עובד שנקב בסכום מסויים, והמזמין שמע סכום גבוה בהרבה והסכים, כמה צריך לשלם

חשמלאי נתן הצעת מחיר של 800 שקל עבור עבודה. הלקוח חשב שאמר 1800 וביקש הנחה של 200 שקלים והעובד הסכים. המחיר נקבע על ידי המוכר בהסכמת הקונה, ובנוסף מותר לבקש הנחה אפילו אם יש בזה אונאה ובתנאי שההנחה ניתנת מרצון.
tags icon תגיות

אונאה בעבודת חשמלאי

השאלה

 שלום וברכה הזמנתי חשמלאי שיעשה אצלי עבודה והוא אמר לי שזה יעלה 1800 ובקשתי שיוריד קצת מהמחיר והוא אמר שנוריד 200 שקל ואחרי שגמר את העבודה הוא ביקש 600 שקל כמו שסיכמנו כי הוא אמר שלא אמר לי בהתחלה 1800 אלא 800 ואני לא שמעתי נכון. כמה אני צריך לשלם לו (והאם יש הבדל אם הטעות הזאת היא פחות מכדי הונאה ממחירי השוק או לא) אם אפשר בבקשה לנמק תודה רבה

 

תשובה

שלום רב,

א. הקונה חשב שהמחיר גבוה והמוכר חשב שהמחיר נמוך, מה המחיר?

המחיר הוא מה שהמוכר הסכים לו, כיוון שהוא זה שהפסיד כביכול והוא מחל על המחיר הגבוה הרי שהמחיר נקבע לפי מחשבתו[1].

ב. אונאה בשכר פועל

הרמב"ם והשולחן ערוך חילקו בין אונאה של פועל (עובד יומי או חודשי וכדומה) ובין קבלן (נשכר להשיג תוצאה ולא לזמן). אצל פועל אין אונאה, ואילו אצל קבלן יש אונאה[2]. אני מניח שמדובר על קבלן.

ג. אונאה כאשר המוכר ידע ונתן הנחה במודע

מותר לקונה לבקש הנחה ולמוכר לתת הנחה אפילו אם מדובר על מחיר הנמוך ממחיר השוק כי זה דרך מקח וממכר[3], ובתנאי שההנחה ניתנת מרצון ולא מתוך בושה וחוסר נעימות[4].

 

 

[1] דומה למה שמבואר שאם אמר לחבירו שחייב לו 100 והחבר אמר שלא חייב לו כלום, פטור מלשלם, כיוון שהחבר מחל וכן במקרה שלפנינו.

[2] רמב"ם מכירה יג, טו, יח, שולחן ערוך רכז סעי' לג, לו.

[3] מצאנו פעמים רבות בהלכה דיונים אודות הנחה: לדוגמא, כאשר שלח שליח לקנות והוזילו את המחיר עבורו האם ההפרש לשליח או למשלח וכן עוד דיונים. בכל הדיונים הללו לא עלתה כלל השאלה של אונאה, וזאת משום שזה דרך מקח וממכר להוזיל מתוך ידיעה ברורה שזה המחיר, אך מוזילים אותו מפני טעמים שונים. ודומה למה שמבואר בגמרא על מנת שאין לך עלי אונאה אין בו אונאה, ואפילו איסור נראה שאין.

[4] הנחה מתוך בושה וחוסר נעימות היא בעייתית- ראו בבא מציעא כב:. 

הדפיסו הדפסה