כיצד בית הדין יכול לעזור במקרה של אדם שקנה רכב משומש ולא שילם את מלוא הסכום?

האם עיכוב בתשלום על רכב משומש יכול להוות עילה לביטול המכירה? כאשר הקונה רק מתעכב בתשלום, אין זו עילה לביטול המכירה, אבל אם סביר להניח שהוא לא ישלם כלל, ניתן לבטל את המכירה. במקרה בו המוכר לא רוצה לבטל את המכירה, החוב יגבה ע"י פסק דין, ובעזרת הוצאה לפועל.
tags icon תגיות

השאלה:

מישהו מבית שמש קנה ממני רכב לפני חצי שנה ונתן לי צקים מאוחרים לפירעון הצק השני חוזר והוא לא עונה לי ודוחה אותי כל הזמן בטענה שאין לו כסף בזמן שהוא עדיין משתמש באוטו, אם הוא לא רוצה אם יש אפשרות של בית דין לחייב אותו למכור את האוטו מדובר באוטו שנמכר ב4500₪ ולא שילם יותר מחצי מהסכום שזה 2500₪ עדיין הרכב בבעלותו והא משתמש בזה?

 

 

תשובה

בדיני ממונות לא ניתן לענות ללא שמיעת שני הצדדים ולכן נכתוב רק באופן כללי את העקרונות ההלכתיים:

ביטול המכירה

קונה שלא משלם בזמן, והמוכר רוצה לבטל את המכירה לגמרי, ישנם מקרים בהם המכירה תתבטל, המוכר יחזיר את הכסף שקיבל והקונה יחזיר את הרכב ויוכל המוכר לנכות מהם דמי שכירות עבור התקופה שהשתמש הקונה ברכב[1]. במקרה שלפנינו אין המקח בטל.[2]

צורת תשלום החוב

קונה שמוטל עליו לשלם חייב לפרוע את חובו כפי שסוכם בין הצדדים, דהיינו בכסף מזומן. במידה ואין לו לשלם כתבו הפוסקים שחייב למכור מנכסיו כדי לתת כסף מזומן, ויש אומרים שדווקא אם אמרו בפירוש שעליו לשלם בכסף ולא בשווה כסף[3]. ונראה שכיוון שכאן סוכם על תשלום בצ'קים זה נחשב כסיכום מפורש על תשלום בכסף.

אמצעי הכפיה

כיום אין ביד בית הדין מערכת שיטור עצמאית, לכן במידה והחייב אינו משלם, אם הוא יבוא לבית דין רבני יחייבוהו בכך ואם לא ישלם יתירו לך לפנות להוצאה לפועל. אם הנתבע יסרב לבוא בית הדין ייתן לך היתר פניה לערכאות.

 

[1] ראו פרטי הדין בחו"מ סימן קצ סעיפים י-יא. ועיין נתיבות המשפט סימן קצ' ס"ק ז', וראה בספר פתחי חושן (חלק ח' פרק ג' הערה סה') שהסתפק בכך ודן גם לגבי צ'קים חוזרים

[2] מדובר על מכונית מאוד ישנה דבר שנקרא 'זבינא דרמי על אפיה', ומעבר לזה אף אחד מהצדדים לא רוצה בביטול המכירה.

[3] שולחן ערוך סימן קא' ו', בסמ"ע שם ס"ק י' ובנתיבות שם ס"ק ה'.

הדפיסו הדפסה