הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב יצחק רפפורט
חלוקת בית שנרשם בחלקים לא-שווים / בית הדין הרבני 369722/3
בעל תבע שיכילו הסדר איזון משאבים על דירה משותפת שנרשמה עוד לפני הנישואים בחלוקה של 1/3 לבעל 2/3 לאשה. בית הדין דן בכמה נושאים מהותיים: דיני קנייני קרקע, חזקת שימוש, מנהג המדינה ודינא דמלכותא, והכריע שגם לפי חוק יחסי ממון וגם לפי המנהג נכס השייך לאחד הצדדים מלפני הנישואין לא יאוזן.
חלוקת נכסים בין בני זוג שנישאו בקפריסין והבעל עסק בעסקים לא חוקיים / פד"ר 927100/6
כהן וגרושה נישאו בקפריסין. כעת הם באים להתגרש בבית הדין. האשה טוענת שהבעל לא תרם דבר לכלכלת הבית. הבעל טוען שתרם אך כיון שעסק בעסקים לא חוקיים ההכנסות לא נרשמו. חוזה שחתמו הצדדים ביניהם ולא אושר בסופו של דבר ע"י בית הדין מלמד על כך שהצדדים ראו את הדברים בדומה לטענת האשה. בית הדין דן בשאלה הממונית ע"פ חוק איזון נכסים ללא קשר לשאלת כשרות הנישואין וכשרות עסקי הבעל, והוא הכריע שכיון שלא הוכח שהבעל תרם לכלכלת הבית, יש לחלק את הרכוש המשותף באופן לא-שוויוני: 80% לאשה ו20% לבעל. הדירה שהייתה שייכת לאשה עוד לפני נישואיה תוחזר לידיה. ואין לחייבה במחצית הוצאות השיפוצים שנעשו ע"י הזוג, כי הבעל נהנה מהם, וכי רובם כבר בלו.
חיוב מזונות לבן אחר גיל שמונה עשרה / פד"ר 466314/3
הורים שהתגרשו חתמו חוזה שמסדיר את משמורת הבן ומזונותיו עד גיל שמונה עשרה. כעת הבן עבר את גיל שמונה עשרה, והאם תובעת שהאב ישא בהוצאות החזקתו גם אחרי גיל שמונה עשרה. בית הדין פסק ששני ההורים חיבים בהחזקתו מדין צדקה, וחילק ביניהם את הוצאות ההחזקה.
חיוב אב גרוש לממן את חינוך בניו נגד פסק בורר מוסכם / פד"ר 834701/6
זוג חתמו על הסכם גירושין, שבו לא התייחסו לחינוך הבנים, אך כתבו שהוא בא לפתור את כל הסוגיות שביניהם. בהסכם הם קיבלו על עצמם בורר מוסכם. הבורר קבע שהאב פטור מלשלם על חינוך הבנים, ושתשלומים אלה כלולים בכלל התשלומים שהוא משלם ממילא לגרושתו. עם זאת, הבורר בקש שבית הדין יתן את חוות דעתו. דעת הרוב בבית הדין היא שחובת האב היא ללמד את בניו תורה. הוא חיב לשלם את הוצאות לימודם, ולכן יש לחייבו. דעת המיעוט היא שאם הצדדים קבלו על עצמם בורר - דבריו מחייבים. הוא עומד על כך שהבורר אינו רשאי לחזור בו. ושניכר שהבורר מבקש את התערבות בית הדין משום שהצדדים אינם מקבלים את דבריו. ועל בית הדין לקבל את פסק הבורר ולחזקו.
סמכות בית הדין לדון בתביעה בזוג שנישאו אזרחית ולאחר מכן רפורמית / פד"ר 1088878/1
זוג נישאו בנשואין אזרחיים, ולאחר מכן בנישואין רפורמיים. כעת הם מבקשים להתגרש. האשה טוענת שאין סמכות לבית הדין, כי הצדדים גלו בדעתם שהם אינם מעוניינים בבית דין הלכתי. בית הדין דחה את הדברים וקבע שיש לו סמכות. כמו כן הוא דחה אמירת אגב של אהרן ברק אחד מפסקי דינו, שלפיה קבע שבית הדין אינו מכיר בסדרי הדין. בית הדין קבע שאמירת אגב זאת נובעת מחוסר ידיעה בהלכה.
**כתובה לאשה שהפילה שלש פעמים, ודינה של תביעה נמוכה מהדין / פד"ר 988491/3
אשה תבעה כתובה מגרושה. הגרוש טען שהאשה לא זכאית לכתובה כי הוחזקה לנפלים, וכן טען שסכום הכתובה מוגזם ולא נכתב אלא לכבוד. ביה"ד קבע שגם אשה שהפילה שלש פעמים זכאית לכתובה. וכן קבע שכיון שהאשה ידעה שהיא יכולה לתבוע את כל סכום הכתובה ובכ"ז תבעה סכום נמוך יותר, הרי מחלה על היתר. ולכן אינה יכולה לחזור ולתבוע את מלוא הסכום.
