, הרב יעקב סלקמון
התובעים התארחו בבית ההארחה של הנתבעת, לאחר האירוח התגלה לתובעים כי הם נעקצים על ידי פשפשים בביתם והם פנו לנתבעת. הנתבעת הודתה כי מעט יותר משבוע אחרי השבת בה התארחו התובעים בבית הארחה, התלוננו אורחים נוספים על עקיצות. הנתבעת שלחה אל התובעים מדביר שביצע הדברה חד פעמית בביתם. ההדברה לא הועילה, והתובעים עברו תקופה ארוכה מאד של מאבק בנגע הפשפשים, שבסופו השליכו לאשפה את כל ריהוט חדרי השינה וציוד נוסף. בית הדין הכריע שטענת התובעים העובדתית מבוססת, ולכן במקרה זה יש לחייב מכח הבנה שישנו הסכם מכללא על פיו בית הארחה מבטיח כיסוי ביטוחי או מעין-ביטוחי על נזקים כאלו, גם אם אין מקום לחיוב על פי דיני הנזיקין שבהלכה. למעשה, בית הדין העריך את שווי הנזק, בניכוי האשם התורם של התובעים, ובתוספת פיצוי על עוגמת הנפש הרבה, בסך כולל של 30,000 ש"ח.
בירור מחודש באישורי יהדות
הרב אהרן כץ, הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא
בפני בית דין קמא הופיע אישה שהתעורר חשד בנוגע לאישור היהדות שקיבלה סבתה. בית דין קמא ביטל את אישור היהדות של האישה ושל כל משפחתה. ערכת הערעור ביארה מתי ניתן לפסול אישור יהדות שהושג במרמה, ומתי אומרים שמשפחה שנטמעה נטמעה.
כנות התביעה לשלום בית/ פד"ר תיק 1147208/2
הרב שלמה שפירא, הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז
אישה האשימה את בעלה בקשר עם גברים. בעקבות כך הבעל וכל הילדים (המצדדים בעמדתו) עזבו את הבית. כעבור זמן דרשה האישה שלום בית. בית דין קמא דחה את תביעתה והמליץ לצדדים להתגרש, ולא ביצע בירור האם טענות האישה על מעשי הבעל נכונים. ערכת הערעור ביקשה מבית דין קמא לדון בטענות האישה ולפי זה להכריע בנוגע לכתובה והפיצויים.
טובת הילדים – מזונות ותנאי מחיה ראויים אל מול משמורת משותפת / 1142916/1
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בית הדין דן בבקשת האב לפטור אותו מדמי מזונות לילדיו מעל גיל שש לאור זה שהילדים נמצאים במשמורת משותפת, ולאור קביעה עקרונית דומה בבית המשפט העליון. בית הדין הגדול דחה את ערעור האב, לפי פסק הדין המשמרות המשותפת לא פותרת את הקושי שיש בפרנסת ילדים באמצעות המשכורת של האם ולכן נדרשים דמי המזונות כדי להשלים את החסר. בנוסף, בית הדין הביע את דעתו שמשמורת משותפת שאינה מאפשרת פרנסה סבירה של הילדים איננה עדיפה לילדים. בית הדין דחה את טענת המחקרים לפיהם משמורת משותפת טובה לילדים בכל מקרה. לדעת בית הדין יש עדיפות לבית אחד יציב עם תנאי מחייה טובים על פני משמורת משותפת אצל שני הורים הנמצאים בתחרות תמידית על הפחתת מזונות.
גילוי מסמכים על מנת לחשוף את שכר טירחת לעו"ד / ארץ חמדה גזית 77096-1
הרב דניאל מן, הרב בצלאל דניאל, הרב אהרן פלדמן
בית הדין חייב עו"ד שטיפל ברכישה עבור קבוצת רכישה לחשוף את התשלומים שקיבל מחברי הקבוצה, כיוון שנתונים אלה מהווים תשתית למחלוקת בין הצדדים בתיק זה.
ביטול שמאות מוטעית פד"ר 1144589/4
הרב סיני לוי, הרב ישראל דב רוזנטל, הרב יוסף יגודה
הבעל והאישה קיבלו על עצמם את שמאותו של ב' כשמאי מוסכם. השמאי נתן הערכה והבעל טען כי הערכה זו מוטעית באופן קיצוני. בית הדין קבע כי אף שקיבלו על עצמם את השמאי הזה, העובדה כי הוא מסרב להשיב לשאלות הבהרה על השמאות ומסרב להיחקר בבית הדין מורה שהליך השמאות לא הושלם. בנוסף, שמאות הנחשדת כשמאות בטעות בטלה לפי דין תורה בשונה מהמשפט האזרחי המטלה רק במקרה של טעות קיצונית.
חיוב צד בדמי שימוש בדירה
בני זוג התגרשו. האישה הצליחה להוציא צווי הרחקה לבעלה מהדירה, ובמשך תקופה ארוכה השתמשה בה לבדה. בית הדין התרשם שצווים אלו הוצאו שלא בצדק אלא מתוך רצון לשבת בשלווה. במקרה כזה כשהבעל הורחק שלא באשמתו, והוא שותף בדירה, ובנוסף הבעל מחה בה מיד על כך והמשיך במחאות אלו בכל ההליך המשפטי יש לחייב את האישה בדמי שימוש בדירה.
חישוב חוב של כתובה בלירות / פד"ר 985020/7
הרב דוד גרוזמן, הרב יגאל לרר, הרב מנחם האגר
בית הדין הרבני האזורי פתח תקוה
בני הזוג נישאו בשנת 1974, ובשטר הכתובה נקבע סכום של 100,000 לירות, אשר ערכה כיום 10 ש"ח בלבד. הבעל יזם גירושין, ובפסק דין נידונה בהרחבה חיוב הכתובה במקרה זה, וערכה בימינו. הדיינים הכריעו שכיון שהבעל יזם את הגירושין, יש לחייב את הבעל במלוא הכתובה. בנוסף הכריע בית הדין שהכרעת בית המשפט כי הבעל יקבל באיזון המשאבים חלק נמוך מחלקה של האישה אין פירושו שהבעל 'נתן' לה מחלקו המגיע לו, אלא שזהו חלקו בממון על פי החוק. ולכן אין כאן תשלום הפוטר אותו מחיוב הכתובה. בפסק הדין האריכו לדון כיצד להעריך כתובה הנקובה בלירות, וסקרו את מחלוקות האחרונים בעניין. למעשה, הכרעתם היא שכיוון שבעת המעבר מלירות לשקל קבעה המדינה ערך נקוב להמרת המטבע, ולכן כך יש להתייחס לחוב בלירות שלא הוצמד במפורש למדד. אולם בכתובה יש סיבות לומר שהבעל חייב יותר ממה שנכתב בכתובה: א. על פי ההלכה הבעל חייב לפחות מאתיים זוז. ב. תוספת כתובת דינה כמתנה, ובמתנה אנו אומדים את דעת הנותן בשעת המתנה, ויש לשער כי הבעל התכוון להתחייב סכום שישמור על ערכו. מנהג בתי הדין לא קבוע בשאלה זאת: הרב אלישיב והרב עובדיה נטו להצמיד כתובות בלירות למדד, אולם יש שהעדיפו הצמדה לדולר, כך מובא בכמה פדר"ים וכן מובא בשם הגרש"ז אוריבך ובפתחי חושן כפשרה. למעשה הכריע בית הדין כפשרה שיש להצמיד את הכתובה לדולר ולכן יש להעריך את החוב ב15,000 דולר כיון שכך היה שווי הלירה בעת החתונה.
חובת בניית גדר בין שכנים / ארץ חמדה גזית 77085
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב ניר ורגון, הרב ידידיה לביא
בית הדין חייב שכן להשתתף בעלויות בניית גדר המפרידה בינו לבין שכנו בגלל שהודה בחובו. בית הדין דחה את טענתו שהודאתו נעשתה ממניעים אחרים ולא כדי לחייב את עצמו. בית הדין קבע שסכום החוב איננו לפי עלות הבניה בפועל אלא לפי ההצעה הנמוכה שניתן להשיג.
שינוי משמורת הילדים / פד"ר תיק 1149751/1
הרב א' אהרן כ"ץ, הרב אליהו היישריק, הרב מיכאל עמוס
בית הדין האזורי הכריע על שינוי המשמורת מהאם אל האב. ערכת הערעור קבעה כי החלטה זו לא התקבלה בדרך הראויה ונפלו בה פגמים מהותיים. אולם היה מקום לקבל החלטה זו כשיוני זמני במשמורת, אך לא כשינוי קבוע.
***חיוב בעל בגט וכתובה פד"ר תיק 1153765/1
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
נישואי בני הזוג עלו על שרטון. הבעל תבע שלום בית. בית הדין השתכנע שתביעה זו נובעת מרצון לשפר עמדתו בנוגע לתביעות הרכוש ודחה אותה על הסף. בית הדין קבע שאם הבעל לא יקיים את חובתו לתת גט לאישה הוא עלול להיות מחויב גם בכתובה וגם בתשלומים שיחייבו אותו בבית המשפט.
