עבודה וקבלנות >> פרק יב: פיטורין >> יב.יא. חוק פיצויי פיטורים

אורות החושן: עבודה וקבלנות
פרק יב: פיטורין
יב.יא. חוק פיצויי פיטורים

חוק פיצויי פיטורים (תשכ"ג) ותקנות פיצויי פיטורים (תשכ"ד) מחייבים ככתבם וכלשונם גם על פי ההלכה. מכיוון שמדובר בחוק ובתקנות אשר מיושמים כמעט בכל מקרה בו באים יחסי העבודה לסיומם, ולחוק ולתקנות אלה פרטים רבים שההלכה לא הייתה שותפה בעיצובם אבל מכירה בתוקפם, נביא אותם כלשונם[1].

1. הזכות לפיצויי פיטורים

מי שעבד שנה אחת ברציפות - ובעובד עונתי שתי עונות בשתי שנים רצופות - אצל מעביד אחד או במקום עבודה אחד ופוטר, זכאי לקבל ממעבידו שפיטרו פיצויי-פיטורים.

2. רציפות בעבודה

לענין סעיף 1 יראו רציפות בעבודה אפילו חלה בה הפסקה... ארעית ללא ניתוק יחסי עובד ומעביד, או הפסקה תוך ניתוק יחסי עובד ומעביד שאינה עולה על שישה חדשים.

3. אימתי פיטורים אינם פוגעים בזכויות

פיטורים סמוך לפני סוף שנת עבודה ראשונה, יראו אותם - אם לא הוכח היפוכו של דבר - כאילו נעשו מתוך כוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי-פיטורים ואין פיטורים כאלה פוגעים בזכות הפיצויים.

4. מעביד שנפטר

עובד שעבודתו נפסקה מחמת... פטירה של מעבידו... זכאי לפיצויי-פיטורים.

9. אי-חידוש חוזה עבודה

היה עובד מועבד על פי חוזה לתקופה קצובה והגיעה התקופה לקצה, רואים אותו לענין חוק זה כאילו פוטר, זולת אם הציע לו המעביד לחדש את החוזה... לפחות שלושה חדשים לפני תום תקופת החוזה.

12. שיעור הפיצויים

שיעורם של פיצויי הפיטורים הוא: שכר חודש אחד לכל שנת עבודה בעובד במשכורת אצל מעביד, או באותו מקום עבודה, ושכר שבועיים לכל שנת עבודה בעובד בשכר כאמור; חלק של שנה שלאחר שנת עבודה מזכה את העובד בפיצויים יחסיים, ולגבי עובד עונתי - חלק של השנה מזכה אותו בפיצויים יחסיים אף אם תקופות עבודתו אינן מצטרפות לשנה.

לענין זה, "עובד במשכורת" - עובד שעיקר גמול עבודתו, משתלם על בסיס של חודש או של תקופה ארוכה יותר; "עובד בשכר" - עובד שאינו עובד במשכורת.

13. חישוב הפיצויים לפי שכר מינימום

לא יפחת שכר העבודה שיובא בחשבון לענין חישוב פיצויי פיטורים, משיעור שכר המינימום... לפי היקף המשרה.

תקנות פיצויי פיטורים

כהשלמה לחוק פיצויי פיטורים קיימות תקנות ממשלה[2] המגדירות באופן מדויק יותר את גובה הפיצויים ומרחיבות את הגדרת התפטרות המזכה בפיצויי פיטורין:

1. רכיבי השכר

הרכיבים שיובאו בחשבון שכר-עבודה לענין תקנות אלה הם שכר היסוד, תוספת ותק; תוספת יוקר המחיה...

4. חישוב השכר

השכר שישמש בסיס לחישוב פיצויי-פיטורים יהיה שכרו האחרון של העובד

6. שינוי בשכר אחרון

חל בשכרו של העובד שינוי זמני, יחושב השכר האחרון לפי שכר העובד כאילו לא חל שינוי כאמור...

8. הפחתת שכר

חלה הפחתה בשכרו של עובד, אשר כתוצאה ממנו קטן שכרו האחרון, יראו כשכר אחרון לגבי התקופה שלפני ההפחתה את שכרו של העובד ערב ההפחתה.

9. שכר קבלני

היה שכר עבודתו של עובד, כולו או מקצתו, משתלם בעד ביצוע עבודה מסויימת או בחלק מהפדיון או שהיה עיקר שכר עבודתו לפי כמות התוצרת, יראו כשכרו האחרון ביחס לשכר כאמור את השכר הממוצע של שנים-עשר החדשים שקדמו לפיטורים.

 


[1] החוק מובא כאן באופן מקוצר במקצת השומר על ניסוח בהיר ומכסה את מרבית המקרים הנפוצים. סעיפים וחלקי סעיפים המתייחסים למקרים חריגים במיוחד או למעמדה של מדינת ישראל ומוסדותיה ביחס לחוק זה הושמטו. אין לראות בהשמטת הסעיפים הסתייגות מתקפותם ההלכתית.

[2] תקנות פיצויי פיטורים תשכ"ד. התקנות מובאות כאן באופן מקוצר במקצת השומר על ניסוח בהיר ומכסה את מרבית המקרים הנפוצים. סעיפים וחלקי סעיפים המתייחסים למקרים חריגים הושמטו. אין לראות בהשמטת הסעיפים הסתייגות מתקפותם ההלכתית.