חלק מן המוכרים בוחרים לפתור את הדילמה שבין מתן דיווח שקרי מובהק לבין אמירת כל האמת שעשויה לדעתם לסכל את המכירה, באמצעות הגעה להסכמה עם הקונה שהוא קונה את הרכב כפי שהוא. בדרך כלל הסכמה זו מגיעה יחד עם הסכמה ואף הצעה של המוכר לקונה לקחת את הרכב לבדיקה במכון מתאים[1].
על פי ההלכה הסכמה כללית שכזו אינה מועילה, אפילו אם הפגם לא היה ידוע למוכר, והיא אינה מונעת מהקונה לדרוש את ביטול המקח, תיקון הפגם, או קבלת החזר כספי, לפי העניין. אדם אינו יכול להסכים לוויתור על זכות שהיקפה אינו ידוע לו[2]. לכן גם אם אדם חתם על הסכם לפיו הוא קונה את הרכב כפי שהוא (As Is), הוא יכול לתבוע את המוכר אם ימצא ברכב פגם שלא היה ידוע בשעת המכירה.
אם הצדדים מבקשים לסכם ביניהם ויתור על הזכות לביטול המכר באופן המחייב על פי ההלכה, על הקונה לדעת מהו הפגם אודותיו לא יוכל לדרוש את ביטול העסקה, או מהו ערכם המקסימלי של הליקויים עליהם הוא מוותר. לכן ניתן לחתום לדוגמה על הסכם לפיו הקונה לא יוכל לדרוש את ביטול העסקה אם יימצאו ברכב פגמים אשר אינם משפיעים על מחירו של הרכב ביותר מ-20% מהסכום ששולם. הסכמה זו מוגדרת ומוגבלת ולפיכך היא מחייבת[3].
אם מדובר בפגם שהיה ידוע למוכר אך לא לקונה, הרי שלא זו בלבד שההסכמה אינה תקפה על פי ההלכה, אלא שכפי שראינו לעיל (סעיף ה) היא גם אסורה שכן היא מהווה 'מצג שווא' שנאסר בתורה באיסור חמור[4]. מדובר באיסור המחייב את המוכר לדווח לקונה באופן יזום על כל פגם שקיים במקח[5], גם אם לא נשאל על כך[6]. יצוין כי במקרה זה המכירה בטלה גם על פי החוק[7].
[1] לעיתים הסכמה זו אינה אלא מן השפה ולחוץ, שכן כלי רכב ישנים בדרך כלל לא לוקחים לבדיקה, הן בשל העובדה שקרוב לוודאי שיימצאו שם תקלות כאלו ואחרות הן בשל העובדה שעלות הבדיקה גבוהה מאוד יחסית למחיר הרכב. מה שעלול להפוך את הבדיקה לבלתי משתלמת.
[2] רמב"ם מכירה טו, ו, על פי המגיד משנה, שם; שולחן ערוך חו״מ רלב, ז, על פי הסמ"ע טז. ועיינו בטור חו"מ רלב; נתיבות המשפט שם, ב, המבארים את הרמב"ם באופן שונה. לשיטתם הלכה זו נתונה במחלוקת הפוסקים.
[3] ראו הרב הלל גפן, "חוזה מכר רכב", משפטי ארץ ג: קניין ומסחר, עמ' 521.
[4] משנה וגמרא בבא מציעא ס, א; שולחן ערוך חו"מ רכח, ו.
[5] שולחן ערוך חו"מ רכח, ו.
[6] רבי יהושע בוימל, שו"ת עמק הלכה ב, ה. כך קובע גם סעיף 4 לחוק הגנת הצרכן תשמ"א. יש להעיר כי החוק מתייחס רק לאדם שעוסק במכירת כלי רכב משומשים, ולא על אדם פרטי המוכר את רכבו. ראו לעיל סעיף ה הערה שגיאה! הסימניה אינה מוגדרת. שם הרחבנו בעניין חובת הגילוי.
[7] סעיף 16 לחוק המכר תשכ"ח. יש להעיר כי החוק הישראלי אימץ בכך את רוח ההלכה וביטל בכך עיקרון מהמשפט האנגלי המקובל הנקרא: "יזהר הקונה" (בלטינית: caveat emptor). לפי עיקרון זה אדם לאדם – זאב, ועל הקונה מוטלת האחריות לבדוק שהמוכר לא מרמה אותו. יש להעיר כי המשפט הרומי לא קיבל עקרון זה וקבע לעומתו את עקרון תום הלב (בלטינית: bona fide) האוסר על הסתרת פגמים. ונתפלל כי כשם שהמשפט הישראלי עבר במשך השנים מהשיטה הראשונה לשנייה כך ישוב ויאחז במשפט התורה..