איסור השתתפות בפירמידה ושר"ש (שיווק רב שכבתי) והשלכותיה הממוניות

הרב אריה וולהנדלר הרב שמואל פולצ'ק
לפרקים עולה לדיון המודל העסקי של הפירמידה והשיווק הרב שכבתי, כאשר מובטח למצטרפים רווח גדול שלעתים מתגלה כהבטחת שווא. בעקבות זאת, הרב אריה וולהנדלר והרב שמואל פולצ'ק מבררים ביסודיות את הבעיות ההלכתיות הכרוכות במסחר מעין זה ומדבריהם עולה שיש להבחין בין מקרה שמדובר על פרנסה ממכירת מוצר, לבין מקרה שהרווחים נובעים מצירוף מצטרפים חדשים. לדבריהם, במקרה השני ישנן בהחלט בעיות הלכתיות של ממש על פי דיני אונאה ומיקח טעות וכן בהכשלת המצטרפים התמימים שמתפתים לחשוב שלפניהם עסק של ממש. מלבד זאת עולה הנושא של עיסוק ביישובו של עולם כהדרכה הלכתית-מוסרית שמטילה צל כבד על העיסוק בתחום זה.
tags icon תגיות
להורדת קובץ מצורף

 

איסור השתתפות בפירמידה ושר"ש (שיווק רב שכבתי) והשלכותיה הממוניות

הרב שמואל פולצ'ק והרב אריה וולהנדלר

א. פתח דבר

ב. תיאור המציאות

1. תיאור משחק פירמידה

2. תיאור שר"ש

ג. תרמיות אופייניות לשר"ש דמוי פירמידה

1. הסתרת הסיכוי להפסיד

2. ערפול מהות העסק

ד. איסור השבחת המיקח או הסתרת המומים בו

ה. אונאה במחיר

1. אונאה במחיר המוצר

2. אונאה בדמי ההצטרפות

ו. מיקח טעות

1. הגדרת המום בשר"ש

2. מום גלוי ומום נסתר

3. החזרת מיקח לאחר זמן

ז. לפני עיוור לא תיתן מכשול

1. "לפני דלפני"

2. לפני עיוור בשוגג

3. לפני עיוור כשאומר אמת

ח. לא עוסקים ביישובו של עולם

ט. תקנה למגדר מלתא

י. סיכום

כֵּן אִישׁ רִמָּה אֶת רֵעֵהוּ וְאָמַר הֲלא מְשַׂחֵק אָנִי
(משלי כו, יט)

א. פתח דבר*

בשנים האחרונות קמו חברות רבות המנסות לגייס משווקים לשם שיווק רב שכבתי (להלן, שר"ש). אנשים רבים, ובהם שומרי מצוות, סבורים בטעות שמדובר בפעילות עסקית רצויה, מועילה וכשרה, ונופלים ברשת השר"ש. בחלקו הראשון של המאמר נדון במציאות העובדתית של משחק הפירמידה ושר"ש, ביחס ביניהם ובתרמיות הקשורות בהם. בחלקו השני של המאמר נדון בצדדים ההלכתיים הקשורים בהם, הן בצדדים האיסוריים והן בצדדים הממוניים.

ב. תיאור המציאות

1. תיאור משחק פירמידה[1]

עיקרו של משחק פירמידה היא תגמול כספי עבור צירוף משתתפים חדשים. יוזם המשחק מגייס משתתפים, ואלה מגייסים משתתפים חדשים וכך הלאה. התוצאה היא מעין פירמידה בראשה עומד יוזם המשחק, ומתחתיו פירמידה שהולכת ומתרחבת ככל שמספר המצטרפים גדל.

לכל משתתף במשחק מובטח כי בעבור תשלום חד-פעמי (דמי הצטרפות למשחק) יוכנס למשחק ויוכל לצרף אנשים נוספים תמורת תשלום, שיחולק בין המשתתפים הנמצאים "מעליו" בפירמידה, ובסופו של דבר יוכל לגרוף רווחים נאים מתשלומי האנשים הנמצאים "מתחתיו". חשוב להדגיש, שהתמורה היחידה שמקבל המצטרף עבור דמי ההצטרפות, היא הזכות לצרף מצטרפים חדשים.

הכשל הבסיסי במשחק הפירמידה הוא שהכסף לו מצפים העומדים בראש הפירמידה יכול להגיע מהמצטרפים החדשים בלבד, ולא נכנס כסף נוסף.[2] לפיכך, כאשר המצטרפים אינם מצליחים לצרף משתתפים אחרים, אין הם מקבלים רווחים בתמורה לדמי ההצטרפות ששילמו, ומשחק הפירמידה מסתיים. ניתוח מתמטי מראה שתוך מספר שלבים יגיע השוק לרוויה, בשל קצב הגידול המהיר של המשתתפים. כלומר ששיכבת המשתתפים שלא תוכל למצוא מצטרפים חדשים תיווצר תוך זמן קצר.

התרשים הבא[3] מראה מדוע מודל השוק שמציעה הפירמידה אינו אפשרי לקיום, עקב רוויה של השוק:

תרשים%20פירמידהעותק.eps

בתרשים מודגם שאם בכל שכבה מצרף כל שחקן חמישה משתתפים חדשים, הרי שבשכבה ה‑11 מספר המשתתפים יהיה גדול ממספר אזרחי ארה"ב,[4] ובשכבה ה‑13 מספר המשתתפים יהיה גדול מאוכלוסיית כדור הארץ!

האנשים הנמצאים בשכבה שבה תיעצר הפירמידה יפסידו תמיד את כספם. מספר האנשים הנמצאים בשורה התחתונה של הפירמידה גדול תמיד מסכום של כל האנשים בקומות מעליהם. לפיכך כאשר הפירמידה קורסת רוב המשתתפים יפסידו את כספם. שאר המשתתפים יחזירו את השקעתם, או ירוויחו מעט ורק העומדים בראש הפירמידה ירוויחו סכום גדול.

2. תיאור שר"ש[5]

אִישׁ חָמָס יְפַתֶּה רֵעֵהוּ וְהוֹלִיכוֹ בְּדֶרֶךְ לא טוֹב (משלי טז, כט)

יפתה רעהו – לאחוז גם הוא בדרכי חמס ומוליכו בדרך לא טוב למצוא חבר לעצמו (מצודת דוד)

שר"ש (שיווק רב שכבתי או שיווק רשתי, באנגלית: MLM – Multi Level Marketing) הוא שיטת שיווק שבה סוכן מכירות מקבל תגמול כספי לא רק עבור מוצר שהוא מוכר אלא אף על גיוס סוכני מכירות נוספים. סוכן המכירות מוגדר כעובד עצמאי ואין בינו ובין חברת השיווק יחסי עובד-מעביד. הרעיון של שיטת מכירות זו מבוסס בעיקר על התנסות ישירה של הסוכן ממוצרי החברה והמלצות למכּרים. לקוח מרוצה ימליץ לחבריו על המוצר ויקבל עמלה על קנייתם.

ניתן להבחין בין שני סוגים של שר"ש: הראשון שר"ש דמוי פירמידה, והשני שר"ש לגיטימי.[6] בשר"ש לגיטימי המצטרפים משלמים עבור זיכיון למכירת המוצרים, ורווחיהם נובעים ממכירות המוצרים.

לעומת זאת, בשר"ש דמוי פירמידה, מתוגמל סוכן המכירות בעיקר על גיוס סוכני מכירות המשלמים דמי הצטרפות ולא על מכירת המוצר לקונים (שאינם הופכים בעצמם לסוכנים). לפיכך, אף על פי שישנו מוצר סביבו הוקמה הפירמידה, הרי שהרווחים של המצטרפים יבואו באופן כמעט בלעדי מצירוף סוכני מכירות חדשים ולא ממכירת המוצר.

