נתינת מעשר כספים לארגון לסיוע משפטי

נחלקו הפוסקים האם כספי מעשר חייבים להימסר לצדקה ממש או גם למצוות אחרות. עמדת המכון היא שניתן לתת מעשר כספים גם למצוות אחרות ולכן ניתן לתרום לארגון לסיוע משפטי.
tags icon תגיות

לתת ממעשר כספים לסיוע משפטי

שאלה

שלום רב האם מותר לתרום מכספי מעשר כספים לקמפיין של הגנה משפטית? לדוגמה קמפיינים שעושים למשפט של אהוביה סנדק ז"ל, של אריה שיף וכד'

תשובה

שלום עקיבה

בנוגע למעשר כספים יש שני נידונים:

האם מעשר כספים דאורייתא או דרבנן או מנהג טוב?

לדעת 'משפטי ארץ' מדובר במנהג טוב וכך כתבנו בשו"ת משפטי ארץ ח"ב עמוד 239 ראה פה https://beta.hebrewbooks.org/62247.

לאילו מטרות מותר לתרום מעשר כספים?

נחלקו הראשונים והפוסקים בעניין זה דעת מהרי"ל וכן פסק הרמ"א יורה דעה רמט,א שיש לתרום דווקא לצדקה, אך הש"ך שם סעיף קטן ג, הביא את דעת ר' מנחם שמתיר לקנות ספרים בכספי מעשר ומכאן שמותר לעשות גם תשמישים אחרים בכספי מעשר, וכך מכריעים להלכה. לפי השיטה שאומרת שמעשר כספים הוא מנהג, אם לא נדר או נהג אחרת,  ודאי יכול לסמוך על דעת ר' מנחם ולתרום אף למטרות אחרות שאינן צדקה.

בנוגע לסיוע משפטי באופן ספציפי,  התיר הרב מרדכי אליהו לתת ממעשר כספים (בנוגע לארגון חוננו המסייע בהגנה משפטית ראו פה)

https://www.honenu.org.il/%D7%90%D7%95%D7%93%D7%95%D7%AA/%D7%94%D7%9E%D7%9C%D7%A6%D7%95%D7%AA/

בנוסף, לפעמים סיוע משפטי הוא 'פדיון שבויים' כיוון שהם חייבים להגן על עצמם שלא ישבו בכלא, ומותר לתת מכספי מעשר לפדיון שבויים[1], או צדקה ממש כיוון שללא תמיכת הציבור יאלצו לתת את כל ממונם עבור המשפט ויוותרו חסרי כל, במקרים אחרים מדובר על רצון לעשות צדק שהוא מצווה רבה אך לא מצוות צדקה.

למסקנה ניתן לתרום להגנה משפטית ממעשר כספים, אלא אם נדר מראש שהמעשר מיועד לצדקה דווקא ואז צריך לבחון לאיזו הגנה משפטית הוא תורם בדיוק.

 

[1] ט"ז יורה דעה שלא סקל"ב. 

הדפיסו הדפסה