בית כנסת שנבנה על 'שטח ירוק'

האם מותר לבנות בית כנסת על שטח המיועד להיות שטח ציבורי ירוק ולא שטחי ציבור? הרישום בטאבו מעיד מי הוא הבעלים האמיתי על השטח, ולכן אסור לבנות בית כנסת על שטח כזה. מכאן עולה שאסור לכתחילה להתפלל בבית הכנסת כזה, כי אין קטגור נעשה סנגור.
tags icon תגיות

שאלה

בית כנסת שנתקע ללא מקום ראוי, גבאיו החליטו להקים בלי אישור כלל מבנה זמני אך מסיבי יחסית על גבי בטון ויציקת מלט, בשטח המוגדר כ"שטח ירוק". שטח ירוק בניגוד לשטח חום, הוא שטח שלא מיועד למבנה ציבור אלא לריאה ירוקה גן שעשועים או פארק וכד'. תהליך שינוי יעוד של שטח כזה הוא תהליך ארוך שתלוי בוועדות שהן מעל העירייה ואמור לכלול בתוכו מקום לתגובותיהם של כלל תושבי האיזור המושפעים משינוי משמעותי כזה. חלק לא קטן מהדיירים באיזור מתנגדים להקמת בית הכנסת במקום המדובר מחשש שהזמני יהפוך לקבוע והציבור יאבד את השטח הירוק המזערי באיזור  לטובת מבנה ציבור. ובפרט, שהשטח המדובר אמור להיות מפותח לפארק ע"י קבלן פרטי שבונה במגרש הסמוך וכחלק מסיכומיו עם העירייה, על מנת לקבל טופס 4 יצטרך לפתח את השטח המדובר. לכן חוששים הדיירים (חלקם עכ"פ), שהקבלן "יתפס" על הימצאות בית הכנסת בשטח כדי להיפטר ממטלת פיתוחו וכך הציבור יאבד את הפארק המיועד. עיקר הטענה של אותם דיירים היא, כי מדובר בעצם בשטח של כלל הגרים באיזור ושימוש בשטח כזה בלי רשותם, וללא התייעצות עם הציבור, לצורך בית כנסת, הוא בעצם בניית בית כנסת על שטח גזול. השאלה היא משולשת. ואשאל מן הסוף להתחלה: א. בהנחה ובית הכנסת יוקם שם, במצב העניינים הנוכחי, האם יהא מותר להתפלל בו? או שיש חשש של מצווה הבאה בעבירה של תפילה במקום גזול?  ב.  האם יש מקום לפעול ולהתריע לגבאים ולציבור בבעייתיות בבניית בית כנסת במקום כזה שהוא חשש גזל? ובפרט אם המענה ל1 הוא שבאמת ישנו חשש להתפלל שם.  ג. האם מצד הגבאים נכון להימנע מכל המהלך הזה גם במחיר שלא ימצא מקום ראוי לבית הכנסת בטווח הקצר? תודה מראש

תשובה

התיחסות לפרטי השאלה דורשת ירידה לפרטים ולשם כך יש לשמוע את שני הצדדים, לכן נוכל רק לכתוב שני עקרונות כלליים:

1. הבעלות על השטח תלויה ברישום בטאבו, ואם השטח רשום על שמה של העיריה הרי הוא שלה ולא של התושבים הגרים בסמיכות מקום.

2. כמובן  שהגבאים אינם רשאים להשתמש בשטח באופן בלתי חוקי, ועליהם לקבל רשות מבעל השטח על מנת להשתמש בו.

3. אין בתפילה במקום גזול בעיה של מצווה הבאה בעברה, אך אסור להתפלל שם כי ה' שונא גזל בעולה, ואין קטגור נעשה סנגור (שו"ת הרמ"ז סי' לו-מו הובא במאמרו של הרב ערוסי תחומין כב עמו' 47). דבר זה נכון כל עוד העניין לא נדון בבית דין, אבל אם בית הדין יתן ארכה לגבאים לפנות את השטח, זה נתון לשיקול דעת בית הדין. 

הדפיסו הדפסה