כדי לגייס את הסוכנים מציגים לפניהם את האפשרות להרוויח סכומים גבוהים על ידי גיוס סוכני מכירות, שיידרשו גם הם לשלם דמי הצטרפות. דא עקא, כאשר יגיע השוק לרוויה[7] יתקשו סוכני המכירות לגייס סוכנים חדשים, והם יפסידו את השקעתם.

על פי הבחנה זו ניתן לנסח "כלל אצבע" להבחנה בין שר"ש לגיטימי לשר"ש דמוי פירמידה: אם אי אפשר להרוויח ממכירת המוצר ללא צורך בגיוס סוכני מכירות – מדובר בשר"ש דמוי פירמידה שאינו לגיטימי.

אחת הדרכים להסוות שר"ש דמוי פירמידה היא בהצגת הדברים כאילו מדובר אך ורק במכירת המוצר. במקרה כזה, ישנם שני קריטריונים על פיהם ניתן לקבוע שמדובר בשר"ש דמוי פירמידה: האחד, מחירו של המוצר גבוה במידה כזו שלא כדאי לרכוש אותו מבלי להפוך לסוכן מכירות. השני, דמי ההצטרפות כסוכן מכירות – גבוהים.

בשר"ש דמוי פירמידה, מתקיים אותו הכשל הקיים במשחק פירמידה. קצב הגידול מהיר ובתוך זמן קצר השוק הופך לרווי וכמעט בלתי אפשרי למצוא סוכני מכירות נוספים. אולם, בניגוד למשחק פירמידה, בשר"ש רבים טועים לחשוב שמדובר בהזדמנות עסקית ממשית וסבירה.

ג. תרמיות אופייניות לשר"ש דמוי פירמידה

הַשְּׂמֵחִים לַעֲשׂוֹת רָע יָגִילוּ בְּתַהְפֻּכוֹת רָע (משלי ב, יד)

…מדברים מרמה ודבריהם נראים טובים ובאמת היא עצה רעה, והם שמחים כאשר יתהפכו הטוב שדברו לרע וזהו יגילו בתהפוכות רע… (ביאור הגר"א שם)

ההונאה שבשר"ש מוסתרת בשתי רמות:

1. הסתרת הסיכוי להפסיד

הסתרת הכשל המתמטי – בדרך כלל חברות שר"ש מציגות בפני המגויס החדש טבלה שמציגה את הכנסתו הצפויה, אם יגייס למשל חמישה סוכנים חדשים בחודש.[8] סוכנים אלו יגייסו סוכנים נוספים באותו הקצב ויגדילו את הכנסתו שתצמח בטור הנדסי, באופן הבא:

חודש

1

2

3

4

5

מצטרפים

5

25

125

625

3125

הטבלה המוצגת מגיעה רק עד החודש החמישי (דור חמישי), ולא במקרה. לו הייתה הטבלה ממשיכה לחודש העשירי (הדור העשירי) מספר הסוכנים, היה 9,765,625 שהוא גדול ממספר תושבי מדינת ישראל.[9]

המידע החלקי מדגיש את היכולת הגבוהה להשתכר ומסווה את הכשל המתמטי העומד ביסוד השיטה. אולם החישוב מראה למשל שחלק ניכר מהמצטרפים בחודש (דור) התשיעי (1,953,125) היו מפסידים את כספם באופן ודאי. ועוד לפני כן מסתבר שהשוק יהיה רווי בסוכני מכירות ויהיה בלתי אפשרי לגייס סוכנים נוספים.

כך, בעוד אנשים מתפתים להשקיע בעסק משתלם, בהבטחה שכספם יניב תשואה ענקית בעזרת סוכנים אחרים העובדים בעבורם (הכנסה פסיבית), כספם מגיע לעומדים מעליהם במעלה הפירמידה, והם, ברוב המקרים, לא יזכו לקבל אף את החזר השקעתם…

"שר"ש זה לא פירמידה" – כאמור, רוב גדול של המצטרפים לחברות שר"ש לא יצליחו להחזיר את השקעתם. זאת, בגלל המבנה של הפירמידה המוכמן בשר"ש. עובדה זו, אינה מוצגת למצטרפים. בדרך כלל טוענת חברת שר"ש שהיא איננה פירמידה. להפך, בכנסים ובמצגות המיועדים לשכנע להצטרף לחברה, מתוארת ההצטרפות כהשקעה בטוחה, כמעט נטולת-סיכונים. המסר המועבר לכל המשתתפים הוא: כל אחד, אשר יהיה מוכן להשקיע עבודה קשה, יוכל להרוויח סכומי כסף ניכרים.[10]

2. ערפול מהות העסק

חברות שר"ש מערפלות את מהותו האמיתית של העסק על ידי שימוש בהטעיות משני סוגים:

שימוש במונחים מטעים – משחק פירמידה עוסק בשכנוע אנשים לשלם כסף על מנת לקבל את הזכות לבקש כסף מאחרים. על פניו זהו עסק משונה מאוד שכל בר-דעת לא ייכנס אליו, מפני שכל אחד מבין שאין תוחלת רצינית בעסק שכזה. אנשי השר"ש מסתירים את מהותו כדי שידמה לעסקים מקובלים ורגילים. כך המצטרף לשר"ש מכונה "משקיע", "בעל עסק עצמאי", "משווק רשמי" או "בעל זיכיון" וכדומה.[11] מה שגורם לו לחשוב בטעות שהוא מצטרף לעסק רגיל ולגיטימי.

הצגת מוצר שסביבו מוקם השר"ש – כחלק מההטעיה, קיימים מוצרים אמיתיים שיש לשווקם וכספים משולמים תמורת זיכיונות או רשיונות וכדומה. התרמית נעוצה בהסתרת העובדה שהרווחים מבוססים על גיוס סוכנים ולא על מכירת המוצר. לפיכך המצטרף מוטעה לחשוב שהוא מצטרף לעסק המוכר מוצרים, ככל עסק לגיטימי, בעוד שלמעשה הוא מצטרף לפירמידה עם מוצר.

מכאן ואילך נסקור את האיסורים ההלכתיים השונים, עליהם עוברים המשתתפים בפירמידה או בשר"ש והפועלים לגיוס מצטרפים חדשים, ואת המשמעויות הממוניות הכרוכות בהשתתפות זו.

ד. איסור השבחת המיקח או הסתרת המומים בו

במצגות שעורכות חברות שר"ש הם מאדירות את העסקה בהצגת הסוכנים שהצטרפו והרוויחו מיליונים. מנגד הם מסבירים את הכישלונות כנובעים ממיעוט כישוריו של המשווק, ולא כתוצאה ישירה של השיטה. כאן עולה השאלה האם מותר למוכר להציג עסקה כטובה יותר מכפי שהיא באמת, תוך העלמה והסתרה של הפגמים?

