אורות החושן: אורות החושן - דיני הרכב
פרק ח: ביטוח רכב
ח.א. חוק ביטוח חובה

התורה מחייבת את האדם לקחת אחריות על נזקים שגרם, ולפצות את מי שניזוק על ידו, בגופו או בממונו. אם אדם גרם במזיד או בשוגג לתאונת דרכים, מוטל עליו לפצות את מי שניזוק בתאונה. עקרונית מדובר בדרישה מוסרית יסודית, אולם יישומה על ידי האדם הפרטי עשוי להיות קשה עד בלתי אפשרי לעיתים.

עם כניסתם של כלי הרכב הממונעים לשימוש נרחב לפני עשרות שנים, התברר שהשימוש בהם כרוך בסיכון גבוה למשתמשי הדרך - הן מבחינת היקף הסיכוי להתרחשות תאונת דרכים, הן מבחינת התוצאות החמורות של התאונות. המשאבים הכספיים הנדרשים לשם פיצוי על נזקי גוף של תאונות דרכים הם עצומים, ומרבית הנהגים אינם מסוגלים לשאת בהם. הטלת חובת הפיצוי על הנהג הפוגע, הייתה עשויה לגרום להתמוטטותו הכלכלית ובמקרים רבים הוא אף היה מתקשה לעמוד בה. ממילא גם הנפגע לא היה זוכה לקבל את מלוא הפיצוי הנדרש לשם שיקומו הפיזי והנפשי.

מסיבות אלו[1] החריג המחוקק[2] את תאונות הדרכים משאר הנזקים, וקבע שכל אדם חייב לבטח את רכבו בביטוח למקרה של פגיעות גוף שייגרמו עקב תאונת דרכים בה יהיה מעורב, ואף הטיל סנקציות פליליות כנגד העובר על החוק[3]. כמו כן קבע המחוקק שכל אדם שנפגע בגופו בתאונת דרכים יזכה לפיצוי מתוך כספי ביטוח החובה המוטל על כל בעלי הרכבים במדינה.[4] אם הרכב הפוגע אינו מבוטח כחוק, הפיצוי ישולם על ידי המדינה מתוך קרן פיצויים ייעודית שהוקמה לצורך כך.[5] חוק זה מחייב גם על פי ההלכה שכן הוא נכלל במסגרת החוק הפלילי המחייב מדינא דמלכותא[6].

יש לציין כי גם בהלכה ניתן למצוא התערבויות מוסדיות דומות בדיני נזיקין, אשר הקלו או החמירו על המזיק במקום בו לתורה או לחכמים היה נראה שיש עילה לחרוג מהעקרונות הרגילים של דיני הנזיקין. לדוגמה: מחד, התורה התירה לאדם לגדל בעלי חיים ללא השגחה ואף פטרה אותו מתשלום על מלוא הנזק שגרמו, אף שהם עלולים להזיק[7]. כנראה מתוך הבנה שהטלת חובת שמירה על כל בעלי החיים שבבעלות האדם תגרום לשיתוק כלכלי. מאידך, אף שהתורה פטרה את המזיק על נזק עקיף (גרמא), חכמים חייבו אותו לפצות את הניזק אם מדובר בנזק שכיח[8].

 

[1] ראו הרב איתמר ורהפטיג, הערות העורך למאמרו של הרב מאיר פרימן, "החובל במבוטח בביטוח רפואי", תחומין כג, עמ' 274.

[2] חוק זה נחקק לראשונה על ידי שלטון המנדט הבריטי בשנת 1947 ונקרא "פקודת ביטוח כלי רכב של מנוע (סיכוני צד שלישי)". הוא תוקן מספר פעמים על ידי הכנסת ונקרא היום "פקודת ביטוח רכב מנועי (נוסח חדש) תש"ל-1970".

[3] סעיף 2 לפקודת ביטוח רכב מנועי (נוסח חדש) תש"ל-1970.

[4] סעיף 3 לחוק האמור מבטיח כי הביטוח יכסה את הפגיעות שנגרמו הן לנפגע הן לפוגע.

[5] כאשר הנפגע אינו יכול לתבוע את חברת הביטוח, ישולמו הפיצויים על ידי קרן פיצויים שהוקמה מכוח פרק ג' לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975. החוק המנדטורי אִפשר לאדם לבטח את עצמו באמצעות הפקדת סכום כספי גדול אצל החשבונאי הכללי. כמו כן החוק פטר מחובת ביטוח גופים איתנים מבחינה פיננסית כגון רשויות מקומיות ותאגידים גדולים (סעיפים 4,5 לפקודת הביטוח). אפשרויות אלו אינן קיימות כיום בחוק אך הן מצביעות על תכליתו.

[6] ראו לעיל, פרק ו סעיף ד.

[7] ראו בבא קמא טו ע"א, שאחד ההסברים לתשלום המופחת המשלם שור תם שנגח הוא ש"סתם שוורים לאו בחזקת שימור קיימן, ובדין הוא דבעי לשלומי כוליה, ורחמנא הוא דחס עליה דאכתי לא אייעד תוריה".

[8] ראו תוספות בבא בתרא כב ע"ב, ד"ה זאת: "ונראה לריצב"א דדינא דגרמי הוי מטעם קנס כדמוכח בירושלמי ולכך כל היזק המצוי ורגיל לבא קנסו חכמים וטעם דקנסו שלא יהא כל אחד הולך ומזיק לחבירו".