עבודה וקבלנות >> פרק יג: התפטרות >> יג.ז זכויות העובד והמעסיק לאחר התפטרות שאינה פוגענית

אורות החושן: עבודה וקבלנות
פרק יג: התפטרות
יג.ז זכויות העובד והמעסיק לאחר התפטרות שאינה פוגענית

עד כה עסקנו בהגדרת המקרים בהם התפטרות אסורה ובמקרים בהם התפטרות מוצדקת. כעת נעסוק בזכויות של העובד והמעסיק במקרים השונים. נפתח בסעיף זה בזכויות לאחר התפטרות שאינה פוגענית.

בהקשר זה עלינו להבחין בין התפטרות מוצדקת להתפטרות שאינה מוצדקת. בנוגע להתפטרות מוצדקת[1] (שהוגדרה לעיל סעיף ‎א) ובכלל זה התפטרות פוגענית עקב כורח, העובד זכאי לקבל את שכרו היחסי על העבודה אותה הוא עבד.

בעניין זה יש הבדל בין פועל לקבלן. פועל, יקבל שכרו השעתי כפול מספר השעות בהן הוא עבד[2]קבלן, יקבל תשלום לפי השווי היחסי של העבודה שביצע ביחס למה שסוכם. אולם קבלן שהפסיק את ההתקשרות לפני שהמוצר או השירות היה שווה משהו עבור המעסיק, לא יקבל תשלום עבור עבודתו[3].

כאשר מדובר בהתפטרות בלתי מוצדקת שאינה פוגענית, העובד, זכאי לקבל את השכר שהובטח לו פחות עלות השלמת העבודה על ידי עובד אחר.[4] בעניין זה אין הבדל עקרוני בין פועל ובין קבלן.

לדוגמה: קבלן התחייב לבנות בית תמורת מיליון ₪ אולם אחרי סיום בניית השלד הוא חזר בו. בעל הבית התקשר עם קבלן ב' אשר השלים את העבודה על פי התכניות המקוריות עד קבלת המפתח ב-800 אלף ₪. קבלן א' יקבל עבור השלד שבנה 200 אלף ₪ וזאת גם אם מחיר התקשרות עם קבלן לבניית שלד בלבד הוא 400 אלף ₪[5].

כאשר פועל מתפטר מסיבה לא מוצדקת, אין למעסיק אפשרות לכפות אותו להמשיך ולעבוד[6] אך הפועל יקבל את מה שהובטח לו רק אחרי ניכוי עלות השלמת העבודה על ידי פועל אחר. לדוגמה: עובד מתחיל בחברת מחשבים א' חתם על חוזה לשנה בשכר של 12,000 ₪ לחודש. אחרי תשעה חודשים הוא קיבל הצעה לעבור לחברה ב' בשכר של 15,000 ₪ ובשל כך הפר חוזה והתפטר. בשל הצורך להשיג מחליף באופן מיידי נדרשה חברה א' להציע לעובד חלופי שכר של 14,000 ₪, כלומר שכר גבוה יותר ב-2,000 ₪ משכרו של העובד המתפטר. העלות הנוספת של העבודה בעקבות ההתפטרות תקוזז מהסכומים המגיעים לעובד המתפטר.

 


[1] כפי שציינו לעיל (סעיף א) ישנו הבדל משמעותי נוסף בין פועל לקבלן. כמעט כל עילה של הפועל (למעט ניסיון לקבל שכר גבוה יותר, או במקרה של התפטרות פוגענית) תיחשב למוצדקת, בעוד שבקבלן כמעט כל עילה (למעט כורח) תיחשב לבלתי מוצדקת.

[2] אם לא סוכם עם העובד שכר שעתי אלא שכר חודשי, יש לחלק את השכר החודשי במספר השעות אותן מחויב העובד לעבוד, ולהכפיל במספר השעות אותן עבד בפועל.

[3] מרדכי בבא מציעא, שנג; רמ"א חו"מ שלה, ב; נתיבות המשפט שלג, ט; שם, שלה, ג.

[4] בבא מציעא עז ע"א; שולחן ערוך חו"מ שלג, ד.

[5] ייתכן מצב תאורטי בו עלות השלמת העבודה על ידי אחר משום מה נמוכה ממשכורתו של הפועל או מן השכר היחסי שהיה מגיע לקבלן עבור השלמת העבודה. במצב זה כמובן העובד שהתפטר באופן בלתי מוצדק לא יקבל יותר ממה שמגיע לו על העבודה אותה ביצע. שלחן ערוך, שם.

[6] זאת בניגוד לב"ח חו"מ שלג, ב, שסבור ששלילת זכות ההתפטרות מאפשרת לחייב את העובד לעבוד בניגוד לרצונו, אולם למעשה בתי הדין במקרים אלו אינם עושים זאת אלא מסתפקים בהטלת עלויות ההתפטרות על העובד המתפטר שלא כדין.