התנהלות בדירת שותפים

שימוש בשטח המשותף דורש הסכמת כל השותפים, אלא אם כן מדובר בדבר המקובל לעשותו, אשר נקבע לפי נסיבות העניין. לאור זאת, מותר לשותף לשים ריהוט בשטח המשותף, וכן להזמין אורחים למרות התנגדות חבריו, אם כך אכן מקובל.
tags icon תגיות

השאלות

שאלה ראשונה

4 שותפים מעוניינים להציב ארון שקנו בפינת האוכל, החמישי מתנגד מכמה טעמים

1 - כמות האור יורדת קצת ,

2 - הארון מכוער בעיניו ומכער לדעתו את פינת האוכל ,

3- והארון מצמצם את המקום שנותר בפינת האוכל.

האם הם בכוחם לחייב את הכנסת הארון או שמא בכוחו למנעם מכך?

שאלה שנייה

אחד השותפים פירק אהיל ישן שהיה בבית ייתכן שהיה שייך לבעל הבית או לדייר הקודם, הוא שלח התראה בווטסאפ על כך שהוא הולך לזרוק את האהיל למחרת היום אם איש מהשותפים לא ימחה לאחר שלא קיבל תשובה, וראה שכולם קראו את ההודעה , הוא שלח מסרון ביום המחרת בשעה 7:00 על כך שהוא עומד לזרוק את האהיל בשעה 8:00. אחד הדיירים שלח לו בחזרה בשעה 8 וחצי,  לאחר שסיים להתפלל אך גם לאחר הזריקה, כי האחריות לרכוש שזרק היא עליו בלבד.

מה יקרה אם בעל הבית ידרוש כי ישלמו על האהיל, האם התשלום יוטל  על כל הדיירים?

שאלה שניה

האם מותר לאחד הדיירים לעכב דייר אחר מלהזמין אורחים לסעודות שבת, זאת בשל חששו כי ביניהם עלולים להיות אינשי לא מעלי שאולי ישלחו יד בממון המצוי שם?

התשובות

תשובה לשאלה ראשונה

שימוש בשטח המשותף דורש הסכמת כל השותפים, אלא אם כן הוא דבר שמקובל לעשותו (שו"ע חו"מ סימן קסא' ה'). לכן, במידה והעמדת ארון כזה בפינת אוכל אינה דבר מקובל יכול השותף למחות. ובערוך השולחן (שם ס"ה) כתב שאפילו שותף אחד יכול למחות בשותפים רבים. "דבר מקובל" נקבע לפי נסיבות הענין. לדוגמא, אינו דומה המקובל בדירת משפחה לדירת רווקים, אינו דומה המקובל בדירה קטנה עם מקום מצומצם לדירה רחבת ידיים וכדומה

תשובה לשאלה שניה

במסכת נדרים שנינו "השותפים שנדרו הנאה זה מזה... ר' אליעזר בן יעקב אומר זה נכנס לתוך שלו וזה נכנס לתוך שלו" וכן נפסק בשו"ע (יו"ד רכו' א') שבמקום שאין בו דין חלוקה אין לאחד יכולת לאסור על חברו להיכנס לשטח המשותף, וכן אינו יכול לאסור על אורחיו של החבר להיכנס אם הם באים לצורך השותף. ולכן מצד הדין בבית מושכר אין יכולת לאחד השוכרים לאסור על חבריו או על אורחיהם להיכנס כי לכל אחד זכויות שימוש בבית.

 

אף על פי כן, אם מדובר בהכנסת אורחים החורגת מהמקובל אז יש כח לשותף לאסור שימוש בנכס כיוון שלא על דעת כך השתתפו. ראו חו"מ סימן קעו' י', שאין לשותף זכות לשנות ממנהג המדינה, וכן אין לו זכות לעשות דבר הנחשב פשיעה (שם ברמ"א), ולכן אם מדובר באנשים המוחזקים למזיקים לרכוש, שאדם נורמטיבי אינו מכניס אותם לביתו - יכול כל אחד מהשותפים לדרוש שלא יכנסו לדירה, אבל בסתם אנשים אין לו זכות לאסור עליהם להיכנס. אולם אם הוא חושש באמת לנזקים לממון אז נראה שעליו לדבר על ליבו של השותף השני שיזהר מלהכניס אורחים כאלה.

 

 

הדפיסו הדפסה