השולחן ערוך כותב שאסור למוכר לרמות את הקונים ולומר שהמוצר טוב מכפי שהוא באמת:

אסור לרמות בני אדם במיקח וממכר או לגנוב דעתם, כגון אם יש מום במיקחו צריך להודיעו ללוקח. אף אם הוא עובד כוכבים, לא ימכור לו בשר נבילה בחזקת שחוטה.[12]

בהמשך מפרט השולחן ערוך מהי רמאות שאסורה על המוכר, ואילו פעולות אסור לו לעשות כאשר רוצה להשביח את מיקחו בעיני הקונה:

אין מפרכסין לא אדם ולא בהמה ולא כלים, כגון לצבוע זקן עבד העומד למכור כדי שיראה כבחור, ולהשקות הבהמה מי סובין שמנפחין וזוקפין שערותיה כדי שתראה שמינה.[13]

לכאורה הוא הדין בשר"ש – יש איסור להציג עסקה כיותר טובה מכפי שהיא באמת.[14]

אמנם, מותר לייפות את המוצר באופן המקובל, או במקרה שהקונים רגילים לבדוק את המוצר קודם לקנייה, שכן נפסק בשולחן ערוך –

מקום שנהגו לערב בין הגיתות מים, מותר לערב כשיעור שדרכם לערב. במקום שנהגו שכל מי שקונה דבר טועמו תחלה, מותר לערב בו לעולם. אבל אם אין הכל טועמים, לא.[15]

אולם כאשר המוכר משכנע את הלוקח שלא לבדוק את העסקה, בטוענו שהיא עסקה מוצלחת ורווחית, מסתבר שהאיסור עומד בעינו אף שאנשים רגילים לבדוק את כדאיות השקעותיהם, כיוון שהקונה האמין לו ובשל כך נמנע מלבדוק.[16]

ומכאן, שכאשר משווקי שר"ש מכחישים שמדובר בפירמידה, או כאשר הם מצהירים על השקעה בעלת "סיכון נמוך", או "כדאיות גבוהה", בעוד שלמעשה רוב המצטרפים לשר"ש לא יזכו לקבל החזר על השקעתם ללא קשר למאמציהם ועבודתם, הם מטעים במזיד ועוברים על איסור.

הטעיה כזו כשלעצמה אינה גוררת בהכרח את ביטול העסקה.[17] במקרים שהעסקה ניתנת לביטול נדון להלן תחת הכותרת "מיקח טעות".

ה. אונאה במחיר

פֹּעַל אוֹצָרוֹת בִּלְשׁוֹן שָׁקֶר הֶבֶל נִדָּף מְבַקְשֵׁי מָוֶת (משלי פרק כא, ו)

אוצרות המרמה והאונאה הבל נדף הם, כי אחריתם לכליון, ועודם ברשותו צוררים הם לו ומבקשים נפש בעליהם ומסבבים למותו (שערי תשובה לרבינו יונה שער ג, כד)

התורה אוסרת להונות כאמור בפרשת בהר:

וְכִי תִמְכְּרוּ מִמְכָּר לַעֲמִיתֶךָ אוֹ קָנֹה מִיַּד עֲמִיתֶךָ אַל תּוֹנוּ אִישׁ אֶת אָחִיו.[18]

איסור זה נפסק להלכה בשו"ע.[19]

על פי דיני אונאה, כאשר ישנו פער של שישית בין הסכום ששולם למחיר השוק, הקונה או המוכר יכולים לבקש את ההפרש.[20] לעומת זאת, במקרה של חריגה של יותר משישית ממחיר השוק ניתן לדרוש את ביטול העסקה.[21]

יש לדון בשאלה האם קיים איסור אונאה:

א. ביחס למחיר המוצרים שמשווקות חברות השר"ש.

ב. ביחס לדמי ההצטרפות הנגבים מהמשתתפים עבור זכות שיווק מוצרי החברה.

1. אונאה במחיר המוצר

חברות שר"ש מוכרות מוצר לצרכן או למשווק. כאשר מדובר במכירת מוצר לצרכן, במקרים רבים נמצא שמחירו גבוה בהרבה ממחיר מוצרים מקבילים של חברות מתחרות.

טענת אונאה תתייחס לפער הגדול של שישית או יותר בין מחיר המוצר לבין מחיר השוק.[22] אולם, כיוון שמוצרי חברות שר"ש נמכרים אך ורק בדרך שיווק זו ואינם נמכרים במקום אחר ואין מוצרים מקבילים הזהים להם בתכונותיהם,[23] הרי שניתן לטעון שאין להם מחיר שוק.

אם המשווקים קונים כמות מסחרית של מוצרים, כאשר השוק מגיע לרוויה צפוי שמחיר המוצר ירד. המשווקים אינם מצליחים לגייס משווקים אחרים ומוכרים את המוצרים שלהם במחיר הפסד. אם כן, המוכר את המוצר במחירו הקבוע על ידי החברה, עובר על איסור אונאה כלפי הקונה. אמנם, ניתן לומר שמחיר השוק נקבע על ידי רוב המוכרים הדורשים מחיר מלא ולא על ידי המיעוט שמוכר במחיר מוזל.

אולם ניתן לפטור את המשווקים מטענת אונאה בכלל באמצעות ההלכה של ה"נושא ונותן באמונה". הכוונה לכך שהמוכר מודיע לקונה כמה עלה לו המוצר וכמה הוא מעוניין להרוויח[24] ומכיוון שמצד המוכר הכל גלוי והוא איננו מודע לכך שהוא מרמה את לקוחותיו,[25] אין מקום לטענת אונאה. לפיכך, הוא הדין כאשר המשווק מודיע למצטרף כמה הוא מרוויח מהצטרפותו לא נוכל לטעון לאונאה נגדו.

2. אונאה בדמי ההצטרפות

כאשר אדם מצטרף כמשווק לחברת שר"ש הוא משלם דמי הצטרפות מרובים מתוך ציפייה לרווח כהחזר על השקעתו.[26] בסופו של דבר, כאשר הקונה לא מצליח למצוא משווקים נוספים שיעבדו תחתיו, הוא לא מקבל החזר על השקעתו, ואז מתברר שעלות ההצטרפות הייתה יקרה מדי. הרא"ש מתייחס למקרה דומה:

ומה שטענו המורשים לבטל החכירות, לפי שיש בו אונאה שתות מקח, אומר אני דלא שייכא אונאה אלא בחפץ שדמיו ידועים ונתאנה בשומת החפץ, המוכר או הלוקח. אבל בחכירות אלמעונה של הקהל לא שייכא אונאה, כי האלמעונה משתנית לפי הזמן, פעמים שוחטין בשר ושותין יין בשנה זו יותר מבשנה אחרת, וכן ענין הסחורות וגביית החובות. וכן כותבין בכל שטרי החכירות: לו ולמזלו, משמע, שהתנו בפירוש אם יפסיד, מזלו הקשה גרם, ואין לו לחזור על המוכר בשביל הפסידו, וכן אם הרוויח הרבה, אין למוכר דין ודברים עליו…[27]

הרא"ש דן במי שמבקש לקבל זיכיון בלעדי למכירת בשר ויין ולשם כך הוא משלם סכום קבוע ושאר ההכנסות מהמכירה נשארות בידיו. לדעת הרא"ש אין מקבל הזיכיון יכול לטעון טענת אונאה בשל מכירות נמוכות מהצפוי, אף שסכום חכירת הזיכיון הגבוה התבסס על הערכה שיהיו מכירות גבוהות, כיוון ש"מזלו הקשה גרם" לירידה ברווחים.

הביקוש לסחורה מסוימת משתנה חליפות, לעתים עולה ולעתים יורד, והערכת המכירה מתבססת על אומדנא בלבד ולפיכך אין בה אונאה.[28] מחד ניתן לומר ששר"ש דומה בכך לזיכיון, והקונה לא יוכל לטעון לאונאה על התשלום הגבוה ששולם תמורת הזיכיון להפיץ את המוצר. מאידך ניתן לטעון, שכאשר השוק מגיע לרוויה, וכאמור לעיל כך יקרה בהכרח, יהיה קושי אובייקטיבי בשיווק ולא מחמת מזלו הקשה של הקונה ואז בניגוד לזיכיון, יוכל הקונה לטעון טענת אונאה.

