הגשת הצעה למכרז בשם קרוב משפחה זכאי כדי לקנות ממנו

אם אין הגבלות על העברת הזכיה לאחר המכרז, הדבר מותר. ואם יש הגבלות במכרז, ואתה עוקף אותן יש במעשה זה משום גניבת דעת ואסור.
tags icon תגיות

השאלה

שלום לכבוד הרב! בעיר שלנו משווקים בימים אלו מגרשים לבניה עצמית עם עדיפות למשפחות / רווקים מחוסרי דיור. מאחר ואני בעל דירה נמצא בעדיפות אחרונה. אציין שבכל מכרז שמשווק בעיר אני מנסה את מזלי , אך ללא הצלחה. אני מעוניין להגיש הצעה בשמם של בני משפחה שעונים על הקריטריון של מחוסרי דירה ואין באפשרותם מבחינה כלכלית לבנות. מיד לאחר הזכייה במכרז הם למעשה יעבירו לי את הזכויות שלהם. בתודה מראש

התשובה

אם אין בתנאי המכרז שום דבר שאוסר לעשות כך, ואתה לא עובר על החוק, לא מחייבים את הזוכים לגור בדירה כמה שנים או לא להעביר בעלות במשך כמה שנים, ואתה לא מציג את עצמך כאדם אחר, הדבר מותר.

אם יש מגבלות כאלו במכרז, ואתה עוקף אותם באיזו דרך, יש במעשה זה משום גניבת דעת, כי אינך עומד בקריטריונים שנקבעו, וכתב השולחן ערוך (חושן משפט סימן רכח סעיף ו):

"אסור לרמות בני אדם במקח וממכר או לגנוב דעתם, כגון אם יש מום במקחו צריך להודיעו ללוקח. אף אם הוא עובד כוכבים, לא ימכור לו בשר נבילה בחזקת שחוטה. ואף לגנוב דעת הבריות בדברים, שמראה שעושה בשבילו, ואינו עושה, אסור. כיצד, לא יסרהב (בחבירו) שיסעוד עמו, והוא יודע שאינו סועד, ולא ירבה לו בתקרובת והוא יודע שאינו מקבל, ולא יפתח חביות הפתוחות לחנוני, וזה סובר שפתחם בשבילו, אלא צריך להודיעו שלא פתחם בשבילו."

גם כאן, התנאים לעמידה במכרז נקבעו כך כדי לעזור לזוגות צעירים או מסיבות אחרות ואין להערים עליהם.

אולם, אם הדירה תהיה רשומה על שמם של הקרובים כפי תנאי המכרז, ואתה פשוט סומך עליהם שכשיגיע הרגע הם יקנו לך אותה בחינם, אין בכך איסור, כי נתת להם מתנה גמורה (כסף) והם יבחרו בעתיד להחזיר לך את המתנה- דירה (שולחן ערוך חושן משפט רמא סעיף ה). 

הדפיסו הדפסה