דיני הרכב - הספר לקראת הדפסה >> פרק א: לקראת קניית רכב >> א.ד. שיעור אונאת ממון במחיר הרכב

אורות החושן: דיני הרכב - הספר לקראת הדפסה
פרק א: לקראת קניית רכב
א.ד. שיעור אונאת ממון במחיר הרכב

בשל העובדה שהמחיר מושפע מעשרות גורמים, קשה מאוד לאמוד את מחיר השוק המדויק של מוצר ספציפי. גם כאשר המחיר ידוע לצדדים, עשוי אחד הצדדים לוותר מסיבותיו שלו, ולבצע את העסקה במחיר שונה במעט ממחיר השוק[1]. לכן קובעת ההלכה[2] כי סטייה של עד שישית ממחיר השוק לא תיחשב לאונאת ממון[3], אולם סטייה הגדולה משיעור זה[4] תיחשב לאונאת ממון, גם כאשר מדובר ברכב משומש[5].

מעבר לאיסור אונאה עצמו, המשמעות ההלכתית הממונית של הקביעה כי עסקה מסוימת נעשתה תוך אונאת ממון, היא שהצד הנפגע רשאי (אך לא חייב) לבטל את העסקה. אפשרות הביטול עומדת לצד הנפגע בפרק זמן קצוב הנדרש לו בכדי להשיג את המידע החסר[6]. מכיוון שכיום המידע הרלוונטי והמחירון נמצאים במרשתת וכל אחד יכול להגיע אליהם תוך דקות ספורות, הרי שלא ניתן לדרוש את ביטולה של עסקת מכירת רכב בגין אונאת ממון אחר שבוצעה[7]. מובן שהדבר אינו גורע מהאיסור אותו עבר מי שניצל את טעותו של הצד השני שלא בדק את מחיר הרכב לפני שרכש אותו.

 

[1] על פי הרא"ש בבא מציעא ד, כ. לדעתו על פי ההסבר הראשון אסור לבצע עסקה במחיר השונה ביודעין ממחיר השוק, אפילו אם החריגה קטנה משישית המחיר. לעומת זאת על פי ההסבר השני אין לדבר על מחיר מסוים אלא על טווח מחירים הנתון לשיקול דעתם של הצדדים ואדם שביצע עסקה במחיר הנמצא בטווח זה לא עבר על כל איסור. הרא"ש אינו מכריע בין שני ההסברים וכך גם השולחן ערוך חו"מ רכז, ו.

[2] שולחן ערוך חו"מ רכז, ג.

[3] למעשה השוק החופשי מתנהל באופן זה. מעיון באתרים בהם ניתן להשוות בקלות מחירי מוצרים זהים בין חנויות שונות, ומהשוואת מספר מוצרים, כמעט ולא הצלחתי למצוא חנות מקוונת המוכרת מוצר כלשהו בשיעור השונה מהמחיר החציוני ביותר מ-16%.

[4] במקרה בו הפער ממחיר השוק הוא שישית בדיוק, אין זכות לצד הנפגע לבטל את העסקה אלא לקבל את ההפרש ממחיר השוק, שולחן ערוך חו"מ רכז, ב, אולם זהו מקרה נדיר ביותר.

[5] ההלכה מחריגה מאיסור אונאה מוצרים אישיים אותם מוכר אדם פרטי, ראו שולחן ערוך חו"מ רכז, כג. אולם אין הדברים אמורים ברכב משומש שכל אדם מוכר מדי כמה שנים ומחירו ניתן להערכה קרובה. ראו הרב אברהם אטלס, מקח טעות ואונאה במכירת רכב, תחומין כב, עמ' 279; פס"ד ארץ חמדה גזית 74113.

[6] שולחן ערוך חו"מ רכז, ז.

[7] זאת למעט מקרים חריגים בהם מדובר באדם שמסיבות שונות אינו נגיש למידע זה, או שלעסקת המכר המסוימת יש מאפיינים ייחודיים שאינם באים לידי ביטוי במחירון. במקרים אלו ניתן לצד המפסיד לבטל את העסקה בתוך פרק זמן קצר אשר יאפשר לו להתייעץ בדבר מחיר השוק.