חובר בשגגה למערכת ביוב פיראטית ולא למערכת החוקית, האם חייב לשלם

אדם חתם על חוזה קניין דירה בבית משותף. בבית דירות חוקיות המחוברות למערכת הביוב החוקית, ודירות לא חוקיות המחוברות למערכת ביוב פיראטית. האיש קנה דירה חוקית, אך בשגגה חובר למערכת הפיראטית. כעת דורשים השכנים שישתתף בתשלום למערכת הפיראטית כי הוא נהנה ממנה. למעשה, כל עוד הוא נהנה צריך לשלם, ולתבוע את הקבלן על כך שלא חיבר אותו למערכת החוקית ובכך גרם לו נזק. ואולם לא ישלם מחיר מלא.
tags icon תגיות

חובר בשגגה למערכת ביוב פיראטית, האם חייב לשלם

השאלה

שלום וברכה. קניתי דירה בניין משותף. כל התכניות כולל תוכניות הביוב הוגשו לעירייה על ידי הקבלן כדין. מספר שכנים רצו להפוך מחסנים למטה ליחידות דיור לא חוקיות ולא ביקשו היתר. לצורך הדבר, ביקשו מהקבלן שיבנה להם מערכת ביוב נפרדת עם משאבה ליחידות דיור הלא חוקיות . הקבלן ביצע לבקשתם. מסתבר שבעת הביצוע של בקשת אותם שכנים. הקבלן התבלבל וחיבר את הדירה שלי (שהינה כאמור דירה רגילה ותקנית לפי החוק בקומה 1 -למערכת הביוב ה'פיראטית' של השכנים שבנו יחידות דיור. כעת באים השכנים של היחידות דיור וטוענים כי עליי להשתתף איתם בהוצאות מערכת הביוב הנפרדת כי אני שותף בה. אני טוען כי אין שחר לדברים. קניתי דירה כדין. הם ביקשו מהקבלן לבנות מערכת נפרדת לצרכיהם. אני חוברתי בשגגה של הקבלן בעקבות בקשה שלהם לעשיית מערכת נפרדת ולא חוקית שנעשתה לתועלתם האישית. ועוד נגרם לי נזק שאני לא מחובר למערכת הרגילה בגלל הטעות הזו. האם אני אמור להשתתף איתם ?

תשובה

 

ראשית, נציין כי בדיני ממונות אין לענות תשובות ללא שמיעת טענות שני הצדדים, הדברים נכתבים על בסיס העובדות שצויינו ואינן מחליפות דין תורה בין הצדדים.

תביעה כנגד הקבלן

לגופו של עניין, נראה כי החיבור למערכת הביוב נעשה בניגוד לרצונך ובפשיעת הקבלן. במידה והקבלן נמצא וניתן לפנות אליו עליך לפנות אליו והוא אחראי לשאת בכל העלויות הישירות הנוספות בגין החיבור המוטעה למערכת ה"פיראטית", שכן אתה שילמת עבור דירה שלמה הכוללת חיבור למערכת ביוב כנהוג וכחוק ולא קיבלת את מה ששילמת. יתר על כן, אם רצונך בכך תוכל לכפות את הקבלן לחבר אותך למערכת ביוב חוקית שכן שילמת על דבר זה ולא קיבלת אותו.

הדברים אמורים כלפי טענת הדיירים האחרים שמבקשים שתשלם חלק בהוצאות התקנת מערכת הביוב הנוספת. לגבי הוצאות אחזקת מערכת הביוב ככל שיהיו יש לומר שאתה נהנה מהמערכת כמותם ותצטרך לשלם עליה כמותם (פועל יוצא מדין נהנה ח"מ סי' קנ"ח, ו').

תשלום לדיירים האחרים כשאין אפשרות למצוא את הקבלן

במידה ולא ניתן לתבוע את הקבלן, לכאורה ע"פ דין נהנה הנ"ל יש לשלם את החלק היחסי בהוצאת התקנת קו הביוב. אבל נראה, שתוכל לטעון כלפי הדיירים האחרים שהיות ושילמת כבר עבור התקנת קו הביוב לקבלן כשקנית את הדירה הרי אינך צריך לשלם פעמיים עבור ההנאה שיש לך ניקוז ביוב לדירה ותוכל לטעון כלפי הדיירים שאתה כבר נתת את חלקך במערכת הביוב לקבלן ואינך צריך לשלם שוב.

במקרה והתשלום משולם לספק המערכת ישירות ולא דרך הקבלן, יש לשלם לדיירים את החלק שלך בעלות המערכת ולחזור ולגבות זאת מהקבלן (אם וכאשר יהיה אפשרי) (ח"מ, פ"ו, ב' ובמסקנת הש"ך שם). 

גם כשמשלמים לדיירים את החלק היחסי בעלות המערכת ניתן להעריך אם העלות שחוייבו היא באמת תואמת להפרש בשווי הדירה עם ובלי חיבור למערכת, כלומר, במידה והמערכת עצמה עקרה במיוחד יותר מהשווי הנדרש לדירה ועל כן עצם העובדה שהדירה מחוברת למערכת הזו לא מעלה את ערך הדירה בכל כך הרבה היות והדירה עצמה איננה צריכה חיבור למערכת יקרה, תוכל לקזז מהתשלום לדיירים את הפרש בין עלות חיבור דירה כזו למערכת ביוב לבין מה שהם היו צריכים לשלם על המערכת היקרה (המקורות הנ"ל וגם ח"מ, שע"ה, א')

הדפיסו הדפסה