אם אכן תבוטל העסקה בין השכבה בה נעצרה הפירמידה לשכבה שמעליה, הרי שזו תבטל את העסקה עם השכבה שמעליה וכך הלאה עד לביטול כל העסקאות בפירמידה.[29]

ו. מיקח טעות

כאשר נמצא פגם במוצר (מום) שלא היה ידוע לקונה בשעת הקנייה,[30] העסקה מוגדרת כמיקח טעות ודינה להתבטל. במקרה כזה, הקונה מחזיר את המוצר למוכר וזה מחזיר לו את הכסף.[31] כאשר המוכר יודע על הפגם ומסתיר אותו מהקונה הדבר אסור כפי שבואר בפרק לעיל.[32]

יש לדון האם קניית זיכיון מחברת שר"ש ניתנת לביטול בטענת מיקח טעות, בשל הפגם בעסקה, שרוב המצטרפים מפסידים את כספם בעסקה זו. ניתן לשער שרוב האנשים לא היו מוכנים להיכנס לעסקה שכזו, אילו ידעו מראש את מהותה. ועל כן השאלה היא האם מצב כזה נחשב לטעות המבטלת את העסקה.[33]

1. הגדרת המום בשר"ש

הרמב"ם כותב:

כל שהסכימו עליו בני המדינה שהוא מום שמחזיר בו מיקח זה מחזירין, וכל שהסכימו עליו שאינו מום הרי זה אינו מחזיר בו אלא אם פירש, שכל הנושא ונותן סתם על מנהג המדינה הוא סומך.[34]

כיוון ששר"ש נחשב על ידי אנשים רבים כפעילות עסקית לגיטימית לכאורה ניתן לומר שאין זה מום כלל. אולם בניגוד למצב בשר"ש, הלכה זו עוסקת בחיסרון שאנשים יודעים עליו, אך אינו נחשב בעיניהם לחיסרון במיקח ואילו בשר"ש בני המדינה אינם יודעים על הפגם בעסקה, ולכן הלכה זו איננה שייכת לכאן. אילו היו בני המדינה יודעים על הכשל הקיים במודל של שר"ש כפי שהובא לעיל בתיאור המציאות, מסתבר שהיו מסכימים שמדובר בפגם.

2. מום גלוי ומום נסתר

בדין מיקח טעות קיים חילוק בין פגם גלוי ופגם נסתר. בפגם גלוי ההנחה היא שהקונה מחל על זכותו לביטול העסקה כיוון שידע על הפגם ולא מחה. בפגם נסתר, לעומת זאת, שתיקתו של הקונה אינה בגדר מחילה, וכשידע הקונה על הפגם הוא יוכל לדרוש את ביטול העסקה, אפילו לאחר כמה שנים.[35]

לאור זאת יש לבחון האם הפגם בשר"ש הוא בגדר פגם גלוי, משום שכל אחד יכול לעשות את החישוב ולגלות שרוב המצטרפים יפסידו את כספם, ולכן חזקה שהמצטרף מחל על זכותו לביטול ההתקשרות, כמו בהימורים, שם ידוע לכל, שרוב המהמרים מפסידים.

אולם נראה לומר, שהפגם בשר"ש נחשב לנסתר, שכן לא כל אחד יכול לזהות ולהבחין שמדובר בעסקה גרועה. מה עוד, שלכל חברה מחברות השר"ש יש מודל עסקי אחר לפיו היא מתגמלת את המשווקים, ולאדם שאינו בקיא במסחר קשה לפענח את המודל העסקי.

אמנם, גם אם המצטרף אינו יכול לעמוד על מהות השר"ש בכוחות עצמו, עדיין הוא יכול ללמוד על כך באמצעות חבריו, כתבות בעיתונים או באמצעות האינטרנט. לכאורה, כאשר אפשרות כזו קיימת, הפגם נחשב כפגם גלוי שהקונה מחל עליו, כפי שמשמע מדברי הרמב"ם לגבי אדם שגילה שאשתו היא בעלת מום:

היה מרחץ בעיר והיו לו קרובים אינו יכול לומר לא ידעתי מומין אלו ואפילו מומין שבסתר מפני שהוא בודק בקרובותיו וחזקה ששמע ורצה.[36]

כלומר, כאשר החתן יכול לעמוד על מומי אשתו בעזרת קרובות המשפחה שלו שחולקות אתה את המרחץ העירוני, כל מום הוא בגדר מום גלוי שהחתן מחל עליו.

למרות זאת, נראה שהפגם בשר"ש הוא בגדר פגם נסתר, משום שחברות שר"ש פועלות באופן מכוון להסתיר אותו. גם אם הן אינן משקרות למצטרפים, הרי שבעקבות מאמצי ההסתרה (היעילים) שלהם, הפגם יוגדר כפגם נסתר.[37] כך מוכח מהמשך דברי הרמב"ם:

ואם דרכן (=של הנשים) להחבא ולהתנכר אף במרחץ ושתהיה הבת רוחצת בלילה או בבית קטן שבמרחץ לבדה עד שלא תראה ולא תודע, הרי זה טוען אף במומין שבגלוי, שדברים אלו דברים של טעם הם ואינם גזירת הכתוב.[38]

מכאן, שבכל מקום שפועלים באופן יעיל להסתרת הפגם, ניתן להניח שהקונה לא ידע על סיכוייו הנמוכים, ולו היה יודע, לא היה נכנס ומשקיע את כספו.

היוצא מכאן להלכה, שכל המנסה לגייס מצטרפים לחברת שר"ש אל לו להסתיר בפני המצטרף את סיכויי ההצלחה האמיתיים, קרי, שרוב המצטרפים לא יצליחו להחזיר אף את השקעתם. אם יסתיר, יוכל המצטרף לתבוע ממי שגייס אותו לבטל את העסקה ולקבל בחזרה את כספו אפילו לאחר כמה שנים.

3. החזרת מיקח לאחר זמן

לכאורה, המגייס יכול להוסיף ולטעון שאמנם ניתן לבטל את העסקה לאחר שנודע למצטרף על הסיכויים הנמוכים להרוויח משר"ש. אולם הוא אינו יכול לבטל את העסקה לאחר שעבר זמן רב וגילה שאינו מצליח לגייס מצטרפים חדשים, ועוד יכול לטעון שביטול כזה דומה לאדם שקנה סחורה ולאחר שלא הצליח למוכרה הוא מבקש להחזירה למי שמכר לו אותה.[39]

טענת המגייס נדחית מדברי הרמב"ם, אשר פוסק שבמקרה של מיקח טעות יכול הקונה לבטל את העסקה אפילו לאחר זמן רב:

וכן המוכר לחבירו קרקע או עבד או בהמה או שאר מטלטלין ונמצא במקח מום שלא ידע בו הלוקח, מחזירו אפילו לאחר כמה שנים שזה מקח טעות הוא…[40]

ההבדל בין מיקח טעות לסוחר המנסה למכור סחורתו ולא מצליח למוכרה, הוא שבמיקח טעות הבעיה נובעת מהפגם שבמוצר. לעומת זאת במקרה השני חוסר ההצלחה של הסוחר איננו תוצאה של פגם בסחורה, אלא נובע מכשלונו של הסוחר לחזות את הביקוש "ומזלו הקשה גרם".

ז. לפני עיוור לא תיתן מכשול

כאמור לעיל מצטרף שאינו מצליח לצרף אחרים, מפסיד את דמי ההצטרפות שלו. המגייס שצירף אותו ויעץ לו לשלם את דמי ההצטרפות, יעץ לו עצה שאינה טובה. דבר זה נאסר בפסוק: "ולפני עִוֵר לא תתן מכשול".[41] גם אם המגייס לא הפסיד את כספו כיוון שהצליח לגייס אחרים, הרי הוא עצמו עבר על איסור ייעוץ עצה לא טובה, ומי שצירף אותו, הכשיל אותו באיסור זה ועבר אף הוא על אותו איסור.[42]

1. "לפני דלפני"

יש לדון מה קורה כאשר אדם גייס מצטרף, וזה גייס מצטרף נוסף וכך הלאה, ושלושת הראשונים הרוויחו מהעסקה. האם העובדה שבהמשך השרשרת יהיו מפסידים, גורמת לראשון לעבור על "לפני עור לא תתן מכשול"? שהרי, הוא לא הכשיל באופן ישיר אף אחד. בגמרא נאמר: "א'לפני (=עיוור)' מפקדינן, א'לפני' ד'לפני' לא מפקדינן".[43] כלומר, למרות שיש איסור להכשיל אדם אחר, אין איסור על מי שגורם לאחר להכשיל אדם שלישי.