**בני זוג שגדלו בקהילה חסידים, והבעל פרק מעליו עול תורה / פד"ר 964585/7
בני זוג גדלו בקהילה חסידית. הבעל פרק מעליו עוד תורה ומצוות. בית הדין חייב אותו בגט.
**אשה שלא עמדה בלוח הזמנים שמחייב החוזה, וטוענת שיש לפרש את החוזה לטובתה / פד"ר 383307/8
בני זוג שנפרדו חתמו על חוזה שלפיו האשה תגור בדירה המשותפת עד שהבעל יסיר את העיקולים שעליה. מיום שייוודע לאשה שהעיקולים הוסרו היא רשאית לרכוש את מחצית הדירה בסכום שסוכם עליו. אם לא תעשה כן תוך שלשה חודשים הדירה תוצע למכירה. עברו שנים רבות עד שהוסרו העיקולים. ומשהוסרו עברו יותר משלשה חודשים. הבעל טוען שיש למכור את הדירה. האשה מבקשת לפרש אחרת את ההסכם. בית הדין דחה את טענתה.
בעל שהתחייב לאשתו סכום מוגזם בכתובה וטוען שלא התכוון, וכעת יש גם מחלוקת מי אשם בגירושין / פד"ר 970017/8
אדם כתב לאשתו מליון שקלים בכתובה, וטוען שהרב שסדר את הקדושין אמר לו שהסכום לא מחייב, והוא נכתב רק לשם כבוד. כעת בני הזוג מתגרשים, ולשניהם טענות הדדיות על התנהגות לא נאותה. בית הדין קבע שיש להתפשר, ושיש להוריד את סכום הכתובה ל150000. בינתים התעכבו הגירושין, כי הבעל לא עוזב את הבית. לכן העלו הדיינים את הסכום ל300000. הסכמת האשה לפשרה היתה מתוך מחשבה שיהיו גירושין. הדיינים קבעו שאם קרובי הבעל יתבעו כספים מהאשה, אפשר יהיה להעלות את סכום הכתובה עוד יותר, כדי לסיע לאשה לפרוע את החוב.
צוואה שהמוטב העיקרי בה סייע בעריכתה, ונפלה בה טעות בתאריך / פד"ר 1079750/1
אשה ערכה צוואה שבה העבירה את מרבית רכושה לאחד מבניה ונישלה בן אחר שניתק עמה קשר. הבן שנושל מהצוואה ערער על הצוואה בטענה שהיא צריכה להיות בטלה כיוון שהבן השני סייע לאמו בכתיבת הצוואה. בית הדין דחה את הערעור וקבע שבמקום שברור לכול מה היה רצונו של המצווה אין לראות בפגם טכני של עריכת הצוואה על ידי הזוכה דבר הפוסל את הצוואה, שכן הפסלות של עורך הצוואה האמורה בסעיף 35 לחוק הירושה היא פסלות בגין שינוי ברצון המוריש. ומעשים בכל יום בבתי הדין ובבתי המשפט שמקיימים צוואות ואין בודקים בכל מקרה מי היה שותף לעריכת הצוואה כל עוד לא נשמעת טענת התנגדות בדבר השפעה על רצון המצווה. בנוסף במקרה זה למעשה, האשה ערכה צוואה בכתב ידה, אלא שהבן הביא את הצוואה לרב הישוב והלה סייע להם לנסח אותה ע"פ דין תורה.
אשה שהגישה תלונת שוא נגד בעלה / פד"ר 1067544/1
אשה הגישה תלונת שוא נגד בעלה במשטרה. כעת הוא תובע גירושין, היא תובעת שלום בית, אבל הנסבות מראות שהיא עושה כך מסיבות טקטיות. בית הדין פסק שהאשה חייבת להתגרש, ושהיא הפסידה את כתובתה, מדורה ומזונותיה, החל מהיום שבו הגישה את תלונת השוא כנגד בעלה.
**חתן שגלה לאחר נישואיו שהכלה חולת נפש / פד"ר 1073490/1
אדם נשא אשה, וגלה שהיא חולת נפש. בני הזוג התגוררו יחד ארבעה ימים בלבד, ולאחר מכן הלכו איש איש לדרכו. כעת טוענת האשה שהיא כבר בריאה לגמרי, ותובעת שלום בית. הבעל תוע גט. בית הדין קבע שהצדדים יתגרשו, ופטר את הבעל ממזונות ומכתובה, משום שהקדושין היו מקח טעות.
