מתווך שלא חתם על הסכם תיווך, האם זכאי לתשלום?

הרב עמוס ראבילו
מתווך שלא חתם על הסכם תיווך יהיה זכאי לתשלום בגין עבודותו. למרות שלפי החוק ישנו צורך ב'דרישת כתב' בית הדין מפרש את החוק פרשנות תכליתית ולא תמיד ידרוש חתימה על הסכם.
tags icon תגיות
להורדת קובץ מצורף

שאלה

שלום וברכה, אני מתעסק בתיווך נדל״ן .. לקוחה פרסמה שהיא מחפשת נכס באיזור מסוים , אמרתי לה שיש לי ושאני מתווך עם הטלפון, פנתה אליי ובקשה פרטים, שלחתי לה הכל (אני לשמחתי מאמין בבני אדם) .. המשיכה ודרשה לקבל תמונות נוספות וסרטונים … שלחתי ובקשתי שתגיע לסיור.. אחרי כמה ימים בעל הנכס פונה אליי ואומר לי שפנתה לקוחה בהצעת מחיר, ושהוא מבקש שאני  יראה לה את הנכס, כמובן שהסכמתי כששוחחתי איתה ישירות גיליתי שזו היא , כמובן מטלפון אחר. כשהיא הגיעה אמרתי לה שהיא הגיעה דרכי והיא הכחישה כמובן … לא רציתי להעמיד אותה במקום לא טוב, היא הגיע עם בעלה והם זוג חרדים.. כמובן שהמשכתי להראות לה את הנכס. בכל הזדמנות שהיא רוכשת את הדירה דרכו.. אבל טוענת שהיא לא הגיעה דרכי אין שלט פרסום על הדירה והוכחתי אותה שזו היא ( חייגתי אליה לטלפון השני מולי והיא ענתה) מה גם לצערי שבעלה נכנס לבית כנסת ושהוא ראה אותי הוא יצא, רציתי לדעת אם יש מקום לדין תורה ועל מה , פרנסה מבורא עולם והצד שני המוכר משלם 1% בלבד אני עובד במשרד… מה גם שהם סגרו בניהם מחיר הזוי של 580 אשח ( שלי בטלפון הוא אמר 730, כנראה עסקה צדדית במזומן) בשורות טובות ותודה על ההקשבה.

תשובה

שלום וברכה,

א. כאשר יש הוכחות שהלקוחה הגיעה דרכך אז אתה יכול לדרוש תשלום. השולחן ערוך פוסק (חושן משפט סימן קפה סעיף א) שאם אדם הציע רעיון לעסקה- צריך לשלם לו, והסכם תיווך יכול להיכרת גם על ידי דיבור ואפילו על ידי התחלת עבודת המתווך (ראו בחוקי התורה: תיווך ושדכנות סעיף 3). כמו כן אף ללא הסכם הנהנה מתיווך של חברו צריך לשלם על כך לפחות סכום חלקי.   

ב. אולם, לפי חוק המתווכים, ישנם פרטים רבים בהם מתווך חייב לעמוד כדי לזכות בשכרו. אחד מהם הוא, שמתווך חייב לחתום הסכם תיווך עם הלקוח (ראו סעיף 9 (א) לחוק המתווכים במקרקעין תשנ"ו-1996, סעיף 14 שם, ובתקנות המתווכים במקרקעין (פרטי הזמנה בכתב), תשנ"ז-1997).

בבית הדין 'ארץ חמדה גזית' מקבלים את החוק באופן עקרוני, אך הדיינים נוטים לפרש את החוק ב'פרשנות תכליתי'ת וגם אם ההסכם לא היה בכתב, בית הדין עשוי להחליט לחייב בתשלום. (ראו בתיקים 70003; 72059, ו82097, וראו אתר 'משפטי ארץ' חוקי התורה: תיווך ושדכנות, הערה 16 ).

ג. ניתן לפנות למזכירות בית הדין (02-5371485) ולפתוח תיק וידריכו אותך כיצד לעשות זאת.

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

זכאות מתווך לדמי תיווך כאשר הקשר בין הצדדים היה קיים קודם

השואל התחייב לשלם למתווך שימצא לו דירה. מתווך סייע בקידום העסקה, אך הדירה הוצעה גם דרך גורם אחר. לפי...

דוד בדירה שכורה התפוצץ בקרה, מי ישלם?

המשכיר חייב לשלם על תיקון הדוד, משום שעל פי השולחן ערוך האחריות לתיקונים הדורשים בעל מקצוע חלה עליו....

קונה שרוצה לבטל עסקה בשל פגם שלא ידוע האם אירע לפני הרכישה

לא ניתן לבטל עסקה בדיני ממונות ללא הוכחה שהפגם היה קיים לפני הרכישה. במקרה של תקלה מתמשכת, אם הקונה ...

מי נושא בעלות תיקון הביוב לאחר ריצוף שבוצע על ידי דייר?

עלות פתיחת הסתימה מתחלקת בין כל השכנים, כל עוד לא הוכח שאחד מהם גרם לה. עם זאת, מאחר שבעל החצר כיסה ...

איחור בתשלומי שכר ופנסיה – האם מותר ומהי אחריותה של העובדת למעשי הבוס?

הלנת שכר של עובד גוי אינה אסורה מהתורה לרוב השיטות. לפי החוק, יש חובה לשלם שכר ופנסיה במועד, גם אם ה...

התחייבות לתשלום עבור החלפת שמירה – האם די בכוונה ובהגעה לעמדה?

ראובן שכר את שמעון להחליף אותו בשמירה. שמעון כבר הגיע לעמדה והביע מוכנות, אך לבסוף לא שמר כי לא היה...
למאגר השו"תים קראו עוד