נחלקו ראשונים מה הדין כאשר המכשול הוא ודאי: התוספות[44] כתבו שכאשר המכשול העתידי הוא ודאי האיסור במקומו עומד, לעומת זאת בשו"ת תרומת הדשן[45] התיר. הרמ"א[46] הביא את שתי הדעות וכתב שהמחמיר "תבוא עליו ברכה". הש"ך[47] והב"ח[48] פסקו שיש להחמיר, ולדעת הגר"א[49] זו שיטת כל הפוסקים, ולכן אין זה רק הידור אלא חובה. אם כן, כאשר קיימת הכשלה ודאית יש איסור גם ב"לפני דלפני".[50]

2. לפני עיוור בשוגג

יש לדון האם יש איסור "לפני עיוור" בשוגג. במילים אחרות, האם כאשר כוונת המייעץ לטובה והוא סבור שהוא מייעץ עצה טובה יש בכך איסור בשוגג או שאין איסור בדבר כלל?

יש כמה נפקויות לשאלה זו:

א. כאשר המייעץ חושב שהוא נותן עצה טובה, האם עליו לטרוח ולברר זאת כדי לא להיכשל באיסור בשוגג, או שאין בשוגג שום איסור?

ב. האם יש חובה למנוע מאדם אחר לייעץ עצה שאינה טובה בשוגג, כדי למנוע ממנו לעבור איסור ("אפרושי מאיסורא")?[51]

לכאורה אפשר להוכיח ממדרש ההלכה שכאשר היועץ אינו מתכוון לרעה הוא אינו עובר על איסור:

"ולפני עור לא תתן מכשול" – לפני סומא בדבר…היה נוטל ממך עצה, אל תיתן לו עצה שאינה הוגנת לו …אל תאמר לו מכור את שדך, וקח לך חמור, ואת עוקף עליו ונוטלה ממנו, שמא תאמר עצה טובה אני נותן לו והרי הדבר מסור ללב, שנאמר "ויראת מאלהיך אני ה'."[52]

מדברי המדרש משמע שאם כוונת הלב של היועץ לטובה אין בכך איסור, שהרי אילו הדבר היה תלוי באיכות העצה, לא היה המדרש מתייחס לכוונת הלב. אולם, ניתן להבין את המדרש אחרת ואז לא נוכל ללמוד מדברי המדרש, כיוון שייתכן שהוא אינו עוסק בגדר האיסור, אלא מתמודד עם טענתו של היועץ שהוא היה שוגג ולא מזיד, אף שיש איסור בשניהם.[53]

3. לפני עיוור כשאומר אמת

ניתן להוסיף ולשאול, האם מותר לשווק מוצר של חברת שר"ש תוך אמירת האמת, שסיכויי הקונה להחזיר את השקעתו ולהרוויח קטנים מאוד. אמנם דומה שרוב הקונים יירתעו ולא ירצו להשקיע השקעה כספית כאשר ברור להם שיפסידו. אבל עד כמה שהדבר אינו סביר, ייתכן שיימצאו משקיעים, האם מותר למכור להם לאחר הצגת העובדות?

מסתבר שאין איסור "לפני עור" ביחס למי שהעובדות הוצגו לפניו כהווייתן, ובכל זאת צירוף משקיע חדש בעייתי כיוון שהוא עלול להסתיר מידע בבואו לשכנע אחרים להצטרף. המשנה בפרק הזהב דנה במקרה דומה:

מי שנתערב מים ביינו לא ימכרנו בחנות, אלא אם כן הודיעו. ולא לתגר אף על פי שהודיעו, שאינו אלא לרמות בו.[54]

רש"י[55] מבאר שדבר זה הוא בכלל "לפני עור לא תתן מכשול" כיוון שהתגר ימכור בחזקת יין. אמנם, כותב רש"י, מכירת מים אינה אסורה מחשש שמא יערבו אותם ביין, כיוון שנאסר רק "דבר העשוי לרמות בו כמות שהוא עכשיו".[56] אם כן, אין למכור דבר העשוי לרמות בו לאדם שחשוד לעשות בו שימוש לרעה,[57] ומכאן שאסור למכור מוצרי שר"ש לאדם שחשוד שימכור אותם לאחרים מבלי להעמיד אותם על הסיכון שברכישה.

ח. לא עוסקים ביישובו של עולם

מעבודת האלהים הוא לעסוק בעניני העולם בקיום המינים, למען היות חפץ האלהים ביצירתו אותנו עומדת לעד, ונדע ונאמין כי בהצליחו אותנו ובהקימו ממנו מוסדות תבל מצאנו חן בעיניו (רמב"ן, הקדמה לתורת האדם)

טעם נוסף לאיסור שר"ש הוא חוסר התועלת בשר"ש ליישוב העולם. טעם זה זוקק הסבר, שהרי ההתעסקות במסחר מבטאת את יישובו של עולם, והתורה וההלכה אמורים לראותה בעין טובה.[58]

אולם, לא הרי מסחר כהרי שר"ש. כפי שהעלנו בתחילת המאמר, בשר"ש המסחר הינו כסות לפירמידה. מכירת המוצרים, משמשת מסווה ופיתיון כדי להסתיר את תרמית הפירמידה המוכרת. מסחר שר"ש הינו אמצעי להעברת הון מאנשים מסוימים לאנשים אחרים, ולא לשם הפצת הסחורה – הטובין עצמם – ללקוחות.

בכך דומה שר"ש להימורים, בשניהם אין תועלת ליישוב העולם.[59] במשנה[60] מובא שמשחק בקוביה פסול להעיד ולדון, בטעם הדבר דנו אמוראים:

משחק בקוביא מאי קא עביד? …רב ששת אמר: …לפי שאין עסוקין ביישובו של עולם. מאי בינייהו? – איכא בינייהו דגמר אומנותא אחריתי.[61]

כלומר, לדעת רב ששת משחק בקוביא פסול כיון שאיננו עוסק ביישובו של עולם, ולכן אם יש לו עבודה נוספת (אשר בה הוא עוסק ביישובו של עולם) הרי שהוא כשר לעדות. בהסבר טעמו של רב ששת נחלקו הראשונים. רש"י מפרש:

ופסולייהו לפי שאין עסוקין בישובו של עולם, דכיון דאין מכירין ובקיאין בטורח וצער בני אדם – אינן חסין על חבריהן מלהפסידן ממון.[62]

דהיינו, אדם שמתפרנס אך ורק מהימורים איננו מכיר את קשיי הפרנסה לפיכך אינו מתחשב בממון חבריו.

דרך אחרת יש לרמב"ם בפרושו לפסול זה:

והמשחק בקוביא עם הגוי אין בו איסור גזל אבל יש בו איסור עוסק בדברים בטלים שאין ראוי לאדם שיעסוק כל ימיו אלא בדברי חכמה ובישובו של עולם.[63]

בפרושו למשנה מרחיב הרמב"ם את הסברו:

המשחק בקוביה… ונאסר זה מפני שהוא מתעסק בעסק שאין בו תועלת לישוב העולם, ויסוד הוא בתורתנו שאין ראוי לאדם להעסיק את עצמו בעולם הזה אלא באחד משני דברים או בחכמה להשלים בה את עצמו, או בעסק שיועיל לו בקיום העולם כגון אומנות או מסחר.[64]

כלומר, משחק בקוביה פסול כיון שהוא אינו עוסק בעיסוק חיובי, כגון חכמה או עיסוק המועיל לקיום העולם, אלא בעיסוק חסר תועלת.

