שאלה
שלום רב. יש לי שאלה הלכתית בדיני ממונות. אני טכנאי פלאפונים במקצועי, ובמקביל ועד בית בבניין. אחד השכנים הביא לי את הנייד שלו לתיקון ושילם לי 400 ש"ח. התיקון לא הצליח והייתי חייב להחזיר לו את הכסף. בנוסף, היה לו חוב לוועד הבית של 700 ש"ח. שהותרע על כך מס' פעמים והתחמק מלשלם. (מה שגרם לניתוק החשמל בבניין כמעט ) החלטתי לקזז לו מהחוב של ועד הבית, ובמקום להחזיר לו את ה-400 ש"ח שילמתי את זה לקופת ועד הבית. וכעת נשאר לו חוב רק של 300 ש"ח לועד הבית. השכן כועס ורוצה את ה 400 ש"ח ולא מוכן לשלם לבניין. האם מבחינת הדין/ ההלכה אני מחוייב להחזיר לו או זה בסדר שקיזזתי לו מהחוב ? פרט לכך אנחנו ביחסי שכנות טובים . למרות שהוא סרבן תשלום ועד בית סדרתי. חשוב לי ההלכה כרגע יותר מהיחסי שענים כי על הכעס נתגבר. לתשובת הרב אודה.
שלום רב
מותר לך להעביר את 400 השקלים לקופת וועד הבית.
מיסי וועד הבית הם מיסים מחייבים ולא תלויים ברצונו הטוב של הדייר (שולחן ערוך חושן משפט סימ' קסא סעי' א). כיוון שכך, כל דייר נחשב כבעל חוב לגבי שאר הדיירים בבניין. נמצא, שהשכן חייב לוועד 700 שקלים.
כאשר נטלת 400 שקלים עבור תיקון הטלפון ולא תקנת, הפכת להיות בעל חוב של השכן, שמסר את הטלפון לתיקון.
בבא קמא דף מ ע"ב חידש רבי נתן וכן נפסק בשולחן ערוך חושן משפט סימ' פו סעי' א, שכאשר א' חייב לב' וב' חייב לג', אזי א' יכול לפרוע את חובו ישירות לג' ולא צריך לכך את רשותו של ב'.
בהשלכה למקרה שלך: אתה חייב לשכן והשכן חייב לוועד הבית, ממילא אתה יכול לפרוע את חובך ישירות לקופת וועד הבית. לא כל שכן במקרה שלך, בו אתה עצמך שליח של הדיירים ויש לך רשות לתפוס את החוב עבור הקופה הכללית.
הרשמו לקבלת עדכונים