גבאי שמפלה מתפלל בגלל סכסוך אישי

הגבאי הוא שליח המתפללים ועל כן אסור לו לערב שיקולים אישיים בהתנהלותו בבית הכנסת.
tags icon תגיות

השאלה:

בסד אני מתפלל בבית כנסת מזה 45 שנה לאחרונה נןצר סכסוך ביני לבין הגבאי שלא בעניין בית הכנסת אלא בעניין אישי בעניין עבודה הגבאי העביר את הסכסוך לבית הכנסת בכך שהיא מסרב בכל תוקף להעלות אותי לתורה זה מספר חודשיס על אף פניות מהציבור ממשיך בסרובו להעלות אותי לתורה מה הדין למעשה שכזה ומה ההלכה לכך והאם לתבוע את הגבאי לדין תורה תודה על תשובתך

תשובה

מעמדו של הגבאי הוא כשליח מתפללי בית הכנסת לענייני ניהול הכספים או ההתנהלות היום יומית של בית הכנסת (אפילו אם גבאי הוא כמו ז' טובי העיר, כפי שכתב הביאור הלכה קנג סעיף ז ד"ה ה"ה ע"פ הירושלמי מגילה (ג,ב), עדיין סמכותם נוגעת רק לעניינים שהופקדו עליהם (חו"מ סימן ב), ולא לדאוג לצרכיהם הפרטיים). לפיכך אין בסמכותו למנוע עליות ממתפלל בגלל סכסוך אישי.

הכיבודים בבית הכנסת שייכים למתפללי בית הכנס ולא לגבאי, והוא לא יכול למנוע זאת מאחד המתפללים באופן שרירותי. הסמכות הנתונה לגבאי היא להכריע בשיקול דעת וברגישות את מי להעלות לתורה ומתי כאשר אין חיוב לעלות אבל לא למנוע מאחרים לעלות באופן שרירותי.

דין תורה עם הגבאי

ניתן לתבוע אותו על כך לדין תורה, ואולי עדיף לפנות לרב השכונה או רב אחר שיש לו השפעה על הגבאי. ישנם מקרים קיצוניים שבהם ניתן להוריד גבאי מתפקידו (עיינו פסקי דין - ירושלים דיני ממונות ובירורי יוחסין ט עמוד רפה), ואם הגבאי לא ישמע לרב או לבית הדין הם יבדקו האם זה המקרה. 

הדפיסו הדפסה