החובה לתת פרוטוקול לצדדים הדנים בדין תורה

לפי דין תורה אין כלל חובה לרשום פרוטוקול, אך לפי תקנות הדיון של הרבנות הראשית ישנה חובה להכין פרוטוקול ולהעביר את הפרוטוקול לעיון הצדדים.
tags icon תגיות

החובה להעביר פרוטוקול לצדדים

 

השאלה:

האם חלה חובה על בית הדין שדן בבוררות להעביר לידי הצדדים את פרוטוקול הדיון ?

תשובה:

מעיקר דין תורה אין חובה כלל לרשום פרוטוקול. רישום פרוטוקול מקובל בבתי הדין הרבניים מכח תקנה ומכח החוק.

מכח התקנה: תקנה סו לתקנות הדיון קובעת: "(1) מהלך הדיון ודברי בעלי-הדין והעדים יירשמו בפרוטוקול.  (2) רישום הפרוטוקול ייעשה בידי סופר בית-הדין או בידי דיין או בדרך אחרת שיקבע בית הדין, בין בידי רושם או קצרן ובין באמצעות מכשיר הקלטה או באמצעים אחרים".

התקנה מתבססת על השולחן ערוך חושן משפט הלכות עדות סימן כח סעיף כג: "אם רצו הצבור לתקן שהשני סופרים מקבלים עדות ומגבין על פיהם, וכן אם רצו שאם יפטר העד שהוזמן להעיד עם הסופר שתעלה חתימת הסופר כשני עדים, תקנתם קיימת. הגה: כי בכל דברים כאלה רשות לצבור לתקן בעירם הטוב בעיניהם".

מכח החוק: חוק בתי דין דתיים התשטז-1956 מחייב רישום פרוטוקול.

גם זכות הצדדים לעיין בפרוטוקול מעוגנת בחוק ובתקנות הדיון. החוק קובע "בעל דין זכאי לקבל בתום הדיון או בסמוך לאחר מכן עותק של הפרוטוקול".

החוק והתקנות מחייבים את בתי הדין הרבניים הממלכתיים. בתי דין לממונות הם גוף פרטי. אמנם ידוע לי שבבתי הדין של ארץ חמדה – גזית נוהגים גם כן לרשום פרוטוקול ולהעמידו לעיון הצדדים. אינני יודע מה קורה בבתי דין פרטיים אחרים.

 

הדפיסו הדפסה