לפני כ-10 שנים עליתי על קו אוטובוס של אחת מהחברות הקטנות הציבוריות (דהיינו, לא אגד או דן) לנסיעה חד פעמית.
רציתי לשלם לנהג במזומן (מחיר הנסיעה היה בסביבות 10 ש"ח) אך הוא אמר שאיננו יכול לגבות כסף מזומן ושאשלם לכרטיסן שיעלה בהמשך הדרך.
עד שירדתי מהאוטובוס (אחרי כשעה נסיעה) לא עלה שום כרטיסן.
פניתי מספר פעמים לחברה בעניין (כי לא רציתי שיהיה גזל) , ואתמול קיבלתי מהם תשובה שעלי לשלם 50 ש``ח, שזה כולל ריבית והצמדה.
אני חושבת שזו בעיה שלהם שלא עלה כרטיסן ומוכנה לשלם רק את מחיר הנסיעה המקורי ללא הריבית.
מה דעת ההלכה בעניין?
שלום,
את צודקת בדבריך שאת צריכה לשלם את מחיר הנסיעה בלבד. ולא זו בלבד, אלא שיש איסור לשלם את הריבית (שו"ע, יו"ד קסא ס"א ובפת"ש שם סק"א).
ניתן אמנם לומר שלא יהיה איסור ריבית במקרה שלך בתנאים הבאים: אם לחברת האוטובוסים יש היתר עסקא, ובנוסף היא חברה בע"מ אולי אין בכך איסור. זאת משום, שהרבה פוסקים הקלו בנתינת ריבית לחברה בע"מ אף ללא היתר עסקא (מהר"ם שי"ק יו"ד קנ"ח, צפנת פענח קפ"ד, ועיין בשו"ת מנחת אשר ח"א עמוד שס"א) ואע"פ שדעת הרבה פוסקים שאין להקל בזה, כשיש היתר עסקא, אף אם במקרה שלך ספק אם הוא תקף בגלל שלא ידעת עליו, אולי אין בכך איסור (ראו בתורת ריבית פרק טו הערה קכה).
אולם, הן מצד איסור ריבית, והן מצד הסבירות שהחברה לא פועלת לפי דין תורה, ואם תתעכבי עוד החברה עלולה להגדיל את הריבית שלא בצדק, אנו ממליצים לך לפנות למועצה לצרכנות ולשטוח את טענותיך, והם יעמדו מול החברה וינסו לעזור לך לבטל את הריבית וההצמדה.
התשובה נערכה ע"י הרב עמוס ראבילו
הרשמו לקבלת עדכונים