חיוב בתאונת שרשרת

הרב עמוס ראבילו
רכב בלם בפתאומיות. הרכב שאחריו הספיק לבלום אך הרכב השלישי פגע בו ודחף אותו על הראשון. הנהג השלישי חייב בנזקי כל המכוניות.
tags icon תגיות

תאונת שרשרת

שאלה

שלושה כלי רכב נסעו בטור. הרכב הראשון בלם בפתאומיות, הרכב השני עצר בזמן כי שמר מרחק, והרכב השלישי לא עצר בזמן  ופגע ברכב השני הזיק לו ודחף אותו קדימה וכך הרכב השני הזיק גם לרכב הראשון. הרכב השלישי נעלם ולא ניתן כלל להשיג אותו. האם הרכב השני צריך לשלם לרכב הראשון?

תשובה

לא ניתן להשיב בדיני ממונות ללא שמיעת שני הצדדים.

מי האשם בתאונה?

הגמרא (בבא קמא מח ע"ב, ושולחן ערוך חושן משפט שעח, ט) קובעת שאם שני אנשים הלכו בדרך ואחד השתמש ברשות הרבים בדרך הרגילה והאחר השתמש בדרך שאינה רגילה, מי שנהג לא כרגיל אחראי לנזק: "אחד ברשות ואחד שלא ברשות דברשות פטור שלא ברשות חייב".

לכן בית הדין צריך לבדוק מי נהג כראוי.

בתשובה שלפנינו נצא מנקודת הנחה שהנהג הראשון נהג כראוי כשעצר, והנהג השני נהג כראוי שכן הוא שמר מרחק והצליח לבלום בזמן, ורק הנהג השלישי נהג לא כראוי[1].

האם הנהג השלישי חייב בכל הנזק?

הנהג השני לא יכול היה למנוע עצמו מלפגוע בנהג הראשון, ואם כן הגדרתו ההלכתית היא 'אונס'.

מה הדין כאשר אדם דחף את חברו והחבר הזיק לצד ג', מי חייב? הדוחף או הנדחף?

בגמרא בבא קמא כז ע"א מדובר על אדם שנפל מהגג ברוח לא מצויה והזיק: "ואמר רבה: נפל מראש הגג והזיק ברוח שאינה מצויה, והזיק ובייש- חייב על הנזק ופטור מד' דברים". כי אדם המזיק חייב אף באונס. אולם, במקרה בו אדם אחר דחף אותו ונדחף והזיק - נחשב הדבר לאונס גמור והנדחף פטור כי באונס גמור פטור גם אדם המזיק לשיטת התוס'[2]. אך לשיטת הרמב"ן[3] כתב בשו"ת אור גדול[4] שהנדחף חייב, שכן לשיטתו אדם המזיק חייב גם באונס גמור.

הרב חיים בלוך העיר על דברי האור גדול, שגם לפי הרמב"ן כאשר יש אדם אחר שעליו מוטלת כל האחריות על הנזק, חובת התשלום תוטל עליו. לדוגמא, הירושלמי[5] פוסק שאם אדם הלך לישון, וחברו ישן אצלו, והראשון התהפך והזיק לשני, הראשון פטור והשני חייב. לפי הרמב"ן הסיבה היא כיוון שהנזק מיוחס יותר למי שיצר אותו ולא למי שעשה את הפעולה הטכנית. באותה המידה ניתן לומר לדעת הרמב"ן שאם זרק האחד את חברו, הנזרק הוא כמקל ביד הזורק, והזורק יהיה חייב והנזרק פטור.

האם הרכב הפוגע נחשב לנזקי אדם או נזקי בור?

סיבה נוספת לפטור את בעל הרכב השני בתאונה היא, שהפוסקים הנ"ל דנו על מי שהזיק בגופו ממש, אבל פה המכונית השלישית דחפה את המכונית השניה ובמקרה כזה כתב הרמב"ן[6] שאם דחפו אדם ונפלה כדו והזיקה- חייב הדוחף שכן הכד לא בא מכוחו של הנדחף, אלא כח הדוחף טמון בה[7].

