האם מותר לעורך דין לעסוק בתחום הנדל"ן? אם כן, כיצד יישמר מאיסורי תורה שונים?

עורך דין העוסק בתחום הנדל"ן עלול לעבור על כמה איסורים (לדוגמא איסור ריבית). בתשובה זו אנו מפרטים מה הן הבעיות שבהן עורך דין העוסק בתחום עלול להיתקל וכיצד עליו להתמודד עימן.
tags icon תגיות

עורכי דין בתחום הנדל"ן

שאלה

שלום רב, אני עתיד לעסוק כעו"ד בתחום הנדל"ן- שאלתי את המכון לגבי הנושא ושלחו לי קישור עם התשובה עו"ד ברוח ההלכה אולם נותרתי עם מספר שאלות- 1. עצם הפניה לערכאות בתחום הנ"ל שבו נוהגים כמנהג המדינה- האם הדבר מהווה בפניה לערכאות? והאם אסור לעורך דין לייצג תובע בכך? שהרי יש הסוברים שאם התובע הינו אדם חילוני מותר לייצגו שהוא לא כשולח יד בתורת משה, האם לקוח אף שהוא דתי לא חשוב כחילוני לעניין זה[ כדברי הכסף קדשים, הרב פלדר והרב אשר וייס שלפי הבנתי סובר שהבעיה היא על התובע עצמו]? 2. לגבי ריבית, האם ניתן לתבוע ריבית על פי החוק/ חוזה מכר עם קנסות פיגורים? הרי ראיתי שיש הסוברים שמשום שאין התובע/ מוכר הדירה כלל מעוניין בקנסות אלו שהרי נועדו על מנת לגרום לקונה לא לאחר תשלום- האם משום כך מותר לערוך חוזה מעין זה? 3. אשמח להמלצות שעוסקים בנושאים אלו- עו"ד בזמן הזה בנוגע לייצוג וכו וכן ריביות. תודה רבה על עבודת הקודש, בעזרה בסלילת דרכי החדשה במקצוע בתקווה שלא תצא תקלה תחת ידי..

 

תשובה

1. בנוגע לפנייה לערכאות, זה כמו כל תחום אחר, והמחלוקת בין הפוסקים שהזכרת תמשיך גם בנוגע לזה. למיטב הבנתנו, דיני המקרקעין אינם שונים באופן מהותי משאר הדין האזרחי.

2. בחוזה כדאי להכניס סעיף שהחוזה נעשה ע"פ היתר עסקא, ואפשר להסביר ללקוחות שבכל הבנקים יש את הסעיף הזה.  אם לא ניתן להכניס סעיף כזה, ניתן לקבוע קנס על אי תשלום בזמן או אי מסירה בזמן אבל לא ניתן לקבוע קנס שיתרבה לפי משך זמן האיחור.[1]  כמו כן מותר לקבוע קנס אפילו מתרבה בגלל אי עמידה בתנאי החוזה.[2] בנוגע להיתר עסקא כללי שכתוב בשלט גדול בחנות שכל העסקאות בחנות זו נעשות על פי היתר עסקא, אולי גם במקרה של עורך דין יעזור, שיכתוב בגדול במשרדו- כל החוזים הנחתמים בעזרתי נעשים על פי היתר עסקא. וצ"ע האם היתר עסקא כללי כזה יכול לעזור.

3. לגבי ריבית והיתר עסקא – ראה בספרנו משפטי ארץ חלק ד, מאמריו של הרב שמואל פולצ'ק. בנוסף, תוכל למצוא שם דוגמאות לחוזים בנושאים שונים בהם תוכל לעשות שימוש.

4.  אנו סבורים כי כל עורך דין שמשפט התורה יקר ללבו יכול לתרום הרבה מאד לתחיית המשפט בין השאר בכך שימליץ ללקוחותיו לחתום על חוזים על פי ההלכה, לקבוע בחוזים בית דין כבורר (מומלץ לך להכיר את בתי הדין השונים ואת המאפיינים שלהם כדי שתוכל להמליץ), ולהתדיין בבית דין במקרה של מחלוקת. 

 

[1] תורת ריבית יב,יח.

[2] שם סעי' כ.

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

איסורי ריבית בכיבודים בבית הכנסת

האם מותר לתת כיבודים בבית הכנסת למי שהלווה כספים לבנייתו? אם כיבודים אלו לא נמכרים בבית כנסת זה, והמ...

ספק במתנה: האם החותן נתן את הכסף ללא תנאים או שהייתה כוונה להחזר?

לאחר פטירת החותן, בנו טוען שהכסף שהעניק להגדלת דירת בתו וחתנו היה הלוואה או השקעה, בעוד שהחתן והבת ל...

זכויות בעל הקרקע מול החזקת הרבים- מיצר שהחזיקו בו רבים

האם שביל ציבורי שנכנס לשטח פרטי ללא רשות מעניק לרבים זכות להחזיק בו, או שבעל הקרקע יכול לדרוש את ביט...

תשלום דמי שכירות על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים

אין צורך לשלם על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים...

שימוש בקיר משותף לאחר שהפסיקו להשתמש בו

צינור שעבר מהגג לדירה בתוך קיר משותף, גם אם למשך כמה שנים הפסיק השכן להשתמש בו - הוא יכול לשוב ולהשת...

הלוואה ממקום עבודה, שמצויין בה סכום הריבית אך זאת אינה נגבית בפעל

מי שלווה ממקום העבודה שמחוייב לציין מה הריבית אך איננו גובה אותה בפעל - אין בו איסור ריבית...
למאגר השו"תים קראו עוד