שלום כבוד הרב. 1. אני משקיע בשוק ההון. גם אחי רצה להשקיע, וכדי לחסוך בעמלות, הוא הביא לי את הכסף, קניתי בשבילו ני"ע מוגדרים (שסיכמנו בינינו), והחזרתי לו את כל הכסף (כולל הרווח), אחרי המכירה (לא עשינו היתר עסקה). לא עבדתי השנה, ולכן יש לי נקודות מס לא מנוצלות, ואני מתכוון להגיש דו"ח מס על השנה, ולקבל החזר. בהחזר יהיה גם המס של אחי. האם אני חייב להביא לו את הכסף של החזר המס שלו? (הוא לא היה מגיש דו"ח בשביל זה). 2. האם מותר לכתחילה לקבוע שאני משקיע בשבילו, והחזר המס (אם יהיה) הוא שלי, בלי לחתום על היתר עסקה? תודה רבה!
שלום וברכה,
לכאורה אין כאן שום איסור. מדובר כאן על מצב שבו מי שקיבל כסף שואל אם הוא רשאי לשמור לעצמו חלק מהרווחים ולא להחזירם לנותן. איסור ריבית הוא כאשר המקבל משלם לנותן יותר ממה שקיבל. לא כשהוא משלם פחות ממה שקיבל.
אני מבין שהשאלה נובעת מכך שאם יש לו רווח מזה יוצא שלא הכל פיקדון אלא יש חלק שהוא הלוואה. אבל אין זה כך. אין שום בעיה שהמקבל פיקדון יקבל שכר על טרחתו ואין זה הופך בגלל זה להיות הלוואה. לכן גם אם מסכמים כך מראש, אין בזה בעיה. העיקר הוא שהאחריות במקרה של אונס והפסד שאינו באשמת המקבל תהיה על הנותן. ולהבנתי זהו המקרה שבשאלה, שברור שכספי ההשקעה שישיכים לנותן ואם יהיו הפסדים שלא בפשיעת המקבל הנותן הוא שיפסיד. אם אין שום חלק מהסכום שאחריות המקבל עליו מוחלטת, אין כאן הלוואה כלל, ואפשר להחזיר עם כל הרווחים או חלק מהם כאשר השאר הוא שכר טרחת המקבל. ואין צורך בהיתר עסקה.
הרשמו לקבלת עדכונים