אימתי חייבים השכנים בתשלום עבור מסלעה

אם המסלעה מועילה לשכנים עליהם להשתתף בתשלום.
tags icon תגיות

מי צריך לשלם על מסלעה בין שכנים?

שאלה

שלום רב שאלה לגביי מסלעה בין מגרשים שכנים. יש לנו מגרש שגבוה ב 1.5 מטר מהמגרש השכן ויש דיקור / שיפוע של אדמה עם שירשור של אבנים אנו רוצים לסדר את הגבול בשביל הבטיחות שאנשים לא יוכלו ליפול וגם בשביל להגדיר גבול ברור בין השכנים ו"לנצל" את השטח של המגרש שלנו. וחשבנו לעשות זאת באמצעות בניית מסלעה ( שעלולה יותר זולה מבניית קיר לבנים ובטון) .וגם השכנים ירוויחו מזה (השכנים עדיין לא סיימו את ביתם במגרש.) אשמח לדעת מה הדין על פי התורה לגביי ספיגת עלויות ואחריות.

תשובה

ראשית עליכם לקבוע את המיקום המדוייק של גבול החצרות. במידה ואתם מעוניינים ליצור קיר תמך והשכן אינו מעוניין בכך אין אפשרות לחייבו נגד רצונו ועליכם לבנות את קיר התמך או המסלעה בשטח הפרטי שלכם, שכן השכן אינו נהנה ממנו ואינו זקוק לו. אמנם הקיר מגן עליו מסחף מהרשות שלכם אבל אין זו הנאה אלא מניעת נזק. אם אכן הוא נהנה מהקיר אז עליו להשתתף בבניה, כפי שיוסבר בהמשך.

יש מקומות שבהם הרשות דורשת בניית קיר תמך ומתנה בכך מתן טופס 4, אבל אין החוק מחייב את השכן הדר בחלק הנמוך אלא את בעל המגרש הגבוה יותר, ומשיקולי בטיחות, ולכן כדי לבנות בשטח השכן עליכם לקבל את הסכמתו.

במידה והשכן מסכים לבניה של מחצית הקיר בשטח שלו, או במידה וגם הוא זקוק לקיר כזה בגלל שיקולי הבניה שלו- אז שני השכנים יבנו את מסלעה יחד, ויש להם זכויות שוות בקיר התמך או במסלעה, ועליו להשתתף בחצי הסכום של הקיר הנוגע לשטח החצר שלו. גם במקרה זה, עליו לשלם חצי מעלויות הבניה של הקיר/מסלעה רק עד גובה הגינה העליונה, אך לא מעבר לכך, שכן מעל גובה זה אין לו שימוש בקיר. במידה והוא ירצה להשתמש גם בחלקו העליון של הקיר (כגון להנחת קורות, סכך וכדו') עליו לשלם מחצית מעלות כל הגובה. כך מבואר בשלחן ערוך (חו"מ סימן קנז, י), שכאשר אחד השותפים מגביה כותל בין חצרות מעל לצורך אין השכן חייב להשתתף בהגבהה אלא אם גילה דעתו שרוצה להשתמש בחלק המוגבה.

עדיף כמובן להגיע להסכמה מוקדמת בין שני הצדדים באשר לצורת הבניה והעלויות המושקעות בה.

ראה פסק דין דומה באתר ארץ חמדה: https://www.beitdin.org.il/Article/537 .

הדפיסו הדפסה