הרי"ף והרא"ש[65] פסקו כרב ששת שמשחק בקוביה שאין לו אומנות אחרת פסול להעיד ולדון. מהשו"ע[66] משמע שמלבד הפסול להעיד ישנו איסור בעצם העיסוק הבלעדי במשחקי קוביה, ללא עיסוק ביישובו של עולם.

על פי הסבר הרמב"ם ליישובו של עולם ניתן להחיל את הפסול גם במקרים נוספים, ואכן החזון אי"ש הסביר שאדם הסוחר בפרות שביעית פסול לעדות משום שאינו עוסק ביישובו של עולם:

והא דפסול לעדות בשאין לו אומנות אלא הוא, אפשר דמשום חטא של סחורה הוא ומפני שהפליג בחטא, אי נמי משום שאינו עוסק ביישובו של עולם שאין סחורת שביעית בכלל צורך העולם.[67]

על פי זה, אדם העוסק אך ורק בשר"ש הוא פסול לעדות[68] והוא עובר איסור בעצם עיסוקו.

המסחר בבורסה גם הוא לכאורה עונה על אותה הגדרה,[69] שהרי רוב קוני המניות אינם מעוניינים ב"סחורה", קרי במניה, המייצגת שותפות חלקית בחברה, ומטרתם היא התעשרות קלה. אלא שלמסחר במניות יש תועלת אמיתית לשוק כמכשיר לגיוס הון, ואשר בלעדיו התעשייה והמסחר יתקשו להתפתח.

ט. תקנה למגדר מלתא

בפרק הקודם השווינו בין שר"ש להימורים מצד חוסר התרומה שלהם ליישוב העולם. בפרק זה אנו רוצים להצביע על ההשפעה השלילית הנגרמת למצטרפים לשר"ש.

הרשב"א נשאל על אודות קהל שהטילו חרם על המשחק בקוביא, וחלק מהקהל רצו להתיר החרם האם יש ביכולתם לעשות כן. בתשובתו אוסר הרשב"א את התרת החרם ויוצא בחריפות כנגד ההימורים:

האסור תקנת ותיקין ויראי חטא היתה ומי שבא להתיר פורץ גדר ועושה דמן של בחורים שחוק (=שפיכות דמים).[70] כמה קרעים הלביש (=עוני),[71] כמה ריחות הבאיש (=גרימת שנאה),[72] כמה בוכים יוצאים במחול משחקים (=גורם לבכי).[73] ותמה אני האיך פשטה הוראה להתיר בכענין זה אפילו הסכימו כל הקהל בהיתר זה מעצמו נאסר ועוד נוסף עליו איסור ההסכמה והחרם והאיך נחזור ונתיר.[74]

בדברים אלו מאשים הרשב"א את ההימורים בתופעות שליליות רבות:[75] שפיכות דמים, עניות, גרימת שנאה וסכסוך בין אנשים וגרימת צער למשתתפים. על כן, מחזק הרשב"א את תקנת החרם כנגד ההימורים אשר מלבד היותו אסור מצד הדין[76] יש מקום לאוסרו עקרונית מצד השפעתו השלילית.

תקנות כנגד ההימורים מצויות ברבות מהקהילות, בין מקהילות הספרדים ובין מקהילות האשכנזים, שראו באופן שלילי עיסוק זה.[77] בדומה לכך במדינת ישראל ובחלק ממדינות העולם נאסרו ההימורים על פי חוק.

באתרי האינטרנט מצויות עדויות לרוב של אנשים שהצטרפו לשר"ש על סמך הבטחה להכנסה פסיבית לכל חייהם ונמצאו מרומים ומופסדים. חלקם, עדיין מאמינים בשיטה וחושבים שהאשמה בחוסר ההצלחה נעוץ בהם, בהשקעתם וביכולותיהם. זאת ועוד, את המצטרפים החדשים לשר"ש מלמדים שדרך הגיוס הטובה ביותר היא לגייס את מכריך ושכניך, ומשנמצאו אלה מופסדים נגרמת שנאה בין איש ורעהו.[78]

עקב התוצאות הרעות של הפירמידה והשר"ש, מסתבר שהרשב"א היה אוסר גם אותם. החתם סופר[79] כותב כי תקנה טובה שאנו היינו מתקנים כמוה – תקפה, גם אם נחקקה רק בדינא דמלכותא. לפי זה ברור שבמדינות שנאסרו משחקי הפירמידה ושר"ש, הם אסורים גם לפי ההלכה. וכן נראה שבכל מקום בו קיימים משחקי פירמידה ושר"ש, מכיוון שצפויות להם תוצאות שליליות, יש לתקן לאסרם שם, גם אם לא נאסרו לפי החוק.

י. סיכום

במאמר זה סקרנו בקווים כלליים את התופעות של פירמידה ושר"ש והתרמיות הקשורות אליהם ודנו בצדדים ההלכתיים שתופעות אלו מעלות. בדיוננו מצאנו שהשתתפות בשר"ש כרוכות במספר איסורים:

א. גניבת דעת.

ב. אונאה.

ג. לפני עיוור.

ד. שאינו עוסק ביישובו של עולם, אם אינו עוסק בעבודה אחרת. כמו כן, המשתתף בשר"ש, אם אינו עובד בעבודה אחרת (שיש בה משום ישוב העולם), פסול לעדות.

נוסף לכך, כיוון שהמצטרף אינו מודע לסיכויו המועטים יכול הוא לבטל את העסקה ולתבוע חזרה את כספו.

ברמה העקרונית, העלינו שיש מקום לעשות תקנה לאסור תופעות אלו, כפי שנעשה בעבר בהימורים, בשל התוצאות המצערות הנגרמות למשתתפים בהם.

 

*   הרב שמואל פולצ'ק והרב אריה וולהנדלר, מכון משפטי ארץ, עפרה.

[1].     בתיאור זה נעזרנו בויקיפדיה http://he.wikipedia.org/wiki/ בערך 'תרמית פירמידה'.

[2].     על פי הגדרה זו הפירמידה היא "משחק סכום אפס" כלומר ישנם "מנצחים" ומפסידים", והכסף מגיע מהמפסידים למנצחים.

[3].     התרשים על-פי אתר ויקיפדיה http://he.wikipedia.org/wiki/ בערך 'תרמית פירמידה'.

[4].     בשכבה 9 המספר גדול ממספר תושבי ישראל.

[5].     בתיאור זה נעזרנו בויקיפדיה http://he.wikipedia.org/wiki/ בערך "שיווק רב-שכבתי". ובאתרים של חברות שר"ש.

[6].     בדבר זה עסקה גם רשות המסחר הפדרלית בארה"ב שהחליטה להכשיר שיווק רב שכבתי בתנאים מסוימים, שבהם אין היא מהווה מסווה גרידא לתרמית פירמידה, אלא שיטת שיווק לגיטימית למוצר. ראה: www.ftc.gov/os/decisions/docs/vol93/FTC_VOLUME_DECISION_93_(JANUARY_-_JUNE_1979)PAGES_618-738.pdf

[7].     כאמור לעיל בפירמידה.

[8].     תיאור זה לקוח מאתר בית ספר לשר"ש: http://www.mlmschool.co.il

[9].     כאשר מספר המצטרפים בחודש הוא אחד, הרי שבחודש (בדור) ה‑23 מספר הסוכנים יהיה 8,388,608 הגדול ממספר תושבי המדינה.

[10].   כדי להסתיר את האמת מקיימות חלק גדול מהחברות מערכי הדרכה, כנסים, נאומי מוטיבציה וכדומה המיועדים להלהיב את המוכרים, ולתת להם תחושה שההצלחה עומדת מאחורי הפינה.

[11].   במקרים מסוימים המצטרף מוגדר כ"חבר מועדון", אולם, בפועל מדובר על רשיון לשיווק רשיונות.

