ריבית בעסק להחלפת כספים

בהחלפת כספים עשוי להיות איסור ריבית אלא אם כן מדובר על סוג של מכירת מטבע המותרת.
tags icon תגיות

ריבית בעסק להחלפת כספים

שאלה:

יש לי עסק שאני שולח כספים לארץ מחו"ל זאת אומרת שאני נותן ללקוח לדוגמא 4250 שח בארץ והוא אמור לתת לי בו זמנית באנגליה (היכן שאני גר) ליש"ט (היציג זה פאונד אחד=4.25 שח) שזה יוצא אלף פאונד ובתוספת אחוזי עמלה וטרחה-נניח במקום אלף פאונד על ה 4250 שח הוא נותן עוד 250 שח עמלה אז סהכ 1058 פאונד.

סיכמתי עם הלקוח על 1058 בשעת ביצוע העסקה קורה הרבה שאני לא מסכם ולא מזכיר את המילה הלואה עם הלקוח רק שאני פשוט סומך על הלקוח שהוא ישלם לי במועד אחר ונמשך כמה ימים ולבינתיים הסכום הזה שנתתי בארץ (4250₪) השתנו השערים וליש"ט אחד זה 4.35 ש"ח יוצא שכעת 4250 שווה  977(ללא עמלה) ולא אלף. יש לציין שלא נראה לי שללקוח תמיד יש את כל הסכום אצלו במשך כל אותה העת. וגם לא בטוח שלקוח בחו"ל יש פרוטה אחד בשקלים.

ועדיין אני מסופק מה עלי לעשות לחשב כפי שער היציג בשעת הפירעון שזה לפי השער הנמוך שלפי הדוגמא הנ"ל אני כביכול מפסיד או כשעת ביצוע העסקה ?

וכמו כן אם הייתה פה בעיה האם אני צריך להחזיר למפרע על העבר? אשמח מאוד אם תוכלו לענות לי! ישר כוח גדול!

תשובה:

בנוגע להלוואה, ישנה מחלוקת האם מותר ללקוח לשלם לך בליש"ט כפי השער שהיה ביום העסקה, אם אין לו ליש"ט. ולדעת המתירים לא יזכיר לשון הלוואה (עיינו בתורת ריבית פרק יט סעי' טז).

לפי הדעות המחמירות צריך להחזיר את ההפרש למלווה אם רוצה לצאת ידי שמיים ככל ריבית דרבנן (קסא,ב), וכיוון שיש מחלוקת בעניין- ניתן להקל לא להשיב.

אמנם, אם הבנתי את שאלה נכון, לא מדובר כלל על הלוואה אלא על מכירת שקלים (אתה המוכר והלקוח שגר בישראל הוא הקונה) ותשלום בליש"ט, כאשר העמלה משולמת עבור עצם פעולת ההחלפה ולא עבור המתנת מעות כי כלל לא אמורה להיות המתנת מעות. במקרה כזה התשלום אמור להיות מיידי ורק אתה מוכן להמתין ללקוחות עד שיסתדרו. במקרה כזה נראה שאין איסור ריבית כלל לפי אף אחת מהשיטות שכן מה שאתה אמור לעשות הוא לקבוע את המחיר לפי השער של הליש"ט ביום המכירה וזה בדיוק מה שעשית[1].

להבא תעשה היתר עיסקא לכל העסק שלך ובזה יוצא ידי כל הדעות.

 

[1] וכך כתב על שאלה ידידי הרב שמואל פולצ'אק: " ומה שמדובר עליו בתורת ריבית שם, מלבד מה שמדובר בכוונת הלוואה, הרי מבחינה מציאותית בעבר לא הייתה יכולת פשוטה כל כך שאדם יהיה בארץ ויקבל שקלים מאדם הנמצא באנגליה וישלם לו בליש"ט מייד. ולכן המציאות הייתה ששניהם כעת בארץ ישראל, ובעתיד יהיו שניהם באנגליה, ולכן זו הלוואה שמיועדת להיפרע בעוד זמן כשיחזרו שניהם לאנגליה. ולכן ההתייחסות בספר תורת ריבית היא כאילו נעשה תשלום בשקלים בארץ ישראל שהוא המטבע היוצא, ואם כן מה שמוחזר אחר כך בחו"ל הוא הסחורה, ולכן יש כאן פסיקה על הפירות. אבל לענ"ד ברור שכיום בנידון שאלה אין זו המציאות. ונותן הכסף בעל העסק נמצא בכל העת באנגליה ושולח את הש"ח לארץ ישראל כסחורה, וגם הלקוח רואה זאת כך כנ"ל, אע"פ שהוא מקבל זאת בא"י שם זהו המטבע היוצא, אבל אין הוא מוכר ליש"ט אלא קונה ש"ח. ולכן אין כאן כל בעיה, והדבר מותר לכתחילה אף בלא היתר עסקא".

הדפיסו הדפסה