חיוב גט וכתובה בבעל שנוהג בגסות ובבריונות כלכלית כלפי אשתו / פד"ר 1157830/1
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
האישה תבעה גירושין בטענה שבעלה משפיל אותה ומאיים עליה מבחינה כלכלית. בית הדין קיבל את עמדת האישה שהאמירות הגסות שאמר הבעל וכן איומים כלכליים כלפי האשה אכן שיתקו את יכולת התפקוד של האישה. ולכן קיבל את עמדתה לחייב גירושין. בנוסף לכך קבע בית הדין שהתנהגות זאת נחשבת להפרה של תנאי מהותי בנישואין, ולכן הבעל חויב לתת לאשה כתובה ותוספת כתובה למרות שהיא התובעת של הגירושין. על אף זאת בית הדין התחשב במצבו הכלכלי הקשה של הבעל וקבע שאינו צריך לשלם את סכום תוספת הכתובה הגבוהה בסך 555,000 שבו התחייב בשטר הכתובה, אלא חייב אותו בסכום של תוספת כתובה על פי הממוצע והמקובל בסך של 60,000 ש"ח.
חיוב גט ב'רועה זונות' פד"ר 1040557/1
הרב א' אהרן כ"ץ, הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא
בעל רעה בשדות זרים. בית דין קמא חייבו בגט. הבעל טען שהטעמים שכתב האגודה לחיוב בעל בגט במקרה זה לא שייכים לגביו. ערכת הערעור לא קיבלה את דבריו וחייבה אותו בגט.
***חיוב בעל בגט בשל יחס פוגעני לאישה, מרידה, פירוד מתמשך ואי־רצון כן בשלו"ב, למרות הצהרותיו
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
בית הדין חייב את הבעל בגט בשל התנהגותו הפוגענית כלפי אשתו.
חזרה מהסכמה לגוד או אגוד / פד"ר 1109911/1
הרב יצחק יוסף, הרב יצחק אלמליח, הרב יעקב זמיר
בני הזוג התגרשו והאישה הסכימה שבעלה ירכוש את חצי המגרש שבבעלותה. לאחר תקופה של כמה חודשים חזרה האישה מהסכמתה בטענה שעורך הדין שלה הטעה אותה, ובית דין האזורי דחה את בקשתה. ערכת הערעור דנה האם הסכמה לעשות גוד או איגוד תלויה במעשה הקניין. הכרעת בית הדין היא שאע"פ שלא התבצע קניין, אין ביכולת האישה לדרוש חלוקה שונה, והאפשרות לחזור ב'גוד או אגוד' לפני קניין היא רק למקרה של חזרה לשותפות, מצב שאיננו אפשרי במקרה של זוג שהתגרש, ולכן דין הערעור להדחות. בשולי פסק הדין נידונה השאלה האם יש כאן "מחוסר אמנה" ומתוך כך האם על בית הדין למנוע את החזרה. בנוסף נידונה השאלה האם ניתן לומר קים לי בדבר שלא הובא בשלחן ערוך? והאם הדבר תלוי בשאלה האם בעלי הדין ספרדים או אשכנזים?
ליקויים בעבודות קבלן שיפוצים / ארץ חמדה גזית 76072-1
הרב אהרן כץ, הרב ציון כהן, הרב עקיבא כהנא
בית הדין קבע כי הקבלן עזב את העבודה שלא כדין ולכן ידו על התחתונה. ממילא הקבלן איבד את זכותו להשלמת העבודה לאחר שעזב את העבודה. לפיכך לנתבעים היתה הזכות לשכור קבלני משנה על חשבון שכר התובע, ולקבל החזר מלא עבור השכירות.
חובות אבודים שהאחריות עליהם שנויה במחלוקת / ארץ חמדה גזית 75001
הרב יוסף כרמל, הרב סיני לוי, הרב דניאל כץ
התובע עבד אצל הנתבע בחברה לחלפנות כספים ופדיון המחאות. בעקבות חובות שהצטברו התובע נדרש לתת ערבויות לעסק, אך למרות זאת העסק נקלע לחובות וקרס. התובע מבקש לפטור אותו מאחריות להלוואות, לשלם לו את שכרו על חודשי העבודה, ולהחזיר לו את השקעותיו בעסק. מאידך הנתבע טען שהעובד נתן הלוואות בניגוד להנחיות, ומעבר לכך מעמדו אינו כשל שכיר אלא כשל שותף. לפיכך עליו לשאת בהוצאות החוב של 1,250,000 ש"ח. בית הדין הכריע שכעקרון התובע הוא גם שכיר ולכן זכאי למשכורת עבור עבודתו, אולם, לצד זה הוא גם שותף ולכן עליו לשאת בחלק מהחובות. בית הדין דחה את טענת הנתבע שלא הייתה הסכמה שלו להלוואות. לכן חלקו של התובע בחובות נקבע כפשרה קרובה לדין בהתאם לחלקו בשותפות. אמנם, במקרה אחד בית הדין קבע שהתובע פעל באופן "נפשע וחמור ביותר" כאשר גבה מאנשים כספים תוך הטעיה שהם נפטרים מחוב לצד שלישי, כדי לפרוע את הלוואות החברה. במקרה זה התובע נמצא אחראי באופן מלא לכל נזק עתידי שייגרם מתביעותיהם של בעלי החוב.
מנוע שנשרף סמוך לטיפול במוסך / ארץ חמדה גזית 78067
הרב עדו רכניץ, הרב רועי משיח, הרב שלומי שטיינמץ
התובעת הכניסה את רכבה לטיפול קצר במוסך, לאחר שהתובעת הוציאה את הרכב מהמוסך במהלך הנסיעה נדלקה נורת שמן המנוע, אך התובעת המשיכה לנסוע, ולאחר זמן מה המנוע נכבה. הרכב נגרר למוסך והסתבר שהייתה בוצה באגן השמן שגרמה לסתימה, אשר גרמה להרס המנוע. התובעת טוענת שעל בעל המוסך לשלם על הנזק כיוון שהיא סמכה עליו שהרכב תקין לנסיעה, ואילו בעל המוסך טען שהוא לא אמור היה לבדוק וטפל בבוצה שבאגן השמן ולכן הוא לא אחראי על הנזק, ומעבר לכך הנזק נגרם עקב המשך הנסיעה לאחר שנדלקה הנורה. בית הדין דחה את התביעה כיוון שאין הוראות יצרן המחייבות טיפול קבוע בבוצה, ואין זה מקובל לבדוק את אגן השמן בכל טיפול, וממילא אין מקום לטעון להסתמכות שהמוסך בדק את אגן השמן.
*** היתר נישואין למינקת
הרב אברהם צבי גאופטמן, הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב
אישה הרתה לגבר מזדמן, והתינוק נלקח ממנה למשפחת אומנה. בית הדין דחה את בקשתה להתחתן עם גבר אחר בגלל איסור נישואי מינקת. זאת משום שהבעל המיועד לא יוכל לזון את התינוק כדבעי, ומשום שהאישה מצפה שבכל רגע יחזור התינוק לחזקתה.
נישואי מינקת שהתעברה מתרומת זרע /פד"ר 1197420/1
הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב, הרב אברהם צבי גאופטמן
אישה ילדה מתרומת זרע. כשנה לאחר מכן ביקשה להתחתן. בית הדין התיר לה להינשא על אף הגזרה שלא לשאת מינקת חברו מתוך צירוף של כמה טעמים: הבעל המיועד התחייב לזון את הילדה, האמא מעולם לא הניקה בשל בעיה רפואית ולא בשל בחירה, וכן לידה מתרומת זרע לא נחשבת כשכיחה ולכן ניתן לומר שלא גזרו עליה.
חיוב גט בבעל שברח ועיגן את אשתו / פד"ר 1022249/6
הרב אוריאל לביא, הרב דוד דב לבנון, הרב פנחס מונדשיין
בעל פתח תיק גירושין ולאחר מכן נמלט לארה"ב, ומסתיר את מקום מגוריו ולא נענה לקריאות בית הדין לדון בגירושין ולשחרר את אשתו. בית הדין קבע שניתן לכפות אותו בכל אמצעי הכפייה האפשריים לתת גט, אפילו שהדיון לא בפניו, בגלל שעצם העובדה שהבעל מעגן את אשתו יש בה די בכדי לחייבו בגט.
*תשלום דמי מדור למפרע
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בהסכם גירושין חוייב הבעל בתשלום מדור לילדיו. הבעל לא עמד בהתחייבות וטען שהאישה גרה בבית אמה בחינם. בית דין קמא קבע שיש לחייב את הבעל במדור בכל אופן אפילו אם המדור לא עלה לאישה דבר. ערכת הערעור קיבלה את דברי הבעל וקבעה שאם אכן המדור ניתן בחינם אין לבעל חובה לשלם עליו, ודין זה שונה מדין מזונות. אולם במקרה שלפנינו אין לומר שהסבתא לא תגבה שום סכום עבור המגורים אלא שהסכום תלוי במה שבית הדין יחייב ואם בי תהדין יחייב את הבעל הסבתא תגבה את דמי המדור הללו. לכן למסקנה פסק בית הדין שיש לחייב את הבעל בסכום מסויים עבור המדור אם כי לא סכום מלא.
