אני גרושה ויתומה מתגוררת בשכירות. ועוסקת בתיווך. במשך 15 שנים סייעתי לבעלי הבית שלי להשכיר את בתיהם ללא עמלת תיווך וגם טיפלתי בתחזוקת הבתים.
בשנתיים האחרונות עקב מכירת דירת היחיד שהייתה משותפת עם הגרוש שלי. קיבלתי מחצית מהסכום וביקשתי מבעלי הבית שימכרו לי את הדירה. זאת כאשר היה ידוע לי על שמאות שנעשתה בשווי 3 מיליון ש"ח. על אף זאת הצעתי לבעלי הבית לשלם 3200000 תוך שאני מתכוונת לקחת משכנתא גדולה. הם סירבו ודרשו סכום גבוה של 3.5 מיליון.
לפני 6 חודשים פנה אליי נציג הבעלים וביקש שאתווך את הבית הצמוד אליי היות והשכנים עוזבים, וזאת ללא תשלום דמי תיווך מצד המוכרים. לאחר 5 חודשים ולאחר שהראתי את הבית הזקוק לשיפוץ ליותר מ50 איש מצאתי לקוחות שמוכנים לרכוש את הבית בסכום של 3400000 הסכום שעליו הסכימו המוכרים תוך שאני מתנה עם נציג הבעלים כי רק 2 הדירות ביחד ימכרו באותו הסכום וכי את עמלת התיווך שלי אקבל מהקונים.
לאחר מו"מ ארוך קיבלתי הסכמה מנציג הבעלים למכירת 2 הדירות, והעברתי את הפרטים לעו"ד להכנת הסכם. הופתעתי לגלות שהסכם עם הקונים לא הגיע וכי המוכרים החליטו לא למכור להם בשלב זה על אף שהקונים מכרו דירה בידיעה שהכניסה לדירה החדשה שירכשו בתוך חודש.
שאלה לרב האם מקובל להעסיק אותי 5 חודשים ולבטל את המכירה?
מה אני עושה עם הקונים שמכרו דירה?
האם ניתן לחייב בעלי הבית לעמוד בתנאי ההסכם למכור 2 הדירות?
בנוסף קיימים 2 דוחות הנדסיים שהבניין בסיכון וכי קיים שיפוץ גדול ויסודי בעלות כמה מאות אלפים לכל בית ובעלי הבית מתעלמים ממנו ומחייבים אותי לקנות את הדירה As is מה דעת הרב ?
1. בדיני ממונות יש לשמוע את שני הצדדים, ולכן האמור להלן אינו פסק דין אלא מה שנראה לומר על פי מה שכתבת בשאלתך.
2. לקוח שהזמין תיווך, ולאחר שהמתווך טרח הלקוח ביטל את העיסקה, המתווך לא זכאי לתשלום, וזה חלק ממהות מקצוע התיווך ומהסיכונים הכרוכים בו. המתווך רשאי לשמור את הטלפונים של כל המעורבים בעניין ולבחון שוב האם בהמשך נסגרה עסקה ואם אכן כך קרה כך לדרוש את כספו.
3. כל זמן שלא נעשה מעשה קניין מועיל אין בעלי הבית חייבים למכור את ביתם. אמנם יש דעות שאם חזרו בהם לאחר הסכמה, למרות שלא נעשה מעשה קניין, יש בזה משום "מחוסרי אמנה" ואין דעת חכמים נוחה מהם, אא"כ חזרו בהם מחמת סיבה הוגנת כל שהיא. סמ"ע חו"מ שלג, א.
4. ביחס לקונים שמכרו דירה – נראה לי שהתרעומת שלהם היא כלפי הבעלים שסיכמו למכור להם את הדירה וחזרו בהם, ואין התרעומת מופנית כלפייך, כיון שהדברים אינם תלויים בך.
5. אם המוכר מסתיר מהקונה את העובדה שקיים דוח הנדסי הקובע שהבית בסיכון ויש לבצע שיפוץ יסודי, ודאי שיש במקח מום גדול והדבר מהווה עילה לטענת מקח טעות המאפשר לקונה לחזור בו. אולם אם הדוח ידוע לקונה הרי זה תלוי בו אם הוא מעוניין לקנות את הבית כמו שהוא או לא. הוא רשאי להתמקח עם המוכר על המחיר, אבל התמקחות זו היא שוק חופשי שתלוי במוכר ובקונה בלבד.
הרשמו לקבלת עדכונים