מזמין כתיבת ספר תורה שחזר בו ואחר כך נפטר

אדם הזמין מסופר ספר תורה, והסופר התחיל לכותבו. לאחר זמן נחתם הסכם ביטול, והמזמין נפטר. למרות שספר התורה לא הושלם היורשים לא זכאים לקבל את מלוא כסף המוריש בחזרה, אלא רק את הסכום שסוכם בהסכם הביטול בין המנוח ובין הסופר, שישיב הסופר.
tags icon תגיות

שאלה

שלום רב! באמצע כתיבת ספר תורה ביטל המזמין את ההסכם ונחתם הסכם ביטול בין הסופר למזמין. המזמין נפטר לבית עולמו, בטרם הספיק הסופר להשיב את הכסף לנפטר. הנפטר היה בסכסוך קשה עם ילדיו שהתנגדו לכתיבת ספר התורה, ועשו הכל למנוע ממנו לכתוב את ספר התורה. הנפטר לא הותיר צוואה. עתה היורשים דורשים את כל הכסף ששילם הנפטר לסופר. האם היורשים זכאים לקבל את כל הכסף ששילם הנפטר לסופר, במיוחד על רקע האיבה שהייתה קיימת בין הנפטר ליורשיו? אודה לכם מאד על תשובה בהקדם! בברכה רבה!! 

 

תשובה

לא ניתן להכריע בדיני ממונות ללא שמיעת שני הצדדים.

שכר 'קבלן' ונפטר המעסיק, האם היורשים חייבים לשלם את כל שכרו?  

מעסיק שנפטר במהלך תקופת העסקה, אין היורשים חייבים להמשיך להעסיק את העובד אלא משלמים לו על מה שעשה (כמו אונס שהיה על שניהם לדעת, ראו פתחי חושן הלכות שכירות פרק יב סעיף יח ובהערה לג). במקרה של סופר שהוא לא פועל אלא קבלן, יש דעות בין הפוסקים האם היורשים חייבים לשלם את כל שכרו (ראו שם הערה לד, ולפי חלק מסברותיו שם פטורים), אך כיוון שאתה תפוס בכסף אתה יכול לא להחזיר.

תשלום השכר בעבודה שחולקה לחלקים

סברה נוספת לכך שאין צורך להחזיר את הכסף, מההסכם שלכם נראה, שנקבע שכר על כל התקדמות בעבודה ולכן נראה שבזה לכל הדעות יהיו היורשים פטורים מתשלום עבור השלמת המלאכה, וחייבים לשלם על המלאכה שכבר נעשתה (ראו שו"ע חו"מ סימן עח סעיף א ברמ"א).

מסקנה למעשה

כל שכן וקל וחומר במקרה שלכם שנחתם הסכם ביטול, והסכם זה מחייב את הצדדים, ולכן יש לקיים את הסכם הביטול ככתבו וכלשונו והיורשים זכאים לקבל את כל הסכום שנכתב בהסכם הביטול, ללא קשר ליחסים ביניהם ובין המוריש. גם יורשים שהיו מסוכסכים עם מורישם יורשים אותו (ב"ב קלג: שיש איסור להעביר נחלה מבן רשע לבן צדיק ממנו). 

הדפיסו הדפסה