מנהג להצהיר הצהרה חלקית לבגרות בידיעת מוסד הלימודים

במילוי טפסים לבגרות במוזיקה ביצועית נדרשים להצהיר על וותק ופרטים שונים, הנוהג בבתי הספר לוותר על חלק מהדרישות. האם ניתן לסמוך על נוהל בית הספר במקום שבטפסים מוצגת הצהרה רחבה יותר של ניסיון ויכולת? לכתחילה עדיף שבית הספר יבדוק את העניין מול משרד החינוך, אולם באופן עקרוני, אם אכן כולם נוהגים כך, ומשרד החינוך מודע לכך, ואף לא מייחס חשיבות מיוחדת לנתונים הללו, אין איסור של גנבת דעת או שקר כי הרי אף אחד לא מרמה וכל האמת נמצאת 'על השולחן'.
tags icon תגיות

השאלה

שלום אני תלמיד בישיבה תיכונית מוסיקלית שמגישה לבגרות ביצועית-מעשית על כלי נגינה (רסיטל). בטפסים ובהנחיות שקודם לרסיטל רוצים לשמוע שאני מנגן 6 שנים ברציפות על הכלי, וכן לקבל חוו"ד של מורים פרטיים למוסיקה, כל המורים בשנתיים האחרונות. בבית הספר ניתן ללמוד מקסימום ארבע שנים על כלי. קורה תדיר שאפי' מחליפים כלי או מורה בתוך ארבע השנים. הדבר גורם להצהרה כוזבת בדבר מספר השנים או נותני חוות הדעת. אצלי, למשל, המורה הקודם (שהוא בתוך השנתיים) הועזב מהישיבה בגלל חוסר התאמה. חוות דעתו עליי הינה שלילית, להערכתי ולהערכת מוריי הנוכחיים. השאלות: כיצד עליי לנהוג בדבר מילוי הטפסים? האם מותר לי לחסות בצילה של הישיבה שמגישה תלמידים כל שנה באופן הזה? האם אין בזה גניבת דעת? וכו'.. תודה רבה

 

התשובה

א) האיסורים הקיימים בדיווח על נתונים לא נכונים

ב'אגרות משה (חושן משפט ב,ל) כתב בנוגע להעתקה במבחנים, שיש בכך מספר איסורים:

א. גניבת דעת הבריות (חולין צד)

ב. אם יתקבל לעבודה על סמך הנתונים השקריים, או יקבל הטבה במשכורת, יש בכך איסור גזל.

ג. מדבר שקר תרחק.

 

ב) על מי מוטל האיסור

א. אם אתה לא מגיש את הטפסים אלא הישיבה עצמה, ואתה אמרת לישיבה את כל האמת, לא גנבת את דעת הבריות, ולא שיקרת, והישיבה אחראית כלפי משרד החינוך להציג את הנתונים האמיתיים.

ראוי שהישיבה תעלה את הדבר מול הפיקוח ותשאל מה לעשות במקרים תדירים אלו.

ב. כמו כן אם כולם נוהגים כך, ומשרד החינוך מודע לכך, ואף הוא לא מייחס חשיבות מיוחדת לנתונים הללו, אין איסור של גניבת דעת או שקר כי הרי אף אחד לא מרמה וכל האמת נמצאת 'על השולחן'. ייתכן שזו המציאות במקרה שלך,  כי כתבת שקורה תדיר שמחליפים כלי וסביר שגם משרד החינוך יודע על כך.

ג.  בנוסף, מסתבר שכוונת התנאי היתה שלא יהיה תלמיד שלא למד כלל, או למד זמן מועט, אך תלמיד שפעל כראוי לא מקפידים עליו.

הדפיסו הדפסה