*חיוב גט בבעל רועה זונות
הרב אהרן דרשביץ, הרב אברהם צבי גאופטמן, הרב עובדיה חפץ יעקב
נישואי בני זוג עלו על שרטון, והם פרודים כבר 4 שנים. האישה טענה והוכיחה שבעלה רועה בשדות זרים, ובגין כך היא לא יכולה יותר לחיות איתו. הבעל הכחיש, וטען שהאישה זנתה. בית הדין חייב את הבעל בגט בגלל כמה סיבות: רועה זונות, טענת מאיס עלי של האישה כשהיא מבוררת, ובנוסף טענת הבעל שהאישה זנתה וממילא אסורה עליו, והפירוד הארוך ביניהם. בפסק הדין פרסו הדיינים בהרחבה עצומה את כל הסוגיא של רועה זונות וקישורה למקרה שבא לפניהם.
*היתר לשאת אישה שנייה כאשר האישה ברחה ולא נודע מקומה
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
לאחר כמה שנות נישואין נפצע הבעל בתאונת דרכים קשה מאוד. כמה זמן לאחר הפציעה, האישה נסעה לחו"ל לביקור משפחתי בן 10 ימים ולקחה את ילדם המשותף עימה. מאז עברו 6 שנים והאישה לא חזרה. הבעל השיג פסקי דין בצרפת המגדירים את מעשה האישה חטיפה, ומחייבים אותה להשיב את הילד לארץ. מאז נעלמו עקבותיה של האישה והרשויות בצרפת מחפשות אחריה ולא מוצאות. במו"מ שנערך עם אבי האישה דרך צד שלישי אמר האבא שהאישה תסכים לגירושין בתנאי שהבעל יבטל את פסק הדין בנוגע לחטיפה, יסכים לכך שהקטין יישאר בצרפת ועוד תנאים מופלגים לטובתה. הבעל סירב לתנאים אלו. בית הדין פסק שמורדת לאחר שנים עשר חודש גם לשיטת הרמ"א ניתן לתת היתר נישואין לאישה שנייה, ואישה שברחה ונעלמה גרועה ממורדת. זאת ועוד, כיוון שהיא מסרבת לדין תורה יש לראות בה עוברת על דת שגם בגין זה ניתן לתת היתר נישואין. בית הדין נתן לבעל היתר נישואין לאישה שנייה בכפוף להיתר מאה רבנים והסכמת נשיא בית הדין ובנוסף הבעל ישליש גט פיטורין אך אין צורך שישליש כתובה.
*היתר לשאת אישה שנייה למי שאשתו חלתה במחלת אלצהיימר בגיל צעיר
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אברהם צבי גאופטמן, הרב אבידן משה שפנייר
אישה לקתה במחלה גנטית נדירה, אלצהיימר בגיל צעיר מאוד (38). לזוג שני ילדים. בית הדין התיר לבעל לשאת אישה שנייה, ולא חייב אותו בהשלשת כתובה או גט בשל העובדה שהבעל ספרדי שתוקף חומרת חרם דרבינו גרשום מוטל בספק בעדות אלו.
סמכות בתביעה כרוכה הנקנית מההתנהלות במהלכה על אף העדר הכנות בהגשתה / פד"ר 1207531/1
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
***נימוקים להיתר נישואין למינקת
אישה דתייה התגרשה מבעלה בעודה בהיריון. לאחר הלידה הגרוש לא שמר על קשר עם הילדה ולא שילם מזונות. האישה הניקה את הילדה, וממשיכה להניק אותה. היא מבקשת היתר נישואין כאשר התינוקת תהיה בת 22 חודש ואוכלת מזונות מוצקים בנוסף להנקה. לדבריה היא עתידה להפסיק להניק לפני הנישואין. הדיין פרס את הסוגיא בטוב טעם ודעת, והסביר כי לדעת חלק מהראשונים גזרת מנקת קיימת אפילו אם החשש לבריאות התינוק לא קיים חוץ ממקרה יוצא דופן מאוד כמו ריש גלותא. אך לדעת ראשונים אחרים וכן פסק השו"ע גזרת מנקת קיימת כל עוד יש חשש ממשי לבריאות התינוק שלפנינו מאיזו סיבה. אולם גם לשיטה המצמצמת החילוק בין מנקת זו ושאר המניקות צריך להיות ניכר לכולם. לכן, קולות מסוימות שכתבו הפוסקים בנוגע לאישה שכבר הפסיקה להניק או במקרה בו הבעל החדש מתחייב לזון תלויות במחלוקת הזאת. הדיין חידש, שיש נשים שכלל לא נכנסות לגדר מנקת ועליהן הגזרה לא חלה. הרשב"א כתב שאם מדובר בגרושין והתינוק כלל לא הכיר את האם בשעת הגירושין אין עליה שם מנקת. לאחר שהוכיח שהשו"ע נוטה אחרי דרך הרשב"א חידש שגם האישה דנן אינה נכנסת כלל לגדר מנקת כיוון שהיא התגרשה בשעה שהיתה מעוברת, והתינוק לא הכירה. לכן לא מדובר פה על היתר למנקת (כמו במקרה בו הבעל מתחייב לזון, או שאר הקולות שהעלו הפוסקים בדין זה) אלא באישה שכלל לא נקראת מנקת לכל השיטות.
כתובה שנכתב בה סכום סמלי גבוה של התאריך הלועזי של החתונה / פד"ר 1087883/4
הרב דניאל אדרי, הרב בן ציון הכהן רבין, הרב אלעד עלי
בית הדין דן בחיוב כתובה. ראשית לכל עסק בית הדין בשאלה האם הגירושין היו על דעת רצון האישה, כאשר בדיקת פוליגרף שנעשתה בהסכמת הצדדים תמכה לכאורה בטענת האישה. החלטת בית הדין היא שכל עוד אין ראיה ברורה שהאישה היא זו שאחראית על הקרע בחיי הנישואין, האישה זכאית לכתובתה. בשלב השני עסק בית הדין בסכום הכתובה, כיוון שבכתובת האישה נכתב סכום של 711,999 ש"ח. סכום שנכתב ע"פ התאריך הלועזי בו הזוג נישא (7.1.1999). בית הדין התייחס לדיונים קודמים על תוקף כתובה שנכתב בה סכום סמלי של 555,555 ש"ח כסמל נגד עין הרע. בית הדין הכריע שבמקרה שלפנינו יותר מובהק שאין תוקף לסכום הכתובה מכיוון שיש תרתי לגריעותא: גם נכתב סכום שאין ספק שהוא סמלי וגם נכתב סכום שאינו מקובל. לגבי גובה הסכום ציין בית הדין שהוא עדיין בגבול תקנת הרבנות הראשית - עד מיליון ש"ח, אך מהנסיבות ברור שמדובר בסכום שלא היה ביכולת הצדדים לשלם בשום שלב. ולכן הכריעו שיש לחייב את הבעל בסכום כתובה המקובל במקרים דומים של 120,000 ש"ח.
תאונה שנגרמה עקב אי ציות של הנהגים לחוקי התעבורה / ארץ חמדה גזית 76071
הרב עובדיה אחיטוב, הרב עדו רכניץ, הרב בניה קניאל
התובע נהג בצד השמאלי של הכביש כדי לעקוף רכב חונה ובזמן שהיה בנתיב השמאלי פגע בו הנתבע כאשר הוא השתלב תוך כדי נסיעה לאחור משביל עפר צדדי. לטענת הנתבע כיוון שהוא השתלב מצד שמאל הוא הסתכל רק על הרכבים שבאים מהנתיב השמאלי ולא ציפה לרכב שיגיע מכיוון הנתיב הימני וכיוון ששניהם נהגו בניגוד לחוק הוא פטור. בית הדין דן במידת האשמה של כל צד לפי המציאות ולפי החוק. לדעת הרוב, כיוון שנסיעה לאחור ובפרט בהשתלבות בין כביש עפר לכביש מהווה פשיעה גדולה יותר, הרי שהתובע מוגדר כמי שפעל "ברשות" ואילו הנתבע כמי שפעל "שלא ברשות", החייב לשלם ככל מזיק גם באונס. אולם כיוון שהתובע גרם נזקים נוספים לרכב בכך שהמשיך לנסוע בו ולא עצר מיד אחרי התאונה, יש לחייב את הנתבע רק על חלק מהנזק בסך 1000 ש"ח. לדעת המיעוט כאשר אדם פועל שלא ברשות הוא מוחל על הנזקים עתידים, ואין משמעות לשאלה מי אשם יותר, לפיכך, שניהם נחשבים כמי שפעלו שלא ברשות החייבים לשלם רק במקרה של נזק במזיד, ולכן הנתבע פטור מעיקר הדין. עם זאת לדעת המיעוט יש לחייב את הנתבע כיוון שהנתבע נהג שלא כחוק וכיון שמטרת החוק היא מניעת תאונות שיש בהן סיכון יש להטיל עליו תשלום מסוים, זאת מכוח סמכות בית הדין שהוגדרה בהסכם הבוררות.
*מחלוקת בנוגע לרכוש אינה עילה לעיכוב גירושין
הרב יצחק אושינסקי, הרב מאיר קאהן, הרב יעקב מ' שטיינהויז
בית הדין קבע כי בני זוג הפרודים מזה שנתיים ואינם רוצים זה את זה עליהם להתגרש, ואין לבעל זכות לעכב את מתן הגט בשל אי רצונו לקיים את פסק בית המשפט שהעניק לאימא את זכות הקדימה לקנות את חלק הבעל בדירה. אין הדבר דומה למקרה בו האישה גוזלת את רכוש הבעל, שכן החלטת בית המשפט היא מקובלת וסבירה לחלוטין.
