פיצויי פיטורים לעובד בשחור

מנהג המדינה לשלם פיצויי פיטורים אפילו אם העובד מועסק ב'שחור'. פיצויים אלו ישולמו לפי החוק, ולכן אם העובד התפטר בגלל שינוי מקום המגורים שלו, אין לו זכות לקבלת דמי פיצויים.
tags icon תגיות

שאלה

אני הועסקתי בתלמוד תורה שמעסיק באופן שחור בלי שום תלוש, כשהעסיקו אותי לא נחתם שום חוזה היה לנו בתלמוד תורה כמה כללים בעניני תשלום כמו משכורת 13 וחובת מסירת דמי מעשר להנהלה ועוד, היה נוהג שכשאר מלמד מתפטר הוא מקבל פיצויים כפי השנים שבהם עבד. אני התפטרתי עקב מעבר דירה והמנהל אמר ששאל רב אחד ואמר לו כיון שהוא מעסיק בשחור הוא לא צריך לשלם פיצויים כלל. האם יש לי צדק לדרוש ואולי לתבוע בב"ד.

תשובה

 

שלום וברכה,

משלמים לעובד פיצויי פיטורים כי כך מנהג המדינה, כך מבואר בפסקי דין רבים מאוד לדוגמא בפד"ר ח"א עמוד 331: " ...אולם מאחר שבזמננו נתפשט מנהג זה של תשלום פצויים לעובדים, ומנהג זה נפוץ ונתקבל בכל הארץ, יש לבוא ולחייב בזה מצד ד"ת לפי הכלל האמור בהלכות שכירת פועלים: הכל כמנהג המדינה. וכפי ששנינו במס' בבא מציעא דף פ"ג א': השוכר את הפועלים ואמר להם להשכים ולהעריב מקום שנהגו שלא להשכים ושלא להעריב אינו רשאי לכופו; מקום שנהגו לזון יזון; לספק במתיקה יספק. הכל כמנהג המדינה. ..." ואין כל הבדל בין עבודה ב'שחור' או ע"י תלוש (ראו כתב עת עומקא דדינא ח"א עמו' ריט).

אלא שיש לבדוק האם כאשר עובד מתפטר בגלל מעבר דירה זה פיטורים או התפטרות. בפשטות זה התפטרות ולא פיטורים ולכן לא מגיע לך פיצויי פיטורים כלל. בחוק (חוק פיצויי פיטורים סעיף 8) ישנם מספר יוצאי דופן:

 "(1)   לרגל נישואיו – לישוב בישראל בו היה גר בן-זוגו, ...;  (2)   לישוב חקלאי – מישוב שאינו חקלאי, או לישוב באזור פיתוח מישוב שאינו באזור פיתוח, ... (3)   מחמת סיבות אחרות שנקבעו בתקנות ...." סעיף 8 (3) מדבר על מעבר מגורים בגין גירושים או בגין עבודה של בן זוג שהוא חלק משירות הביטחון ועוד מקרים שקשה לפרטם.

לכן אם לא זה המקרה שלך, אינך זכאי לפיצויים, לא בגלל העבודה בשחור אלא בגלל ההתפטרות.

כמובן אם תחליט לתבוע עליך לעשות כך בבית דין רבני. 

הדפיסו הדפסה