אע"פ שכאשר אדם עצמו נוהג ומזיק ע"י הרכב נחשב הדבר לאדם המזיק[8], זה משום שהבהמה או הרכב בטלים לגמרי לרוכב ולנוהג המשתמשים בהם ונחשבים כחלק ממנו אבל באופן בו יש ניתוק בין השניים והרכב לא משמש עוד כחלק מהרוכב או הנוהג, חוזר דינו של הרכב להיות כמו כלי בלבד. במקרה זה דומה הדבר למי שהחנה את רכבו ובא אחר ודחף את הרכב והזיק לשלישי, שבמקרה זה ודאי שבעל הרכב הנדחף פטור. זה שבמקרה הוא ישב ברכב לא גורמת לחיובו.

למסקנה, הנהג השלישי חייב בנזקים.

 

[1] במקרה בו הנהג הראשון עצר מסיבה לא מוצדקת יש דעות לכאן ולכאן. ראו משפט שלמה ח"א סימן י, ואורות החושן דיני הרכב עמו' 180.

[2] בבא קמא כז ע"ב ד"ה ושמואל. כן כתב שו"ת משפטים ישרים (בירדוגו ח"א סימן רע"ה): "...והו"ל שמעון ביד ראובן כמו אבן בידו וזרקה ושברה הכלי ואף דקי"ל נפל מן הגג והזיק ובייש חייב על הנזק זה אינו אונס גמור כמו שדוחף חבירו וקל לחלק ביניהם", הובא במשפט המזיק ח"א פרק ג הערה מ.

[3] בבא מציעא פב: ד"ה ומצאתי.

[4] סימן א דף י.

[5] בבא קמא פרק ב הלכה ח, מובא בתוספות בבא קמא ד ע"א ד"ה כיוון.

[6] מלחמת ה' בבא קמא טו ע"א מדפי הרי"ף.  

[7] ראו באור גדול שם שהסביר שאע"פ שבאדם שנפל ברוח לא מצויה והזיק נחשב אדם המזיק אפילו ש'כח אחר' גרם לו זאת ולא הזיק מכוחו מ"מ הזיק בגופו, אבל אם מה שהזיק הוא הכלי והכד של החבר הרי פטור.

[8] ע"פ שו"ת הרא"ש קא, ה, שולחן ערוך חו"מ שעח, ט.

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

מעסיק שהזיז את חפצי העובד ונגרם להם נזק

אסור להזיז את רכוש חבירו ללא רשותו. אולם רשאי למעסיק להזיז חפצים המפריעים לניהולו התקין של העסק לדעת...

מתווך שלא חתם על הסכם תיווך, האם זכאי לתשלום?

מתווך שלא חתם על הסכם תיווך יהיה זכאי לתשלום בגין עבודותו. למרות שלפי החוק ישנו צורך ב'דרישת כתב' בי...

חיי אישות אחרי גירושין אזרחיים

בני זוג שנשאו כדת משה וישראל והתגרשו אזרחית נחשבים לנשואים. אבל ישנן דילמות הלכתיות בהמשך המצב הקיים...

האם מלחמת חרבות ברזל היא מלחמת מצווה ומה ההשלכות של הגדרה זו?

מלחמת חרבות ברזל מוגדרת כמלחמת מצווה כיוון שהיא נועדה לעזור לישראל מיד צר. כתוצאה מכך, אין צורך בהיו...

מכירת חלקו בשותפות לאחרים

מותר לשותף בנכס למכור את חלקו לאדם שלישי. בנוסף, כאשר מחלקים נכס בדרך של גוד או אגוד הנתבע לא יכול ל...

חיוב בתאונת שרשרת

רכב בלם בפתאומיות. הרכב שאחריו הספיק לבלום אך הרכב השלישי פגע בו ודחף אותו על הראשון. הנהג השלישי חי...
למאגר השו"תים קראו עוד