***האם מריבות פוטרות את הבעל מכתובה, וכתובה מוגזמת
הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן, הרב רפאל זאב גלב
בעל עזב את ביתו ואח"כ החל הליך גירושין. הבעל טוען שהאישה רצתה בגירושין, וגרמה להם כתוצאה מהתנהגותה וקללותיה. האישה מכחישה הן את רצונה בגירושין והן את אחריותה להם. בנוסף הבעל כתב לאישה תוספת כתובה מוגזמת. בית הדין התרשם שאין בדברי הבעל ממש ולכן הוא חייב בכתובה ותוספת. ובנוגע לכתובה המוגזמת בית הדין פרס את כל שיטות הפוסקים בנוגע לכתובה מוגזמת וקבע שבמקרה שלפנינו אין לחייב את הבעל במלוא הסכום כיוון שמדובר במספר שהוא 'מספר מזל'.
***סמכות בית הדין לדון בהסכם גירושין
הרב דניאל אדרי, הרב אלעד עלי, הרב משה זאדה
בני זוג כתבו הסכם גירושין בו הוענקה הסמכות לדון בהסכם לבית הדין. כעבור זמן תבעה האישה הגדלת מזונות בבית המשפט כ'תביעת הקטין' עבור עצמו. בית הדין קבע כי הסמכות נתונה לו לדון בהסכם הגירושין ודחה את התביעה להגדלת דמי מזונות.
ביטול התחייבות לשלם תשלום לא חוקי לאגודה שיתופית / ארץ חמדה גזית 76075
הרב ציון כהן, הרב עקיבא כהנא, הרב אחיה דוידוביץ
אדם התחייב לשלם לאגודה השיתופית עבור רכישת אשקובית שאינה שלה אלא של החטיבה להתיישבות. התברר שגביית התשלום על ידי האגודה אינה חוקית. בעקבות זאת, בית הדין קבע שההתחייבות בטלה.
***שווי עסק שיש לו הכנסות נוספות שלא מדווחות כחוק
הרב אבירן יצחק הלוי, הרב מאיר כהנא, הרב רפאל י' בן שמעון
בני זוג ניהלו עסק, וכאשר התגרשו רו"ח שם את העסק בשווי שלילי. הבעל טען כי היו לעסק הכנסות רבות שלא מדווחות כחור, ולכן האישה חייבת לו כסף ולא להיפך. בית הדין קבע כי מי שמעלים הכנסות לא יוכל לבקש סעד משפטי מבית הדין, ואין לו להלין אלא על עצמו. בנוסף, שווי של עסק נמדד לפי מה שקונה פוטנציאלי היה משלם וודאי שקונה לא היה מתחשב בטענה כזאת.
האם אב מחויב במזונות ילדיו לפי רמת החיים שהורגלו אליה? / פד"ר 960545/4
הרב אליהו אריאל אדרי, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שטסמן
בני זוג חיו ברמת חיים גבוהה מאוד, הכוללת נהג צמוד נסיעות לחו"ל ועוד. לאחר הליך פלילי של אלימות במשפחה, נערכו הגירושין בין הצדדים אולם האב נמנע מכל קשר לילדיו. האישה תובעת שהבעל ישלם מזונות מוגדלים על מנת לשמור על רמת החיים הגבוהה שהורגלו ילדיו. בפסק הדין נידונה בהרחבה השאלה המהותית: האם מן הדין מחויב אב במזונות ילדיו לפי רמת החיים שהורגלו אליה? לדעת דיין א' אב אמיד מחויב מדין צדקה לזון את בניו ובנותיו לפי העקרון של "די מחסֹרו אשר יחסר לו" – "אפילו סוס לרכב עליו ועבד לרוץ לפניו" ולכן יש להגדיל את המזונות על מנת לשמור על רמת החיים הגבוהה לה הורגלו הילדים. אפילו אם מדובר על סכום שהוא יותר מחומש מנכסיו של האב. לדעת דיין ב' אין להחיל כאן את דין "די מחסורו", כיוון שחיוב "די מחסורו" אינו חיוב קבוע לכל ימי חייו של העני. מעבר לכך, לדעתו התנהלותו של הורה כלפי ילדיו במובן הכלכלי (מעבר לצרכים הבסיסיים) היא בתחום סמכותו ההורית-החינוכית הבלעדית ואינה בת התערבות של גורם שיפוטי. לכן לדעתו יש לחייב את האב במזונות קבועים בשיעור של המזונות הזמניים. לדעת דיין ג' אכן יש עקרונית מקום לחייב אב על פי דין "די מחסורו" אלא שלמעשה הילדים לא התרגלו באמת לרמת החיים הגבוהה כיוון שמדובר בדברים שרלוונטיים בעיקר למבוגרים. לכן יש להגדיל רק במעט את חיוב המזונות. לאור דעת הרוב הוגדלו המזונות רק במעט. ערעור על פסק דין נדון בבית הדין הגדול (רבני הגדול 967261/4), אשר דחה את הערעור ואף הגדיל את חיוב המזונות קרוב לחיוב שבדעת דיין א' שבפסק דין זה. על פסק הדין שבערעור הוגשה עתירה לבית המשפט העליון (בג"ץ 780/19) והעתירה נדחתה.
***הסכם גירושין שכתוב בו שידונו לפי דין תורה
הרב אבידן משה שפנייר, הרב אליהו אריאל אדרי, הרב אברהם הרוש
בהסכם גירושין נכתב שחלוקת הרכוש תעשה לפי דין תורה. באי כוח האישה בקשו לחזור בהם מההסכם או לטעון כי הדין יקבע לפי דין תורה והביצוע לפי החוק. בית הדין דחה את דבריהם כיוון שההסכם חתום על ידי הצדדים, מדקדקים בלשון השטר.
בירור האמת מול הגנת הפרטיות / פד"ר 1175940/1
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בעל חשד שאשתו נאפה עם צד ג ושצד ג שיקר בעדותו בבית הדין שהכחיש את הטענה. הבעל ביקש גילוי מסמכים. צד ג' טען שזה פוגע בפרטיות שלו. בית דין קמא קיבל את עמדתו של צד ג'. ערכת הערעור קיבלה את ערעור הבעל באופן חלקי: בנוגע למסמכים שאין בהם בכדי לפגוע בשמו הטוב של צד ג' באופן ישיר, כגון האם יצא לחו"ל- יש לגלותם כיוון שהפגיעה בפרטיות היא מינורית, ומטרת המסמכים היא לאמת את עדותו, וזה חלק מחובת בית הדין לרדת לשורש העניין ולברר את האמת בכל הדרכים העומדות בפניו. לעומת זאת מסמכים שיש בהם פגיעה קשה יותר בצד ג', כגון נוכחות במקומות מפוקפקים- ההחלטה האם להוציא צו שכזה חוזרת לבית דין קמא שיכריע בה לפי דעתו הרחבה.
הסתמכות על ייעוץ להשקיע בהשקעה כושלת / ארץ חמדה גזית 78095
הרב יוסף כרמל, הרב רועי משיח, הרב שלומי שטיינמץ
התובע השקיע את כספו דרך הנתבע במעין בנק השקעות פרטי אצל אדם שהוגדר כ"גאון פיננסי", לאחר מכן אותו אדם קרס מבחינה כלכלית, כשלב ביניים קיבל התובע הלוואה דרך הנתבע עם אופציה שההלוואה תהפוך למכירה של ההשקעה. לאחר שההשקעה לא חזרה ובטלה המכירה נדרש התובע להחזיר את הלוואה. התובע טוען שהוא הסתמך על הנתבע בעצם ההשקעה, וכן שהוא לא הבין שהיה מדובר בהלוואה אלא להבנתו היה מדובר במכירת ההשקעה. בית הדין דחה את טענות התובע: ראשית, אין כאן הסתמכות כיוון שהנתבע הזהיר שכל מי שיסתמך על דבריו עשוי להפסיד את כספו. שנית, לגבי ההלוואה נקבע שעצם נתינת הצ'קים כנגדה מהווה ראיה שהתובע הבין שמדובר רק בקניה על תנאי, ואין כאן מקום להגיד שהתנאי לא תקף מבחינת ההלכה. לצד זה, ביקר בית הדין את השותפות של הנתבע ב'בנק פרטי' והוסיף שכל מי שיש בו יראת שמים חייב להתרחק מכל קשר לסוג כזה של פעילות.
תוקף הסכמות בענייני ילד טרם לידתו / פד"ר 1120104/8
הרב אבירן יצחק הלוי, הרב מאיר כהנא, הרב רפאל י' בן שמעון
בני זוג התגרשו כאשר האישה היתה בהריון והסכימו כי הרב זילברשטיין או מגשר מתאמו יגשרו ביניהם לגבי משמורת הוולד. בא כוח האב טען כי אין תוקף להסכמה שנתנה לפני שהילד נולד כי בשלב זה הם לא היו אפוטרופוסים עליו ולכן הוא תובע לדון במשמורת בבית המשפט. בית הדין דחה את עמדת האב וקבע שאין כל פגם חוקי לערוך הסכם קודם הלידה בין זוג הורים, מעבר לכך מצופה מהורים לקראת הלידה להיערך לגבי תנאי הגידול של הילד ואין שום סיבה לחייבם לערוך את כל הדיונים רק לאחר הלידה. לבסוף כיון שיש לעובר מעמד משפטי בכמה תחומים הן בהלכה והן בחוק (כגון בירושה) לכן אין כל בעיה לערוך לגביו חוזה המסדיר את תנאי הגישור לגידולו.
