ילדים ששילמו משכנתא עבור ההורים

ילדים ששילמו משכנתא עבור הוריהם אינם הופכים להיות בעלים של הדירה, אולם, ההורים חייבים להחזיר להם את החוב. לאחר פטירת ההורים יצטרכו היורשים להחזיר את החוב, אולם, הדירה תהיה שייכת לכל היורשים.
tags icon תגיות

שאלה

להורי היה בית של עמידר. לאחר שההורים הועמדו בפני איומים של מאסר, בגלל חובות, אני ואחותי התנדבנו לשלם משכנתא על הדירה עבורם, ולקחנו משכנתא שעד היום אנו משלמים עליה. הדירה הייתה רשומה על שם ההורים. שאר האחים (סך הכול אנחנו 8 אחים ואחיות) לא שילמו, וסירבו להשתתף במאמץ לעזור להורים, ויש לי מסמכים שמעידים על כך.

לי היה יפוי כוח מההורים והנוטריון אמר לי בזמנו שהכול שייך לי ולא הסביר לי שצריך לעשות צוואה.

לפני פטירתה, אימא רשמה אותנו בצו ירושה אך אבא לא עשה כן. כאשר שילמנו את החובות ולקחנו משכנתא לפני 25 שנים, חלק מהאחים חתמו וויתרו על חלקם בדירה, וחלק לא.

לאחר זמן שנים מהאחים שלנו נפטרו.

לאחרונה, רצינו לשפץ ולקחת משכנתא נוספת, והתעוררה בעיה: הדירה אינה רשומה רק על שמנו, וצריך להעביר אותה על שמנו.

לפי דין תורה האם הילדים של אחי שנפטר יכולים לבוא בדרישות בנוגע לדירה?

תשובה

ראשית ברצוני לשבח אותך על כך שנחלצת לעזרת הוריך. ניכר מהמכתב שזה היה לך קשה מבחינה כלכלית, ואעפ"כ נטלת על עצמך משימה חשובה זו. קיימת מצוות כיבוד הורים בהידור רב ומתוך דוחק ואתה ראוי למלוא ההערכה.

בנוגע לעצם הדין: לא ניתן לפסוק הלכה ללא שמיעת שני הצדדים ובירור כל הנתונים. ולכן דברנו לקמן יאמרו באופן כללי.

האדם שרשום בטאבו או בחברה המשכנת כבעלים של הדירה הוא הבעלים שלה, אפילו אם חברו שילם לבנק את המשכנתא (כקניין סיטומתא חו"מ ר"א,ב, או בגלל שללא הרישום בטאבו אין דעת הקונה סומכת על הקניין שו"ת דברי מלכיאל ח"ד סימן קמג).

הבנק הלווה כסף לבעלי הדירה ומי ששילם את המשכנתא פרע את החוב של בעלי הדירה לבנק. ולכן אביך ואמך הם בעלי הדירה, ולאחר שנפטרו אם לא כתבו ירושה התקפה לפי התורה הדירה מתחלקת בין היורשים. כיוון שאמך כתבה צוואה התקפה לפי דין תורה כל הדיון נסוב רק על חצי דירה.

המתכוון לתת מתנה להוריו וחושב שאחרי פטירתם יירש אותם אינו צודק, אלא כל האחים יורשים שווה בשווה.

אם לא היתה כוונה לתת מתנה, אז למעשה פרעת את החוב שלהם לבנק (ולא נתת להורים מתנה ישירות, עיין עמק המשפט הלכות ערבות סימן לו). ניכר מהשאלה שההורים ביקשו ממך לעשות כן  ולכן אתה מוגדר כ'פורע חוב של חברו מדעתו', שזכאי לקבל בחזרה את כספו.

אין לומר שבהכרח בן הפורע חוב אביו התכוון לתת לו מתנה, ויתכן שהבן רצה לקבל בחזרה את כספו, או שווה ערך לכסף, הדירה.

למסקנה: הנכד (בנו של אחיך) יורש את חלקו בדירה מצד אחד אך מצד שני חלקו משועבד לתשלום החוב של הסבא. ונראה שעליו לשלם רק את החלק היחסי שלו בחוב, ולא את כל החוב (שולחן ערוך חושן משפט סימ' קז סעי' ח).

 

נערך ע"י הרב חיים בלוך

הדפיסו הדפסה