האם מותר להשקיע בקופת גמל שאין לה מסלול מפוקח

ראוי להשקיע בקופה מפוקחת, אך המקל בעניין זה יש לו על מי לסמוך.
tags icon תגיות

ריבית בקופת גמל

שאלה:

בתי רוצה להשקיע כסף בקרנות גמל. סכום מסויים היא השקיעה בקרן שיש לה מסלול ע"פ ההלכה אבל חלק היא רוצה בחברה ... שאין בה מסלול שכזה. מה בכל זאת היא צריכה לברר? היתר עיסקא?

תשובה:

הרב שמואל פולצ'אק ר"מ בישיבת ראש פינה, ענה על כך:

"צריך להשקיע בקרנות הפועלות על פי ההלכה. אחרת הקרן קונה על שמך ניירות ערך שעלולה להיות בהן בעיה. למשל, אגרות חוב בלי היתר עסקא, או מניות של חברה המנפיקה אגרות חוב בלי היתר עסקא. במקרים כאלה היתר עסקא של החברה המנהלת את ההשקעה לא מועיל, כי המשקיע עצמו הוא הבעלים של נייר הערך ולא החברה. וגם לא נראה שהיתר עסקא כללי של מי שקונה ניירות ערך יכול לשנות את מהות הנייר עצמו (אם כי כשלא המשקיע הוא הבעלים אז הוא עושה הסכם תקין עם הבנק או חברת ההשקעות, ומה שעושה הבנק אולי אין לו עליו אחריות, בפרט שאולי הבנק רשאי לסמוך על המקלים בעניין.)

אמנם כנראה יש מקלים יותר בעניינים אלה. למשל לפי האגרות משה אחזקת מניות בהיקף קטן אינה כבעלות, וגם לדעתו אין איסור באגרות חוב קונצרניות בכלל. אבל לענ"ד נראה כפי שכתבתי לעיל."

ואכן ישנם הרבה פוסקים המקילים בעניין החזקת מניות, הרב אשר וייס בשו"ת ח"א סימן קה הרב פיינשטיין שהרב פולצ'אק ציין ועוד, ולכן נראה שמי שסומך על כך יכול בהחלט לקנות גם קרנות גמל שאינן במסלול ההלכתי הכשר. 

הדפיסו הדפסה