האם דייר בקומה תחתונה צריך להשתתף בתיקון הגג בקומה העליונה?

כל הדיירים שותפים בגג ולכן עליהם להשתתף בתיקון שלו.
tags icon תגיות

האם דייר בקומה תחתונה צריך להשתתף בתיקון הגג בקומה העליונה?

שאלה

אני הוועד של הבנין מגורים עקב הגשמים שהיו לאחרונה היה נזילה לדייר שנמצא בקומה האחרונה ..הבאנו בעל מקצוע שיתקן את הנזילה ..קבע מחיר וכל דייר שילם והשתתף בהוצאה..רק דייר אחד שלא רצה לשלם כי הוא גר בקומה ראשונה והוא טוען שהוא שאל את הרב שלו ...שלא קשור עליו הנזק בגג והוא לא מוכן לשלם ולהשתתף...מה עושים במקרה הזה???

 

תשובה

אם הגג הוא רכוש משותף של כל הדיירים עליו להשתתף בתיקון, ואם הגג שייך לאחד הדיירים אז הדייר הזה צריך לתקן.

בנוגע לתיקון נזילה בין שכנים ראה כאן http://dintora.org/shut/184 בקצרה.

בנוגע לגג- ברמ"א (חו"מ קסד,א) נפסק: "וכל צרכי הגג חייב בעל העלייה לתקן גם כן" מבואר שעל השכן העליון לתקן את הגג. אך החתם סופר (חידושי חתם סופר חו"מ קנה, ד"ה ש"ך סק"ג) הסביר שהמציאות בזמן הרמ"א והמציאות בזמננו שונה. בזמן הרמ"א הבעלות על הגג היתה שייכת לקומה העליונה כי היו רק שני בתים האחד על השני אבל במציאות של החתם סופר הגג נמצא מעל מחסנים שהבעלות בהם משותפת ולכן על כולם לתקן ולהשתתף בתיקון הגג. ואם כן בימינו שהגג נמצא בבעלות משותפת של כל השכנים כולם חייבים להשתתף בתיקון הגג.

מעבר לזה המנהג הפשוט הוא שכל השכנים משתתפים וכן התקנון המשותף שרוב הבתים המשותפים חותמים עליו מחייב את כולם להשתתף, ולכן ההלכה הפסוקה בבתי הדין הידועים לי היא שעליו להשתתף. כן פסק לדינא שו"ת מנחת יצחק חלק ז קכו, שו"ת תשובות והנהגות חלק ג תנו, פסקי דין - ירושלים דיני ממונות ובירורי יוחסין ז עמוד שטו, ובספר דיני הבית המשותף פרק יג סעי' טו.

בנוגע לרב שהכריע לו אחרת קשה לדעת ולהאמין שיש רב כזה, ואולי הוא לא הסביר לו את המציאות כראוי. מכל מקום אם הוא מסרב לשלם בספר 'דיני הבית המשותף' (פרק ה סעיף כז-כח) כתב שהדייר המתווכח חייב קודם לשלם ואז לעמוד לדין ולדרוש החזר כיוון שיש לוועד הבית דין של רבים, וכן יש לפסוק לדינא, אבל אפילו אם יסרב לשלם ניתן לתבוע אותו לדין תורה והוא חייב לבוא ולציית לפסק. 

הדפיסו הדפסה