ערעור על ביטול איסור יציאה מהארץ של בעל / פד"ר 1101088/3
הרב יצחק אלמליח, הרב אליהו היישריק, הרב אברהם שינדלר
בית הדין האזורי התיר לבעל לצאת מהארץ לשלושה חודשים והטיל ערבות נמוכה לכך. ערכת הערעור שינתה הן את משך הזמן שהותר לבעל לצאת והן את גובה הערבות כדי להבטיח שאכן יחזור ארצה ולא יעגן את אשתו.
דרישת בעל שייכתב מעשה בי"ד בגט של אישתו / פד"ר 1169789/1
הרב אברהם שינדלר, הרב אליהו היישריק, הרב יצחק אלמליח
בעל טען לאחר הגירושין כי בידיו ראיות שאשתו זנתה. בית דין קמא טען כי אין בראיות אלו ממש. ערכת הערעור הדגישה שאין לבעל מעמד כמערער כי איסור אישה לבועל הוא איסור לכפי שמיא שאינו קשור לבעל כלל.
***האם תלונות שוא של האישה במשטרה יש בהן בכדי לבטל את חיוב הכתובה
הרב יצחק אלמליח, הרב נחום שמואל גורטלר, הרב מימון נהרי
בית דין קמא קבע כי אין לבעל חיוב כתובה כלפי אשתו בגלל ריבוי תלונות השוא שלה כלפיו במשטרה, נקרא הדבר שהגירושין יצאו ממנה, ובנוסף יש חשש מוצק כי האישה נישאה מראש מתוך ידיעה שיש לה מחלת נפש, ואף אם נולדה אחר כך הרי לפי ר' ירוחם הבעל פטור. דיין א' בערכת הערעור קבע שמצד המציאות אין זה כך, ואין זו עילת הגירושין. בנוגע לחשש שמא חלתה קודם הרי האישה טוענת ברי שאין זה כך והבעל שמא, וידה על העליונה ועוד הרי הבעל ידע על כך ובכל אופן הסכים לחזור אל האישה למרות המחלה, הרי מחל על כך. דיין ב' קבע כי ישנם מקרים בהם מחילה על מחלת נפש אינה תקפה, וכן שמחלת נפש זהו מום הגרוע מאיילונית. מ"מ במקרה שבא לפניהם לא היתה לכך נפק"מ כיוון שבתיק הרפואי של האישה הוברר שלא היתה חולה לפני הנישואין.
תביעת שכר ופיצויי הלנת שכר / ארץ חמדה גזית 76090
הרב יהונתן בלס, הרב דורון אלון, הרב מבורך טויטו
התובע עבד בחברה לייעוץ משכנתאות, בשלב כלשהו עקב קשיים כלכליים הפסיקה החברה לשלם משכורות והעובד עזב לאחר כחודשיים, והוא תובע חלק משכרו בתוספת פיצויי הלנת שכר. מנגד הנתבעת הגישה תביעה נגדית על תשלום עבור קורס מקצועי שאותו העובד עבר, ובגין טענה ועל דיווח שקרי של שעות. בית הדין דן האם פיצוי הלנת שכר נחשב לריבית: לדעת המיעוט ניתן להטיל קנס רק כאשר מטרתו מתקיימת, ומטרת הקנס על הלנת שכר היא להרתיע את המעסיק שלא יעכב את שכר העובד, ולכן במקרה שהמעסיק אנוס יש לראות בקנס ריבית אסורה. מנגד לדעת הרוב אין לראות בקנס ריבית אסורה כלל כיוון שמטרת הקנס היא לגרום למעסיק להבין שגם אם הוא נקלע לקושי כלכלי האפשרות שיצא ממצוקתו על ידי כפיית עובדיו "להלוות" לו את משכורתיהם תעלה לו הרבה יותר מכל פתרון אחר. ולכן גם במקרה של קושי כלכלי יש להעמיד את הקנס על סכום כזה שלא ישתלם למעסיק להעדיף את הלנת שכר עובדיו על פני פתרונות אחרים. פסק הדין קיבל את רוב טענות התובע וקבע בין היתר שעובד אינו חייב בתשלום על קורס שניתן במסגרת עבודתו, וכן שעובד נאמן על דיווח שעות אם נקבע מראש שהוא יקבל לפי דיווחו.
תוקף מחילת כתובה שנעשתה כחלק מהסכם גירושין / פד"ר 1060394/2
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב אהרן כץ
אשה מחלה על כתובתה בבית המשפט כחלק מהסכם גירושין. האישה טענה כי בפועל ברגע המחייב שהוא רקע מתן הגט היא לא מחלה על הכתובה והדיין אמר לה שתעמוד לה הזכות לתבוע את הכתובה בעתיד. ערכת הערעור קבעה כי יש תוקף להסכם שנעשה בבית משפט גם לפי דין תורה. תוקף זה נובע מ'סיטומתא', ואם האישה תבקש לבטל את מחילתה או לומר שכלל לא מחלה הרי כאשר סעיף אחד מההסכם מתבטל כל ההסכם מתבטל גם כן. דבר זה לא ניתן לעשותו אחרי שהצד השני כבר התחיל לקיים את חלקו בהסכם כפי שמבואר מדברי נתיבות המשפט קעו ג, וד.
שינוי שם קטין כמה שנים לאחר לידתו / פד"ר 1045550/6
הרב מרדכי רלב"ג, הרב יקותיאל כהן, הרב עמרם אלחדד
בני זוג התגרשו. האישה ילדה את בנם המשותף לאחר הגירושין והאב לא היה נוכח בברית. כעת, שלוש שנים לאחר מכן, האב תובע לשנות את שם הבן. בית הדין קבע שעקרונית אין הלכה מחייבת בעניין זכות בחירת שמות לילדים, ועל אף שיש מנהגים מחייבים שונים, בנסיבות העניין מנהגים אלו לא מחייבים כיוון שהאישה לא חייבת בכבוד חמיה, וכיוון שהאבא לא בא לברית ועבר תקופה ארוכה מאז. לכן מצד ההלכה אין מקום לקבל את בקשת האב. בנוסף לכך דן בית הדין בזכויות ההורים לקבוע את שם הילד לפי החוק בישראל. לפי חוק השמות (תיקון תשע"ד, סעיף 4) לכל הורה זכות לקרוא לילד בשם סמוך ללידתו, ובהעדר הסכמה כל אחד ייתן שם פרטי אחד. אולם לאחר שעבר זמן אין לאב זכות אלא לשנות את שמו, ושנוי כזה אפשרי רק בהסכמת שני ההורים (שם, סעיף 13א). בנוסף לכך השארת השם המקורי היא לטובת הקטין אך גם במקרה שזה לא היה בטובתו, החוק לא הניח כאן פתח להכרעה שיפוטית ואין לשנות את השם שלא בהסכמה..
ערעור על פסק דין שקנס מוכר שביטל מכר דירה / ארץ חמדה גזית 76105
הרב בניהו ברונר, הרב אורי סדן, הרב טוביה שלמה בר אילן
התובעים שילמו דמי רצינות לנתבע לשם רכישת דירה הנמצאת בתחילת בניה. אחרי שנתיים, הנתבע הודיע לנתבעים שאינו מעוניין למכור להם את הדירה. התובעים פנו לבית הדין שע"י המועצה הדתית בצפת אשר פסק להם שבנוסף להחזר התשלומים שניתנו לתובע, ישלם הנתבע קנס של 75,000 ש"ח כיוון שהוא חזר בו מהתחייבותו וחל עליו קללת "מי שפרע". פסק דין זה הוא ערעור בהסכמה על פסק הדין הקודם, המבוסס על סדרי בית הדין לפיהם הערעור יעסוק רק בטענות של: (א) טעות בהלכה; (ב) טעות הנראית לעין בשיקול-הדעת או בקביעת העובדות; (ג) פגם מהותי בניהול הדיון באופן המשפיע על תוצאות הדיון. בפסק הערעור קיבלו בית הדין את הקביעה של בית הדין קמא שהנתבע הוא שביטל את המכירה; את השומה שעשה בית הדין בצפת לחוב; וכן את הפיצוי על הוצאות המשפט. מאידך, פסק הערעור פטר את הנתבע מתשלום הקנס. כיון ש'דמי רצינות' אינם נחשבים לגמירות דעת למכר, אלא הסכמה עקרונית שאם יתבטל המכר יאבדו דמי הרצינות, או יחזרו ללקוח. וממילא הדבר נחשב להסכמה שאפשר יהיה לחזור, ואין מקום לחייב קנס בגלל קללת 'מי שפרע'. זאת בנוסף לקשיים לחייב קנס זה במכירת קרקעות, ובפרט בהתחייבות למכור נכס שלא בא לעולם.
