אחריות כבדה רובצת על נהג רכב, ויש לה משמעויות מרחיקות לכת. מעבר לחובת השמירה על חייו שלו, הוא מחויב לשמור גם על חיי יתר הנוסעים ברכב, אשר במובן מסוים הפקידו את חייהם בידיו. אחריות כבדה זו באה לידי ביטוי גם מבחינה חוקית בכך שהחוק הטיל על הנהג אחריות לשמירת שלום הנוסעים ברכב, אשר כרוכה לעיתים באחריות על התנהגות הנוסעים במהלך הנסיעה. אחריות זו עשויה להתבטא גם בחיוב הנהג בקנס, אם שוטר מצא כי אחד מנוסעי הרכב התנהג בניגוד לחוק.
מבחינת האחריות לביצוע העבירה ישנם שלושה סוגי עבירות:
האחד, עבירות בהן החוק מטיל אחריות כפולה הן על הנוסע הן על הנהג;
השני, עבירות בהן החוק מטיל אחריות בלעדית על הנהג;
והשלישי, עבירות בהן החוק מטיל אחריות פלילית על מבצע העבירה, ועם זאת מטיל כברירת מחדל את האחריות על הנהג, עד שיתברר מי ביצע את העבירה. בכל המקרים הללו יש לבחון מהי מידת החיוב על פי ההלכה המוטלת על הנוסע בגין הקנס שהושת על הנהג.
דוגמה לעבירה מהסוג הראשון: חגורות בטיחות מהוות אמצעי יעיל ביותר למניעת מקרי מוות ופציעות קטלניות במקרה של תאונות דרכים[1]. לפיכך, חובת חגירת חגורת בטיחות היא חובה הלכתית גמורה[2]. כאשר אחד הנוסעים ברכב אינו חגור הוא מסכן גם את יתר הנוסעים, כיוון שבעת תאונה הוא עלול להיות מוטח בהם ולהביא לפציעתם או למותם[3]. לכן קבע החוק חובת חגירת חגורת בטיחות, והחיל אותה הן על היושבים במושבים הקדמיים הן על היושבים במושבים האחוריים[4]. האחריות החוקית במקרה זה כפולה, והיא מתייחסת הן לנהג (אפילו היה חגור) המסיע נוסעים שאינם חגורים, הן לנוסעים שאינם חגורים (למרות שאינם נוהגים ברכב). לכן כאשר שוטר עוצר רכב שאחד מהנוסעים בו אינו חגור, הוא עשוי לחייב בקנס הן את הנוסע הן את הנהג שהסיעו. ההלכה רואה את הדברים קצת אחרת. מבחינה הלכתית הנוסע נחשב כמי שהזיק לנהג בגרמא[5], שכן כתוצאה מהמחדל שלו הנהג נקנס. מכיוון ש"המזיק בגרמא פטור מדיני אדם אך חייב בדיני שמים", ראוי שהנוסע יפצה את הנהג על הקנס שהנהג נאלץ לשלם בגינו.
מרבית עבירות התנועה הנוגעות לנוסעי הרכב הן דווקא מהסוג השני, בו החוק מטיל את האחריות הבלעדית על הנהג. כך לדוגמה, הסעת נוסעים מעבר למותר על פי החוק מובילה לקנס המושת על הנהג בלבד[6]. גם במקרים כאלה רובצת על הנוסע האחריות המוסרית לפצות את הנהג שהתחייב בגינו, גם אם אינו חייב מצד הדין על פי ההלכה או החוק[7].
בעבירות מהסוג השלישי האחריות הפלילית רובצת על הנוסע, וחיובו של הנהג נעשה רק כברירת מחדל מצד הרשויות לאכיפת החוק בשל הקושי לאתר את מבצע העבירה בפועל. כך לדוגמה כאשר נוסע משליך פסולת מרכב, לעיתים השוטר שתיעד את העבירה מצליח לקלוט רק את מספר הרכב, אך לא את זהות מבצע העבירה[8]. בעבירות כאלה, החיוב הממוני על פי ההלכה מוטל על הנוסע שביצע את העבירה. אם הנהג חויב על ידי רשויות אכיפת החוק לשלם קנס בגינה, הרי שהנוסע חייב לשפות את בעל הרכב בסכום ששילם עבורו.
[1] ראו: עדי ברמניס, חגירה – מאפיינים, מגמות בינלאומיות והמלצות, אתר הרלב"ד, שבט תשפ"א. על פי הנתונים המובאים שם חגירת חגורת בטיחות מפחיתה את הסיכון למוות בקרב נהגים ויושבי המושב הקדמי בשיעור של 45%-50%, את הסיכון למוות ופציעות חמורות בקרב יושבי המושב האחורי בשיעור 25% ואת הסיכון לפציעות בינוניות עד קשות ב-65%.
[2] רמב"ם רוצח ושמירת הנפש יא, ד: "כל מכשול שיש בו סכנת נפשות מצות עשה להסירו ולהשמר ממנו ולהזהר בדבר יפה יפה שנאמר "השמר לך ושמור נפשך".
[3] על פי הנתונים המובאים במאמרו של ברמניס (הערה 683 לעיל) נוסעים חגורים במושב האחורי מפחיתים את הסיכון למוות או פציעה קטלנית של הנוסעים במושבים הקדמיים ב-45%.
[4] סעיף 83.ב.א לתקנות התעבורה: "לא ינהג אדם ולא יסע ברכב שבו מותקנות חגורות בטיחות אלא אם כן הנוהג והנוסעים בו חגורים בחגורת בטיחות".
[5] ראו לעיל פרק ו סעיף יב, שם ביארנו את מחלוקת הפוסקים בהגדרת ההבדל שבין גרמא לגרמי. על פי הנאמר שם, אף שיטה הלכתית אינה מגדירה קנס לנהג שניתן בגין מעשיו של הנוסע כגרמי, שכן החיוב של הנהג בקנס לא היה ודאי, שכיח או מתוכנן.
[6] סעיף 84.ב לתקנות התעבורה.
[7] יש להעיר כי גם אם הנוסע הוא שביקש מהנהג לעבור על החוק, הנוסע פטור מן הדין, שכן הנהג ידע שהוא עובר על החוק והסכים לקחת את הסיכון על עצמו. ראו: שו"ת הרשב"א המיוחסות לרמב"ן, כ; שו"ת התשב"ץ ד (חוט המשולש), טור ב, יז.
[8] על פי סעיף 4.א. לחוק שמירת הנקיון תשמ"ד.