**חיוב כתובה באשה שעשנה בשבת פעם אחת. ושני בני הזוג טוענים זה על זה טענות לא מוכחות / פד"ר 1046097/3
בני זוג מבקשים להתגרש. הם מודים שהאשה עשנה בשת פעם אחת. הבעל טוען שאשתו עקרה. האשה טוענת שבעלה בגד בה. הבעל דורש להפטר מהכתובה. בית הדין חייב אותו במלוא סכום הכתובה.
חיוב גט לאדם שמצער את אשתו ונוהג באלימות כלפי הילדים / פד"ר 940246/2
בית הדין חייב גט במקרה של אדם שמוכח שהוא מבין שאין מנוס מגירושין, וברור שהוא מושך זמן כדי לקבל תנאים טובים יותר, ותביעתו לשלום בית אינה כנה. וכן נטען שהוא נוהג באלימות.
**משמורת ילדים כאשר האם טוענת שהבן נלקח ממנה ברמאות ובגזלה / פד"ר 338311/28
בן להורים גרושים חי שנים אצל אביו. הגורמים המקצועיים ממליצים על המשך שהותו עם אביו. האם טוענת שהבן נלקח ממנה ברמאות. בית הדין קבע שהשיקול הוא טובת הילד, ולכן קיבל את הממלצת הגורמים המקצועיים.
סמכות בית הדין כאשר בית המשפט נתן פסק דין בעת הקפאת הליכים / פד"ר 1130269/2
בית המשפט פסק בתיק לאחר פניה לבית הדין ולאחר הקפאת הליכים. פסיקתו של בית המשפט אינה בשלה והיא לא נשענת על די נתונים. בית הדין ביטל אותה וקבע שהסמכות נתונה לו.
קביעה שבית המשפט לקח סמכות בניגוד לחוק, ושהסמכות נתונה לבית הדין למרות החלטת בית המשפט / פד"ר 1136731/1
בית המשפט קבע שהדיון במזונות הילדים יעשה בבית המשפט ולא בבית הדין. בית הדין קבע שבית המשפט פעל בנגוד לעקרון כיבוד הערכאות ובניגוד לחוק, ולכן הסמכות נתונה לבית הדין.
**אשה שהגישה תלונות שוא נגד בעלה, והוציאה עליו שם רע בישוב שהם גרו בו / פד"ר 849938/4
אשה הגישה תלונות שוא במשטרה נגד בעלה, וגם הוציאה עליו שם רע בישוב שהם גרו בו. בית הדין פטר את הבעל מכתובתה.
חיוב כתובה באדם שעזב את הבית, משום שלטענתו אשתו נמצאת יותר מדי זמן בעבודה / פד"ר 990046/1
בני זוג הסתכסכו. האשה נהגה לעבוד עד שעה מאוחרת. הבעל עזב את הדירה ואח"כ הגיש תביעה לפינוי האשה מהדירה. מאוחר יותר גם פתח בקשר זוגי עם אשה אחרת. בית הדין קבע שהבעל אשם בקרע וחייב אותו במלוא סכום הכתובה.
**זוג אזרחים ישראלים ששהו תקופה קצרה בארה"ב ושבו לארץ, האיש פתח תיק בבית הדין בארץ, והאשה תבעה בבית המשפט בארה"ב / פד"ר 1127576/8
בני זוג ישראלים שהו תקופה מסוימת בארה"ב. הם שבו לארץ, ושלחו לארץ במכולה את כל רכושם. לבני הזוג אין אשרה לשהיה קבועה בארה"ב. אחרי שהאיש פתח תיק בבית הדין הרבני, תבעה האשה בבית המשפט בארה"ב. בית המשפט בארה"ב הוציא צו להשבת הילדים לארה"ב. בית הדין הרבני קבע שמקום הדיון הוא בארץ.
היתר אשה שניה למי שאשתו סובלת מקהיון / פד"ר 1161605/1
אשה סובלת מקהיון. אינה מתפקדת ואינה מבינה דבר. אינה מזהה אנשים. בעלה מבקש אישור לשאת אשה שניה. האישור ניתן. בית המשפט מינה את הבעל לאפוטרופוס על האשה. כיון שהבעל לא יכול לייצג את האשה בדיון זה, מינה בית הדין את אחותה ואחיינה של האשה לאפוטרופסים.
***חזרה מהסכם גירושין
בני זוג הגיעו להסכם גירושין ביניהם בעזרת בית הדין אך לא עשו קניין. לאחר זמן הבעל רצה לחזור בו מההסכמות. בית הדין דחה את הבקשה: ראשית פשרה באופן זה לא צריכה קניין ולכן יש לה תוקף. שנית, מדובר בפסק דין שכמוהו כקניין. בנוסף, הבעל כבר התחיל לפעול מכוח פסק הדין ובכך יש סיבה נוספת לומר שהפשרה תקפה.
