התניה עם קבלן שלא יבנה עבור אדם אחר על מנת ללחוץ עליו לשלם את חובו

מותר לאדם להתנות עם קבלן שלא יבנה עבור אדם שלישי, כדי להפעיל לחץ על האדם השלישי לשלם את חובו לראשון ככל תנאי שבממון. אולם יש לשים לב שלא מדובר על קניין דברים כיוון שאז התנאי לא יחייב את הקבלן.
tags icon תגיות

השאלה

שלום רב

א. האם על פי דין תורה -רשאים מקצת שכנים להתנות עם קבלן-המרחיב דירתם- להמנע מלחתום עם שכן נוסף הסכם שהוא יבנה גם עבורו ? לדידם-הוא חייב להם כסף - אבל זה דעתם האישית לא היה שום דיון בבית דין שפסק כך ואותו שכן סבור הפוך- שהוא לא חייב כסף - ואולי הפוך. בכל מקרה השכן לא רואה הצדקה ליצירת התניה כדלעיל עם הקבלן. אודה על הגדרת "האיסור"- אם אכן אסור להם וכן מקורות הלכתיים תודה רבה.

 

התשובה

א. מהשאלה עולה שהשכנים עשו את התנאי עם הקבלן כדי להפעיל עליך לחץ שתשלם להם את הכסף שלדעתם אתה חייב. אם כך, יש מקרים בהם יהיה מותר להתנות (כגון אם החוב שלך ברור והם עושים זאת כדי להפעיל עליך לחץ שתשלם) ויש מקרים בהם זה יהיה אסור (מידת סדום או אפילו נקמה כאשר התנאי הוא סתם מתוך שנאה לשכן). אך מכל מקום ראוי שכל אחד ישאל על עצמו האם מה שהוא עושה מותר או אסור, ולא ישאל על שכנו.

ב. בין אם מותר להתנות ובין אם אסור יש לדון האם התנאי חל - ככלל, 'דבר שבממון תנאו קיים' (כתובות נו.) ולכן אין כל בעיה לעשות תנאי עם אדם אחר שיעשה או לא יעשה מעשה כלשהו. קל וחומר במקרה זה שאין הקבלן חייב לבנות לאיש, וזכותם של הבונים איתו לעשות כל תנאי שירצו, כמובן בהנחה שהקבלן עצמו מסכים לכך.

פעמים תנאי כזה לא יחייב את הקבלן אפילו אם עשו קניין (קניין דברים ב"ב ג. שו"ע חו"מ קנז,ב), ואם הוא יתחרט אח"כ אי אפשר לחייב אותו לעמוד בהבטחתו. אבל אסור לו לומר מראש בפיו שהוא מסכים כאשר אין בדעתו לעמוד בדיבורו (בבא מציעא מט,א; שו"ע חו"מ רד,ח) .

הדפיסו הדפסה