קיבלתי יותר מדי עודף מנהג מונית, מה לעשות?

מי שקיבל יותר מדי עודף מנהג לא מוכר יכול להשתמש בכסף. אך יש לרשום את פרטי המקרה כדי שאם יזדמן לו לפגוש שוב את הנהג יוכל להשיב לו.
tags icon תגיות

השאלה

נסעתי במונית והנהג החזיר לי בטעות יותר מדי עודף. הוא התבלבל בין שטר של חמישים שח לשטר של עשרים שח. אינני יודע את שמו וכיצד לאתר אותו, הוא לא היה חלק מתחנה. מה עלי לעשות?

התשובה

 

תשובה בקצרה

אתה יכול להשתמש בכסף, אך תרשום לעצמך את פרטי המקרה כדי שאם במקרה תפגוש בנהג תוכל להשיב לו.

תשובה בהרחבה

מצד אחד, אפשר לומר שנוצר פה חוב שלא שולם: הנהג עבד עבורך, ואתה לא שילמת לו עדיין. אם זו ההגדרה הנכונה, הכסף עדיין שייך לך, ואתה רשאי להשתמש בו לכתחילה (חו"מ סימן עו סעיף ג), אלא שתרשום את פרטי המקרה בצד כדי שתוכל להחזיר אם תהיה לך אפשרות.

מאידך אפשר לומר, שכאשר שילמת את מלוא הסכום וגם יותר, פרעת את שכר הנהג והעודף שהוחזר בטעות הוא אבדה (לא מסתבר להגדיר את הכסף כגזול, שכן מדובר על נתינה ושגיאה של הבעלים עצמו). מסתבר שההבנה השנייה היא הנכונה, וכן כתב הרב שפיץ במשפטי התורה חלק ג סימן ב.

במקרה מעין זה נחלקו הפוסקים האם מותר להשתמש בעודף אלא שצריך לרשום על פנקסו מה היה הסכום העודף, ואת פרטי המקרה כדי שאם יזהה בהמשך החיים את הנהג יחזיר לו, ועד אז הוא רשאי להשתמש בכסף (כמו שכתב הש"ך חושן משפט סימן רס ס"ק כו), או שעליו להניח את הכסף בצד עד שיבוא אליהו. להלכה נראה שהפוסקים הכריעו כשיטה שמתירה שימוש.

באורח משפט (חו"מ יח) כתב שאפילו מי שלווה ואינו זוכר ממי, ולא תובעים אותו, ורוצה לנהוג מנהג חסידות ולא ליהנות כלל מכסף שאינו שלו, יתרום אותו לקרן צדקה בתנאי שאם יסתבר לו מי המלווה – יקבל אותו חזרה מקרן הצדקה, ואם רצונך לנהוג כך תבוא עליך ברכה.

 

 

הדפיסו הדפסה