תוספת כתובה לאלמנה שהיתה בהליך גירושין / 1152920/1
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב א' אהרן כ"ץ
בני זוג בנישואין שנים החלו הליך גירושין. האישה תבעה גט בטענה שהאיש מורד כיוון שהוא אינו מוכן לשלם לה דמי מזונות, לעומת זאת הבעל טען שהאישה לא הכניסה את הכנסותיה לניהול הבית ולכן היא מורדת. בבית דין קמא נפסק שהאישה איבדה את תוספת כתובתה בעקבות זה שהיא תבעה את הגירושין. האישה הגישה ערעור על פסק הדין, אך באמצע הדיון בערעור וטרם סיום הליך הגירושין נפטר הבעל. בית הדין הגדול קיבל את ערעור האישה ודחה את הטענה שהיא הפסידה כתובתה כיוון שאין מעשיה נחשבים למרידה, ואילו הבעל סירב לקיים את חובתו ולכן הוא היה חייב בכתובה ובתוספת כתובה. ובנוסף לכך, כיון שכעת לאחר שלא הסתיים תהליך הגירושין, גביית הכתובה היא מדין אלמנה, וממילא אין כל משמעות לדיון על מרידה. למרות זאת דחה בית הדין את תביעת האישה לתשלום מזונות למפרע מדמי העיזבון, כיון שעל אף הסכסוך הבעל זן אותה במידה מספקת.
האם כמשמורנית ראשית למרות זמני שהייה שווים / ארץ חמדה גזית 1084672/3
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
לאחר הגירושין הבת המשותפת שהתה זמנים שווים אצל האב ואצל האם. עקב כך האב דרש שהיחסים ביניהם יוגדרו כמשמורת משותפת. בית הדין דחה את הבקשה ואמר שמשומרת משותפת נקבעת רק אצל בני זוג שיכולים לשתף פעולה, ובני הזוג שלפנינו רבים על כל דבר ועניין ויש ביניהם עוינות גלויה. כיוון שהמצב הוא שאין שיתוף פעולה- הבת נמצאת ברשות האם גם במקרה של גירושין, כפי שעולה מתשובות הגאונים ומדברי הראשונים, וכפי שהתרשם בית הדין שראוי להיות.
קביעת דמי מזונות במשמורת משותפת / ארץ חמדה גזית 1157486/2
הרב אליהו היישריק, הרב מיכאל עמוס, הרב אברהם שינדלר
בית דין קמא קבע לאב דמי מזונות מופחתים בגלל המשמורת המשותפת. ערכת הערעור קבעה שיש להגדיל את המזונות בגלל החובה של האב לשלם מדור, וכיוון שהאב יכול וצריך לדאוג לרמת חיים גבוהה יותר עבור ילדיו גם בזמן שהם לא איתו, דבר שלא קשור כלל לזמני השהות השווים.
טענות בגין תשלומי יתר ודרישה להצמדה למדד / ארץ חמדה גזית 71033-2
הרב חיים בלוך, הרב סיני לוי, הרב דניאל כץ
בית הדין דן בטענות הצדדים בעניין תשלומי יתר וזאת לאור חוות דעת שמאי. בית הדין חייב את הנתבעים בשני שליש הצמדה למדד, סה"כ חויבו הנתבעים בתשלם 462,502 ש"ח
פריסת תשלומים / ארץ חמדה גזית 71033-3
הרב חיים בלוך, הרב סיני לוי, הרב דניאל כץ
בפסק דין סופי זה נדחו טענות שונות של הצדדים ונקבעו סדרי התשלומים
עדיפות לימודי קטין במוסד שליבו חפץ חרף התנגדות אביו / פד"ר 1167612/4
הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז - אילוז, הרב שלמה שפירא
בני זוג חרדים התגרשו. בתם המשותפת רוצה ללמוד בבית ספר מעורב שבו היא חושבת שיינתן מענה נרחב לבעויותיה הלימודיות והאחרות. האב מתנגד לכך. בית דין קמא קיבל את עמדת האב, והורה לרשום אותה במוסד עם רמה דתית גבוהה יותר. בעקבות כך הקטינה לא הלכה לבית ספר במשך חצי שנה ונשארה לבדה בביתה. ערכת הערעור הפכה את ההחלטה וקבעה שבמקרה דנן המוסד המוצע עדיף על שהות בבית. בנוסף, האב כלל לא מעורב בחינוך הילדים, ואפילו כתובתו ומספר הטלפון שלו חסויים, ולכן אין לו זכות להשתמש בזכות הווטו שלו כדי לנגח את האם ואת ילדיו, ועליו מוטלת לפחות חלק מהאחריות על המצב שנוצר.
מחלוקת בטענה לקיפוח במסי אגודה שיתופית / ארץ חמדה גזית 76111
הרב אליעזר שנקולבסקי, הרב דורון אלון, הרב דניאל רוזנפלד
התובעת הינה אגודה שיתופית והנתבעים הינם תשובי שכונת הרחבה של הקיבוץ בו פועלת האגודה. התובעת דורשת מהנתבעים לשלם סכום של 6,000 ₪ דמי הון האגודה, וכן תשלומי מיסים נוספים שלטענתה לא שולמו. מנגד הנתבעים טוענים שהסעיף המחייב דמי הון לאגודה שבתקנון האגודה הינו סעיף מקפח, כיוון שישנו הבדל בין החובה החלה על חברי ההרחבה לבין החובות המוטלות על חברי הקיבוץ הוותיקים והחדשים, ובנוסף לכך לטענם הם אינם חברים באגודה. בית הדין דחה את טענת הקיפוח וקיבל את עמדת האגודה שהנתבעים היו או הינם חברי אגודה לצד זה במהלך השנים, הוצאה פשרה שהנתבעים יתרמו כסף למבנה של האגודה, על אף שהכסף נתרם לא הייתה הסכמה על הפשרה ולכן בית הדין קבע שהחוב עומד בעינו. ולען מוחבתם לשלם 6,000 ₪ לאגודה. מאידך, בית הדין דחה את התביעה על תשלום מיסים נוספים, כיוון שהתובעת לא הצליחה להביא ראיות ברורות לחוב.
חיוב גט בבעל אלים / פד"ר 256526/13
הרב אברהם שינדלר, הרב יאיר לרנר, הרב רפאל י' בן שמעון
במהלך שנות נישואיהם הארוכות של בני זוג הבעל היה אלים מילולית כלפי אשתו, האישה לא הביאה ראיות לכך כי טענה שהעדים יפחדו, אך תסקיר הרווחה קבע שהדין עימה ובית הדין קיבל את התסקיר. בית הדין חייב אותו בגט. השו"ע לפי פרשנותו של הגר"א קבע שאישה שסברה שביכולתה לחיות עם בעל אלים והסתבר לא כך אין לחייבו בגט, אבל אם זה התפתח לאחר הנישואין יש לחייבו בגט, כי התנהגות כזאת היא בגדר מאיסות מבוררת, שאף אם לא כופים לגרש בשוטים אך מחייבים לגרש. בנוסף, כאשר חיי הנישואין תמו למעשה ויש פירוד של 18 חודשים כתב ר' ירוחם והגר"ח פאלג'י שאין זה משנה מי גרם לעיגון יש לכוף את המעגן להתגרש.
חישוב דמי כתובה שנכתב בה 200 זקוקים
הרב יוסף גולדברג, הרב מרדכי רלב"ג, הרב דוד ברדוגו
תחילה הכריע בית הדין כי הבעל לא הוכיח את טענותיו כנגד אשתו ועל כן הוא חייב בכתובה. כיוון שבכתובה נכתב 200 זקוקים וכיוון שרבו הספקות בנוגע לשיעור הנכון של הזקוקים, פסקו בדעת הרוב כי עיקר כוונת תקנת חז"ל היתה לדאוג לפרנסה עבור שנה לאישה. ומטרת תקנת הזקוקים היתה לקבוע שיעור כפול משיעור הכתובה דהיינו 400 זוז. בית הדין שיער שפרנסה לשנה היא 12 אש"ח ואם כן הזקוקים הם 24 אש"ח. הדיןן שבדעת המיעוט קבע כי אין זה עיקר תקנת חז"ל אלא רצו לקבוע שיעור של 200 זוז ממש ולא פרנסה לשנה, אלא כיוון שיש ספקות כה רבים נהגו גדולי הדיינים לפשר תמיד ולא להכריע מהן זקוקים. אם הפשרה לא אפשרית יש לבחור שיעור ממוצע בין דעת החזו"א שאמר שהשיעור הוא 57 קילוגרם כסף ובין הנחלת שבעה. זאת משום שיש להוסיף למערכת השיקולים פיצויים שמגיעים לאישה שבעלה פשע בה כך ופירק את ביתם.
