מתווך הציע דירה שאחר כך הלקוח ראה בעיתון, האם חייב בדמי תיווך?

המתווך זכאי לקבל דמי תיווך אם הועילה הצעתו במשהוא לעסקה. במקרה זה הוא יקבל דמי תיווך חלקיים. אבל אם לא הועילה הצעתו הראשונה כלל- אין לו זכות לקבל דמי תיווך.
tags icon תגיות

שאלה

ערב טוב אני מתווך, התבקשתי עי" לקוח למצוא דירה 4 חדרים, קומה 1 או2 ברחוב מסוים. סגרתי איתו את אחוזי העמלה. הראיתי לו דירה ברחוב, הוא הגיע עם אשתו ורצו את הדירה אך המוכר לאחר כמה ימים חזר בו ולא הסכים למכור. אמר לי תמשיך לחפש, איתרתי באותו רחוב דירה 4 חדרים קומה 3 סיפרתי לו על הדירה, אך הוא אמר לי שהוא מעדיף קומה נמוכה, אמרתי לו שיגיע לראות בכל זאת, אך הוא לא רצה בטענה שהדירה בקומה 3. לאחר כמה ימים, חברה של אשתו ראתה כנראה מפרסום בעיתון על הדירה, דיברה עם אשתו על הדירה, הם הגיעו לראות והם מסכימים לקנות אותה והם בתהליך של חוזה רכישה.

אמרתי לו: "אבל סיפרתי לך על הדירה ולא רצית, מה קרה"? אמר לי: "אתה יודע שהאישה מחליטה וכו'". כבוד הרב אני רצתי ועמלתי לחפש ליהודי הזה דירה. מה הדין? מגיע לי עמלה?

תשובה בקצרה

אם חתמתם חוזה ביניכם, צריך לנהוג לפי החוזה.

אם לא חתמתם חוזה ביניכם הדבר תלוי: אם העובדה שהעלית את ההצעה קודם תרמה להחלטה לעשות את העסקה- מגיע לך תשלום כמתווך. אם היא לא תרמה דבר, וההחלטה בכלל לא הושפעה מההצעה שלך, לא מגיע לך שכר.

תשובה באריכות

בשו"ת הרא"ש כלל קה כתב שאם הציע המתווך למוכר למכור לאדם מסוים, והמוכר סירב (בגלל שהקונה הזה הוא שונאו), לא מגיע למתווך שכר. אך אם לאחר מכן לפתע מכר לאותו קונה שקודם טען שהוא שונאו: "זה היה רמאות וצריך ליתן לו שכרו". וכדברי הרא"ש פסק הרמ"א (חו"מ רפה, ו), והוסיף שלא רק במקרה בו המוכר מכר ישירות לשונא שלו, אלא גם במקרה בו מתווך אחר היה מעורב, מגיע למתווך הראשון שכר. שו"ת נודע ביהודה (תניינא חו"מ, לו)  פסק שאם מעורב עוד מתווך בעסקה לא מגיע למתווך הראשון שכר מושלם אלא יחסי.

מדברי הרא"ש משמע, שרק בגלל הרמאות מגיע למתווך שכר, אך אם לא מדובר ברמאות- לא. אולם בשו"ת שב יעקב (חו"מ, יג, הובא בפתחי תשובה חו"מ קפה, ג) כתב שבכל מקרה יש לשלם למתווך הראשון אפילו אם לא מדובר ברמאות בגלל שיש מנהג הקהילות לשלם למתחיל. הרמ"א והרא"ש הדגישו את הרמאות כיוון שהם עוסקים במקרה בו מעלה הרעיון לא חידש את האופציה הזאת, וגם הצדדים יכלו לחשוב על כך (ומוכח לבי"ד כן) אבל אם חידש את הרעיון מעצמו יש לו דין מתחיל ומקבל שליש. ובשו"ת אגרות משה (חושן משפט חלק א סימן מט) כתב שמגיע למתווך שכר אף אם הקונה ראה אח"כ מודעות בעיתון, אם הועילה פעולת התיווך למכירה: "אבל הא ודאי אפשר שבשביל המודעות לבד אם לא ראה מתחלה לא היה בא לקנות כמו שלא בא לקנות כשהיו מודעות הראשונות וא"כ ניכר דמשום שכבר ראה את הבית וידע בטיבה ע"י שהביאו הסרסור בא עתה כשראה המודעות שעדין עומדת למכור ונמצא שהיה זה ע"י מעשה הסרסור דפעם הראשון אף שנפסק בינתים".

לכן במקרה שלפנינו, אם מעשיך הועילו באיזה אופן שהדירה הזאת עכשיו התקבלה על דעתם יותר- יש לשלם לך דמי תיווך אך אם לא הועלת כלל- אין חובה לשלם, ובית הדין צריכים לברר את הנושא האם מעשיך הועילו. 

בשולי הדברים נעיר שלפי החוק לא משלמים דמי תיווך אם לא נחתם חוזה בכתב בין הצדדים. 

הדפיסו הדפסה