בס"ד הרב שלום, שאלה בנושא שכנים: אני ועד בית של צד אחד (8 דירות) בבניין המכיל 16 דירות. בבניין בוצעה בחודשים האחרונים הרחבה של הדירות במסגרת פרויקט משותף בוצע שלד הבנייה. עבור דייר אחד בצד שלנו שכרגע לא היו לו האמצעים הכספיים לבנות – נבנה שלד מסביב לדירתו בהשתתפות כלל הדיירים, והוא אמור להחזיר לכשירווח לו. הפרויקט של בניית השלד הסתיים בבריחת הקבלן עם כשלי בנייה ואיטום. מתוכננת הכנת רשימת טענות ושאלות הלכתיות להפנות לרב מוסכם, אך הכנה זו לוקחת זמן ולא ניתנת לביצוע מהרגע להרגע. חלק מכשלי הבניה שגורמים לבעיות איטום זה צינורות של דודי השמש שחודרים את התקרה בקומת הגג. כשיורד גשם – המים זורמים דרך הצינורות וגורמים כמעט לכל הדירות רטיבות דרך הקירות. כועד הבית הבנו כי נדרש פתרון מהיר. לאחר התייעצות עם הרבה מומחים נראה כי הפתרון הכי יעיל הוא הזזת הצינורות אל מחוץ לבניין (ללא חדירת תקרה וקירות). מדובר בעלות של כ 2000-3000 ₪ לדירה. יש הסכמה של 6 מתוך 7 דיירים (לדייר נוסף יש צנרת נפרדת אז לא רלוונטי). טענת הדייר שלא מסכים(זה שבנו לו): אהאחריות היא של הפרויקט, ועד שתאשרו שאני לא משלם אף אחד לא נכנס אלי הביתה. השכן התייעץ עם הרב שלו שאמר לו ש"אנחנו לא צודקים ושנתמודד לבד עם הבעיה", הוא לא מסכים לומר מי הרב או לתת לי לדבר איתו לומר את הצד שלנו. השכן מנתק טלפונים ולא פותח את הדלת. טענת הועד: הפרויקט הסתיים, גם אם יש עילה שזה אמור להיות במסגרת הפרויקט – אתה מוזמן לתבוע את הפרויקט והמשתתפים בהתאם (וכן במסגרת ההידיינות מול הרב). אך כרגע הועד דורש פעולה מיידית של ביצוע מאחר ומדובר בתקלה עבור כלל הדיירים ובהתאם לחוק מספיק רוב רגיל כדי לאשר פעולה כזו, וכלל השכנים חייבים להשתתף. וההתחשבנות אח"כ מול הפרויקט – יכולה לבוא במסגרת הרשימה המסודרת של הטענות והליקויים מול הרב המוסכם.
הבעיה: התיקון חייב להתבצע באופן מיידי. לא ניתן להוציא את הצינורות של כל הדיירים ולהשאיר את שלו -הבעיה לא תיפתר.
נשמח לעצת הרב: 1. האם השכן חייב לשלם ולהסכים לביצוע? 2. לחילופין אם הוא לא מסכים – מאחר והשארת המצב הקיים תגרום נזק לשאר השכנים, האם ניתן לחתוך לו את הצינורות של דוד השמש? איך להודיע לו על כך? 3. אם יש פתרון נוסף נשמח לשמוע. בתודה מראש
1. לא ברור מהשאלה האם השכן היה שותף מלא לשיפוץ אלא שכעת אין לו כסף והשכנים האחרים הלוו לו את הסכום, או שמא הוא לא שותף, ואז אולי יוכל לטעון כלפיכם- 'לתיקוני שדרתיך ולא לעיוותי' ואין רצוני כלל לשלם או לקבל את העבודה. בהנחה שהשכן הוא שותף מלא הרי התקלה שהתרחשה היא לא מיוחסת רק לשאר השכנים אלא גם אליו ולכן עליו להשתתף בתיקון התקלה, לא כ"ש שאין לו שום רשות לגרום לנזקים לאחרים, ולמנוע מהם חיים תקינים.
אמנם אפילו אם יש לו טענה ש'לתיקוני שדרתיך ולא לעוותי' מ"מ כל דייר בבית משותף חותם על הרשאה לועד הבית לגשת ולבצע תיקונים בדירה שלו לטובת כל הדיירים ועל דעת זה בא לגור שם, ואין לו רשות כעת למנוע את התיקונים בשום טענה שהיא (ראו לדוגמא בתקנון הבית המשותף שכתב מכון משפטי ארץ סעי' 16 אך נוסח דומה קיים בכל התקנונים).
2. אין לכם לנקוט בדרך אלימה כזאת בלי אישור מיוחד ומפורש של בית דין, וכן אסור לכם להיכנס ללא אישור מבית דין כפי שעולה מסעי' 16 בתקנון הבית המשותף לציבור הדתי.
3. באמת מקרה ביש. כדאי לתבוע במהירות בבית דין על מנת לסיים את הפרשייה במהירות.
הרשמו לקבלת עדכונים