@נאמנות אם לפסול את בנה המוחזק כהן ולהתירו בגיורת / פד"ר 1159653/1
מזונות ילדים ושיעורם למס -פד''ר- 1128743-7 - ביה''ד נתניה
שיערוך מחודש ומפורט של מזונות והוצאות לנפש
חיוב בקנס ובהוצאות משפט 1177165/8
גירושין, חלוקת רכוש - כריכה, מזונות אישה, הפחתת/ביטול מזונות, שלום בית, שונות מבקש/משיב 1177165/8
קידושין פסולים / פד"ר 1196151-2
הצדדים נישאו בנישואין פרטיים ללא אישור הרבנות הראשית, ולאחר שלש שנים התגרשו לבקשת האשה, והיא תובעת את תשלום הכתובה בסך 300000 ש"ח. האיש טען שהנישואין בטלים מעיקרם כיון שלא נעשו באישור הרבנות, ובניגוד לחרם דרבנו גרשום (כיון שלא התגרש כדין מאשה קודמת). לדעת אב בית הדין (דעת המיעוט) הקידושין אינם בטלים מסיבות אלו, ולכן יש לחייב את הבעל בתשלום הכתובה. גם העובדה שאחד העדים רגיל להתגלח בתער אין בה כדי לפטור את הבעל מתשלום הכתובה. אולם דייני הרוב התרשמו שהאשה שיזמה את הגירושין מרדה בבעלה, ניסתה לשאוב ממנו כספים ולנצל את גילו המבוגר. לפיכך תביעת הגירושין היא של אשה הטוענת שבעלה מאוס עליה, ללא עילת גירושין, והבעל פטור מלשלם לה כתובה.
סמכות האם לתבוע את האב לשלם מזונות הילדים לאחר שכבר ניזונו / פד"ר 1152737-2
חיוב כתובה במקום שיש פסול בעדי הקידושין / פד"ר 1196151-2
תביעת גירושין מאדם שעובר טיפול נגד אלימות / בית הדין נתניה 1040764/11
אשה הגישה תביעה לגירושין בטענה שהבעל נוהג לצעוק עליה, ואף הגיע לידי אלימות פיזית. האיש עובר טיפולים, מודה שהוא כועס וצועק, אבל מכחיש את רוב טענות האלימות של האשה. הדיינים נחלקו בהערכת המציאות. לדעת המיעוט התנהגות הבעל מחייבת אותו במתן גט ובמזונות האשה עד מתן הגט, ואם לא ייתן יש להפעיל כלפיו הרחקות דרבנו תם. לעומת זאת דעת הרוב היתה שיש להמליץ על גירושין, אולם אין לחייב את הבעל במתן גט וגם לא במזונות האשה עד מתן הגט.
כתובה כששני בני הזוג מרדו זה בזה / בית הדין אריאל 1011697/2
בית הדין פטר אדם מתשלום כתובה למרות שנטש את ביתו וגר עם אשה אחרת, כיון שהתברר שגם אשתו נהגה בדרך דומה.
בני זוג שככל הנראה שניהם מרדו ובגדו זה בזה, אך אין הוכחות גמורות / בית הדין אריאל 1011697/2
בני זוג חתמו עם נישואיהם על הסכם המחייב בסכום גבוה את מי שיבגוד ברעהו. האשה תבעה את הסכום וכן את הכתובה. התברר שנישואי הצדדים מעולם לא היו טובים, וככל הנראה שני הצדדים לא היו נאמנים. בהעדר ראיות פטר בית הדין את הבעל מן התשלום
היתר נישואין לאדם שאשתו חלתה וכנראה איננה מתקשרת עם סביבתה / בית הדין נתניה 1131263/11
בית הדין התיר נשיאת אשה שניה לאדם שאשתו חלתה ואינה מסוגלת לתקשר עם סביבתה. לטענת הרופאים היא צמח, אך לטענת המשפחה וכמה מטפלות אישיות יש לה דרכים לתקשר.
תיק גירושין שבו התברר כי האיש אינו יהודי / בית הדין נתניה 1289007/2
במהלך דיון בענייני גירושין טען האיש שאינו יהודי ולכן אין לבית הדין סמכות לדון בעניינו. האיש הוכיח את דבריו, ולכן קבע בית הדין שנישואיו בטלים מתחילתם.
הרחבת זמני שהות / בית הדין נתניה 1244887/2
בית הדין בדעת רוב הרחיב את זמני שהות האב עם בתו.
כתובה בסכום מופרז / בית הדין נתניה 1059201/11
אדם כתב לאשתו בכתובתה 900000 ש"ח. בית הדין חייב אותו ב600000. תוך כדי שלקח בחשבון גם את הנסיבות.