הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

השתתפות השכנים בתשלום עבור הוצאות בניה

הרב יובל חסיד
שכנים שחתמו והסכימו לתוספות בניה של אחד השכנים ותוספות אלו השביחו את הנכס שלהם, לדוגמא מעלית חדשה- עליהם להשתתף בהוצאות אלו לפי גודל הדירה.

השתתפות השכנים בתשלום עבור הוצאות בניה

שאלה

שכן קנה בחזית את הקומה השלישית כשבקומה רביעית חדר, והוסיף בניה של כל קומה רביעית וחדר בקומה חמישית. את הקומה השלישית חילק גם ליחידת דיור. השכן בעורף הוסיף בקומה רביעית דירה במקום החדר והשכיר אותה.

הדיירים בעורף הוסיפו בבניה עוד כ-35 מ"ר בחזית. הדייר החדש מקומה שלישית הוסיף 28 מ"ר.

כדרישת העירייה הוא הוסיף גם יציקה ומעטפת לקומה ראשונה ושניה. הם עדיין לא משתמשים בה ולא שילמו עדיין לדייר בקומה שלישית עד שיבנו. מה צריך להיות חלוקת התשלומים בקשר ליציקה על הגג? ובקשר לתיקון המעלית?

תשובה:

המובן מהשאלה הוא שיש שני שכנים שבנו בשני צידי הבניין, ואחד מהם הגביה את הבניין לקומה חמישית וגם הוסיף בחזית הבניין שטח בולט, ולכן הוסיף לפי דרישת העירייה מעטפת לקומות התחתונות, וכן יציקת גג והגבהה של המעלית. השאלה היא האם הדיירים בקומות התחתונות צריכים להשתתף בהוצאות היציקה והמעלית כיוון שהם חלק מהבניין. לגבי המעטפת- אם הבנתי נכון מוסכם על כולם שאינם צריכים לשלם עד שיבנו בעתיד.

דיירים בבית משותף הם כשותפים בשטחים הציבוריים של הבית, והשתתפו על דעת תקנון הבית המשותף, ולכן אם יש תקנון לבניין ויש בו התייחסות לשאלת השיפוצים צריך ללכת על פיו. במידה ואין תקנון לבניין יש "תקנון מצוי" שמסדיר בחוק את היחסים הממוניים ביניהם. לא ראיתי בתקנון המצוי התייחסות לשאלה הנ"ל.

ישנן שתי סיבות לחייב את הדיירים בהשתתפות בהוצאות של הדייר שבנה- חיוב מדין הנאה, במידה וערך הבניין עלה כתוצאה מהעבודה, או חיוב מטעם שליחות לעשות ברכוש המשותף, גם אם אין הנאה לכל אחד מהדיירים.

לכן, אם עבודת הדייר העלתה את ערך הבית נראה שכולם חייבים להשתתף כיוון שנהנים מעבודתו אלא אם כן מוחים בו שלא יבנה (אבל בנדון שלנו מן הסתם בנה כחוק והיה צריך את הסכמת הדיירים). ונראה שזה אמור לגבי כל פעולה שמעלה את ערך הבניין ואינה נעשית לטובתו הפרטית של הדייר. יציקת גג חדש לכאורה אינה מעלה את הערך אלא אם כן הגג הקודם היה רעוע. אבל הוספת קומה ושיפוץ המעלית יתכן שמעלים במידה מסויימת את ערך הדירות ולכן יש לברר זאת על ידי שמאי או מתווך הבקיא בתחום, ובמידה ואכן הבניין הושבח יהיה על הדיירים שהסכימו לכך להשתתף בהוצאות.

גם במידה והבניין כולו לא הושבח,  אם שיפוץ המעלית מהווה שיפור של המצב שלה, כלומר החלפת המערכת בחדשה יותר, יש בכך הנאה של הדיירים האחרים, כמו כן עצם העובדה שכעת יש קומה חמישית יוצרת צורך מחודש גם לשאר הדיירים במעלית שתגיע לקומה העליונה, ולכן נראה שעליהם להשתתף בהוצאות שיפוץ המעלית, בהנחה שהדבר נעשה בהסכמתם כמתחייב מהחוק. ראה בספר דיני הבית המשותף עמ' 101 סעיף מב ובהערה נה'. אולם אם הדיירים האחרים לא הסכימו לשיפוץ המעלית אין לחייבם בהוצאות.

לגבי אופן חלוקת התשלומים הדרך המקובלת היא לחלק לפי שטח הדירות באופן יחסי.