אורות החושן: אורות החושן - דיני הרכב
פרק ט: הרכב העצמאי (האוטונומי)
ט.ט. רכב עצמאי שהזיק ברשלנות

למרות האמור בסעיף הקודם, אדם שקנה רכב עצמאי אינו פטור מכל אחריות. עליו לעדכן את המערכת, לפי הוראות היצרן, להחליף צמיגים שנשחקו או בלמים שבלו, ולעשות כל פעולת תחזוקה אחרת הנדרשת. לכן אם המפעיל יתרשל בהפעלת הרכב או בתחזוקתו הנאותה, ומחמת רשלנותו תיגרם תאונה, הוא יהיה אחראי על הנזק שייגרם[1]. אם כתוצאה מכך תתרחש תאונה קטלנית, הוא לא יוכל לטעון שהתאונה הייתה בלתי נמנעת, והאחריות המוסרית לכך תוטל עליו[2].

אם יתברר כי הנזק נגרם בשל התרשלות של היצרן אשר הציג מצג שווא כאילו הרכב בטיחותי לשימוש בכל מתאר, או במתארים שהוגדרו על ידו, היצרן יהיה חייב לפצות את נפגעי התאונה שנגרמה בשל רשלנות זו[3].

 

[1] ראו לעיל שבמקרה זה חייב מדין ממונו שהזיק.

[2] גמרא בבא קמא טו ע"ב, על פי דברים כב, ח: "לא תשים דמים בביתך".

[3] על אחריות מי שמכר מוצר פגום על נזק שנגרם למשתמש ניתן ללמוד מדברי שולחן ערוך חו"מ רלב, כא: "הלוקח מקח מחבירו והודיעו שהוא מוליכו למדינה פלונית למכרו שם, ואחר שהוליכו לשם נמצא בו מום... אם היה המוכר יודע בממכרו שהיה בו מום, חייב בהוצאות שהוציא הלוקח", וראו הגהות הגר"א שם, לה, שחיובו מדינא דגרמי.

יש להעיר כי אף שהרכב יתבסס על בינה מלאכותית, ובמשך הזמן המערכת תסגל לעצמה תגובות שלא הוגדרו לה במפורש על ידי היצרן, הדבר לא יפטור את היצרן מאחריות, שכן היצרן הוא שיצר מערכת המסוגלת להחליט האם להזיק ובאיזה מצב. אין להשוות זאת למה שדנו בשו"ת חכם צבי, צג, בגולם שנוצר על ידי ספר יצירה, ובשו"ת להורות נתן ז, יא, בבהמה שנוצרה באופן זה, האם לעניין איסורים יש להם מעמד של אדם או בהמה. זאת משום שהרכב העצמאי המקבל החלטות באמצעות בינה מלאכותית הוא בגדר מכונה, וכשתוכנן כך שדרכו להזיק – היצרן חייב.