חוב של בעל לגרושתו ייגבה ע"י האישה ולא ע"י בית הדין / פד"ר 810388/12
הרב אליעזר איגרא, הרב דוד לאו, הרב א' אהרן כ"ץ
בית הדין האזורי פסק בטעות שהאישה תשלם לבעלה חצי מליון שקלים. כעבור זמן התגלתה הטעות, ולכן הבעל נתבע להחזיר את החוב. הבעל לא עשה כן, והחוב נרשם מסיבות שונות לקופת בית הדין. בא כוח האישה טען שכיוון שכן בית הדין אמור לגבות את החוב לשלם את שכר הטרחה, או את החוב אם אכן לא ניתן לגבות אותו מהבעל. לטענתו, בית הדין טעה ולכן הוא צריך לשלם. ערכת הערעור דחתה את דברי בא כוח האישה וקבעה כי אין לפי הדין שום חובה המוטלת על מוסדו המדינה לשלם חוב של מאן דהו. אם האישה מרגישה שנעשה לה נזק- עליה לתבוע בתביעת נזיקין את המדינה.
אי פסילת דיין שיש לו היכרות עם אבי האישה / פד"ר 971962/5
הרב א' אהרן כ"ץ, הרב דוד לאו, הרב אליהו היישריק
בית הדין קבע כי ההיכרות שיש לדיין י עם אבי האישה והעובדה שהשתתף בחתונת בתו של האב, אין בה סיבה מספקת בכדי לפסול את הדיין י מלשבת בתיק מתוך חשש מוצק באותו הזמן שפסילת הדיין תגרור עיכובים בדיונים.
החזר למפרע של מזונות בעקבות מעבר של הילדים למשמורת האב וחזרתם למשמורת האם / 1041017/10
הרב שלמה שפירא, הרב דוד לאו, הרב א' אהרן כ"ץ
בהסכם גירושין הבעל העדיף לתת לאשתו את חלקו בדירה בתמורה לאי תשלום מזונות. כעבור כמה שנים בעקבות מריבה עם האם הבנים עברו לגור אצל האב. האב תבע החזר למפרע של דמי המזונות. בית דין קמא, קיבל את בקשתו וחישב שמגיע לו 75,000 ש"ח. אולם האם ערערה על גובה הסכום כיוון שאחד הילדים חזר לגור אצלה. ערכאת הערעור קבלה את הערעור של האם באופן חלקי, והורידה את החוב ל30,000 ש"ח. חלק מהדיון נסוב על מציאות שבה ילד בן שש-עשרה מעוניין לשהות חלק מהזמן אצל כל אחד מהוריו, על כך קבע בית הדין שטובת הילד מצריכה להגיע לסופיות הדיון, וראוי שההחזר יתחשב גם באפשרות שהבן יוכל להיות תקופות מסוימות אצל האב באופן חופשי בלי שהדבר יהווה עילה לתביעה חוזרת, שהרי תביעות מעין אלה מעכירות את האווירה ומונעות מהבן החלטה עניינית אצל מי לשהות.
מחסן שלאחר פינויו נשארו בו חפצים / ארץ חמדה-גזית 75076
הרב עדו רכניץ, הרב חיים בלוך, הרב עקיבא כהנא
התובע השכיר לנתבעת מחסן, לאחר מספר שנים הוסכם שהנתבעת תפנה את המחסן. למרות ההסכמה המשיכה הנתבעת להשתמש במחסן במשך מספר חודשים. לאחר פינוי המחסן על ידה נשארו בו חפצים שלטענתה היו שייכים למשכיר הקודם, אשר פונו על ידו לאחר מספר חודשים. לטענת התובע על הנתבעת לשלם שכירות עד לפינוי כלל החפצים בתעריף הגבוה מהחוזה המקורה כפי מחיר השוק וכפי שהמחסן הושכר לאחר פינוי החפצים. לטענת הנתבעת אין היא אחראית לחפצים שאינם שלה שהיו במחסן ועליה לשלם רק על חודשי השימוש שלה ובתעריף המקורי שהיה בחוזה. בית הדין קיבל את עמדת התובע, וחייב את הנתבעת לשלם שכירות מלאה עד סיום פינוי כלל החפצים שהיו במחסן. זאת כיוון שהנתבעת הסכימה שהמשכיר הקודם ישאיר את החפצים, ואף הרשתה לו במהלך השכירות להכניס חפצים נוספים, לכן היא נחשבת לשומרת של חפצי המשכיר הקודם, ועליה מוטלת האחריות לפינויים מהמחסן בתום זמן השכירות. לגבי גובה התשלום קבע בית הדין שבמקרה בו המשכיר ביקש מהשוכר כמה פעמים לפנות את המושכר על השוכר לשלם את שכר הדירה המקובל בשוק ולא לפי החוזה הקודם שהיה ביניהם. בנוסף לכך יתכן ויש לחייב זאת גם מדין מבטל כיסו של חבירו. בית הדין קבע שעל הנתבעת לשלם את הוצאות המשפט לתובע כיוון שמדובר בהתנהלות בחוסר תום לב. על פסק דין זה הוגש ערעור שהתקבל, שיפורסם בנפרד.
חיוב בעל החולה בסכיזופרניה בגט / פד"ר 1140913
הרב אוריאל לביא, הרב מאיר פרימן, הרב מרדכי מזרחי בר אור
אשה תבעה גירושין בעקבות מחלת סכיזופרניה של הבעל, והתקפים פסיכוטיים שעבר. כרגע הבעל נמצא במצב של הפוגה, אך לא התרפא ממחלתו, והמחלה עלולה לחזור. הבעל כשיר למתן גט כיון שהוא במצב של הפוגה. בית הדין פסק שיש לחייב את הבעל במתן גט, כיון שמחלתו היא בגדר מום שעליו נאמר "אין אדם דר עם נחש בכפיפה". הבעל לא ציית לפסק הדין, וסירב לתת גט, בין השאר בטענה שהוא התרפא ממחלתו. בית הדין חזר ופסק שהוא חייב לגרש, והטיל עליו "הרחקות דרבנו תם" וכן חייבו לשלם לאשתו מזונות כל זמן שהיא מעוכבת להינשא מחמתו.
מחלוקת בנוגע לקרן שנאספה עבור יתומים / ארץ חמדה גזית 78046
הרב יעקב אריאל, הרב אהרן כץ, הרב ציון כהן
בית הדין דן בתביעה של חברי ועד ציבורי שהוקם למען יתומים, כנגד עמותה שבה התנהלו כספי הקרן עבור היתומים. בית הדין עסק השאלת סמכות חברי הועד להגיש את התביעה, בסמכות בית הדין לעסוק בעניין ובטענות כנגד העמותה. מסקנת בית הדין היתה שכיוון שהעמותה ניהלה את הקרן עבור היתומים, היא פעלה באופן סביר כאשר העבירה אליהם את הכסף למרות שבסופו של בר נעשה בו שימוש לא מושכל.
בעניין בני זוג פרודים המסרבים להתגרש מסיבות כספיות מזה עשרות שנים / פד"ר 1124318/2
הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ, הרב שלמה שפירא
האשה הגישה תביעת גירושין כלפי בעלה שאינו נמצא בארץ, וביקשה לחייבו במתן גט בכפיה ולהטיל עליו "הרחקות דרבנו תם". בית הדין קמא הבהיר כי עשרים וחמש שנים קודם לכן הבעל הגיש תביעת גירושין כלפי האשה, אך היא סירבה מסיבות כספיות. לאחר מכן הבעל ברח לארה"ב ובשלב מסויים שלח גט לבית הדין על מנת שיימסר לאשה, אך היא סירבה לקבלו משום שלא רצתה בהסכם הגירושין שהוצע לה. תביעתה הנוכחית של האשה צריכה להתברר בנוכחות שני הצדדים, ואי אפשר לפסוק חיוב גט וכל שכן כפיית גט כאשר האיש אינו בארץ. על כך ערערה האשה. בית הדין הגדול פסק שהבעל חייב לתת גט פיטורין לאשה ללא תנאי, ואילו הבעל היה בארץ היה כופה אותו על כך. בית הדין לא הטיל עליו "הרחקות דרבנו תם" כיון שהדבר אינו אפקטיבי כאשר הבעל אינו בארץ, וכן משום שבית הדין התרשם שמטרת האשה היא רק לנקום בבעל. בית הדין מתח ביקורת חריפה על התנהלות באת כח האשה, משום שהיא מנעה השגת הסכם שהיה מביא לסיום הפרשה ומיטיב עם האשה יותר מאשר צעדים בלתי אפקטיביים.
היתר מינקת להינשא / פד"ר 1212058/1
הרב דוד דב לבנון, הרב דניאל גודיס, הרב שלמה צרור
המבקשת היא רווקה פנויה, בנה בן 14 חודש. היא הפסיקה להניק כאשר היה בן 5 חודשים, כיון שההנקה היתה קשה לה. כאשר הילד היה בן 13 חודש היא הכירה בחור והם רצו להתחתן בחודש תמוז תשע"ט, הילד יהיה אז בן 19 חודש. הדיון הוא על תקנת חכמים שמינקת לא תינשא עד 24 חודשים לאחר הלידה. בית הדין התיר לה להינשא בצירוף כמה נימוקים. א. יש סוברים שחכמים גזרו על אלמנה, כיון שהאב מת ואינו יכול לדאוג לילד לתחליפי חלב, אבל לא גזרו בגרושה שהאב קיים. ב. יש סוברים שגזרו בגרושה, כיון שהיו לה חיובים כלפי בעלה, אבל מזנה לא חייבת לבועלה דבר ואינה בגדר "מינקת חברו". ג. יש מקלים בזמן הזה שאשה אינה מינקת יותר מ-18 חודש, ולכן מותר לה להינשא כאשר הילד בן 19 חודש. ד. טובת הילד היא שיגדל במשפחה שומרת מצוות. ה. החתן המיועד הפקיד בבית הדין כסף למזונות הילד עד שימלאו לו 24 חודשים. ו. המבקשת הפסיקה להניק לפני זמן רב, ללא קשר לרצונה להינשא.
