האם מותר לפנות לבית המשפט ללא פניה לבית דין בחובות ברורים?

כאשר יש לאדם חוב ברור, לדוגמא שיק שחזר, או משכיר שרוצה לגבות משוכר את החשבונות שלא שילם, מתעוררת השאלה האם יש צורך לפנות קודם לבית דין או שזה הליך פשוט של גביה ואין צורך בהיתר. למעשה נחלקו בדבר הפוסקים ולכן יש להחמיר ולתבוע את החייב לבית דין.
tags icon תגיות

פניה לערכאות בחובות ברורים

השאלה:

שלום רב! שאלתי היא בעניין איסור פניה לערכאות, יש לנו שוכר לשעבר שיש לנו מספר תביעות עליו, היה לנו עמו שתי תקופות שכירות, בשני מהן היה סעיף בוררות והוא נידון בבי"ד, (והפס"ד לא בוצע ע"י החייב), ואילו בחוזה הראשון לא היה סעיף בוררות אך יש לנו תביעות גם מחמת אותה תקופה.

נכון לעכשיו הנתבע מצוי בהליכי פשיטת רגל ובהוצאה לפועל שלחו אותנו אל הממונה שיש לו את הסמכויות בתיק, והממונה הנ"ל ביקש שנשלח לו את כל התביעות והחומר שברשותנו, לפי מה שהבנו יש לו סמכות הכרעה בעניין כעין שופט וכעת, לגבי חלק מהתביעות יש לנו פס"ד מבית דין רבני, אך אנו מחזיקים בנוסף צ'ק ביטחון על סך 10,000 ש"ח שמתוכו יש לנו תביעות והם:

  1.  תשלום ועד בית שלא שולם במשך שנה+תשלם חשבון גז שלא שולם
  2.  במהלך התקופה השוכר התלונן על ליקויים שונים שהיו בדירה ובבניין, ועקב תלונות ואיומים שונים שילמנו לו סכום של 6,000 ש"ח, סכום זה שולם מבחינתנו כ"לפנים משורת הדין" וכדי לשמור על יחסים טובים, נתנו לו את זה במתנה גמורה (לפנים משה"ד) בהנחה שמדובר על אדם תמים שנקלע לדברים לא נעימים. אך בסופו של דבר התברר לנו שהוא הונה אותנו בפרטים בסיסיים ביותר-כגון שהוא מצוי בהליכי פש"ר וכן שהוא כלל לא משלם תשלומי ועד בית. (יש להניח שאם היינו יודעים את המצב לאשורו לא היינו משכירים לו כלל את הדירה ובודאי שלא נותנים לו מתנות חינם, כל זה מלבד סיפורים אחרים שהיו איתו אח"כ שמבחינתנו התגלה למפרע שהוא נוכל, והוא סתם עשה עלינו 'מניפולציות').

השאלה היא האם מותר לשלוח לממונה בכינוס נכסים את התביעות שלנו, החומר והאסמכתות, והם יחליטו מה שיחליטו, או שיש בזה משום איסור פניה לערכאות (מלבד מה שחוייב בבית דין), (יש אולי שיקול נוסף, שאולי אם התביעה תהיה גדולה יותר נקבל גם את הכסף שחוייב בבה"ד מהר יותר) בתודה רבה

 

 

תשובה

 

1. בנוגע לתשלומים לחברת הגז ולתשלומים לוועד הבית (בהנחה שהשוכר מודה שאכן לא שילם, ואין לו טענות) עיין ב http://dintora.org/publication/17

שם כתבנו שיש פוסקים המתירים לפנות להוצאה לפועל מיד כאשר יש חובות ברורים, אך יש פוסקים שאוסרים זאת ולכן למעשה יש לפנות לבית הדין גם בחובות ברורים לגמרי. אם הנתבע יסרב לבוא, תקבל היתר פנייה לערכאות.

2. בנוגע לסכומים (6000) ששילמתם, בית דין חייב להכריע האם הכסף הזה צריך להיות מוחזר לכם או לא. לא ניתן לוותר על דיון כזה. אם יסרב לבוא לדין יתנו לכם היתר פניה לערכאות.

כל טוב

הדפיסו הדפסה