שוכר שהוסיף תוספות במושכר, האם המשכיר חייב לשלם לו עליהם?

המשכיר יכול לומר לשוכר שייטול את התוספות שלו ולא חייב לשלם לו עליהם. אם המשכיר בוחר שהתוספת תישאר בשטח שלו ורוצה שהיא תהיה שלו עליו לשלם לשוכר את המחיר הזול של התוספת.
tags icon תגיות

שוכר שהוסיף תוספות במושכר, האם המשכיר חייב לשלם לו עליהם?

שאלה

השכרנו בית קרקע והשוכר הוסיף גידור ודלת בכניסה לחצר השוכר עוזב מיוזמתו מה דין התוספת ? על עצם ההתקנה לא הבענו התנגדות בינתים איננו יודעים אם הוא ירצה לפנות את התוספת דבר שמבחינתנו לא יתקל בהתנגדות אולם אם אין לו ענין לקחת איתו את התוספת האם עלינו לפצות אותו על התוספת?

תשובה

א. אם השוכר ירצה לקחת את הגדר והדלת הוא יכול לקחת. נראה שהגדרת המציאות היא שהשוכר עשה דבר שלא ברשות. הכוונה היא שאתם לא בקשתם ממנו לעשות זאת וגם לא בהכרח כל חצר עומדת לזה (ראו שו"ת מהרי"ט חלק א קו, וספר 'עמק המשפט' שכירות בתים עמו' תרסג). ובמקרה זה כתב השולחן ערוך (חו"מ שעה, ב):

אמר ליה בעל השדה: עקור אילנך ולך, שומעין לו. אבל אם אמר הנוטע: הריני עוקר אילני, אין שומעין לו, מפני שמכחיש הארץ.

ונראה שאם לא מכחיש הארץ כמו במקרה שלפנינו הוא רשאי ליטול.

ב. אם הוא ירצה להשאיר אתם יכולים לומר לו אין רצוננו בדלת זו ובגדר זו וקח אותם מהשטח שלנו, כמו שמבואר בשולחן ערוך שהובא לעיל, ואז אם ישאיר אינכם צריכים לשלם דבר כיוון שהוא מוחל על השימוש שלכם ובכל רגע נתון הוא יכול לקחת את הדברים אליו.

ג. אם אתם אומרים לו, אנחנו לא היינו צריכים את זה, אבל עכשיו שעשית- תשאיר נראה להכריע כשיטת הב"י (חו"מ שעה) (כיוון שלפי שיטת הרא"ש (בבא מציעא ח, כב) בכל מקרה ידו על התחתונה) שבמקרה כזה עליכם לשלם לו את ההוצאות שהוא הוציא (המחיר שעולה גדר כזאת אם הוא בנה לבד- החומרים, ואם הוא העסיק בעל מלאכה- הסכום שעולה בעל מלאכה הזול ביותר, ואם אתם טוענים שלכם זה לא שווה כל כך צריך לשלם עוד פחות ולהגיע לפשרה בין הצדדים על המחיר, יש אומרים שזה שני שליש מהמחיר, ראו עמק המשפט שם עמו' תרסד). 

הדפיסו הדפסה