החיוב בפיצוי המבוטח הוא, כאמור, חיוב המוטל על המבטח מכוח חוזה. בהיותה התחייבות חוזית, רשאים הצדדים לקבוע באילו תנאים היא תחול. בכלל זה, ניתן להגביל את הביטוח, ולקבוע שהוא לא יחול אם יתברר שהמבוטח אחראי במידת מה לנזק שנגרם. דוגמה לכך מופיעה כבר בתוספתא שראינו לעיל, שהיא המקור הראשון לנושא הביטוח בהלכה:
רשאין הספנין לומר כל מי שתאבד ספינתו נעמיד לו ספינה אחרת. אבדה בכוסיא (=בפשיעה[1]) אין צריכין להעמיד לו, דלא בכוסיא צריכין להעמיד לו. ואם פרש למקום שאין בני אדם פורשין אין צריכין להעמיד לו[2].
התוספתא מגבילה את תחולת הביטוח לשני מקרים: האחד, אם האובדן התרחש בעקבות פשיעה של הספן ("אבדה בכוסיא"); השני, אם האובדן התרחש בעקבות התנהגות החורגת מהמקובל של הספן ("פרש למקום שאין בני אדם פורשין"). התוספתא אינה מציינת האם מקרים אלו הוגדרו במפורש על ידי חבורת הספנים, או שמא הם תנאי מכללא, לפיו התחייבות החברים לבטח את חברם הספן לא כללה מקרים אלו. אולם עולה ממנה בבירור שאם המבטח דרש מן המבוטח להעמיד אמצעי אבטחה ספציפיים מסוימים כתנאי לביטוח, והמבוטח לא עשה זאת, הוא אינו זכאי לכיסוי ביטוחי[3].
בכל פוליסת ביטוח רכב נקבע אילו הגנות מחויב המבוטח להתקין ברכבו לשם מניעת גניבה או תאונה. לפי מה שראינו, המבוטח חייב להתקין הגנות אלה ולעשות בהן שימוש כנדרש על ידי חברת הביטוח, שאם לא כן תישלל ממנו הזכות לפיצוי ביטוחי.[4]
בכל הנוגע לביטוח מפני נזקים אחרים שאינם גניבה, כגון נזקי תאונות דרכים, חברות הביטוח לרוב אינן מתנות את הכיסוי הביטוחי בהתנהגות המבוטח. לפיכך הזכות לביטוח עומדת למבוטח גם כאשר התנהגותו הרשלנית[5] היא זו שגרמה לנזק לרכבו (במקרה של ביטוח מקיף) או לאדם אחר (במקרה של ביטוח צד שלישי). יחד עם זאת, אם בפוליסה נכתב כי היא לא מכסה מקרים בהם המבוטח פעל ברשלנות, חברת הביטוח לא תהיה חייבת לשלם בגין מקרים אלו, שהרי מדובר בהסכם חוזי שתלוי בהסכמת הצדדים[6].
[1] רש"י בבא קמא קטז ע"ב, ד"ה בכוסיא; רי"ף בבא קמא מב ע"א.
[2] תוספתא בבא מציעא יא, כה-כו; בבא קמא קטז ע"ב; שולחן ערוך חו"מ רעב, טז.
[3] הרב מנדס די סולה, פרי עץ חיים, תק"א, כז (כתב העת ההלכתי הראשון, הולנד אמצע המאה ה-18). במקרה המדובר התגלתה מחלוקת בין הצדדים האם אמצעי האבטחה בהם נקט המבוטח עמדו בדרישות המבטח.
[4] תנאי זה הוא חלק מהפוליסה התקנית כפי שנקבע בסעיף 19 ג להוראות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח רכב פרטי), תשמ"ו-1986. יש להעיר כי משפטנים חלוקים בשאלה האם אדם שלא מילא אחר חובותיו להגן על רכבו יהיה זכאי לביטוח ובאיזה היקף, ראו: עו"ד ירון אליאס, דיני ביטוח, עמ' 240-237 הסבור שהוא אינו זכאי לביטוח. לעומתו "עמדת היועמ"ש בסוגיית תחולת הדוקטרינה של אשם תורם חוזי בדיני ביטוח", סעיף 37, הוגשה לבית המשפט העליון רע"א 06/ 8898. על פיה המבוטח זכאי לכיסוי גם כאשר לא שמר על רכבו באופן שנתבקש ופעל ברשלנות, וזאת, בין השאר, על בסיס עקרון "הכיס העמוק" של חברות הביטוח. עמדה זו מנוגדת לדברי התורה, שמות כג,ג, "ודל לא תהדר בריבו", ולפיכך אין ההלכה מפלה לרעה את העשיר על פני העני, חולין קלד ע"א.
[5] אף אם מדובר ברשלנות פושעת. ראו חוות דעת היועמ"ש הנזכרת בהערה לעיל, אשר הופצה על ידי אגף הפיקוח על הביטוח במשרד האוצר למנהלי חברות הביטוח בתאריך כ"ו אדר תשס"ח. יש להעיר כי בפועל גישת בתי המשפט במדינת ישראל שונה, והם אינם נוטים לזכות את המבוטח בדמי הביטוח במקרים אלו, ראו: עו"ד ירון אליאס, דיני ביטוח, מהדורה שנייה, עמ' 471.
[6] יש להעיר כי על פי חוות דעת היועמ"ש הנ"ל, חברת הביטוח תהיה חייבת לשלם את מלוא הסכום אפילו במקרים אלו ואין לפטור אותה מחובת תשלום אלא במקרים בהם "המבוטח פעל ברשלנות רבתי והתנהגותו לוותה ביסוד נפשי מסוג פזיזות או אי אכפתיות". זוהי פרשנות שאינה מוכחת בלשון הפוליסה ולפיכך אינה מחייבת על פי ההלכה, כל עוד לא הפכה למנהג מקובל בקרב חברות הביטוח. בבדיקה במספר פוליסות בחברות הביטוח הגדולות מצאתי פוליסה אחת (של חברת "הראל" סעיף 3.12) המחריגה מקרי רשלנות, ואף היא מציינת במפורש כי הכוונה ל"רשלנות רבתי" בלבד.