[12].   רמב"ם מכירה טו, א; וכן שולחן ערוך חו"מ רכח, ו. ראו עוד רמב"ם (דעות ב, ו): "אסור לאדם להנהיג עצמו בדברי חלקות ופיתוי, ולא יהיה אחד בפה ואחד בלב אלא תוכו כברו והעניין שבלב הוא הדבר שבפה, ואסור לגנוב דעת הבריות ואפילו דעת הנכרי, כיצד לא ימכור לנכרי בשר נבילה במקום בשר שחוטה, ולא מנעל של מתה במקום מנעל של שחוטה… ואפילו מילה אחת של פיתוי ושל גניבת דעת אסור, אלא שפת אמת ורוח נכון ולב טהור מכל עמל והוות".

על חומרת האיסור כותב רבנו יונה (שערי תשובה – שער שלישי אות קפד): "אסור לגנוב דעת הבריות ואפילו דעת נכרי. והנה החטא הזה חמור אצל חכמי ישראל יותר מגזל הנכרי, יען וביען כי שפת שקר אשמה רבה, ונתחייבנו על גדרי האמת, כי הוא מיסודי הנפש".

דיון מפורט על ההתייחסות ההלכתית למוצרים פגומים ראו כתר ג – מסחר וצרכנות כהלכה.

[13].   שולחן ערוך חו"מ רכח, ט.

[14].   לכאורה, בדבר זה נחלקו אחרונים. הרב משה פיינשטיין (שו"ת אגרות משה יו"ד, א, לא) מתיר לשרות כבד בדם, למרות שלכאורה בכך נוצר מצג שווא כאילו מקורו בבהמה שנשחטה זמן קצר קודם לכן. זאת, בהתקיים שני תנאים: האחד, ההטעיה אינה מושלמת והקונה יכול להעלות בדעתו שמדובר בכבד שאיננו טרי. השני, כאשר המוכר חושב שהקונה מעוניין בכבד גם אם איננו טרי. כמובן, שאסור למוכר להטעות את הקונה ולומר שמדובר בכבד טרי. כמו כן, אם הקונה אומר במפורש שהוא מעוניין בכבד טרי יש להעמיד אותו על מצב הכבד.

לעומתו, בשו"ת דברי יוסף (ט, ד"ה כן) אוסר לשרות כבד בדם. לדעתו, כאשר קיים מום במיקח על המוכר מוטלת חובת ההודעה, גם אם הקונה לא שואל (נוסף על כך, לדעתו יש בשריית הכבד כדי לפגוע בכשרות הכבד).

ראו גם הרב ישראל שחור, "טענות מיקח טעות ואונאה בקניית רכב", שורת הדין ז, ירושלים תשס"ב, עמ' קעה-קפ.

[15].   שולחן ערוך חו"מ רכח, יג-יד.

[16].   על פי שולחן ערוך חו"מ שו, ו. וכן משמע בפתחי חושן הלכות גניבה ואונאה, פרק יג, ט (הערה טו).

[17].   פתחי חושן גניבה והונאה טו, יז (הערות לח, לט ד"ה ומ"מ) על פי בבא מציעא ס,ב.

[18].   ויקרא כה, יד

[19].   שולחן ערוך חו"מ רכז, א.

[20].   שולחן ערוך חו"מ רכז, ב.

[21].   שולחן ערוך, חו"מ רכז, ד.

[22].   הגדרת האונאה כפער העולה על שישית המחיר מתייחסת לצד הממוני בלבד. מבחינת האיסור שבדבר, לדעת הרא"ש (בבא מציעא ד, כ; שולחן ערוך חו"מ רכז, ו) יש איסור אונאה גם כאשר ההפרש הוא פחות משישית במחיר המוצר.

        [הערת עורך: עיין במאמרו של הרב ד"ר משה בארי בספר זה, העוסק בדברים שאין בהם אונאה. כאשר חלים דיני אונאה הטעיה בכדאיות העסקה גוררת גם את איסור אונאה. ע.ר.]

[23].   על הבעייתיות בהשוואת מחירים למוצרים שונים בתקופתנו, ראה הרב ד"ר איתמר ורהפטיג, "הליכות מסחר – אונאה ומקח טעות", תחומין ב, אלון שבות תשמ"א, עמ' 489. וכן "דיני אונאה בימינו", שערי צדק ב' מכון מש"ה, עמ' 243-251.

        [הערת עורך: ראו עוד מאמריהם של הרב זלמן נחמיה גולדברג, ושל הרב אשר זעליג וויס בספר זה. אמנם, ניתן להציע לבדוק בכמה יימכר המוצר על ידי מי שכבר קנה אותו, טרם שהשתמש בו. ע.ר.]

[24].   רמב"ם מכירה יג, ה-ו; שולחן ערוך חו"מ רכז, כז-כח.

[25].   בנתיבות המשפט רכז, יט, כתב שאם המוכר יודע שהמחיר גבוה מדי הוא עובר על איסור, אולם המיקח לא בטל (הובא בפתחי חושן אונאה פרק י, הערה מ, שהאריך). אולם המצב הרגיל הוא שהמוכר אינו יודע שקיימת אונאה במחיר המוצר. יתר על כן, לא מצינו שמוטל עליו לברר האם יש הפרש במחיר בין עלות הקנייה של המוצר ובין מחיר השוק של המוצר.

[26].   כאן אנו דנים במודל מסוים המצוי בחלק מחברות השר"ש שלפיו המצטרפים קונים זיכיון לגיוס מפיצים נוספים, להבדיל מהסעיף הקודם שבו דנו במוצר ובשוויו (מודל נוסף המצוי בחברות השר"ש הינו של קנייה בסיטונאות, במודל זה ניתן לטעון טענת אונאה בלבד).

[27].   שו"ת הרא"ש יג, כ.

[28].   דיון נרחב בתשובת הרא"ש ראו, הרב צבי יהודה בן-יעקב, משפטיך ליעקב, ב, יד (עמ' רד-רו).

[29].   כלומר, ביטול העסקה יהיה באופן רקורסיבי.

[30].   כיוצא בזה גם כאשר נמצאת טעות במידה, במשקל או במניין.

[31].   רמב"ם מכירה טו, א; שולחן ערוך חו"מ רלב, א.

[32].   ליד הערה 13.

[33].   ראה משפטיך ליעקב ב, יד (עמ' ריא-ריג), שם משמע ששייך ביטול מקח עקב "מום" גם כאשר המום אינו פיזי, אלא הסתברות גבוהה למעבר לקוחות למתחרים או מתח רווחים נמוך בעסק, וכן בפתחי חושן גניבה ואנאה פרק יב הערה ז (הדן ביחס לקונה כרטיס הגרלה לאחר מועד ההגרלה), גם שם מדובר ב"מום" לא פיזי הקשור בכדאיות העסקה. ולכן נראה שאם יש חיסרון ידיעה על מצב העסק (הגרלה וכו'), ומסתבר שלו הייתה ידיעה שלמה לא הייתה מתבצעת העסקה, יש בכך כדי לבטל את המקח.

[34].   רמב"ם מכירה טו, ה.

[35].   רמב"ם מכירה טו, ג; שולחן ערוך חו"מ רלב, ג.

[36].   רמב"ם אישות כה, ב.

[37].   ראו פסקי דין ירושלים דיני ממונות ובירורי יהדות ב, עמ' קלג, בדין רטיבות בקיר שניתן להסתירה על ידי עמעום האורות בחדר.

[38].   רמב"ם אישות כה, ב.

[39].   יש לברר מה היחס בין הנחה פשוטה זו לבין ביטול מיקח כאשר קיים גילוי דעת מפורש (כגון לעלות לארץ ישראל וכדומה) או כאשר יש אומדנא דמוכח, ועיין תוספות כתובות מז,ב, ד"ה שלא כתב לה.

[40].   רמב"ם מכירה טו, ג; וכן פסק השולחן ערוך חו"מ רלב, ג.

