רמאות גוי בחברה בחו"ל

אנשים רוצים לנסוע ברכבת בחו"ל, ואינם רוצים שישבו איתם בתא גויים או נשים. לכן הם רוצים לקנות גם את שאר המקומות בתא, ולדווח שזה עבור נכים כדי להוריד את המחיר. הרב אסר לעשות כן
tags icon תגיות

השאלה: בס"ד שלום רב. הקדמה: מדובר על רכבות בפולין של גויים, ברכבות אלו יש בקרונות חדרים של 6 מושבים בכל חדר. השאלה: האם מותר לשני חברים שנוסעים יחדיו ומעוניינים שלא יהיו איתם גויים/נשים בקרוב, לרכוש 2 מושבים לעצמם במחיר מלא, ולרכוש בהזמנה נפרדת את 4 המושבים הנותרים בחדר אבל לסמן בהזמנה באתר שהנוסעים הללו הם נכים שאז יש להם 85% הנחה...ובכך לגרום שאף אחד אחר לא יוכל לרכוש מושבים אלו. יש לציין שהרכבת לפעמים נוסעת חצי ריקה ולא תמיד זה מפסיד את הכסף של החברה. ומה זה שונה מאשר אדם עם בנו הנכה שהזמין כרטיס ובסוף הבן לא הגיע והאבא משתמש גם במושב של בנו?... האם כל הדבר הזה אסור? אם צריך אשלח פירוט יותר של צדדים לכאן ולכאן... תודה רבה

תשובה

הרמ"א כתב שתי דעות האם מותר להטעות גוי (חו"מ שמח, ב): "טעות עובד כוכבים, כגון להטעותו בחשבון או להפקיע הלואתו, מותר, ובלבד שלא יודע לו, דליכא חילול השם. ויש אומרים דאסור להטעותו, אלא אם טעה מעצמו, שרי." הסמ"ע (שם, ו) כתב שהדעה שאסור להטעות גוי נובעת מהאיסור לגנוב את דעת הגוי, וכ"ש שאסור להטעותו, ועיין ביאור הגר"א שם כיצד ביאר את הדעה הראשונה ברמ"א. נמצא שיש שתי שיטות ברמ"א האם מותר להטעות גוי, ודעת הרמב"ם וכנראה השולחן ערוך היא שאסור להטעות, וכ"פ שולחן ערוך הרב (חושן משפט הלכות אונאה וגניבת דעת סעיף יא) וערוך השולחן (סימן שמח סעיף ב), ונראה שכך יש לפסוק.

גוי שטעה מעצמו מותר, אך הש"ך בסימן שמח כתב בשם המהרש"ל שלא מדובר על טעות שנובעת ממקח ומימכר אלא מטעות הנובעת מהלוואה. קניית כרטיס ברכבת היא טעות הנובעת ממקח וממכר.

אף בטעות שמותרת לכל הדעות כתב באר הגולה שם: "כן הדין בהחזר' הטעות שטעה העכו"ם מעצמו ואני כותב זאת לדורות שראיתי רבים גדלו והעשירו מן טעות שהטעו העכו"ם ולא הצליחו וירדו נכסיה' לטמיון ולא הניחו אחריהם ברכה וכמ"ש בספר חסידים סימן תתרע"ד רבים אשר קדשו ה' והחזירו טעיו' העכו"ם בדבר חשוב גדלו והעשירו והצליחו והניחו יתרם לעולליה': " וכל שכן אתם שמן הסתם נוסעים לפולין כדי להשתטח על קברי צדיקים והסיבה שאתם רוצים לרכוש עוד מקומות היא כדי שלא ישבו אתכם נשים באותו התא, אסור לעבור על גניבה כדי להדר במצווה.

העובדה שלפעמים הרכבת חצי ריקה אינה משנה. מי שעולה בלי לשלם על רכבת, נחשב לגנב גם אם אף אחד אחר לא היה נוסע, כי עצם השימוש ברכוש של השני תוך הטעיה שלו- אסור, וכן גם פה יש הטעיה.

ההבדל בין נכה שהזמין ולא בא ובין מי שאינו נכה ועושה כן מטעמים צדדים הוא ההבדל בין האמת והשקר....   

הדפיסו הדפסה