העברת זיכוי מס לאדם שאיננו התורם

הרב עמוס ראבילו
ברוב המקרים אסור להוציא קבלה על שם אדם אחר שאיננו התורם לצורך פטור ממס, כיוון שיש כאן שקר בדבר שנוגע לממון. וכן רשויות המס לא מסכימות להעביר את הזיכוי מאדם לאדם. אולם נראה שבסכומים קטנים שאין עליהם אכיפה וניתן להעבירם מיד ליד אין בעיה וכן בסכומים גדולים ניתן במקרים מסויימים להקנות את הכסף בצורה מסודרת.
tags icon תגיות

השאלה

אני מנהל חשבונות בהתנדבות של בית הכנסת שאני מתפלל בו אנחנו פועלים במסגרת עמותה שיש לה סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.

פנה אלי אחד המתפללים וביקש שאת אחת הקבלות על תרומה שתרמה אחת מהחברות אוציא על שמו(כמובן בהסכמתה) זאת מכיוון שהיא לא מגיעה לסף המס בעוד הוא כן מגיע וזה יגדיל לו את הזיכוי ממס.

האם הדבר מותר מבחינה הלכתית?

יש לציין שמבחינת התורמת היא כמובן מסכימה לכך ואפילו שמחה על כך(נדמה  לי שהיא אמא של אשתו,אך אני לא בטוח).

מועדים לשמחה

תשובה

שלום רב.

ברוב המקרים אסור לעשות כן משתי סיבות:

האחת, יש כאן שקר בדבר שנוגע לממון. והשנייה, מבירור שערכנו עלה, שרשויות המס לא מסכימות להעביר את הזיכוי מאדם לאדם. אמנם, אם מדובר על בני משפחה ובסכומים קטנים לא תהיה התערבות. כיוון שלתקנות וחוקי מדינת ישראל העוסקים במיסים יש תוקף על פי הכלל של 'דינא דמלכותא דינא' (וראה שו"ע חושן משפט סימן שסט סעיף ו) גם לתקנה הזו יש תוקף דומה.

ועל כן, אם מדובר על סכומים קטנים- אין בכך בעיה. אך אם מדובר בסכומים גדולים ניתן להקנות את הכסף לקרובת המשפחה והיא תיתן את התרומה ותקבל קבלה על שמה. (תשובה דומה נתנה בשו"ת משפטי ארץ חלק א עמוד 228).

הדפיסו הדפסה