אני כותבת בשם אחותי המועסקת ב-32 השנים האחרונות אצל אותו מעסיק.
1. הובטח לה בעל פה שתהיה לה עבודה עד הפרישה. היא בת 59 והמעסיק הודיע לה זה עתה שהעסק נמכר. הקונה אינו מתחייב לשמור על העסקתה עד פרישה והודיע לה כי לא יקיים את תנאי העסקתה הנוכחיים. המעסיק הנוכחי (המוכר) אינו מוכן להכניס את התחייבותו המילולית הקודמת לאחותי בחוזה. האם חלה על המוכר חובה הלכתית לקיים את התחייבותו בעל פה?
2. מהן החובות ההלכתיות לגבי פיטוריו של מעסיק זה כעת כשהוא מוכר את העסק?
אחותי והמעסיק שלה שניהם שומר שבת. העסק ממוקם בארה"ב, אך המעסיק שלה עלה לאחרונה לארץ ומתגורר באפרת. אשמח לקבל תשובה מהירה שכן מכירת העסק קרובה
התחייבות המעסיק להעסיק את העובדת בעל פה יכולה להיחשב כחוזה בתנאים מסוימים.[1]
אפילו אם המעסיק לא היה אומר דבר לעובדת, נחלקו הפוסקים האם כאשר מעסיקים עובד ללא הגבלת זמן מפורשת תקופת העסקה היא לתמיד או שהיא מוקצבת בזמן. לדעת ה'אגרות משה'[2] ההעסקה היא לעולם, דהיינו כל עוד המעסיק זקוק לעובד זה, ולדעת החזון אי"ש[3] העסקה סתם אינה לעולם אלא אם ישנו מנהג שונה באותו מקום. אמנם המעסיק מחויב לעובד כל עוד שירותי העובד נצרכים, ברגע שהם לא נצרכים ההתחייבות של המעסיק בטלה, וכאשר הוא מוכר את הבעלות לאחרים הוא לא מחויב לעובד.
כל ההתחייבות של המעסיק היא רק כל עוד הוא הבעלים, ואם הבעלים התחלפו כתב בשו"ת משפטי ארץ[4]:
"מצד שני במקרה שהעסק לא נסגר אלא שהמעסיקים הוחלפו יש ספק לגבי חובת הבעלים החדשים ולכן יש לבחון מהו מנהג המדינה, שכן יתכן והוא מחייב את המעסיקים גם לפי ההלכה".
במדינת ישראל המעסיק החדש לא מחויב לתנאים של המעסיק הקודם, ולא מחויב להעסיק את העובדים של המעסיק הקודם, אך עליו לשמור על הזכויות הסוציאליות של העובדים. איננו יודעים מה החוק בארצות הברית.
ולכן למסקנה, אחותך לא יכולה לחייב את המעסיק החדש שלה להמשיך להעסיק אותה והוא רשאי לפטרה, אלא אם בארה"ב החוק שונה.
הרשמו לקבלת עדכונים