שלום, השאלה שלי עוסקת בהשגת גבול והעתקה של המצאה עיסקית, תוך גרימת נזק רב. אני מקיימת הפעלות ופעילויות לבתי ספר, סמינרים, מתנסים, נופשים ותלמודי תורה.
לפני כ 5 שנים החלטתי להמציא פעילות ..... לילדים. השקעתי המון בפיתוח. לבסוף, התייעצתי בייעוץ עיסקי בתשלום ונתנו לי רעיון לשים ........ גם בפיתוח זה השקעתי כספים רבים. אחר כך התחלתי להפיק זאת במחנות ונופשים. צילמתי. שלחתי סרטונים ללקוחות פוטנציאלים. חיברתי מהלך הפעלה שיכול להתאים. ....
הופתעתי לגלות שיש מישהי שהעתיקה ממני את כל הפעילות. ...... ומבצעת פחות או יותר את אותה הפעילות. היא פונה ללקוחות שלי ומציעה להם מחיר יותר זול משלי. בשבוע האחרון אני חווה נזק עצום כאשר שני סמינרים גדולים מעוניינים לקחת אותה רק בגלל שמציעה להם מחיר זול יותר. היא מרשה לעצמה לקחת מחיר זול יותר משום שמביאה פחות דברים, וכן לא הוציאה כספים כה רבים על הפיתוח משום שהעתיקה ממני.
מעוניינת לשאול כיצד יש אפשרות לעצור אותה מהפעילות הזו? האם יש לה זכות להעתיק אותי בכזו רמת דיוק ולגשת ללקוחות שלי?
בדין תורה חובה לשמוע את שני הצדדים, ולכן אנו נענה רק באופן עקרוני על השאלה.
בנושא של זכויות יוצרים ורעיונות עסקיים נחלקו הדעות בין פוסקי ההלכה מה הסיבה לכך שישנם זכויות יוצרים, הרי זכות זו היא דבר שאין בו ממש ואין על כך בעלות לפי דין תורה. לפוסקים ישנן גישות שונות.[1] מסקנת הדברים היא שיש זכויות יוצרים, ולדעתנו יש ללכת אחרי הכרעת החוק בנוגע לשאלה על מה יש זכויות יוצרים, או משום שדינא דמלכותא דינא, או משום שדבר שסוחרים בו נחשב דבר ממשי שיש עליו בעלות וניתן לסחור בו גם לפי דין תורה.
לכן, עליך לבחון האם החוק מגן על זכותך כיוצרת. הכלל הבסיסי בדיני זכויות יוצרים הוא שיש הגנה על צורת ביטוי ואין הגנה על רעיון. דהיינו ככל שהעתקה יותר יורדת לפרטים ולא רק את הרעיון הכללי כך ניתן לתבוע את המעתיק על הפרת זכויות יוצרים.
לפי מה שתיארת נראה שאכן יש פה הפרת זכויות יוצרים ויש באפשרותך לפעול בשתי דרכים, פניה לבית הדין, אפשר לארץ חמדה 025371485 או לבית דין אחר ולדרוש:
א. הוצאת צו מניעה להפסקת פעילותה של המתחרה.
ב. תביעת נזיקין על הנזק שנגרם לך[2] .
אמנם חשוב לי להדגיש שאיננו מומחים לדיני זכויות יוצרים על פי החוק, ולכן אין בדברינו אלו הכרעה ברורה מה יהיה הדין אילו תגישי תביעה כזאת.
בהצלחה.
[2] ראי במאמר הנ"ל דיון על הקנס הקבוע בחוק האם גם הוא קיים לפי דין תורה.
הרשמו לקבלת עדכונים