הוספת דיירים ברחוב והסתרת נוף

מותר להוסיף דיירים ברחוב ללא הסכמת הדיירים. בנוגע לנזק שנגרם כתוצאה מהסתרת הנוף, רוב הפוסקים סוברים שאין טענת נזק כזו בדיני שכנים.
tags icon תגיות

הסתרת נוף והוספת דיירים

השאלה:

יש לנו בית פרטי, ברחוב שיש רק 10 בתים פרטיים. כעת יש מספר שכנים שרוצים להוסיף עוד שתי קומות לבית ולהוסיף יחידות דיור. אני קניתי את הבית לפני 35 שנה ובגלל שרצינו בית פרטי ברחוב שקט. כעת יוכפלו כמות הדייירים. האם מותר לשכנים לעשות זאת בלי הסכמת כל השכנים? וכן האם הם יכולים להרחיב את הבית באופן שחוסם את הנוף שלנו? על חשבון שטח שהיה גינה שלהם, כשרכשנו את הבית שלנו ידענו שיש גינה מולנו ולא בית .

תשובה:

 

האם אפשר למנוע הוספת דיירים ברחוב

הוספת דיירים היא דבר שמפריע לאדם, וכך שנינו (בבא בתרא דף נט עמוד ב) "לקח בית בחצר אחרת - לא יפתחנה לחצר השותפין. בנה עלייה על גבי ביתו - לא יפתחנה לחצר השותפין, אלא אם רצה - בונה את החדר לפנים מביתו, ובונה עלייה על גבי ביתו, ופותחה לתוך ביתו". רש"י פירש שמדובר באדם שהוא עצמו שותף בחצר, ולמרות זאת אסור לו להוסיף בה דיירים שעוברים דרכה, כיון שהדבר מפריע לשאר השותפים. אמנם אם הוא מוסיף דיירים על חשבון החלל הבנוי שיש לו הדבר מותר, אך אסור להוסיף חלל בנוי לצורך דיירים נוספים.

אלא שהטענה שם באה מצד השותפים בחצר שהדיירים הנוספים משתמשים בשטח החצר השייכת לשותפים. בנידון שלנו מדובר בדיירים נוספים שישתמשו ברחוב שאינו שייך לאדם פרטי, אלא לרשות המקומית. הרשות המקומית רשאית להחליט על אופי של שכונה או אזור מגורים, ולהגביל את הבניה באופן שלא יפגע באופי האזור. היא רשאית גם להחליט שנוצר שינוי באופי האזור, או שיש צורך ציבורי לשנות דברים. נראה לי שלתושב הפרטי אין אפשרות לתבוע את שכנו אם השכן פועל בהתאם לחוקי הבניה, אא"כ הבניה היא בניגוד לחוקי הרשות המקומית.

בנוסף, במבוי אין אפשרות לטעון כנגד הוספת דיירים אלא רק בחצר, והרחוב שלכם הרי הוא כמבוי.

 

הסתרת נוף

2. לגבי הסתרת נוף, הדבר נתון במחלוקת אחרונים[1] רוב בתי הדין סוברים שאין בהסתרת הנוף משום פגיעה בשכנים. ראו למשל בספר "עמק המשפט" עמ' קמז, שאם אדם בונה בתוך שלו וע"י כך הוא מסתיר את הנוף לשכנו אין הטענה של הסתרת הנוף מתקבלת, אלא אם כן אדם בונה בשטח המשותף ואז יכול אחד השותפים להתנגד בטענה של הסתרת נוף. אמנם יש לציין שראיתי פסק דין של הרב יעקב אריאל (פסק דין ארץ חמדה גזית 71074) האומר שיש לדון בזה לפי חוק המדינה, ובאופן פשוט נראה שאם יש היתר בניה- זה חוקי, וניתן להגיש ערער לוועדת תכנון ובנייה, אך איננו בקיאים בחוקי המדינה לדעת אימתי פגיעה נופית נחשבת נזק.

 

[1] המהרלב"ח, המבי"ט והר"א ששון. 

הדפיסו הדפסה