[41].   ויקרא יט, יד. ובספרא קדושים פרשה ב, יד, בעניין ההכשלה בעצה רעה. איסור זה הובא בספר המצוות לרמב"ם לא תעשה רצט; רמב"ם רוצח ושמירת הנפש ב, יד; ספר החינוך מצוה רלב; שערי תשובה שער ג, נג; משנה ברורה קנו, ד; ועוד.

[42].   ספרא קדושים פרשה ב, יד; עבודה זרה ו,א-ב; ובמקורות רבים בעניין ההכשלה באיסורים שונים.

[43].   עבודה זרה יד,א.

[44].   תוספות שם, ד"ה חצב.

[45].   שו"ת תרומת הדשן, רצט. ראו הרב יצחק אדלר, לפני עור עמ' קיב-קטו בסוגיה זו.

[46].   רמ"א יו"ד קלט, טו.

[47].   ש"ך שם, י.

[48].   ב"ח שם, ט.

[49].   ביאור הגר"א שם, לא.

[50].   כל זה גם כאשר המוכשלים גויים כמבואר שם.

[51].   השאלה מתעוררת במקרים בהם אין חובה מצד השבת אבדה כלפי הנועץ (כגון, בזקן ואינה לפי כבודו), ובכל זאת חובת אפרושי מאיסורא קיימת.

[52].   ספרא קדושים, פרשה ב.

[53].   וראה ציץ אליעזר, כא, יא; שהכריע שאין עוברים על איסור לפני עיור בשוגג.

[54].   בבא מציעא ס,א. וכן פוסק הרמב"ם מכירה יח, ו ובשולחן ערוך חו"מ רכח, יב; ראו עוד רמב"ם גניבה ז, ו: "סלע שנפגמה באמצע אסור למכור אותה להרג או לחרם מפני שמרמין בה את אחרים, אבל נוקבה ותולה אותה בצואר הקטן".

[55].   רש"י בבא מציעא ס,א, ד"ה הא; הובא בספר הלבוש חו"מ רכז, יח.

[56].   רש"י שם, ד"ה אין.

[57].   וכן כתב בשו"ת משנה הלכות יב, תכב. בשו"ת עין יצחק א, או"ח, יז, ה, כתב שאין למכור לחשוד לרמות בו ובשר"ש הרי קיימת סבירות גבוהה שירמו במקח זה.

[58].   דברים רבה פרשה ז: "ברוך אתה בבואך – בפרקמטיא שלך וברוך אתה בצאתך – בפרקמטיא שלך", רמב"ם פירוש המשנה סנהדרין ג, ג.

[59].   כלומר שר"ש והימורים הם בעצם "משחק סכום אפס". במידת מה שר"ש אף חמור מהימור על ידי הגרלה, כיוון שהמצטרף חושב שהדבר אינו תלוי אלא בו ובמידת ההשקעה שישקיע, והוא סומך בדעתו שיצליח. לעומת זאת בהגרלה, המשתתף אינו יודע אם יזכה ולכן הוא משלים מראש עם אפשרות ההפסד. כדבר זה מצינו בסנהדרין כה,א–ב, בדין מפריח יונים התולה בדעת עצמו. וראה גם רמ"א חו"מ רז, יג.

[60].   סנהדרין כד,ב.

[61].   שם.

[62].   רש"י עירובין פב,א רש"י בסנהדרין (שם) מפרש באופן סתום יותר: "דהואיל ואין עסוקין ביישובו של עולם אינן בקיאין בטיב דינין ומשא ומתן, ואינן יראי חטא".

[63].   רמב"ם גזלה ואבידה ו, יא.

[64].   רמב"ם פירוש המשנה סנהדרין ג, ג.

[65].   רי"ף סנהדרין ד,ב; רא"ש סנהדרין ג, ז. בדעת הרמב"ם רבו הפירושים עיין: רמב"ם עדות י, ד, ובמפרשים המובאים בספר המפתח מהדורת פרנקל על הרמב"ם שם.

[66].   שולחן ערוך חו"מ שע, ג.

[67].   חזון איש שביעית, יד, ב.

[68].   אמנם, על פי דין אדם שאינו מודע לכך שהוא עובר על איסור דרבנן אינו נפסל בכך (רמ"א חו"מ לד, ד; שו"ת יביע אומר ח, אה"ע, ה).

[69].   ניתן להשוות גם בין שר"ש ובין מסחר באופציות (מניות או מט"ח). הן שר"ש והן אופציות הם "משחק סכום אפס", כלומר יש מפסיד ויש מרוויח, והכסף עובר מזה לזה, ללא כסף נוסף שמגיע מבחוץ. אולם אופציות דומות יותר לביטוח (שגם הוא משחק סכום אפס) שכן ייעודן העיקרי הוא להוות ביטוח למשקיע מפני תנודות השוק ומהווה מכשיר יעיל וחשוב לפיזור סיכונים, והדבר דורש מחקר נוסף.

[70].   על פי האמור בויקרא רבה פרשה כו: "אבנר למה נהרג? אמר רבי יהושע בן לוי אבנר נהרג על שעשה דמן של נערים שחוק הדא הוא דכתיב (שמואל ב, ב, יד) ויאמר אבנר אל יואב יקומו נא הנערים וישחקו לפנינו".

[71].   על פי משלי כג, כא: "כִּי סֹבֵא וְזוֹלֵל יִוָּרֵשׁ, וּקְרָעִים תַּלְבִּישׁ נוּמָה" כלומר תלביש בגדים קרועים.

[72].   על פי האמור שמות ה, כא: וַיֹּאמְרוּ אֲלֵהֶם יֵרֶא ה' עֲלֵיכֶם וְיִשְׁפֹּט אֲשֶׁר הִבְאַשְׁתֶּם אֶת רֵיחֵנוּ בְּעֵינֵי פַרְעֹה וּבְעֵינֵי עֲבָדָיו לָתֶת חֶרֶב בְּיָדָם לְהָרְגֵנוּ".

[73].   על פי ירמיהו לא, ג: "עוֹד אֶבְנֵךְ וְנִבְנֵית בְּתוּלַת יִשְׂרָאֵל עוֹד תַּעְדִּי תֻפַּיִךְ וְיָצָאת בִּמְחוֹל מְשַׂחֲקִים" משחק מילים על פי ההיפוך בין הצמד "בכי" ושחוק" ופירושו, שהמשחק בקוביה צוחק (משחק) בתחילה אך לבסוף יוצא בבכי.

[74].   שו"ת הרשב"א ז, רמד.

[75].   וכן כתב בשו"ת הריב"ש (סוף סימן תלב): "ואפילו לרב ששת, דסבירא ליה התם דליכא אסמכתא בקוביא מכל מקום דבר מכוער ומתועב ומשוקץ הוא. ורבים חללים הפיל, ועצומים כל הרוגיו".

[76].   השווה לשו"ת הרשב"א ז, ד; ז, ער; א, תשנה (ב), המיוחסות לרמב"ן, רנב.

[77].   סקירה נרחבת על מנהגי הקהילות ביחס להימורים ראו בספרו של הרב ישראל שציפנסקי, התקנות בישראל, כרך רביעי, פרק שנים עשר, עמ' תכז-תלב.

[78].   ראו בכתבתה של לימור גריזים-מגן "נפלו ברשת", שפורסמה בעיתון הצופה, בתאריך ג' אייר תשס"ח, וכן בכתובת: http://www.hazofe.co.il/web/newsnew/katava6.asp?Modul=24&id=57132 שימו לב גם לתגובות המאלפות שפורסמו באתר; וכן בכתבתה של יפעת ארליך "חבר מפיל חבר" שפורסמה בעיתון מקור ראשון, הכתבה פורסמה גם באתר האינטרנט של העיתון www.makor1.co.il בתאריך 29/07/08.

[79].   שו"ת חתם סופר חו"מ, מד.

 

הדפיסו הדפסה