בקשה למתן זכות טיעון שהוגשה בחוסר תום לב פד"ר 1186633-7
הרב יוסף יגודה, הרב סיני לוי, הרב יעקב שרעבי
דיון בבקשת האשה לשלול את סמכות בית הדין לדון במזונות הילדים, בנימוק שמזונות הקטינים אינם נושא בר כריכה לתביעת הגירושין, וכי לא ניתנה לה האפשרות להשמיע את טענותיה בבית הדין. בית הדין קבע שמתן זכות טיעון הוא עקרון יסודי במשפט העברי, והבהיר כי זכות זו ניתנה גם ניתנה לאשה והיא בחרה להתעלם ממנה ולהגיש את תביעתה בבית המשפט. כמו כן הביא בית הדין אסמכתאות לכך שמזונות הילדים הם נושא בר כריכה לתביעת גירושין.
חיוב גירושין בפירוד ממושך ובחשש לבגידה / פד"ר 1059671/3
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
איש ואשה פרודים כעשר שנים וכל צד טוען על חברו שהוא בוגד בו. האיש תבע גירושין והאשה סירבה בטענת שלום בית. בית הדין קמא חייב את הצדדים להתגרש, כיון שהם מורדים זה על זה, ולכן גם לא חייב את האיש במזונות האשה. האשה ערערה וטענה שלא יתכן לקרוא לאשה מורדת כאשר היא תובעת שלום בית. בית הדין הגדול דחה את הערעור, כיון שהיו רגלים לדבר שהאשה אינה רוצה באמת בשלום בית, והיא ניהלה מערכת יחסים מקבילה עם גברים אחרים.
פשרה הקרובה לדין בתיקון ויישום הסכם / פד"ר 1038732/1
הרב דוד לאו, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כ"ץ
בהסכם גירושין נקבע שהאשה תוותר על תביעותיה ברכושו של האיש ובתמורה האיש יעביר לאשה את זכויותיו ברכוש המשותף. לאחר מכן התברר שעל הרכוש המשותף מוטל מס גבוה, והאשה ערערה וטענה שלא על דעת כך הסכימה. בית הדין קבע שיש לתקן את ההסכם בדרך של פשרה קרובה לדין, ולחייב את הבעל בשני שלישים מהמס המדובר.
דין 'משפחה שנטמעה' בעולי רוסיה ובעדת 'בני ישראל' בהודו / פד"ר 1190088/1
בית הדין הרבני האזורי פתח תקוה
פסק הדין דן בבקשת היתר נישואים לבת לקהילת "בני ישראל" מהודו. פסק הדין סוקר בהרחבה את כל השיטות שדנו בכשרותם של "עדת ישראל": לדעת הרבנים: רוזובסקי, פיינשטיין (אף שלא התייחס במפורש ל"בני ישראל") הרצוג, עוזיאל, ניסים, יוסף, ישראלי יש להתיר את בני כת "בני ישראל" להנשא לאחר בירור יוחסין. לעומת זאת, הרבנים וולדנברג שטרנבוך ובעל קהילות יעקב אסרו אותם להנשא ללא גיור אך הם התירו להם להנשא זה לזה. בפסק הדין נידונו בהרחבה נימוקי הדעות השונות, עיקר המחלוקת היא האם להשוותם לאיסור להינשא לכותים ולמחלוקת הפוסקים על האיסור להינשא לקראים: בגמרא בקידושין נאסר להינשא לכותים, משום שהם שלא בקיאים בטיב גיטין וקידושין ומחשש שהתערבו בהם פסולים. לדעת המתירים האיסור היה משום גזירה ועל "בני ישראל" מהודו לא גזרו , מעבר לכך במקרה של קהילת "בני ישראל" על פי רוב הם נהגו שלא להתגרש כלל. בנוסף לכך לדעת המתירים אין דינם דומה לדין הקראים, כיון שהקראים פעלו ביודעים נגד החכמים ואילו בני ישראל פעלו מתוך אי ידיעת ההלכה. ולדעת האוסרים האיסור על הכותים היה מן הדין ואין צורך בגזרה לאיסור. בנוסף נידון ההיתר "משפחה שנטמעה נטמעה", שלדעת חלק מהמתירים כאשר נטמעו שלא בכוונה אין לאסור לאחר דורות ואילו לדעת האוסרים אין זה רלוונטי בקהל שלם שלא נטמע בכלל קהילות ישראל. למעשה החלטת הרבנות הראשית על פיה נוהגים בתי הדין מיום ח' חשון תשכ"ב היא כדעת המתירים, אך לצד זאת נקבעה הנחיה לעשות בירור שלושה דורות לאחור שלא היה מקרה של נישואים לאחר גירושים שלא נעשו כהלכה. לאור החלטת הרבנות הראשית בית הדין התיר למבקשת להינשא, כיון שהתברר שאמה ואם אמה, במשך כמה דורות, לא התגרשו. כמו כן ציין בית הדין שגם לדעת האוסרים אין איסור על בני העדה להתחתן בינם לבין עצמם. אולם גם בן עדתה יצטרך לברר שהוא נצר לשלושה דורות של נשים שלא נישאו לאחר גירושין.
צו למדור ספציפי במקום שיש סיכוי לשלום בית / פד"ר 1193535/3
הרב צבי יהודה בן יעקב, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
בית הדין האריך את תוקף הצו למדור ספציפי כדי לא לפגוע בסיכויים הקיימים לדעתו להגיע לשלום בית ולהתגבר על המשבר.
פסיקת הוצאות כנגד אם היוצרת ניכור הורי / פד"ר 992673/9
הרב יצחק אושינסקי, הרב מאיר קאהן, הרב יעקב מ' שטיינהויז
התובע הוא אב לילדה בת חמש וחצי שגרושתו מנעה פעמים רבות את הסדרי הראיה בטענות שהאב מתעלל מינית בילדה. טענות האישה נחקרו בעבר מספר פעמים על ידי המשטרה וגורמי הרווחה אשר הכריעו שאין כל אינדיקציה לטענות אלו ומדובר בדברים ששמה האם בפי הילדה. בית הדין התרה בעבר בפני האישה שבמידה ותמשיך להפר את הסדרי הראיה היא תיקנס. במהלך חול המועד פסח ניצלה האישה את פגרת בית הדין, ופנתה לבית המשפט שהוציא צו ביניים שמנע את הסדרי הראיה ביחס ל אירוע שהתרחש לפני הפסח. לאחר הפסח ולאחר בדיקה חוזרת של טענות האישה על ידי גורמי הרווחה בית הדין קיבל את עמדת האב שהאם מנסה להרחיק את הבת מאביה, ולהציגו באור שלילי. לאור ההתנהלות בית הדין החליט לחייב את האם בתשלום הוצאות משפט בסך 15,000 ₪, ולהתרות בה שבהישנות המקרים ידון מחדש העברת המשמורת לחזקת האב. בית הדין קבע שהוא פועל לפי העיקרון שניכור הורי הוא התעללות בקטין, והוסיף כי התעללות כזו היא בלתי חוקית, וכי חובתו להוקיע ניכור הורי ולמנוע אותה קודמת לעיקרון מלאכותי של טובת הילד. במהלך הדיון באת כוח האם קראה קריאות ביניים ואיימה על הדיינים, לאור הנסיבות בית הדין התרה בה על כך שיפסוק לה הוצאות אישיות ככל שהתופעה תישנה.
מחלוקת בין משכיר לשוכר בנוגע לתשלום דמי וועד בית / ארץ חמדה גזית 78080 תביעות קטנות
התובע השכיר את הדירה לנתבע, ובחוזה השכירות נקבע שהנתבע ישלם את דמי וועד הבית. לקראת סוף השכירות הנתבע סירב לשלם את דמי וועד בטענה שהם לא תואמים את ההסכמה המקורית. הנתבע אף ביטל את צ'ק הבטחון שהיה בידי התובע. ההליך נקבע כהליך מקוצר בפני דיין יחידי. בית הדין קבע שמשכיר רשאי לתבוע שוכר על אי תשלום דמי וועד הבית ואין צורך שהתביעה תוגש על ידי הוועד. כמו כן, קבע בית הדין שלעניין חובת הראיה המשכיר נחשב למוחזק בגלל שבידו צ'ק בטחון של השוכר, ובפרט שהשוכר ביטל אותו שלא כדין. עם זאת, בית הדין קיבל את עמדת השוכר לעניין גובה דמי הוועד ופסק שכיוון שלאחר חתימת החוזה נערכו שינויים שונים שפגעו בתנאי החוזה (כמו ביטול ההסקה המרכזית) ואף נעשתה השוואה בין הדירות הקטנות לגדולות ללא הסכמה ובניגוד לחוק, וכן נוספו לדמי הוועד חיובים שנועדו להשבחת הנכס, אותם יש להשית על בעל הבית. לכן בית הדין חייב את הנתבע רק ב45% מהחוב.