הגבלת תחרות עסקית של פועל לשעבר

לרוב לא ניתן למנוע מפועל לשעבר לפתוח עסק מתחרה באותו התחום, אא"כ הפועל עלול למוטט את העסק הקודם, או שהוא משתמש במוניטין של המעסיק לשעבר או בסוד מקצועי.
tags icon תגיות

יורד לאומנות חברו- לא פורסם

 

השאלה:

שלום, עובד של סבא שלי שעבד אצלו 17 שנה בפנצ׳רייה בבני ברק ולמד איך לעבוד וגדל אצלו, פתח עסק חדש של פנצ׳רייה בצמוד לעסק הקיים במרחק של 10 מטרים ובכך הפרנסה של סבא שלי נפגעת מאד. האם מותר לו לעשות את זה ?

תשובה

נתייחס תחילה לעקרונות הדין של 'יורד לאומנות חבירו', ואח"כ למקרה של פועל לשעבר.

אימתי לא ניתן להגביל תחרות?

באופן עקרוני, אין הגבלה על תחרות עסקית מתחום זהה, אף שהיא פוגעת ברווחי העסק הראשון, כל עוד העסק המתחרה שייך לאחד מבני אותה העיר, או שהוא משלם אגרה כנדרש (שו"ע חו"מ קנו, ה), והוא נמצא ברשות הרבים (סמ"ע שם, טז), ששם מצויות חנויות רבות. כמו כן, העסק המתחרה רשאי להוזיל את המחירים (שו"ע חו"מ רכח, יח, וסמ"ע שם, כד, ורמ"א חו"מ קנו, ז), כל עוד הם בגבול הסביר (פתחי חושן, חלק ה, פרק ט, ג).

המקרים בהם ניתן להגביל תחרות

אולם ניתן להגביל את העסק המתחרה, כאשר הוא ממוטט כלכלית את העסק הראשון, ולא רק גורם לירידה ברווחים (שו"ת חת"ס ה, עט, שו"ת משאת בנימין כז, שו"ת שארית יוסף יז. וכן בפתחי תשובה חו"מ קנו, ג). למשל: העסק המתחרה רשאי להציב את חנותו בצד העסק הראשון, אולם לא במיקום שגורם לכל הלקוחות לעבור דרכו תחילה (מרדכי בבא בתרא תקטז, דרכי משה חו"מ קנו ד, שו"ת חת"ס שם). וכן ניתן למנוע את העסק המתחרה, אם מדובר בתחום עיסוק שרק אחד יכול להתפרנס ממנו באותו מקום (שו"ת משאת בנימין ושארית יוסף, שם).

הגבלת תחרות כאשר המתחרה הוא פועל לשעבר

גם כאשר העסק המתחרה, הינו פועל לשעבר של העסק הראשון, לא ניתן להגביל אותו. אמנם הוא רכש ידע וכישורים אצל המעסיק, אולם אלו שימשו תחילה לטובת העסק הראשון והסבו לו רווחים (פתחי חושן, חלק ה, פרק ט, סוף הערה כז. "פתיחת חנות מתחרה בסמיכות לחנות הקודמת", הרב צבי יהודה בן יעקב, משפטיך ליעקב חלק ג סימן כג).

רק כאשר מדובר במוצר ייחודי שהושקעה בו טירחה (שו"ת שואל ומשיב, א, מד; שו"ת חת"ס, שם), או בשם מסחרי ייחודי המעניק מוניטין (שו"ת דברי מלכיאל ג, קנז), או בסוד מקצועי (ערך ש"י, קפג, א) ניתן למנוע הקמת עסק מתחרה (ראה עוד: פתחי חושן, חלק ה, פרק ט, הערה כו-כז.).

הלכה למעשה:

לא ניתן למנוע מהעובד לשעבר לפתוח פנצ'ריה סמוכה למקום מעסיקו הקודם, כל זמן שהוא רק פוגע ברווחים שלו. ניתן למנוע זאת ממנו כאשר הוא עלול לגרום להתמוטטות כלכלית וסגירת העסק הקודם.

מתחילה ניתן לייצר חוזה עם עובד, כך שלא יוכל לפתוח בהמשך עסק מתחרה בסייגים שונים (פתחי חושן, חלק ד, פרק ח, הערה ג). אולם יש להתייעץ עם תלמיד חכם, כיצד לנסח את החוזה כדי שיהיה לו תוקף הלכתי (ראה עוד: פסק דין של דייני בית הדין הגדול: פד"ר ד, 200. פסק דין של 'ארץ חמדה גזית' מס' 2608, "ניהל עסק לצילום ופתח עסק מתחרה").

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

איסורי ריבית בכיבודים בבית הכנסת

האם מותר לתת כיבודים בבית הכנסת למי שהלווה כספים לבנייתו? אם כיבודים אלו לא נמכרים בבית כנסת זה, והמ...

ספק במתנה: האם החותן נתן את הכסף ללא תנאים או שהייתה כוונה להחזר?

לאחר פטירת החותן, בנו טוען שהכסף שהעניק להגדלת דירת בתו וחתנו היה הלוואה או השקעה, בעוד שהחתן והבת ל...

זכויות בעל הקרקע מול החזקת הרבים- מיצר שהחזיקו בו רבים

האם שביל ציבורי שנכנס לשטח פרטי ללא רשות מעניק לרבים זכות להחזיק בו, או שבעל הקרקע יכול לדרוש את ביט...

תשלום דמי שכירות על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים

אין צורך לשלם על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים...

שימוש בקיר משותף לאחר שהפסיקו להשתמש בו

צינור שעבר מהגג לדירה בתוך קיר משותף, גם אם למשך כמה שנים הפסיק השכן להשתמש בו - הוא יכול לשוב ולהשת...

הלוואה ממקום עבודה, שמצויין בה סכום הריבית אך זאת אינה נגבית בפעל

מי שלווה ממקום העבודה שמחוייב לציין מה הריבית אך איננו גובה אותה בפעל - אין בו איסור ריבית...
למאגר השו"תים קראו עוד